ALEKSANDAR MARTINOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1976. godine u Slavonskom Brodu. Živi u Rumi.

Diplomirao je 1999. godine, a 2003. i magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Bio je predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke u Rumi, zamenik generalnog sekretara, član Centralne otadžbinske uprave i Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke. U aprilu 2010. godine postavljen je za potpredsednika SRS-a, a 2007. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije na listi Srpske radikalne stranke. Bio je član Odbora za ustavna pitanja, Zakonodavnog i Administrativnog odbora. Obavljao je i funkciju zamenika šefa poslaničke grupe SRS.

Nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora 2012. godine na kojima Srpska radikalna stranka nije uspela da pređe cenzus Martinović se povukao sa funkcija nezadovoljan stanjem u stranci. Nakon povlačenja, 4. jula 2012. godine postaje član Srpske napredne stranke.

Obavljao je funkciju predsednika Upravnog odbora Agencije za privatizaciju i Nadzornog odbora Galenike, sa kojih se povukao maja 2014. godine.

Zaposlen je od 2001. godine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Trenutno je na mestu asistenta na predmetu Ustavno pravo.

Bio je predsednik Skupštine opštine Ruma. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, marta 2014. godine izabran je i za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije na listi Srpske napredne stranke. U tom sazivu bio je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Govori engleski i nemački jezik.

Osnovne informacije

  • Srpska radikalna stranka
  • Ruma
  • Slavonski Brod
  • 15.06.1976.
  • pravnik

Statistika

  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, lopov misli da su svi lopovi, i da ako su oni krali u vreme kada su vladali ovom državom da svako naredni mora da krade. To nije tačno.

Evo, sad ću vam pročitati, dame i gospodo narodni poslanici, ugovor o pružanju, zašto njih inače stalno zanimaju te konsultantske usluge, pa u to se najbolje razumeju, ugovor o pružanju konsultantskih usluga - izrade i implementacije strategije privatizacije za Javno preduzeće „JAT ervajz“ zaključen između Republike Srbije - Vlade i konzorcijuma „Rodšild“ i ostali u Beogradu 26. septembra 2007. godine. To je inače Vlada u kojoj je Šule čuveni, koji je pretapao naše tenkove u „Smederevskoj železari“ i prodavao nam čamce, pa nismo imali kad su bile poplave, bio ministar odbrane, a Božidar Đelić bio ministar finansija.

Po ovom ugovoru Vlada Republike Srbije je isplatila za 38 konsultanata, inače privatizacija „JAT-a“ se nikada nije desila za vreme njihove vladavine, dakle, za konsultantske usluge su za 38 konsultanata isplatili ukupno milion 125 hiljada evra, a za materijalne troškove koji podrazumevaju prevoz, prevođenje, hotelske troškove, itd. 63 hiljade evra.

I onda nam danas Balša Božović, koji letuje na Maldivima, prodaje stanove u „Beogradu na vodi“, zato ga tako često i spominje, jer ga reklamira i od toga dobro živi, kaže – evo, ovi iz SNS hoće nešto da kradu, kaže nešto muljaju, to su inače izrazi koje su oni koristili. Evo, pogledajte koliko su para oni potrošili u septembru 2007. godine za …

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

… privatizaciju preduzeća koje se apsolutno nikada nije desilo. To su radili kadrovi DS.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.05.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, mislim da se u ono staro komunističko vreme ovakva diskusija kolokvijalno nazivala Planinc – Dolanc, odnosno - s brda, s dola. Pričaj šta ti padne na pamet, niko te ništa ne razume i koja god da je tema na dnevnom redu, vrti jedno te isto, pa ako prođe, prođe. Otprilike, govor prethodnog kolege izgledao je kao da je izgovoren u Saveznoj skupštini SFRJ, tamo negde ranih 80-ih godina, sa gomilom fraza, sa gomilom netačnih podataka, sa nekim ličnim impresijama, koje blage veze nemaju sa realnim društvenim i političkim životom koji se u Srbiji odvija.

Nama se ovde stalno spočitava, nama iz SNS kako navodno mi nekoga zapošljavamo, naš partijski kadar, a prethodni govornik je, ako se ne varam, njegovo prvo radno mesto, vi me ispravite ako grešim, bilo u Gradskoj biblioteci u Čačku, tako što ga je zaposlio Velimir Ilić.

Dakle, zaposlio vas Velja Ilić u Gradskoj biblioteci u Čačku i onda se posle nekoliko godina pojavite u Narodnoj skupštini i kažete, e vi zlikovci iz SNS što zapošljavate preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Gospodin Dolanc koji je maločas govorio ili drug, više ne znam šta je, pošto ne znam kakva mu je ideologija, malo je leva, malo je desna, po potrebi, dakle gospodin ili drug Dolanc izgleda ne zna da kada je neko zaključio ugovor o privremeni i povremenim poslovima, nije ni u kakvom radnom odnosu, tako da nema zapošljavanja po ugovoru o PP poslovima, a pogotovo to ne radi SNS.

Da se vratim na ono što je suština, SNS se konstantno nameće nešto za šta se ona ne zalaže, taj takozvani neoliberalni koncept. Ispada da smo mi zagovornici nekakvog liberalnog kapitalizma, da ne brinemo o pravima radnika, da vodimo isključivo računa o investitorima koji dolaze iz inostranstva da smo mi ti gospodine Arsiću koji smo uništili domaće banke. Spočitava nam se sve to i ništa od toga nije tačno.

Domaće banke, za druga Dolanca su uništili oni sa kojima je izašao na izbore 2016. godine. Za vreme njihovog mandata su uništene sve domaće banke, za vreme njihovog mandata su izvršene ne samo one 24 privatizacije koje su sporne sa stanovišta evropske komisije, nego skoro sve privatizacije koje su izvršene u Srbiji.

Za vreme njegovog koalicionog partnera je potpisan taj famozni SSP, iako ga se oni sada odriču. Oni su ga potpisali, oni su ga ratifikovali i oni su predvideli da od 1. septembra 2017. godine, stranci mogu da budu vlasnici nekretnina u Republici Srbiji, pa i poljoprivrednog zemljišta, a sada iz sednice u sednicu imamo predloge za dopune dnevnog reda da se navodno Srbija spasi od namere SNS da zemljište i nekretnine prodaje strancima, a oni su to potpisali i oni su za to glasali, a mi smo već preduzeli mere da se to ne desi.

Najveći projekti koji se danas u Srbiji sprovode, infrastrukturni, građevinski, izvode upravo domaća preduzeća.

Dakle, Beograd na vodi, ovo govorim zbog onih koji nam prete ulicom, glavni izvođač radova, tu je i ministar Antić, Beograda na vodi je domaća firma „Energoprojekt“, koja ima renomiranu tradiciju od nekoliko decenija i koja je izvodila najsloženije građevinske radove širom sveta.

U Srbiji se već više od godinu dana vodi kampanja i hajka protiv Aleksandra Vučića i SNS, zbog izgradnje Beograda na vodi, kao da taj Beograd na vodi gradi neka firma iz Finske ili iz Švedske. Beograd na vodi grade domaće firme.

Što se tiče Mlađana Dinkića i tog stalnog spočitavanja kako vi vodimo politiku Mlađana Dinkića, zbog druga Dolanca, to bi morao da zna, pošto iz sednice u sednicu, to nameće kao temu. Po važećim propisima u Republici Srbiji nema stranih investitora, dakle nema investitora koji direktno iz inostranstva ulaže novac u Republiku Srbiju.

Svaki strani investitor, ako želi da dobije podsticajna sredstva u Republici Srbiji, pod istim uslovima kao i domaći investitor, mora da bude registrovan u Republici Srbiji. Ovo ne govorim zbog druga Dolanca, jer on to u čačanskoj biblioteci očigledno nije mogao da shvati i da razume. Ovo govorim zbog građana Srbije.

Dragi građani Srbije, nemojte da dozvolite da vas plaše nekakvim stranim investitorima, koji iz inostranstva vode poslove u Republici Srbiji. Svaki strani investitor mora da ima svoje preduzeće u Republici Srbiji, svako to preduzeće je registrovano u Agenciji za privredne registre i svako to preduzeće zapošljava radnike iz Republike Srbije, plaća poreze u Republici Srbiji, plaća doprinose, a Srbija je obezbedila mehanizam da se iznosi kapital iz Republike Srbije na način koji je protivpravan i koji je protiv zakonit. Ovog govorim zbog građana Srbije.

Dakle, vodimo računa o interesima građana Srbije, ne sprovodimo..

(Narodni poslanici pričaju u isto vreme)

Imovinska karta

(Beograd, 23.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik Skupštine Opštine Skupština opštine Ruma Opština Mesečno 25000.00 RSD 26.11.2013 - 10.06.2016.
Predsednik nadzornog odbora Galenika a.d. Javni Mesečno 64830.00 RSD 28.02.2013 - 15.05.2014.
Predsednik upravnog odbora Agencija za privatizaciju Republika Mesečno 54000.00 RSD 05.04.2013 - 22.05.2014.
- Pravni fakultet u Novom Sadu (Nastavna i naučno-istraživačka) Javni Mesečno 70000.00 RSD 01.10.2012 -
- Pravni fakultet u Novom Sadu (Nastavna i naučno-istraživačka) Javni Mesečno 60000.00 RSD 01.10.2012 -
- Pravni fakultet u Novom Sadu (Nastavna i naučno-istraživačka) Javni Mesečno 19000.00 RSD 01.10.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 03.06.2016 -
Odbornik Skupština opštine Ruma Opština Mesečno 25000.00 RSD 20.05.2012 - 10.06.2016.
Odbornik Skupština opštine Ruma Opština Mesečno 25000.00 RSD 10.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 13.09.2016, 07:39