Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Aleksandar Marković

Aleksandar Marković

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem, predsedavajući.

Član 106, ali i član 108. Opet smo doživeli od jednog govornika, koji je, po ko zna koji put, optužio direktno Srbiju i Srbe za sve ono što se događalo 90-ih godina, pa je govorio gde smo mi branili Srbe, ne znam, više tu Srba nema itd. i slične besmislice njemu svojstvene. Na taj način omalovažava upravo one svoje pretke o kojima je pričao u svom zalaganju.

Ne mogu da ne primetim neku slučajnost, koja to zapravo i nije, da je upravo Plenković juče na isti način napao Srbe. Kaže Plenković – ta država je izvršila agresiju i odgovorna je za ratove, Srbija je izvršila agresiju na Hrvatsku, ali i pre toga na Bosnu, Sloveniju i Kosovo i odgovorna je za sve ratove. Dakle, to kaže Plenković, ali to isto ovde tvrdi narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Zoran Živković. Recite mi da li je to sramota za celu Narodnu skupštinu, iako bi sramota trebala da bude njegova? Na taj način se svrstao i sa svojim saradnikom Stipom Mesićem sa kojim obavlja zajedničku funkciju u slovenačkom institutu „Ifimes“. To je zaboravio da nam kaže. Mislim da ste u najmanju ruku trebali da mu izreknete opomenu za sve ono što je malopre govorio. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući, član 108.

Moram prosto da vas podsetim da su vama na raspolaganju određene mere, kao što su: izricanje opomene, oduzimanje reči ili slično, svaki put kada se uvredi srpski narod, država Srbija i Narodna skupština.

Meni je drago što je prethodni govornik Zoran Živković potvrdio sve ono što smo malopre rekli i drago mi je što građani Srbije imaju prilike da vide svojevrsnu koaliciju Živković – Plenković – Stipe Mesić – Ante Gotovina. E sad, pošto je na delu u poslednje vreme jedna antisrpska histerija sa podizanjem ruku u određenom pravcu, kao što možete da vidite od Stipe Mesića, od Ante Gotovine, ja očekujem od Zorana Živkovića da se u narednim danima slika sa ovom sramnom reakcijom i da se pridruži toj koaliciji. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Ministre, dame i gospodo narodni poslanici, mi danima slušamo ove stručnjake preko puta kako se žale da ne razumeju amandmane koje smo podneli na Predlog zakona o ratnim memorijalima. Potpuno mi je jasno da oni ništa ne razumeju u tom smislu, kada je reč o ratnim memorijalima, kada je reč o negovanju tradicije oslobodilačkih ratova, o spomenicima, o nacionalnom identitetu itd.

Znate, dok su oni vodili državu, u Srbiji je bezmalo bilo zabranjeno govoriti o sećanju na naše pretke, sećanju na naše heroje iz svih oslobodilačkih ratova. Ono što je posebno bilo zabranjeno, bilo je zabranjeno govoriti o srpskim žrtvama. To je bilo najstrože zabranjeno. U tom periodu, ne daj bože da neko pomene, da se neko seti srpskih žrtava, to je odmah okarakterisano kao velikosrpski nacionalizam, kao šovinizam, kao ratno huškaška politika, ne daj bože da je neko pomenuo i „Medački džep“ i „Oluju“ i „Bljesak“ i sva ostala stradanja na području bivše SFRJ, odmah bi to bilo okarakterisano kao pozivanje na sukobe, kao primitivizam, kao vraćanje u prošlost itd.

Smelo je da se priča samo o tobožnjoj krivici Srba za sve ono što se dešavalo ikada. Da se razumemo, to bi oni radili i dan danas da su na vlasti. Na svu sreću nisu i neće ni biti i pozivam da usvojimo ovakav predlog zakona. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Član 27. – predsednik Narodne skupštine stara se o primeni ovog Poslovnika, a u vezi sa članom 108, i moram da vas podsetim da vi imate na raspolaganju i neke mere, kao što su opomena, oduzimanje reči ili udaljenje sa sednice.

Ali, predsedavajući, ako vas zanima iz kog razloga je prethodni govornik nervozan ovoliko danas, evo, ja ću vam reći.

Izašla je vest da je Kena pred Tužilaštvom za organizovani kriminal. To je razlog za njegovu nervozu. Javno pravobranilaštvo opštine Smederevska Palanka podnelo je krivične prijave protiv Radoslava Milojičića Kene Tužilaštvu za organizovani kriminal i nadležnom odeljenju Tužilaštva za borbu protiv korupcije.
Pa, nije ovo detalj iz privatnog života, ovo je javna informacija, javna informacija da se čovek nalazi pred Tužilaštvom za organizovani kriminal i to za pljačku i lopovluk koje je godinama vršio dok je bio predsednik opštine Smederevska Palanka, kad je taj grad ostavio i bez struje i bez vode i sa ukupnim gubicima, dugovima i minusima od skoro četiri milijarde dinara. I on danas ovde nešto nama prigovara.
Ja vas molim da se starate o primeni ovog Poslovnika i da mu minimum uzmete dva minuta od vremena poslaničke grupe. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Eto kuriozitet jedan da se složim u nečemu bar sa prethodnim govornikom i meni je drago što je prethodni govornik upravo priznao rezultate ove Vlade i rezultate Aleksandra Vučića po pitanju populacione politike. Meni je drago i što je istakao ono što je istina, a to je da nijedna vlada pre ove nije na ovaj način pristupila rešavanju ovog velikog problema.

Ono što mi je lično malo zasmetalo to je insistiranje na tome kako samo njegov pokret se zalaže za porodične vrednosti. Ako je to tako, odmah ga pozivam da se odrekne svog šefa ili lidera tog pokreta koji se sa jedne strane zalaže sa porodične vrednosti, a sa druge strane napada i bije isključivo žene. Dakle, poznat je celoj srpskoj javnosti po čestim incidentima u kojima je napadao žene. Da ne idemo van teme.

Želim da naglasim da podržavam snažno sve predloge koji su danas na dnevnom redu i jako je malo vremena ostalo za raspravu, malo je vremena da bi se istaklo sve ono što ova predložena zakonska rešenja donose u smislu benefita za građane Srbije i za državu, ali ono što je jako važno i što treba svakako istaći, to je da izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom da se predviđa značajno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, kako smo i čuli nekoliko puta u ovoj raspravi.

Ovim odredbama zakona predviđa se da roditelji od 1. jula ove godine za prvo dete jednokratno dobiju 100 hiljada dinara, za drugo dete 10 hiljada mesečno dve godine, za treće dete po 12 hiljada mesečno 10 godina i za četvrto dete 18 hiljada mesečno 10 godina.

Neko bi mogao da kaže da to možda nije dovoljno. Neko bi mogao da kaže da je to malo. Da li ćemo ovim odmah ostvariti sve one ciljeve za koje se zalažemo? Verovatno nećemo, ali od negde je moralo da počne i meni je drago što je ova Vlada, ovo rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem konačno otpočelo rešavanje ovog zaista velikog problema.

U postupku ostvarivanja prava na roditeljski dodatak kao posebni uslovi predviđeni su redovna vakcinacije sve dece, kao i redovno pohađanje dece pripremnom predškolskom programu i redovno pohađanje nastave u školama i to su konkretni koraci koje država preduzima kada je reč o populacionoj politici, kada je reč o popravljanju demografske slike, odnosno pokušaju da zaustavimo negativni prirodni priraštaj koji imamo.

U pitanju je deo ukupne društvene brige o deci i odnosi se na poboljšanje uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece i potvrđuje se opredeljenje države da se podsticajnim merama, uvođenjem roditeljskog dodatka uhvati u koštac sa jednim od najvećih problema danas, a to je nedovoljan broj rođene dece.

Neki koji danas kritikuju ova rešenja, a pri tom tu ne mislim na prethodnog govornika, mislim na neke druge, neki koji kritikuju i predsednika Srbije i Vladu Srbije, su imali godine i godine na raspolaganju da urade nešto po ovom pitanju, da donesu neke konkretne mere koje bi popravile tešku situaciju po ovom pitanju. Imali su vlast, imali su svu vlast u ovoj zemlji i imali su sasvim dovoljno vremena da sprovedu sva ta pametna rešenja koja danas zagovaraju. Ali im to tada nije bio prioritet, to ih tada nije interesovalo. Tada su ih zanimale neke druge stvari. Tada ih je zanimalo popravljanje svog materijalnog položaja, dok su građani rapidno siromašili, oni su se uglavnom redom svi obogatili.

Da bih bio kratak, odnosno da bih ostavio nešto vremena i ostalim kolegama, ja ću pozvati da odbacimo sve kritike kao apsolutno neosnovane i da podržimo u danu za glasanje sva predložena zakonska rešenja. Zahvaljujem.
Jako kratko, predsedavajući.

Ovde je sada u pitanju doslednost. Imali smo priliku da to sad malo pre vidimo od prethodnog govornika. On spominje 2011. godinu kao godinu kada je osnovan njegov pokret. Ja to potpuno razumem. Verovatno ne želi da se seti nekih ranijih godina u kojima je njegov pokret delovao, recimo 90-te godine itd, kada su se zalagali za LJotićevsku ideologiju, kada su se zalagali za LJotićevski program, kada je predsednik njegovog pokreta ili kako se to već zove zdušno pisao za neke časopise, isticao zasluge LJotića u našoj istoriji, itd. I ja to potpuno razumem i ohrabrujem ga i podržavam u tome – treba da se odrekne takvog jednog delovanja. Mislim da je to sramota i mislim da je i on uvideo da je u pitanju sramota i želim na ovaj način da ga podržim u tome. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Neću se obazirati na ova naručena pitanja koja smo jutros mogli da čujemo, naručena od strane Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, ne znam samo koliko ga je koštalo tako nešto.

Dame i gospodo narodni poslanici, na današnji dan pre 26 godina, dakle 21. juna 1992. godine dogodio se veliki zločin, zločin na Miljevačkom platou. U pitanju je agresija Hrvatske na Miljevački plato, u okolini Drniša u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini na teritorijama koje su u to vreme bile pod zaštitom UN, kako je to propisano Rezolucijom 743 Saveta bezbednosti.

Imajući u vidu da gotovo niko nije odgovarao za ovaj zločin, moje pitanje je upućeno Ministarstvu spoljnih poslova – da li su do sada preduzete sve raspoložive mere prilikom bilateralnih susreta sa hrvatskim zvaničnicima, a u cilju pronalaženja i procesuiranja svih odgovornih za taj zločin u kome je život izgubilo 40 srpskih milicionera i teritorijalaca, a od kojih je većina masakrirana nakon zarobljavanja?

Taj mučki napad se desio 21. juna 1992. godine, u zoru, uprkos primirju koje je potpisano nekoliko dana ranije, kako bi se održao Međunarodni dečiji festival u Šibeniku.

Ono što je posebno problematično, to je što je u pitanju prva agresija Hrvatske nakon povlačenja JNA iz Hrvatske i nakon što su na toj teritoriji raspoređene međunarodne strane Unprofor-a, tzv. „plavi šlemovi“, koji su imali zadatak da demilitarizuju tu zonu i da uspostave mir.

Da podsetimo, februara 1992. godine prihvaćen je tzv. Vensov plan, tj. Sporazum o planu mirovnih operacija, kojim je predviđena demilitarizacija zona zahvaćenih ratom. Dvadeset i prvog februara 1992. godine usvojena je Rezolucija Saveta bezbednosti 743 kojom je uspostavljena Misija Unprofor-a.

Dalje, 8. juna 1992. godine usvojena je Rezolucija Saveta bezbednosti 758 kojom se dodatno pojačava snaga i mandat Unprofora. Uprkos svemu tome, kao i potpisanom primirju nekoliko dana pre toga, hrvatske snage su napale to područje, a epilog je 40 svirepo ubijenih Srba koji su nakon ubistva masakrirani i zatim bačeni u Krašku jamu u blizini sela Drinovci, a koju su zatim napunili smećem.

Tek dva meseca nakon ovog zločina Hrvatska je dozvolila Međunarodnoj ekspekrtskoj komisiji da izvrši ekshumaciju i identifikaciju žrtava. Taj proces je trajao mesecima, a uprkos svemu 12 leševa je ostalo neidentifikovano.

Savet bezbednosti je 30. juna iste godine izglasao Rezoluciju 762, kojom se traži od Hrvatske povlačenje na položaje pre 21. juna te godine, ali Hrvatska to naravno nikada nije ispoštovala.

Posebno teško i bolno pada saznanje da je ovaj zločin sniman kamerom, postojala je video kaseta koja se potom iznajmljivala kao svojevrsni horor film u zemljama zapadne Evrope, kao i to da je hrvatska radio stanica „Split“ u maniru krajnjeg cinizma emitovala imena poginulih Srba uz zvuke srpske nacionalne himne uz najgore moguće uvrede.

Nakon ovog zločina usledile su nove agresije na Republiku Srpsku Krajinu i novi zločini. Dakle, 22. januara 1993. godine na Ravne kotare je bio napad, tzv. operacija „Maslinica“ u kojoj je ubijeno 348 vojnika i civila, naravno Srba, a od posledica agresije još 165 civila. Dakle, ukupno 513 Srba. Ukupno je prognano sa te teritorije 10 hiljada Srba, a sela Smoković, Kašić i Islam Grčki su potpuno uništena i spaljena.

Godine 1993. devetog septembra napad na Medački DŽep u Lici, gde je ubijeno 88 Srba, civila i vojnika i policajaca, a kompletno su razorena sela Medak, Čitluk, Počitelj i Divosav. Među civilima je 26 osoba starijih od 60 godina, od čega 17 žena. Citiraću izjavu generala Žaka Kota od 19. septembra 1993. godine: „Nisam našao znakove života ni ljudi ni životinja u nekoliko sela kroz koja smo prošli. Razaranje je bilo potpuno, sistematsko i namerno“. Onda su usledile 1. maja „Bljesak“, posle „Oluja“, što već znamo iz istorije.

Samo još jednu rečenicu. Ako Hrvatska pledira da bude demokratska država koja poštuje ljudska prava, mora se suočiti sa prošlošću i priznati svoje zločine i naći odgovorne i procesuirati ih. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

I na član 3. Predloga zakona o lokalnoj samoupravi sam podneo amandman u kome se naglašava potreba za modernizacijom. Mislim da taj amandman ima apsolutno svoje mesto u ovom predlogu zakona i da se direktno nastavlja na intenciju Vlade kada je reč o digitalizaciji.

Svakako da će ovaj zakon doneti mnoge benefite kada je reč o boljem funkcionisanju lokalne samouprave i kada je reč o većoj uključenosti građana u proces donošenja odluka, pogotovo kada je reč o pripremi budžeta i ka onome za šta se SNS snažno zalaže, a to je da opštine u Srbiji postanu servis građana u pravom smislu te reči.

Mi smo u dosadašnjoj raspravi isticali u nekoliko navrata i one pozitivne primere, a zaista ih ima dosta u Srbiji kada je reč o funkcionisanju lokalne samouprave, ali smo isticali i one negativne primere i moj kolega Torbica je malopre izneo negativne primere, kada je reč o funkcionisanju opštine Smederevska Palanka u periodu kada je DS vršila vlast u toj opštini. Lično sam iznosio u više navrata kako je funkcionisala gradska opština Vračar dok je isto DS na žalost upravljala tim opštinama godinama unazad. Mi i danas imamo u Srbiji na žalost jedan primer koji premašuje sva dostignuća DS, a to je opština Paraćin i paraćinski despot, kako ga građani Paraćina zovu, Saša Paunović iz DS koji uništava uporno tu opštinu.

Mislim da u budućnosti treba da radimo na tome da nađemo načine kako bi povećali odgovornost za vršenje vlasti u lokalnim samoupravama, baš da ne bi dolazili u tu situaciju da jedna stranka ili jedan čovek svojim vođenjem jedne lokalne samouprave, u ovom slučaju opštine Paraćin potpuno uništi tu opštinu. Siguran sam da će Paraćinci na narednim izborima umeti adekvatno da sankcionišu tako nešto. Hvala.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Najgrublje je prekršen član 106, ali i član 107.

Član 106. koji kaže da govornik mora da se drži dnevnog reda. Šest minuta je pričao, ništa o tački dnevnog reda nije rekao. Ali, ono što je gore, prekršen je i član 107, odnosno direktno je ugroženo dostojanstvo Narodne skupštine, ali i svih građana Srbije. Zašto? Vrhunac licemerja je da neko poziva Vladu Srbije da pomogne građanima Smederevske Palanke, a taj neko je najdirektnije kriv za sve ono što se dešava danas u Smederevskoj Palanci. Taj neko ko je najdirektnije kriv što su opljačkani građani Smederevske Palanke, jer je Smederevsku Palanku ostavio i bez struje i bez vode i sa četiri milijarde dinara gubitaka i minusa.

S druge strane, to govori predstavnik stranke koja ne postoji. Demokratska stranka zvanično više ne postoji. Oni juče na sednici kvorum nisu imali. Molim vas, demokrate bez kvoruma na glavnom odboru nisu mogli da izaberu organe stranke. Na prvoj sednici glavnog odbora DS od kada je izabrano novo rukovodstvo, Zoran Lutovac nije imao kvorum, zbog čega nije izabran izvršni odbor. I on danas nama nešto ovde priča, čovek koji nema stranku, stranka ne postoji, nisu imali kvorum.

Smatram da ste morali minimum da ga opomenete. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

Reklamiram član 103, ali u vezi sa članom 107. i povrede dostojanstva i ugleda Narodne skupštine, zbog svega onoga što je izrečeno od strane prethodnog govornika, pri tom ne mislim na gospodina Komlenskog, već na gospodina Milojičića, koji je poznat sa nadimkom „hajnekena“. A zašto je poznat sa takvim nadimkom? Zato što je, dok je vršio vlast u Smederevskoj Palanci, o kojoj sada ovde roni krokodilske suze, jedino po čemu je ostao poznat, poznat je da je popio 343 piva u toku jedne večeri, i to „Hajneken“ piva.

Ja sam se sada zabrinuo za njegovo imovinsko stanje, s obzirom da je „Hajneken“ pivo jedno od skupljih piva i da popiti toliko piva sigurno iziskuje velike novčane izdatke. Meni su građani poslali da uručim gospodinu preko puta, evo, u pitanju su besplatni tokeni, a to je svojevrsni vaučer za „Hajneken“ pivo. Sa ovim on može besplatno da dobije „Hajneken“ pivo, do kog mu je toliko stalo. Zahvaljujem.
Osnovno i strateško opredeljenje SNS je da opštine u Srbiji postanu servis građana i to servis građana u pravom smislu te reči, odnosno mesto gde građani dođu i u najkraće moguće vreme ostvare svoje potrebe, odnosno reše svoje probleme.

Ja ovaj zakon posmatram kao jedan od koraka u tom pravcu koji za cilj ima povećanje efikasnosti i rada lokalnih samouprava i konačno veće učešće građana u donošenju politika.

Potrebno je da izbegnemo da nam se ponove svi oni loši primeri koje smo imali kada je reč o funkcionisanju nekih lokalnih samouprava. U tom smislu ističem gradsku opštinu Vračar, kao opštinu u kojoj je na vlasti bila DS dugi niz godina, a čiji rezultat je bio poguban za građane Vračara. Rezultat je bio takav da je ostalo preko 780 miliona dinara dugova, gubitaka i minusa. Dakle, kako u opštini tako i u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Vračar bila.

Dakle, to je nešto što treba da izbegnemo. Na sreću, 2016. godine vlast se promenila na Vračaru, SNS je preuzela odgovornost za vršenje vlasti u toj opštini i od tada opštinska uprava mnogo bolje funkcioniše. Dakle, bolja je komunikacija sa građanima, veća je uključenost građana u donošenje odluka, mnogo je više kulturnih, edukativnih događaja. U svakom smislu opština mnogo transparentnije funkcioniše i u svakodnevnoj je komunikaciji sa građanima po pitanju rešavanja različitih problema.

Dakle, istakao bih ovom prilikom samo rešavanje jednog ključnog problema, a to je nedostatak mesta u vrtićima. Opština se odrekla dela svoje upravne zgrade i u saradnji sa gradskim sekretarijatom za obrazovanje napravljen je projekat, prema kome će to postati vrtić, a radovi se očekuju čak do kraja ove godine. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, podneo sam amandman na član 1. Predloga zakona o izmena i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i moj amandman naglašava potrebu za modernizacijom u kontekstu sveukupnog razvoja Srbije.

Mislim da je amandman na mestu, mislim da se naslanja na intenciju Vlade Republike Srbije, kada je reč o digitalizaciji i modernizaciji uopšte. Mislim da će svakako time doći do povećanja efikasnosti u funkcionisanju lokalnih samouprava, dakle, opština i gradova u Srbiji. A, svedoci smo da smo u prošlosti, ne tako davnoj prošlosti, imali više problema kada je reč o funkcionisanju lokalnih samouprava, veliki broj zloupotreba, propusta, nepravilnosti u radu u većem broju opština. Svi smo već nekoliko puta iznosili razne primere. Kada je reč o Smederevskoj Palanci, kada je reč o opštini Vračar lično sam učestvovao nekoliko puta u obaveštavanju javnosti i ukazivanju na brojne zloupotrebe i nepravilnosti u radu, čak i krivična dela.

Ono što je sada aktuelno, aktuelna je situacija, nažalost vrlo teška situacija u opštini Paraćin, gde ja dugujem svojevrsno izvinjenje građanima, jer sam u načelnoj raspravi čestitao predsedniku opštine Paraćin, Saši Paunoviću iz DS, svojevrsno punoletstvo kada sam rekao da je otkriveno 18 velikih afera do sada.

Međutim, moja je greška, ja sam se zabrojao, u pitanju je 19 velikih afera koje su otkrivene kada je reč o Saši Paunoviću, predsedniku opštine iz DS koji ne oseća ni malo odgovornosti da podnese ostavku kao moralni čin posle svega što je uradio za tu opštinu, već piše neka pisma, žali se na državu. Ali, ono što je gore od toga, žali se na građane. Onaj ko je imao prilike da pročita to njegovo pismo upućeno Savetu Evrope i ko zna kome već, u prvoj rečenici on se žali na političku situaciju u Srbiji i žali se na građane Srbije uz konstataciju kako je DS, odnosno kako su opozicione stranke na vlasti u svega šest opština u Srbiji. On na taj način priznaje da građani ne žele DS, niti ostale stranke koje čine taj svojevrsni blok, i žali se na građane Srbije umesto da nešto konkretno uradi.

Zbog vremena koje je preostalo, neću dužiti dalje kada je reč o opštini Paraćin, ali iz svih razloga koje sam naveo mislim da moj amandman svakako ima svoje mesto u ovom predlogu zakona i nadam se da ćete ga prihvatiti. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Član 107. Najgrublje je prekršeno dostojanstvo Narodne skupštine malo pre, u minutima koje je iskoristio prethodni govornik, da sve najgore ispriča o SNS, o članovima SNS. I ono što je još gore od toga, to je da je upotrebio silne neistine kada je reč o situaciji u opštini Paraćin. Spominjao je nekakvog Zelju i ne znam šta još.

Istina je to da Paraćinom vlada grupa kriminalaca predvođena DS i Sašom Paunovićem, paraćinskim despotom. Spominjao je malo pre kako neko želi da naruši izbornu volju. Izborna volja je odavno narušena u Paraćinu, upravo zahvaljujući kriminalnim metodama Saše Paunovića koji tamo kupuje odbornike i ko zna šta još radi u tom smislu.

Dakle, nemojte da izmišljate nikakve batinaše, nemojte da izmišljate nikakve kriminalce. Srpska napredna stranka nema nikakve veze sa tim. Građani Paraćina će vas zameniti na sledećim izborima. Hvala.

(Balša Božović: Replika.)
Zahvaljujem predsedavajuća.

Dame i gospodo narodni poslanici, želim na početku da naglasim da snažno podržavam sve predloge zakona koji su danas na dnevnom redu.

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, mislim da su u pitanju dobra rešenja koja će otkloniti nedostatke, dosadašnje nedostatke u primeni ovog zakona i kada je reč o sazivanju sednica skupština gradova i opština i kada je reč o vršenju odborničke funkcije i utvrđivanju broja članova opštinskih, odnosno gradskih veća i utvrđivanju broja i položaja pomoćnika predsednika opštine ili gradonačelnika.

Mislim da su u pitanju izmene koje će rezultirati boljem funkcionisanju opština i gradova u Srbiji, imajući u vidu da je u pitanju specifična oblast. Uostalom, svi smo svedoci da su u prošlosti bile prisutne velike zloupotrebe i nepravilnosti u radu većeg broja opština i gradova u Srbiji.

Da ne nabrajam sve, prosto nemam dovoljno vremena za sve, ali dovoljno je samo setiti se primera i rezultata vlasti jedne lokalne samouprave jedne opštine u Srbiji. U pitanju je Smederevska Palanka koju je vodio jedan naš kolega koji sedi prekoputa nas, a koji je danas divljao uglavnom na sednici Narodne skupštine. To je sasvim dovoljno da nam se svima upali signal da je potrebno da učinimo dodatan napor da se tako nešto nikada ne ponovi u Srbiji.

Šta je bio rezultat njegove vlasti u Smederevskoj Palanci? Svi već znaju, a naročito pogubno su to osetili građani Smederevske Palanke. Dakle, preko četiri milijarde dinara ukupnih gubitaka, minusa i dugova koji su ostali za vreme njegovog predsednikovanja.

Ja dolazim iz beogradske opštine Vračar. Tamo sam 12 godina kontinuirano bio odbornik u skupštine opštine Vračar i više puta sam obaveštavao javnost i ukazivao na brojne primere nepravilnosti i zloupotreba i propusta u radu gradske opštine Vračar, dok je vlast vršila DS.

Rezultat njihove vlasti je bio isto tako poguban kao malopre kada smo pričali o Smederevskoj Palanci. Dakle, više od 780 miliona dinara dugova, gubitaka i minusa u javnim preduzećima čiji je osnivač opština Vračar, nestali stanovi, nestali lokali, kvadrati poslovnog prostora, itd.

Ponekad bi kreativnost opštinskih čelnika iz DS u nalaženju načina da se zaobiđe zakon pošto poto, bila zaista na nesvakidašnjem nivou. Ja želim ministre da vas upozorim na jedan način kako su uspevali da prevare zakon baš kada je reč o onom delu zakona koji tretira izbor, odnosno postavljenje pomoćnika predsednika opštine Vračar.

Dakle, na Vračaru su, ja mislim, osmislili da si oni osmislili baš taj institut, čak mislim da su ga patentirali, oni bi imenovali pomoćnika predsednika opštine. Zatim bi ga posle 15 ili 20 dana, možda mesec dana najviše razrešili njegove funkcije. Za to vreme on bi zasnovao radni odnos, pa po Zakonu o radu on bi mogao da ima primanja još tri meseca, iako mu je istekla funkcija, onda bi oni postavili drugog pomoćnika, pa bi onda i njega razrešili posle 15 dana i tako u krug.

To je sve dovelo do toga da je u jednom trenutku na Vračaru u okviru opštinske uprave bilo 40 pomoćnika predsednika opština i to je jedna manipulacija i to je jedan vid zaobilaženja, ako ne direktnog kršenja zakona. Ja ne mogu da izračunam koliko su na taj način oštetili budžet i građane Vračara.

Dakle, bili su vrlo kreativni kada je trebalo da se zaobiđe zakon, kada je trebalo da se osmisli kako oni to popularno kažu kombinacija, kada je trebalo da napune svoje džepove.

Evo imamo i danas i danas smo dosta govorili o tome jedan aktuelan primer jedne neodgovorne i bahate vlasti u jednoj opštini u Srbiji. U pitanju je opština Paraćin i ja želim da iskoristim priliku da paraćinskom despotu iz DS, Saši Paunoviću, čestitam svojevrsno punoletstvo. Dakle, ovih dana je otkrivena 18 velika afera u tom gradu.

Šta on radi? Umesto da u najmanju ruku, umesto da momentalno podnese ostavku kao jedini vid spašavanja to malo časti što je moglo da mu ostane, on piše neka pisma, tužaka državu, tužaka Srbiju, žali se kome stigne, žali se Briselu, Strazburu, Savetu Evrope, ambasadorima. Jedino još i ja očekujem u narednim danima da se FIFA požali, evo i sada će svetsko prvenstvo za koji dan, pa bi mogao još da FIFA da napiše žalbu na SNS i državu Srbiju.

Zaključak je isti, gde god da je DS vršila vlast, iza njih ostale su brojne zloupotrebe, brojne nepravilnosti u radu, oštećen budžet, napunjeni džepovi opštinskih funkcionera, a osiromašeni džepovi građana Srbije.

Iz svih razloga koje sam naveo, a zaključak je da će pozitivni efekti ovog zakona biti bolji rad opština i gradova u Srbiji i ono što je najvažnije veće učešće građana u donošenju politika lokalnih samouprava, želim da pozovem sve da podržimo ove predloge zakona u danu za glasanje. Zahvaljujem.