ALEKSANDAR MARKOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 22. maja 1981. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Bio je odbornik u SO Vračar od 2004. godine u tri mandata, kao i šef odborničke grupe. Od 2008 – 2009. godine je bio odbornik u Skupštini grada Beograda. Od osnivanja Srpske napredne stranke do aprila 2015. godine obavljao je dužnost poverenika/predsednika opštinskog odbora SNS-a Vračar. Predsednik je Saveta za saradnju sa verskim zajednicama opštine Vračar i član glavnog odbora SNS-a. Nakon izbora 2014. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Nakon izbora 2014. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i bio je član je odbora za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Osnovne informacije

Statistika

  • 58
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Ponovljeno pitanje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 9 meseci i 9 dana i 7 sati

Poštovani poslanici PG SNS, OVO samo jedno od pitanja koje smo Vam postavili pre više od 4 meseca a nismo dobili odgovor. Prošlo je više od 4 godine vladavine SNS-a a ništa nije urađeno da se afera reši a akcionari obeštete.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvaženi predstavnici predlagača, mada nisu u ovom trenutku sa nama, verovatno nisu još došli sa pauze, dame i gospodo narodni poslanici, predsedavajući, ja se neću obazirati na sve ono što je prethodni govornik, da ne bude zabune, prethodni govornik na listi govornika, dakle ovde pričao malopre, već ću se kratko osvrnuti na današnje predloge, između ostalog, predlog odluke o izboru Zaštitnika građana.

Odmah na početku svog izlaganja, dakle, da istaknem da podržavam predlog da gospodin Pašalić bude izabran na tu funkciju. Gospodin Pašalić koga je predložio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Nemam primedbe na obrazloženje koje prati ovaj predlog. Nemam primedbe na proceduru. Nemam primedbi na sam predlog, kao i na biografiju predloženog kandidata zato što je nedvosmisleno i raspravi smo imali prilike da to čujemo utvrđeno da ispunjava sve zakonom predviđene uslove. Uslove koje je propisao Zakon o Zaštitniku građana, a kojim se ustanovljava Zaštitnik građana kao nezavistan državni organ koji štiti prava građana i kontroliše rad organa državne uprave, kao i drugih organa, organizacija, preduzeća, ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja.

Ono što želim da naglasim to je, da je moje lično uverenje, da će gospodin Pašalić vrlo dobro obavljati tu funkciju. Dakle, profesionalno i odgovorno, savesno što je najvažnije. U svakom slučaju neuporedivo će je bolje obavljati nego što je to radio prethodni Zaštitnik građana, odnosno dosadašnji Zaštitnik građana, a to je Saša Janković. Dakle, sasvim sigurno je da će bolje biti, jer nije teško biti bolje. U tom smislu pred gospodinom Pašalićem nije tako težak zadatak. Treba jedino, samo i isključivo da se pridržava Ustava i zakona, na svakom mestu i u svakom momentu. To je ono što je najvažnije. Najvažnije je da se pridržava zakona. Dakle, da radi ono što gospodin Saša Janković nije radio i da ne radi sve ono što je Saša Janković uradio. Jer, ako analiziramo kako je to Janković uradio, iako je prethodni govornik ovde isticao neke hvalospeve o njegovom radu, pa je isticao očuvanje nezavisnosti i tako dalje, apsolutne besmislice. Ja moram da postavim pitanje, dakle, a vi njega pitajte gospodine predsedavajući, a gde je on onda živeo sve ove godine, kao da nije živeo u Beogradu, kao da nije video na koji način je Saša Janković vršio tu funkciju.

Ako je Zakon o Zaštitniku građana striktno u više članova propisao da Zaštitnik građana i njegov zamenici ne mogu ni na koji način da se bave politikom. Dakle, ja ću citirati, to je član 9. koji kaže da Zaštitnik građana i zamenik Zaštitnika građana ne mogu biti članovi političkih stranaka. Imamo i član 10a, koji je još bitniji – Zaštitnik građana i zamenik Zaštitnika građana ne mogu davati izjave političke prirode.

Mi smo imali čitav niz primera da je gospodin Saša Janković upravo i jedino to i radio, dakle, bavio se politikom i bavio se dnevnom politikom. Ako mene pitate, bavio se politikanstvom, bavio se napadima na SNS i Aleksandra Vučića i to je radio sve vreme. Dakle, to je radio na vrlo perfidan način tako što je koristio svoj položaj, dakle, svoju funkciju je zloupotrebljavao. A koristio je i to, gospođo predsedavajuća što su neki u ovoj zemlji napravili od njega neku vrstu zaštićenog belog medveda, pa je jedno vreme bio u Srbiji najveći mogući greh, dakle, najveći mogući skandal bi ispao ako bi se neko drznuo da nešto kaže o Saši Jankoviću, Zaštitniku građana, da ukaže na to kako čovek krši zakon, kako se ne pridržava zakona. Odmah bi momentalno bio stavljen na stub srama kako tobože ugrožava demokratiju, kako tobože ugrožava, ne znam, ljudska prava, slobode, kako koči evropske integracije, civilizacijske tekovine i tako dalje.

Pokušali su od njega da naprave zaštićenog belog medveda o kome ne smeš ništa da kažeš, pa ni onda kada je stvar istinita, pa ni onda kada ga uhvatimo u svesnom kršenju zakona. A setimo se njegovih napada, i na Vojsku Srbije, i na Ministarstvo odbrane. Čitavu kampanju je mesecima vodio protiv Vojske Srbije, protiv vojne policije, VBA, itd. To je bilo 2014. i 2015. godine. Toga se prethodni govornik ne seća, kao da je živeo negde drugde. Možda je tad bio negde u inostranstvu, na Maldivima, jel tako, gospodine Vujoviću? A ne, on zimuje na Maldivima.

Sećamo se kada je umeo da zloupotrebi službeni položaj, o čemu je kolega Marijan Rističević govorio, kada je bahato uzurpirao i parking mesta i službena vozila i ne samo službena vozila, već i privatna vozila, o čemu je štampa nebrojano puta pisala.

Neću ovom prilikom, predsedavajuća, da pokrećem aferu „Pištolj“ i čitavu tu priču iz njegove mladosti, koja svakom pristojnom građaninu Srbije ostavlja mučninu, odnosno izaziva mučan osećaj. Ali, prekoračenje ovlašćenja, kršenje zakona, bavljenje dnevnom politikom, uz pomenutu bahatost, a sve uz astronomsku platu koju je primao, e, to su momenti koji su obeležili njegovo vršenje funkcije. I jedini momenti koji su obeležili njegovo vršenje funkcije.

Dozvoliću sebi da napravim jednu šalu – tako je Zaštitnik građana Saša Janković postao zaštitnik građanina Saše Jankovića. I to je jedino po čemu je, nažalost, postao poznat.

Na sreću, građani Srbije su, žargonski rečeno, „provalili“ to pa je na izborima prošao kako je prošao. Prošao je vrlo neslavno, o čemu je i šef naše poslaničke grupe malo pre govorio.

Iz svih ovih razloga, želim gospodinu Pašaliću da poručim da je potrebno da radi sve ono što Saša Janković nije radio, a da upravo ne radi sve ono što je Saša Janković jedino radio i mislim da je to uspešan recept. Zahvaljujem.

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Zahvaljujem.

Predsedavajući, uvažena mandatarko, gospođo Brnabić, uvaženi kandidati za članove Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, Vladika Nikolaj Velimirović je pre mnogo godina rekao „ne kradi državu, jer je skupo plaćena“.

Zašto moje poslaničko pitanje počinje ovim velim rečima? Dakle, u nekoliko navrata do sada u ovom mandatu sam postavio pitanje ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi sa zloupotrebama i nezakonitim radnjama u gradskoj opštini Vračar, brojnim zloupotrebama, brojnim nezakonitim radnjama u toj opštini, kao i u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač gradska opština Vračar. Ta opština je poznata po tome što je u njoj vršila vlast do prošle godine, do prošlih izbora DS, koja je opet poznata samo po tome da gde god su vršili vlast iza njih je ostala samo pustoš, opustošen budžet, ojađena opština i ogromni gubici i minusi. Evo, imamo i tu jedan primer, živi dokaz sedi tu preko puta mene, živi dokaz kako je moguće da u jednoj opštini bude napravljen minus od tri milijarde dinara. Dobio sam odgovore od MUP da su pripadnici tog ministarstva otpočeli prikupljanje potrebnih obaveštenja i informacija i to je ono što je dobro i to je ono što je u redu.

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Sada postavljam pitanje Ministarstvu pravde, odnosno Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na osnovu informacije kojom raspolažem da je gradska opština Vračar krajem 2016. godine, a na osnovu vrlo validne dokumentacije, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva GO Vračar, kao i Javnog preduzeća Poslovni prostor Vračar, imajući u vidu ogromne nenaplećene dugove za zakupe koji iznose preko 780 miliona dinara. Dakle, rekordni iznosi su u pitanju, kao i nezakonito raspolaganje imovine gradske opštine Vračar. Konkretno, reč je o stanovima kojima je opština raspolagala.

Bez obzira što cenim da su istražne radnje, kao i prikupljanje potrebnih dokaza, validnih dokaza, informacija itd. vrlo složen proces, vrlo komplikovan posao, pitam javno tužilaštvo u Beogradu dokle se stiglo sa tim postupcima povodom navedene krivične prijave.

Na taj način ćemo doći do odgovora - kako je moguće da u fondu poslovnog prostora Vračar, dakle, od ukupnog fonda od 49.492 kvadrata, nakon nekoliko godina uprave DS dođemo do toga da ostane 21 hiljada kvadrata poslovnog prostora, dakle, da se prepolovi fond? Kako je moguće da za 5.354 kvadratna metra uopšte ne postoji dokumentacija iz koje može da se utvrdi gde su nestali ti kvadrati, gde je nestao taj prostor?

To je način da dođemo do tih odgovora. Takođe, da dođemo do odgovora na pitanje - kako je moguće da se napravi dug od 780 miliona dinara? Dakle, ponavljam, u pitanju je gradska opština Vračar, centralno gradsko jezgro, možda i najatraktivnija opština u tom smislu za poslovanje poslovnog prostora, i mi dođemo do toga da imamo nenaplaćenih 780 miliona dinara, od toga preko 500 miliona dinara je u periodu zastarelosti, dakle, novac koji ne možemo potraživati jer je zastareo.

To su pitanja koja nas muče, kao i pitanje šta je sa stanovima? Opština Vračar je u svom fondu, dok je njom rukovodila DS, imala 421 stan. Kada je DS pala sa vlasti, kada je izvršena revizija, i ovo nisu podaci, odmah da vam kažem, ovo nisu neki paušalni podaci ili nečija procena, ovo je radila i DRI i jedna eksterna revizija, dakle, i gradska budžetska inspekcija. Nekoliko organa je vršilo reviziju, i ovo je rezultat te revizije. Dakle, od 421 stana, danas je taj fond prepolovljen, čak i gore od toga. Za 160 stanova apsolutno ne može da se utvrdi gde su nestali, ne postoji dokumentacija. Kako je moguće, nekad nešto postoji, sada više nema?

Zato kažem, vratiću se na velike reči Vladike Nikolaja Velimirovića: „Ne kradi državu, jer je skupo plaćena“. Na taj način ćemo poslati poruku da onaj koji prekrši zakon, da onaj koji otme državnu imovinu, mora da snosi odgovornost…

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Zahvaljujem.

Predsedavajući, uvažena mandatarko, gospođo Brnabić, uvaženi kandidati za članove Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, Vladika Nikolaj Velimirović je pre mnogo godina rekao „ne kradi državu, jer je skupo plaćena“.

Zašto moje poslaničko pitanje počinje ovim velim rečima? Dakle, u nekoliko navrata do sada u ovom mandatu sam postavio pitanje ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi sa zloupotrebama i nezakonitim radnjama u gradskoj opštini Vračar, brojnim zloupotrebama, brojnim nezakonitim radnjama u toj opštini, kao i u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač gradska opština Vračar. Ta opština je poznata po tome što je u njoj vršila vlast do prošle godine, do prošlih izbora DS, koja je opet poznata samo po tome da gde god su vršili vlast iza njih je ostala samo pustoš, opustošen budžet, ojađena opština i ogromni gubici i minusi. Evo, imamo i tu jedan primer, živi dokaz sedi tu preko puta mene, živi dokaz kako je moguće da u jednoj opštini bude napravljen minus od tri milijarde dinara. Dobio sam odgovore od MUP da su pripadnici tog ministarstva otpočeli prikupljanje potrebnih obaveštenja i informacija i to je ono što je dobro i to je ono što je u redu.

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Sada postavljam pitanje Ministarstvu pravde, odnosno Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na osnovu informacije kojom raspolažem da je gradska opština Vračar krajem 2016. godine, a na osnovu vrlo validne dokumentacije, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva GO Vračar, kao i Javnog preduzeća Poslovni prostor Vračar, imajući u vidu ogromne nenaplećene dugove za zakupe koji iznose preko 780 miliona dinara. Dakle, rekordni iznosi su u pitanju, kao i nezakonito raspolaganje imovine gradske opštine Vračar. Konkretno, reč je o stanovima kojima je opština raspolagala.

Bez obzira što cenim da su istražne radnje, kao i prikupljanje potrebnih dokaza, validnih dokaza, informacija itd. vrlo složen proces, vrlo komplikovan posao, pitam javno tužilaštvo u Beogradu dokle se stiglo sa tim postupcima povodom navedene krivične prijave.

Na taj način ćemo doći do odgovora - kako je moguće da u fondu poslovnog prostora Vračar, dakle, od ukupnog fonda od 49.492 kvadrata, nakon nekoliko godina uprave DS dođemo do toga da ostane 21 hiljada kvadrata poslovnog prostora, dakle, da se prepolovi fond? Kako je moguće da za 5.354 kvadratna metra uopšte ne postoji dokumentacija iz koje može da se utvrdi gde su nestali ti kvadrati, gde je nestao taj prostor?

To je način da dođemo do tih odgovora. Takođe, da dođemo do odgovora na pitanje - kako je moguće da se napravi dug od 780 miliona dinara? Dakle, ponavljam, u pitanju je gradska opština Vračar, centralno gradsko jezgro, možda i najatraktivnija opština u tom smislu za poslovanje poslovnog prostora, i mi dođemo do toga da imamo nenaplaćenih 780 miliona dinara, od toga preko 500 miliona dinara je u periodu zastarelosti, dakle, novac koji ne možemo potraživati jer je zastareo.

To su pitanja koja nas muče, kao i pitanje šta je sa stanovima? Opština Vračar je u svom fondu, dok je njom rukovodila DS, imala 421 stan. Kada je DS pala sa vlasti, kada je izvršena revizija, i ovo nisu podaci, odmah da vam kažem, ovo nisu neki paušalni podaci ili nečija procena, ovo je radila i DRI i jedna eksterna revizija, dakle, i gradska budžetska inspekcija. Nekoliko organa je vršilo reviziju, i ovo je rezultat te revizije. Dakle, od 421 stana, danas je taj fond prepolovljen, čak i gore od toga. Za 160 stanova apsolutno ne može da se utvrdi gde su nestali, ne postoji dokumentacija. Kako je moguće, nekad nešto postoji, sada više nema?

Zato kažem, vratiću se na velike reči Vladike Nikolaja Velimirovića: „Ne kradi državu, jer je skupo plaćena“. Na taj način ćemo poslati poruku da onaj koji prekrši zakon, da onaj koji otme državnu imovinu, mora da snosi odgovornost…

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja, 25.04.2017.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Dame i gospodo narodni poslanici, pre prelaska na poslaničko pitanje, da čestitam prethodnom govorniku pobedu nad nevažećim listićima na prošlim izborima. Doduše, pobeda je bila za dlaku, ali ipak je pobedio nevažeće listiće.

Dakle, krajem februara ove godine, održan je protest građana Vračara, jednog dela Vračara, zbor sporne situacije oko parka koji je oivičen ulicama Tomaša Ježa, Mileševska i Radoslava Grujića. Epilog tog problema je da se ovih dana intenzivno radi na nalaženju rešenja, dakle trajnog rešenja, tog problema i naći će se rešenje. Naći će se rešenje, ali zahvaljujući prevashodno hitroj i pravovremenoj reakciji gradske opštine Vračar, odnosno rukovodstva gradske opštine Vračar, ali i nadležnima u gradskoj upravi, ali najviše zahvaljujući građanima Vračara.

O čemu se zapravo radi? Radi se o jednoj brljotini DS još iz 2012. godine, koja je tada upravljala gradskom opštinom Vračar, a čije posledice mi danas otklanjamo.

Nakon dva neuspela pokušaja, 2009. i 2011. godine, opština Vračar je iz trećeg puta, dakle 2012. godine, uspela da poništi Rešenje o eksproprijaciji na zemljištu koje je bilo nacionalizovano, a koje je korišćeno kao park sve do današnjih dana. Direkcija za gradsko građevinsko zemljište, čiji je direktor u tom periodu takođe bio iz DS, iako se dva puta pre toga žalila na to rešenje, trećeg puta se naprasno, volšebno ne žali, čime je direktno otvoren put da to zemljište postane privatno vlasništvo i da se na tom zemljištu u budućnosti možda izgradi i zgrada.

Da bismo trajno sačuvali i zaštitili ovaj park, gradska opština Vračar je u saradnji sa, opet kažem, građanima tog dela Vračara pokrenula inicijativu za izmenu plana detaljne regulacije ovog dela. Taj zahtev je predat Gradu Beograd. Grad Beograd je prepoznao napor i uveren sam da će u najskorijem periodu taj problem biti rešen, odnosno usvojen. Tom izmenom plana detaljne regulacije ova površina će biti proglašena javnom površinom, i to je jedini način, dakle jedini pravni način, da se sačuva ovaj park.

Moje pitanje upućeno nadležnima u gradskoj upravi i Skupštini Grada Beograda, kao i Ministarstvu koje vrši nadzor, i ono glasi – da li će se utvrditi odgovornost opštinskih organa opštine Vračar i licima u opštinskoj upravi gradske opštine Vračar kojem je tada, da ponovim zbog građana, rukovodila DS, odnosno vladala na opštini Vračar, za tendenciozno postupanje protiv javnog interesa? Zatim, ko će biti odgovoran za eventualne, nove troškove u ovom smislu? Dakle, za novu izradu plana detaljne regulacije i sve ostale troškove? Ko će snositi te troškove? Dakle, da utvrdimo da li su neznanje i nestručnost ili nezainteresovanost i nemar čelnika opštine Vračar krivi za sve ovo i doveli do ovakve situacije ili je možda bilo i svesnog postupanja protiv javnog interesa, odnosno za nečiji privatan interes, u narodu poznatog kao korupcija.

Imamo tu i primer vrhunskog bezobrazluka i licemerja. Naime, kada je organizovan pomenuti protest građana Vračara, dakle da ponovim, opravdani protest stanovnika tih ulica, tu smo mogli da primetimo i predstavnike DS, opštinskog odbora, koji su pokušali na jedan mizeran način da ušićare neki politički poen iz cele situacije, na sreću potpuno bezuspešno. Dakle, zamislite bezobrazluk, usudili su se da dođu na protest oni koji su najdirektine krivi za to što se desilo.

Dakle, tu je bio izvesni Bogdan Tatić. On je valjda predsednik opštinskog odbora DS na Vračaru, koji je čak pokušao i da napravi neki incident. Po čemu je poznat taj Bogdan Tatić? Poznat je po tome da se u svojoj karijeri predsednika opštinskog odbora DS na Vračaru, ali i člana veća, obraćao pismenim putem sam sebi.

Pazite sada ovako, predsednik opštinskog odbora DS Vračar Bogdan Tatić, obraća se članu veća gradske opštine Vračar Bogdanu Tatiću. Dakle, na stranu što je u pitanju vrhunac, odnosno par ekselans primer stranačkog zapošljavanja, pa kaže – opštinski odbor DS Vračar je na sednici održanoj tada i tad doneo zaključak da se na mesto koordinatora Kancelarije za nacionalne manjine gradske opštine Vračar imenuje izvesna osoba, nije sada ni važno ko.

Dakle, opštinski odbor DS Vračar je nakon iscrpne rasprave doneo zaključak i preporučio predsedniku gradske opštine Vračar da imenuju NN osobu za koordinatora ove kancelarije. Dakle, vrhunski primer stranačkog zapošljavanja, ali ono što je najsmešnije, čovek se obraća samom sebi i koristi, odnosno zloupotrebljava svoju funkciju. Takvi su vodili Vračar decenijama unazad. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 07.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 76000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Član upravnog odbora SRC "Tašmajdan" Javni Mesečno 18000.00 RSD 15.01.2014 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 76000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 11:48