Otvoreni Parlament | Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Saveta ministara Republike Albanije, Saveta ministra Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Makedonije, Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o osnivanju Balkanskih vojnomedicinski

Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Saveta ministara Republike Albanije, Saveta ministra Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Makedonije, Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o osnivanju Balkanskih vojnomedicinski

Sažetak

Balkanske vojnomedicinske snage (BMS) predstavljaju medicinsku vojnu jedinicu koja se finansira od strane država članica. Prema Sporazumu koji potpisuju Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija, zemlja domaćin Stalne organizacije - sedišta je Makedonija. Definiše se i organ za organizovanje, sprovođenje obuka i operacija i to je “Stalni mirnodopski organ BMS”. Prema ovom Sporazumu, BMS je stalni mirnodopski organ, odgovoran za organizovanje, planiranje aktivnosti obuke i mirnodopske i/ili nepredviđene operacije.

Jedna od država potpisnica, na bazi rotacije, preuzima ulogu vodeće zemlje u realizaciji Sporazuma. Kao takva, ona, pored svoje obaveze, obezbeđuje i osnovnu infrastrukturu, osoblje i opremu koji su neophodni delovanje BMS.

Prema navodima iz Sporazuma, BMS se osnivaju između država potpisnica kako bi se olakšalo pružanje vojno-medicinske pomoći u kriznim situacijama, a posebno u otklanjanju posledica prirodnih katastrofa u regionu.

Predlog zakona navodi da implementacija Sporazuma, zahteva finansijska sredstva i to troškove angažovanja 2 lica u iznosu od 9.450.000,00 dinara godišnje i troškove učešća u samom Sporazumu u iznosu od 12.000,00 evra godišnje, odnosno 1.500.000,00 dinara. Za realizaciju ovog zakona u narednim godinama, sredstva u ukupnom iznosu od 10.950.000,00 dinara, biće planirana od strane Ministarstva odbrane.

Da li podržavate ovaj predlog zakona?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 171
Protiv: 151
171%
151%
0%

Ključne novine

PROMENA


Osnivanje Balkanskih vojnomedicinskih snaga za brzo reagovanje u slučajevima prirodnih katastrofa

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 168
Protiv: 178
168%
178%
0%

PROMENA


Osnivanje Balkanskih vojnomedicinskih snaga za brzo reagovanje u slučajevima prirodnih katastrofa

Da li podržavate ovu ključnu novinu?
Glasajte ovde i pogledajte rezultate

Za: 179
Protiv: 192
179%
192%
0%

Poslednji put ažurirano: 18.04.2024, 22:05