ALEKSANDAR MARKOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 22. maja 1981. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bio je odbornik u SO Vračar od 2004. godine u tri mandata, kao i šef odborničke grupe. Od 2008 – 2009. godine je bio odbornik u Skupštini grada Beograda. Od osnivanja Srpske napredne stranke do aprila 2015. godine obavljao je dužnost poverenika/predsednika opštinskog odbora SNS-a Vračar. Predsednik je Saveta za saradnju sa verskim zajednicama opštine Vračar i član glavnog odbora SNS-a. Nakon izbora 2014. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Nakon izbora 2014. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i bio je član je odbora za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Osnovne informacije

Statistika

  • 53
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Ponovljeno pitanje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 7 meseci i 10 dana i 1 sat

Poštovani poslanici PG SNS, OVO samo jedno od pitanja koje smo Vam postavili pre više od 4 meseca a nismo dobili odgovor. Prošlo je više od 4 godine vladavine SNS-a a ništa nije urađeno da se afera reši a akcionari obeštete.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Dame i gospodo narodni poslanici, znam da možda sad i preterujemo u javljaju i objašnjavanju onoga što smo već čuli nekoliko puta juče i danas, ali jedan od predlagača amandmana je u svom uvodnom izlaganju rekao da nema ni nameru da obrazloži amandman, nego da će ponoviti argumente koje je ponavljao juče. To je jedna priča naučena napamet koju, nažalost, slušamo i na današnji dan.

Ali, zaista zbog građana Srbije, mislim da treba da naglasimo zbog čega treba da odbijemo ovaj amandman, a ne treba da prihvatimo argumentaciju koja je, opet ću ponoviti, potpuno besmislena. Brisanjem ovog člana, i sva sreća je što ovaj Predlog zakona ima samo pet članova, pa imamo pet amandmana u tekstu briše se, da ima više članova verovatno bi imali i više takvih amandmana, ali zbog građana Srbije samo da ponovimo još nekoliko puta. Dakle, u pitanju je zajam koji uzima EPS u cilju projekta modernizacije sistema za otpepeljivanje TENT A.

Koji su uslovi zajma? Dakle, 45 miliona evra, otplata od 2022. godine do 2028. godine, 0,8 kamatna stopa na godišnjem nivou. Znam da smo to nekoliko puta ponovi, ali nije s goreg još jednom naglasiti. Ovo je neuporedivo povoljnije nego bilo koji zajam koji ste vi za vreme vaše vlasti uzimali. Da ne ponavljamo sada po ko zna koji put kakvi su to zelenaški uslovi bili. Nemojte da izmišljate više i prestanite da ponavljate istu naučenu priču kako ovo nije dobro za Srbiju. Ne, ovo je vrlo dobro i za EPS i za stabilizaciju čitavog elektroenergetskog sektora u Srbiji.

Molim vas još jednom, zbog svega onoga što smo istakli, pozivam vas da odbijemo sve ove besmislene amandmane. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.05.2017.

Zahvaljujem predsedavajući.

Član 109. – opomena se izriče narodnom poslaniku, pa su pobrojani razlozi zbog čega ste mogli da izreknete opomenu narodnom poslaniku koji je malopre pretio ovde narodnim poslanicima i vama lično. Pa je upotrebio neki izraz „ulica“ itd.

Moram da pitam – dokle ćemo da trpimo pretnje od gospodina Milojičića?

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja, 25.04.2017.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Dame i gospodo narodni poslanici, pre prelaska na poslaničko pitanje, da čestitam prethodnom govorniku pobedu nad nevažećim listićima na prošlim izborima. Doduše, pobeda je bila za dlaku, ali ipak je pobedio nevažeće listiće.

Dakle, krajem februara ove godine, održan je protest građana Vračara, jednog dela Vračara, zbor sporne situacije oko parka koji je oivičen ulicama Tomaša Ježa, Mileševska i Radoslava Grujića. Epilog tog problema je da se ovih dana intenzivno radi na nalaženju rešenja, dakle trajnog rešenja, tog problema i naći će se rešenje. Naći će se rešenje, ali zahvaljujući prevashodno hitroj i pravovremenoj reakciji gradske opštine Vračar, odnosno rukovodstva gradske opštine Vračar, ali i nadležnima u gradskoj upravi, ali najviše zahvaljujući građanima Vračara.

O čemu se zapravo radi? Radi se o jednoj brljotini DS još iz 2012. godine, koja je tada upravljala gradskom opštinom Vračar, a čije posledice mi danas otklanjamo.

Nakon dva neuspela pokušaja, 2009. i 2011. godine, opština Vračar je iz trećeg puta, dakle 2012. godine, uspela da poništi Rešenje o eksproprijaciji na zemljištu koje je bilo nacionalizovano, a koje je korišćeno kao park sve do današnjih dana. Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, čiji je direktor u tom periodu takođe bio iz DS, iako se dva puta pre toga žalila na to rešenje, trećeg puta se naprasno, volšebno ne žali, čime je direktno otvoren put da to zemljište postane privatno vlasništvo i da se na tom zemljištu u budućnosti možda izgradi i zgrada.

Da bismo trajno sačuvali i zaštitili ovaj park, gradska opština Vračar je u saradnji sa, opet kažem, građanima tog dela Vračara pokrenula inicijativu za izmenu plana detaljne regulacije ovog dela. Taj zahtev je predat Gradu Beograd. Grad Beograd je prepoznao napor i uveren sam da će u najskorijem periodu taj problem biti rešen, odnosno usvojen. Tom izmenom plana detaljne regulacije ova površina će biti proglašena javnom površinom, i to je jedini način, dakle jedini pravni način, da se sačuva ovaj park.

Moje pitanje upućeno nadležnima u gradskoj upravi i Skupštini Grada Beograda, kao i Ministarstvu koje vrši nadzor, i ono glasi – da li će se utvrditi odgovornost opštinskih organa opštine Vračar i licima u opštinskoj upravi gradske opštine Vračar kojem je tada, da ponovim zbog građana, rukovodila DS, odnosno vladala na opštini Vračar, za tendenciozno postupanje protiv javnog interesa? Zatim, ko će biti odgovoran za eventualne, nove troškove u ovom smislu? Dakle, za novu izradu plana detaljne regulacije i sve ostale troškove? Ko će snositi te troškove? Dakle, da utvrdimo da li su neznanje i nestručnost ili nezainteresovanost i nemar čelnika opštine Vračar krivi za sve ovo i doveli do ovakve situacije ili je možda bilo i svesnog postupanja protiv javnog interesa, odnosno za nečiji privatan interes, u narodu poznatog kao korupcija.

Imamo tu i primer vrhunskog bezobrazluka i licemerja. Naime, kada je organizovan pomenuti protest građana Vračara, dakle da ponovim, opravdani protest stanovnika tih ulica, tu smo mogli da primetimo i predstavnike DS, opštinskog odbora, koji su pokušali na jedan mizeran način da ušićare neki politički poen iz cele situacije, na sreću potpuno bezuspešno. Dakle, zamislite bezobrazluk, usudili su se da dođu na protest oni koji su najdirektine krivi za to što se desilo.

Dakle, tu je bio izvesni Bogdan Tatić. On je valjda predsednik opštinskog odbora DS na Vračaru, koji je čak pokušao i da napravi neki incident. Po čemu je poznat taj Bogdan Tatić? Poznat je po tome da se u svojoj karijeri predsednika opštinskog odbora DS na Vračaru, ali i člana veća, obraćao pismenim putem sam sebi.

Pazite sada ovako, predsednik opštinskog odbora DS Vračar Bogdan Tatić, obraća se članu veća gradske opštine Vračar Bogdanu Tatiću. Dakle, na stranu što je u pitanju vrhunac, odnosno par ekselans primer stranačkog zapošljavanja, pa kaže – opštinski odbor DS Vračar je na sednici održanoj tada i tad doneo zaključak da se na mesto koordinatora Kancelarije za nacionalne manjine gradske opštine Vračar imenuje izvesna osoba, nije sada ni važno ko.

Dakle, opštinski odbor DS Vračar je nakon iscrpne rasprave doneo zaključak i preporučio predsedniku gradske opštine Vračar da imenuju NN osobu za koordinatora ove kancelarije. Dakle, vrhunski primer stranačkog zapošljavanja, ali ono što je najsmešnije, čovek se obraća samom sebi i koristi, odnosno zloupotrebljava svoju funkciju. Takvi su vodili Vračar decenijama unazad. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 07.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 76000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Član upravnog odbora SRC "Tašmajdan" Javni Mesečno 18000.00 RSD 15.01.2014 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 76000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 11:48