Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Aleksandar Marković

Aleksandar Marković

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem, predsedavajući.

Član 106, deo koji govori da je govornik dužan da se drži tačke dnevnog reda.

Iako ste pokušali da intervenišete, niste uspeli, jer prethodni govornik iz lažne patriotske organizacije Dveri je pokušao ovde da glumi nekog patriotu, pokušao je da glumi nekog zaštitnika srpskih nacionalnih interesa, zaštitnika države, ali nemojte vi, gospodine Vesoviću, da štitite državu, zato što postoje organi …
Evo, obraća ću se vama, pa mu vi prenesite.
Postoje organi države Srbije, postoje institucije koje to treba da rade. Podsetiću da su upravo predstavnici SNS ovde prvi zauzeli stav, prvi reagovali, prvi osudili skandalozno ponašanje gospodina Ugljanina, a takođe ću podsetiti i da je predsednik države, Aleksandar Vučić još pre nekoliko meseci jasno poručio – Suljo, nema za tebe fotelje, Suljo ne možeš računati na učešće u vlasti.
Dakle, pre nekoliko meseci je Vučić to još poručio, poslao poruku na taj način, osudio njegovo skandalozno ponašanja, a kao što ste malopre i vi rekli, gospodine predsedavajući, i premijerka je danas na vrlo jasan način zauzela stav i poslala političku poruku i zato mislim da su oni poslednji koji treba ovde da glume neke patriote i neke zaštitnike srpskih nacionalnih interesa. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, ovo je poslednji amandman koji sam podneo na predloženi zakon i on naglašava potrebu za modernizacijom Sektora za vanredne situacije.

Ja mislim da je to jako važno, ali bih u tom smislu želeo da istaknem dosadašnje neke napore u tom pravcu, kao što je činjenica da su policijske uprave u Srbiji dobile u toku ove godine 72 nove marice, ali i to da je Sektor za vanredne situacije već dobio 14 novih vatrogasno-spasilačkih vozila tokom ove godine, ali da nas do kraja godine očekuje nabavka još 60 novih vatrogasno-spasilačkih vozila kojima ćemo u najznačajnijoj meri popraviti situaciju samog voznog parka. Mislim da je to jako važno.

Što se tiče samog zakona, želeo bih posebnu pažnju da usmerim na odnos lokalnih samouprava u Srbiji kada je reč o samom Predlogu zakona. Dakle, mi imamo problem sa određenim brojem lokalnih samouprava čije rukovodstvo se ponaša na jedan krajnje neodgovoran način i mislim da je tu najdrastičniji primer gradonačelnika Šapca, koji je i juče, umesto da bude na svom radnom mestu, dan proveo u Strazburu. Tamo je tužakao svoju zemlju, svoje građane, svoju državu. Optuživao državu zbog svoje sopstvene nesposobnosti i zbog svojih sopstvenih neuspeha i to mu nije prvi put.

Ja ću podsetiti da je on i letos bio, zajedno sa onim Paunovićem nesrećnim iz Paraćina, u Istambulu, da je takođe tužio svoju državu, ali šta ćete, to je danas opozicija u Srbiji, opozicija koja, umesto da se raduje izborima, beži od izbora kao đavo od krsta, što kaže naš narod.

Dakle, čuli ste verovatno, gospođo ministre, da je opozicija odlučila da bojkotuje izbore u ove četiri opštine koje su u decembru mesecu sa nekim obrazloženjem kako su neregularni, a u stvari nemaju ni kandidate. Nisu sposobni da skupe ni potpise, ni sve ostale zakonom predviđene proceduralne stvari i onda je najlakše optužiti nas da su neregularni izbori, da ne postoje uslovi, a u stvari na taj način žele da prikriju svoju nesposobnost. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, moje pitanje je upućeno MUP, povodom događaja u Vranju pre dva dana kada su, kako mediji navode, funkcioneri Jeremićeve Narodne stranke fizički i verbalno napali predsednika i članove biračkog odbora na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Naime, predsednik odbora Jeremićeve Narodne stranke u Vranju, izvesni Đorđe Ristić i njihov odbornik izvesni Dragan Pavlović su u dvorištu Narodnog univerziteta, gde je bilo sedište biračkog mesta, bez ikakvog povoda vređali i provocirali predsednika i članove biračkog odbora nazivavši ih Ciganima i Bugarima uz povike „počistićemo vas kao što je Đilas počistio Cigane u Belvilu“, kao da je sramota biti pripadnik nacionale manjine, kao da je sramota, kao da je nešto loše u Srbiji biti Rom ili Bugarin ili pripadnik bilo koje druge nacionalne manjine.

Zatim, su fizički napali i pretukli predsednika biračkog odbora Popović Božidara, kome su tom prilikom povredili ruku, nos, a po licu od silne udaraca ima podlive. To je saopštila Gradska uprava Vranja, potpisao načelnik Gradske uprave Vranja, a prenelo je više medija, te ja pitam MUP-a da li su sproveli odgovarajuće postupke za rasvetljavanje ovog događaja i da li je podneta krivična prijava protiv ovih siledžija.

Posebno treba razmotriti zašto su uopšte bili tamo za vreme izbora? Zašto su bili na biračkom mestu? Kakvu su ulogu imali Jeremićevi funkcioneri na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina? Kakve veze Vuk Jeremić ima sa ovim izborima? Šta je tražio tamo?

Ako uzmemo u obzir da ovo nije prvi put, da od pripadnika tog njihovog Saveza za Srbiju doživljavamo razne fizičke napade, onda je jasno da su nasilje, divljanje i iživljavanje jedina politiku koju Savez za Srbiju nudi.

Setite se napada na novinarke TV „Pink“ Gordanu Uzelac i Maru Dragović od strane pripadnika tog lažnog patriotskog pokreta Dveri, kada su organizovali onaj protest.

Setite se divljanja Boška Obradovića u RIK, u izbornoj noći, kada je takođe povređena jedna žena, članica RIK-a. Setite se kad su poslanici Dveri divljački upali u kancelariju kod predsednika Skupštine Maje Gojković. Setite se napada na Aleksandra Martinovića na sednici Administrativnog odbora Narodne skupštine. Setite se kada su Šutanovac i Balša Božović fizički nasrtali i napali građane na Đeram pijaci, samo zato što su imali drugačije političko mišljenje.

Pre nekoliko nedelja je onaj Borislav Novaković, što je poverenik Jeremićeve stranke za Vojvodinu fizički napao policajce u Vrbasu prilikom redovnog izvršenja njihovog posla. LJudi obavljali svoj posao i napao ih Borislav Novaković. Setite se kada je Đilas izvređao i fizički nasrnuo na jednog građanina u Ralji samo zato što se taj građanin drznuo da postavi pitanje oko malverzacija prilikom tendera za vodovod i kanalizaciju. Dakle, čovek postavio pitanje i umalo nije fizički prebijen od Dragana Đilasa. Nije to tako davno bilo, bilo je 2011. godine

Ima još mnogo primera i svi oni govore da lideri Saveza za Srbiju poznaju jedino jezik nasilja. Ne smem da zamislim kako bi to izgledalo kada bi ne daj Bože, bili u prilici da vrše vlast, kakve bi razmere to sve poprimilo. Verovatno bi nas vešali kao ovi njihovi što pozivaju na vešanje.

Moje drugo pitanje je upućeno Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i tiče se gradonačelnika Šapca koji se danas nalazi u Strazburu, gde će drvlje i kamenje da baca na svoju državu i građane. Želim odgovor na pitanje – ko plaća njegov put u Strazbur, smeštaj, ishranu i sve ostalo, dakle njegov boravak u Strazburu? Da li troškove tog njegovog puta plaćaju građani Šapca, odnosno da li je plaćeno iz budžeta tog grada? Ako se ispostavi da jeste, mora se tražiti njegova politička i krivična odgovornost, jer budžet grada nije njegovo privatno vlasništvo. Nije to njemu njegov otac ostavio u nasledstvo ili Dušan Petrović, pa da putuje po belom svetu i da se žali na svoju državu. Hvala.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, potpuno je jasno da iz svih onih razloga, odnosno iz svih onih argumenata koje smo čuli, kako od vas ministre, tako i od ovlašćene predstavnice SNS, da ovim zakonom vršimo nadogradnju postojećeg sistema koji je definisan Zakonom o vanrednim situacijama.

Kao što je jasno da će se ovim zakonom otkloniti sve ono što se u praksi pokazalo nedovoljno efikasnim, i ono što bih istakao to je da se daje mogućnost u slučaju neblagovremenog reagovanja lokalnih štabova, da Republički štab za vanredne situacije može da raspusti i uspostavi hitne vanredne štabove.

Dakle, ja želim posebnu pažnju da skrenem na odnos lokalnih samouprava kada je reč o ovoj temi, jer svedoci smo da postoji određen broj lokalnih samouprava u Srbiji čije rukovodstvo se na krajnje neodgovoran način ponaša.

Evo, možemo da uzmemo na primer, gradonačelnika Šapca, tog Zelenovića, koji je danas umesto da je na svom poslu, umesto da radi nešto za dobrobit građana Šapca, on je danas u Strazburu. Ako vas zanima zašto je u Strazburu, otišao je da se žali, otišao je da tuži svoju državu nekakvom komitetu i otišao da sve najgore priča o svojim građanima i o svojoj državi.

Jutros sam postavio poslaničko pitanje koje mogu i da ponovim sada, dobra je prilika, dakle, od čijih para on putuje u Strazbur? Dakle, ko snosi troškove njegovog puta u Strazbur, njegovog boravka tamo, smeštaja, ishrane i svega ostalog?

Dakle, ako se ispostavi da građani Šapca snose troškove njegovog putovanja po belom svetu i kukanja na račun države Srbije i svojih građana, mislim da je to za svaku moralnu osudu, mislim da je to za momentalnu ostavku, ali mislim da je u pitanju, odnosno da postoji potreba da se povede i krivična odgovornost u tom smislu, jer građani Šapca ga ne plaćaju da se bavi putovanjem po belom svetu i da kuka i da se žali na svoju državu, već da radi nešto dobro za same građane Šapca. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, moj amandman ide u pravcu pružanja podrške ovom predlogu zakona, Predlogu zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. On konkretno afirmiše modernizaciju Sektora za vanredne situacije MUP. Mislim da je to jako važno i mislim da je u skladu sa aktuelnom politikom koju sprovodi MUP i ja želim da istaknem da je i do sada ministarstvo učinilo po ovom pitanju, dakle, po pitanju modernizacije Sektora za vanredne situacije po pitanju nabavke novo opreme, po pitanju nabavke tehnike, po pitanju nabavke novih vozila i sve ostalo.

Važno je to naglasiti zato što to u pojedinim medijima uglavnom ne možete da čujete. To za neke medije u Srbiji nije vest. Kada policijske uprave u Srbiji dobiju 72 nove marice, to za njih nije vest. Kada Sektor za vanredne situacije dobije 14 novih vatrogasno spasilačkih vozila to za njih nije vest, kada dobijemo garancije i očekivanja da ćemo do kraja Nove godine nabaviti još 60 novih vatrogasnih spasilačkih vozila, to za njih nije vest.

Za njih je vest nešto drugo. Oni imaju neke druge prioritete, kada je reč o tome, Lepomira Bakića, itd. Dakle, oni se bave uglavnom napadima na SNS i Aleksandra Vučića. A kao što možemo da vidimo, počeli su i fizički napadi u poslednje vreme. Videli ste svi šta se desilo juče u Vranju, dakle, predsednik Odbora Narodne stranke u Vranju, Đorđe Ristić i odbornik Narodne stranke, valjda Dragan Pavlović, bez ikakvog povoda vređali provocirali predsednika i članove biračkih odbora, kada je reč o izborima za Savet nacionalnih manjina. I to je saopštila gradska uprava Vranja, dakle načelnik gradske uprave.

U dvorištu ustanove gde se održavalo glasanje, predsednik Odbora Narodne stranke bez ikakvog povoda je napao vređajući i nazivajući ih Ciganima i Bugarima. Dakle, ovako se ponaša predsednik Odbora Narodne stranke u Vranju. I ja sad moram da postavim pitanje, kakve veze izbori za savete nacionalnih manjina imaju sa Narodnom strankom? Ja ovo ne mogu nikako da razumem, u kakvoj vezi je Narodna stranka sa izborima za savete nacionalnih manjina? Ja znam neke druge političare koji su pokušali da se lažno predstavljaju kao pripadnici nacionalnih manjina i to negde donekle mogu da razumem, ali evo ne mogu da razumem kakve veze Vuk Jeremić ima sa izborima za savete nacionalnih manjina.

Dakle, želim samo još jednom da izrazim punu podršku naporima koje MUP ulaže kada je reč o Sektoru za vanredne situacije i da podržim ove predloge zakona. Hvala.
Predsedavajući, zloupotrebljen je Poslovnik, član 104. koleginica je pokušala kroz reklamiranje povrede Poslovnika da mi replicira.

Pri tom je iznela salvu nekakvih neistina, verovatno u pokušaju da odbrani nešto što je neodbranjivo. Da pokuša da kažem da se nešto nije desilo, što se desilo. Nisam nikakvim okom gledao, pročitao i citirao na koji način se predsednik odbora njene stranke obraćao nacionalnim manjinama.

Dakle, predsednik odbora u Vranju, njene stranke je vređao nacionalne manjine, nazivajući ih Ciganima i Bugarima. Ja sam to citirao. A kada je reč o oku, levom ili desnom oku, ne znam na kakve oči misli prethodna govornica, ali bih želeo da pitam kojim okom je njen predsednik Vuk Jeremić gledao, verovatno trećim okom, kada je najavljivao da će 4. novembra biti nekakav referendum. Samo da je podsetim da je 4. novembar prošao, danas je 5. novembar i nikakvog referenduma nije bilo.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministri, dame i gospodo narodni poslanici, opet je prethodni govornik, mislim na prethodnog govornika po listi, koji upravo napušta salu, dobio zadatak od svog šefa da danas na svaki mogući način, kako zna i ume, napadne i Aleksandra Vučića i Vladu Srbije i ministre i SNS. Znate kako to funkcioniše? NJima Đilas, to je šef cele ove tužne skupine prekoputa nas, daje dnevne zadatke koje oni moraju da izvršavaju, svidelo se to njima ili ne i namerno ih, predsedavajući, ne zovem opozicijom, zato što se opozicija ne ponaša tako kako se oni ponašaju. Znate, opozicija, kao takva, jedva čeka neke izbore, opozicija se raduje izborima, priželjkuje izbore, a ova naša nazovi opozicija beži od izbora kao đavo od krsta, što kaže narod. Ne daj bože da budu izbori, samo ne daj bože da budu bilo kakvi izbori. A što bežite od izbora? Što nas ne smenite?

Evo, kažete da mi ne valjamo, ništa ne valja, najgora smo vlast. Evo, smenite nas na izborima. Evo vam prilika, sada će biti izbori u četiri lokalne samouprave u decembru, evo vam prilika, kandidujte se, smenite nas kad već ne valjamo, kad smo najgora vlast, imate priliku za to. Ali, neće. Neće, predsedavajući, zato što ne mogu ni kandidate da pronađu. Ne mogu ni kandidate da nađu, a kamoli potpise da skuše. Onda ide priča o bojkotu. Onda ćemo mi da bojkotujemo te izbore, nema sloboda medija, ugnjetavamo ih, ne valjaju zakoni, a to su njihovi zakoni. Pa, mi nismo menjali te zakone, to su njihovi zakoni. Oni su ih doneli, a sad im ne valjaju.

Tako je prethodni govornik ovde minutima iznosio najrazličitije neke optužbe, ko zna o čemu je pričao, neke potpuno paušalne i netačne podatke iznosio. Ali, mene čudi da je on to govorio, s obzirom na to da je u pitanju poslanik koji je član skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove i da, kao takav, ima pristup redovnim izveštajima o radu Ministarstva unutrašnjih poslova na tromesečnom nivou, na šestomesečnom nivou, na godišnjem nivou. U krajnjem slučaju, on ni reč o rezultatima Ministarstva unutrašnjih poslova nije rekao, dakle, ni o rezultatima kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, ni kada je reč o borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, ni o krijumčarenju i trgovini drogom, ni kada je reč o borbi protiv privrednog kriminala, dakle, borbi protiv korupcije, zloupotrebama službenog položaja, borbi protiv sive ekonomije, ni kada je reč o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, posebno kada je reč o Sektoru za vanredne situacije, o čemu, između ostalog, i danas raspravljamo. Znate, kada Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavi nova vozila za Sektor za vanredne situacije, kada nabavi novu opremu, kada nabavi novu tehniku, to onda za njih nije značajno, to čak nije ni vest u njihovim medijima. To je onda od drugorazrednog značaja, a na stranu što ništa ni o samim predlozima zakona nismo čuli.

Zašto ja sve ovo govorim, gospodine predsedavajući? Zbog političkom trenutka u kome se nalazimo. Zato što je jasno da se u Srbiji oformio jedan širok front, dakle, u pitanju je širok front, ali sa istim zadatkom, i u tom širokom frontu različiti ljudi imaju različite zadatke i različite uloge. Tako neki glume da su opozicija, neki glume da su novinari, nezavisni novinari, neki glume u tom frontu sindikalce, a neki glume da su nezavisni organi, poput onog nesrećnog Rodoljuba Šabića, ali sa istim zadatkom, sa jednim jedinim zadatkom, a to je kako po svaku cenu i na svaki mogući način napasti SNS i Aleksandra Vučića i to rade svaki dan na onim njihovim medijima, na N1, „Danas“, NIN, „Vreme“ i šta je već tu sve ostalo od tih njihovih medija.

Kolega Orlić je malopre pokazivao naslovnice nekih od tih medija i sramne slike koje smo mogli da vidimo, a ja ću podsetiti na još jednu naslovnu stranu, jer mislim da je idealna prilika za to, i postavljam pitanje – u kojoj još zemlji u Evropi može na naslovnoj strani jednog nedeljnog tabloida da izađe slika oca ministra unutrašnjih poslova, sa najmonstruoznijom nekom optužbom i ni dlaka im sa glave na fali zbog svega toga? Onda ih mi ugnjetavamo, onda oni nemaju slobodu izražavanja, ne postoji sloboda medija, a svaki dan u tim njihovim medijama jedino što rade, to je napad na članove Vlade, napad na Aleksandra Vučića, napad na SNS.

Iz svih ovih razloga koje sam rekao, ali i zbog svih onih benefita koje će ovi zakoni doneti, a o čemu je lepo pričala i ovlašćena predstavnica SNS, želim da podržim predložene zakone. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Jako visoko cenim vašu poznatu toleranciju kada je reč o narodnim poslanicima. Moram da vam skrenem pažnju da ste prekršili član 107. koji govori o dostojanstvu Narodne skupštine.

Dakle, mi smo ovde 12 ili 13 minuta slušali najstrašnije moguće, potpuno neosnovane optužbe i na račun SNS, i na račun Vlade, i na predsednika države, ali od koga dolaze te optužbe? Dolaze od čoveka koji je u svom političkom angažmanu poznat samo po ulozi u toj čuvenoj njihovoj, po zlu čuvenoj, reformi pravosuđa.

To je jedino kako ga znaju građani, katastrofalnoj reformi pravosuđa. To nije ocena SNS, to je ocena Venecijanske komisije. Venecijanska komisija je reformu pravosuđa ocenila kao katastrofalnu. Razorili su i on, i onaj Homen njegov, i ona Malovićka, i onaj Boško Ristić, razorili su pravosuđe, dok je šef njihove stranke razorio celu državu. Obećali 200.000 novih radnih mesta, pa nije bilo ni tih 200.000 novih radnih mesta, nego ste još 400.000 ljudi ostavili bez posla u vaše vreme.

Kaže čuveni otporaš, on će da se bori za bolju državu, da se bori za bolju Srbiju. Pa, ko te je sprečavao godinama dok si bio na vlasti da se boriš za Srbiju? Ko te je sprečavao u tome? Ko te je sprečavao da jednu jedinu stvar dobru za državu uradiš? Ali, to ih tada nije zanimalo. Tada ih je zanimalo samo pravljenje kombinacija, tada ih je zanimalo lično bogaćenje, dok su građani naglo siromašili. Zato mislim da ste trebali minimum opomenu da mu izreknete. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Iz naslova ovog predloga se vidi potreba da se obrazuje anketni odbor koji bi utvrdio sve ono što javnost brine u poslednje vreme i ono o čemu mediji uveliko pišu, a to je nenamensko trošenje sredstava u predizbornoj kampanji.

Tom prilikom ću podsetiti samo na neke najvažnije momente, a to je, recimo, šef prethodnog govornika, Vuk Jeremić, koji je putovao avionom širom sveta na nekakve fudbalske utakmice, na nekakve sportske događaje, i dalje nije jasno od čijih para i od kakvih para. Zatim, imamo primer koga se građani dobro sećaju, kada je bivši predsednik Boris Tadić putovao avionom u Pandorf tržni centar, gde je kupovao da li garderobu, šta je već, to nikome nije jasno. Nismo dobili odgovore na jasno postavljena pitanja.

Imamo činjenicu da su neke stranke, poput onog lažnog patriotskog pokreta Dveri, a koji je u koaliciji sa svima ovima koji danas sede ovde i ceo dan galame i spočitavaju nešto, a koji su na jedan krajnje skandalozan način trošili sredstva dobijena od države za sprovođenje predizborne kampanje, tako što su fiktivne ugovore pravili sa raznoraznim firmama, te advokatske nekakve usluge, te je ovaj njihov lider, a koji je koordinator svima njima, dakle, i ovom malopređašnjem govorniku i ovima levo od njega i ovima desno od njega, gde je kupovao odela od tog novca, itd. Dakle, to su sve pitanja koja brinu građane Srbije, i to su pitanja na koja bi trebali da dobijemo odgovor. Ja mislim da je obrazovanje anketnog odbora najbolji način da na kvalitetan način dobijemo odgovore na sva ta pitanja. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Iz naslova ovog predloga se vidi potreba za obrazovanjem anketnog odbora, koji bi podrobno razmotrio i utvrdio sve okolnosti koje su povezane sa Miladinom Ševarlićem, a kada je reč o STAR – projektu, o nenamenskim trošenjem sredstava Ministarstva poljoprivrede.

Dakle, jako je važno da utvrdimo kako su, odnosno kako je dobio taj novac, kako je potrošio taj novac, da li je bilo malverzacija, da li je bilo nenamenskog trošenja.

Zašto je ovo jako važno? Zato što je u pitanju poslanik koji je izabran na poslaničkoj listi „Dveri“, a mi smo do sada već nekoliko puta utvrdili koliko su direktno poslanici i šef njihove poslaničke grupe „Dveri“ učestvovale upravo u tom nenamenskom trošenju sredstava, recimo od novca koji je bio namenjen za predizbornu kampanju.

Dakle, mi takođe dobro znamo da i njegova koleginica koja sedi, evo, desno od njega, čuvena „Nina medija“, da je godinama finansirana direktno od DS.

Ja ću vas podsetiti, predsedavajuća, da je ona imala zaključen ugovor sa opštinom Inđija, dok je predsednik opštine bio Goran Ješić. Mene čudi da kolega Rističević nije danas pomenuo taj njihov jedan, da kažem, poslovni odnos.

Ispostavilo se da je istina sve ono što smo mi inače tvrdili kada je reč o toj lažnoj patriotskoj organizaciji „Dveri“ a to je da su oni dobre sluge svakom gazdi. Dakle, oni se uporno ovde prave da su nekakve patriote, znate da su neki nacionalisti, a danas sarađuju sa Draganom Đilasom. Danas im je šef Dragan Đilas i oni su danas udarni jurišnici Dragana Đilasa.

Ali, isto tako su, dok je, recimo, DSS bio na vlasti, oni su bili miljenici tog režima, oni su se godinama i godinama finansirali iz Kolubare. Cela javnost zna da su oni godinama isisavali novac iz Kolubare. Onda kada je Đilas bio gradonačelnik Beograda, oni su svesrdno pomagali njemu, imali su jednu, da kažem, kvalitetnu saradnju. Došlo je vreme da naprave i koaliciju sa onim Dosta je bilo pokretom.

Tako da, tu nema ni ideologije, tu nema nikakve politike, tu samo ima onaj ko daje novac, oni će biti sluge njemu kao poslodavcu. Iz tog razloga mislim da je jako važno da osnujemo anketni odbor koji će sve to potanko da istraži. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Dame i gospodo narodni poslanici, jako je važno da dobijemo širu i potpunu sliku o tome kako se Zoran Živković obogatio, i to u vreme kada su građani Srbije naglo siromašili. Građani Srbije treba da saznaju konačno istinu u vezi sa aferom „Vinograd“, građani Srbije imaju pravo da znaju odakle mu onoliki stan na Vračaru i sva ostala imovina, a znamo da je poznat po bahatosti i po luksuzu. Treba da objasni kako je dobio od države 41 milion dinara iliti 525.000 evra, po tadašnjem kursu, i to bespovratnih subvencija i na koji način je obezbedio da dobije bespovratne subvencije u tom iznosu.

Dakle, mi imamo više nego osnovanu sumnju da je u pitanju zloupotreba položaja sa veoma visokim stepenom korupcije. Ovaj anketni odbor koji sam predložio upravo treba da da odgovore na sva ta pitanja, jer dobro znamo s kim imamo posla. Imamo posla sa čovekom koji je, da kažem, sticajem veoma nesrećnih okolnosti u našoj novijoj političkoj istoriji, bio premijer Srbije. I šta je onda radio? Uveo je vanredno stanje. Za vreme vanrednog stanja pohapsio je desetine i desetine hiljada građana, što osnovano, što neosnovano, uglavnom potpuno neosnovano. Dakle, postavlja se pitanje i odštete koju smo kao država platili za sve te ljude koji su uhapšeni. Dalje, zaveo je cenzuru, zaveo potpuni medijski mrak, dok je bio premijer.

Znamo ga i dok je bio gradonačelnik Niša. Dok je bio gradonačelnik Niša, poznat je samo po jednoj stvari, a to je što je pozivao građane Niša da ne plaćaju račune za komunalije, pa su valjda palili te račune u kontejneru ili, ne znam ni ja već, u buretu, jel tako, hvala, gospodine Martinoviću, a onda kad je došao na vlast, onda ih je ostavio na cedilu, te građane Niša. Onda je zaboravio da ih je pozivao da ne treba da se plaćaju računi za struju, infostan i sve ostalo.

Samo za kraj, ja bih možda i podržao njegov Predlog zakona o obaveznim lekarskim pregledima, ali ja se plašim da on prvi ne bi prošao sve te lekarske preglede o kojima priča. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Dame i gospodo narodni poslanici, kao što u naslovu stoji, smatram da bi Skupština trebalo da oformi anketni odbor koji bi utvrdio i dao punu sliku o nenamenskom trošenju sredstava i silnim aferama bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, a trenutno šefa ove tužne skupine prekoputa nas. Stvar je izuzetno ozbiljna, ako imamo u vidu da je nakon svog mandata gradonačelničkog ostavio grad Beograd u dugovima od više od milijardu evra.

Đilas je pokušao u javnosti da ospori tu tvrdnju, govoreći da je dug zapravo 400 ili 500 miliona evra, što je takođe ogromna suma, ali je tom prilikom zaboravio da u tu sumu uključi i gradska javna komunalna preduzeća, kao i ustanove čiji osnivač Grad Beograd. Zatim, gradske opštine, što sve ukupno dovodi do cifre od preko milijardu evra, tačnije, više od 1,1 milijarda evra. To je novac građana Beograda, za koji sam siguran da je mogao biti potrošen na mnogo bolji način.

Postaviću pitanje samo koliko je moglo vrtića, bolnica, škola, obdaništa, parkova, puteva da bude izgrađeno za te pare? Ako se pitate otkuda toliki dug, veo odakle. Setite se afere podzemnih kontejnera kada je grad oštećen za šest miliona evra, afere rekonstrukcija Bulevara Kralja Aleksandra, gde je takođe grad oštećen za šest miliona evra. Sećate se onog Bjelića, koji je i hapšen povodom te afere. Zatim afera nabavka tramvaja, 53 miliona evra je budžet grada oštećen, afera Busplus, afera Pazl-grad, konačno, afera mosta na Adi. Dakle, afera za aferom kao manir vlasti DS i Dragana Đilasa dok je vodio Grad Beograd i skoro uništio Beograd.

Podsetiću da je gradska vlast SNS za samo jedan mandat smanjila taj dug, odnosno prepolovila taj dug, kao i da nema novih zaduženja. Dakle, iz svih tih razloga mislim da je neophodno da sve te afere istražimo kao posledice katastrofalne vlasti Dragana Đilasa i DS. Zahvaljujem.
Hvala predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje poslaničko pitanje je upućeno Ministarstvu finansija, Upravi za sprečavanje pranja novca i ono glasi – da li su se uključili u istragu holandske finansijsko obaveštajne službe koja se bavi finansijskim kriminalom i koja već duže vreme istražuje sumnjivo poslovanje firmi iz Srbije, a čiji su vlasnici, kako mediji prenose, najbliži saradnici Đilasa i Šolaka, ako ne i sam Đilas i Šolak, kao najpoznatiji srpski tajkuni?

Da li su tužioci iz Holandije zatražili zvanično od Uprave za sprečavanje pranja novca podatke o tim firmama, jer je po navodima iz medija, njihovo tužilaštvo već počelo da istražuje njihovo poslovanje.

Pitanje za MUP – da li će istražiti medijske navode o ovom slučaju, jer postoji osnovana sumnja da su u pitanju problematične višemilionske transakcije između tajkunskih firmi i inostranstvu?

Sve ovo može na kraju da dovede do toga da se međunarodni istražitelji pozabave ovim slučajem i sumnjivim poslovanjem firmi Dragana Đilasa i Šolaka.

Mediji pišu da ovo nije prvi put, već da su se u januaru ove godine holandski istražitelji interesovali za Đilasovo i Šolakovo poslovanje, pod sumnjom da peru novac. Dakle, ovo je za građane Srbije jako važno, jer će se tako možda konačno otkriti odakle Đilasu toliki milioni? Odakle Đilasu toliki novac iako uporno odbija da objasni.

To je onda logičan razlog za njegovu nervozu koja je prisutna u poslednje vreme, a ogleda se u pozivima na zabranu medija, pozivima na proterivanje stranih investitora i sve ostalo što u poslednje vreme radi. On bi sada da zatvara televizije, da zatvori „Pink“ televiziju, da zatvara štampane medije, da uvodi cenzuru, a zašto? Zato što ne misle kao on, zato što ne slušaju slepo kako diriguju Šolak i Đilas.

E pa nisi svi mediji u Srbiji „N1“, gde se svaki dan po ceo dan jedino i isključivo emituju napadi na Aleksandra Vučića i SNS i to uz stalne optužbe kako je nekakav medijski mrak na delu. To su emisije, okrugli stolovi, tribine, 24 sata dnevno jedino i isključivo napad na SNS i Aleksandra Vučića. Pri tom im dlaka sa glave ne fali. Još se žale na medijske slobode. Isto je tako sa mnogim drugim štampanim medijima, „Danas“, „Vreme“, „Nin“ i mnogi drugi štampani mediji. A imate danima već najmonstruoznije optužbe na Aleksandra Vučića zbog nekakve izjave koja zapravo ne postoji. Potpuna histerija na ovim Đilasovim medijima, zbog čega? Zbog toga što je neko pokušao da iskonstruiše nešto. Zbog toga što su pokušali da izmisle kako je Vučić nešto negde rekao ili mislio.

Čovek doveo ozbiljnu investiciju, otvorio ozbiljnu fabriku, dakle ozbiljna fabrika će biti otvorena, ozbiljan broj radnih mesta će biti otvoren, a oni orkestrirano samo o nekakvoj izmišljenoj izjavi. Dakle, potpuno ludilo, potpuna šizofrenija je u pitanju.

Ja želim zbog istine i zbog građana Srbije da pročitam šta je Vučić rekao. Dakle, citiram: „Drago mi je što ne rade samo devojke do 25 godina. Hvala ti što si primio i žene od 50 godina. To su vredne i sposobne žene koje će pokazati lojalnost“.

Dakle, njima činjenica će 110 ljudi biti zaposleno, ništa ne govori. To za njih nije interesantno. To za njih čak nije ni vest. Dakle, apsolutno ih ne interesuje. Potpuno je jasno da je u pitanju orkestriran napad na Aleksandra Vučića i SNS, i ovde je već svima jasno da je u pitanju široki front koji se stvorio, jedinstven front u kome različiti ljudi imaju različite uloge, pa tako neki glume da su opozicija, neki glume da su novinari, neki glume da su sindikalci, neki glume nekakve nezavisne institucije, poput onog Šabića nesrećnog, ali sa jednim jedinim ciljem, a to je da se po svaku cenu napadne Aleksandar Vučić i SNS. I zato su, predsedavajući, završavam, nervozni, jer znaju da na regularan način, na izborima ne mogu da pobede SNS i Aleksandra Vučića. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući.

Visoki standardi o kojima je uvaženi prethodnih Orlić govorio, ogledaju se i u rezultatima, između ostalog i kada je reč o Koridoru 10.

Deonica Grabovnica-Grdelica, dužina 5,6 kilometara, radovi završeni, deonica puštena u javni saobraćaj 11. aprila 2016. godine.

Grdelica-tunel Predejane, Lot 1, dužina 6,1 kilometar, stepen završenosti radova 93,%, krajem 2018. godine zajedno sa svih deonica kroz Grdeličku klisuru.

Pod 3. – tunel Predejane-Lot 3, građevinski radovi su završeni, dakle krajem 2018. godine zajedno sa svih šest deonica kroz Grdeličku klisuru.

Tunel Predejane-Caričina dolina, Lot 2, dužina 4,7 kilometara, stepen završenosti radova 92%.

Caričina dolina -tunel Manajle, Lot 5, dužina 6,7 kilometara, radovi završeni zajedno sa svih šest deonica kroz Grdeličku klisuru.

Tunel Manajle, Lot 4, stepen završenosti radova 97%, zajedno sa svih šest deonica kroz Grdeličku klisuru.

Idemo dalje, Tunel Manajle-Vladičin Han, Lot 6, dužina šest kilometara, radovi završeni.

Vladičin Han-Prevalac, Lot 1, 10,1 kilometara dužina, radovi završeni. Deonica puštena u javni saobraćaj 28. novembra 2015. godine.

Prevalac-Suvi Dol, Lot 2, devet kilometara dužina, radovi završeni, deonica puštena u javni saobraćaj 28. novembra 2015. godine.

Suvi Dol-Donji Neradovac, Lot 3, dužina 7,2 kilometra, radovi završeni, deonica puštena u javni saobraćaj 28. novembra 2015. godine.

Donji Neradovac-Srpska kuća, Lot 2, osam kilometara dužine, na delu dužine završen preostali deo, još 0,75 kilometara, deonica puštena u javni saobraćaj 14. novembra 2013. godine, itd.

To govori o rezultatima SNS. Zahvaljujem.