BRANIMIR RANČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1953. godine. Živi u Nišu.

Po zanimanju je lekar primarijus neuropsihijatrije, i zaposlen je u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu.

Prvi put postaje narodni poslanik 2015. godine, a mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 21
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 6 meseci i 24 dana i 15 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 8 meseci i 26 dana i 12 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 07.05.2018.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući gospodine Arsiću, poštovani ministre gospodine Vulin, poštovana gospodo iz Ministarstva, dame i gospodo narodni poslanici, član 2. Predloga zakona o vojnom obrazovanju govori o vojnom obrazovanju koje je od posebnog značaja za odbranu Republike Srbije.

Moj amandman na član 2. glasi: „Vojno stručnim osposobljavanjem obezbeđuje se sveukupni razvoj Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na unapređenje zdravstvenih uslova.“

Kao što sam u amandmanu na član 1. Zakona o vojnom obrazovanju govorio o medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije, tako ću u tom kontekstu govoriti o vojnoj bolnici u Nišu. Vojna bolnica u Nišu je prva zdravstvena ustanova osnovana na jugu Srbije. Vojna bolnica Niš formirana je 22. januara 1878. godine na inicijativu tadašnjeg načelnika sanitetske službe pukovnika Vladana Đorđevića. U ovu bolnicu, staru 140 godina, biće uloženo 125 miliona dinara za nabavku najsavremenije opreme. Jedna od najznačajnijih nabavki je kupovina digitalnog rendgen aparata vrednog 50 miliona dinara. Radi se na završetku dve hirurške sale za endoskopiju i sale za mikroinvazivnu hirurgiju iz oblasti hirurgije zglobova.

Kao što je u donaciju od 25 miliona dinara Direktorat sigurnog vazduhoplovstva namenjena za izgradnju objekta koji će omogućiti da VMA ima heliodrom sa najvišim evropskim i svetskim standardima, tako je najavljena donacija od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo od 15 miliona dinara za izgradnju heliodroma KC Niš, koji je u neposrednoj blizini Niške vojne bolnice. Tako da će heliodromi biti na usluzi i jednoj i drugoj zdravstvenoj ustanovi. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 07.05.2018.

Zahvaljujem poštovani predsedniče Skupštine.

Poštovani ministre, poštovana gospodo iz ministarstva, dame i gospodo narodni poslanici, članom 3. o vojnom obrazovanju ostvaruju se posebni ciljevi vojnog obrazovanja, kao što je školovanje i usavršavanje.

Moj amandman glasi – Ostvarenjem posebnih ciljeva vojnog obrazovanja, obezbeđuje se sveukupni razvoj Srbije sa posebnim osvrtom na unapređenje zdravstvenih uslova. Ovaj amandman na član 3. u neku ruku se nadovezuje na amandman 1. koji sam podneo i na amandman 2.

Osnovna delatnost Medicinskog fakulteta VMA su obrazovna i naučno-istraživačka delatnost. Studijski programi raspoređeni su kroz integrisane akademske studije medicine koje traju šest godina, šest akademskih specijalizacija, tri modula doktorskih akademskih studija. Aktivnost studenata kadeta, pored obuke i nastave, podrazumeva i učešće na istraživačkim projektima, seminarima i radionicama.

Predlaže se organizacija izvođenja programa i stručno-zdravstvenog osposobljavanja u smislu zdravstvenih specijalizacije i užih zdravstveni specijalizacija, radnika i zdravstvenih saradnika.

Posebno bih istakao časopis „Vojno-sanitetski pregled“, koji je na tzv. SCI listi sa visokim inpakt faktorom u kome naši lekari objavljuju stručne i naučne radove, što im služi za napredovanje u struci i visoku reputaciju u svetskoj medicini. Svaki dinar koji se odvaja za Vojsku, a to je na godišnjem nivou oko 600 miliona evra, je ulaganje u vojno zdravstvo što doprinosi poboljšanju kvaliteta života svakog građanina Srbije. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 04.05.2018.

Zahvaljujem.

Poštovana predsednice Skupštine, poštovani gospodine ministre Vulin, poštovana gospodo iz Ministarstva, poštovani narodni poslanici, posebna mi je čast, a i lično zadovoljstvo da u ovom visokom domu demokratije govorim o setu vojnih zakona. Kao lekar stažista u gardijskim jedinicama, služio sam vojni rok pod komandom, tada kapetana, a sada pukovnika gospodina Veselina Šljivančanina i budućeg generala Vojske Republike Srpske Momira Talića.

Vratimo se na amandman. Podneo sam amandman na član 1. gde se dodaje stav 3. koji glasi: „Vojnim obrazovanjem obezbeđuje se sveukupni razvoj Republike Srbije sa posebnim osvrtom na unapređenje zdravstvenih uslova“.

U tom smislu, VMA je visokoškolska ustanova u sastavu Univerziteta odbrane koja izvodi studijske programe na polju medicinskih nauka. Na Medicinskom fakultetu VMA se organizuju i izvode programi medicinskih studija, zdravstvenih specijalizacija i užih zdravstvenih specijalizacija i doktorskih studija.

U vojnom zdravstvu radi više od četiri i po hiljade ljudi koji brinu o zdravlju 113 hiljada vojnih osiguranika i građana. Vojni lekari pregledaju godišnje oko 115 hiljada ljudi, vojnih osiguranika i 300 hiljada civilnih osiguranika. Stacionarno se leči oko 10 hiljada vojnih osiguranika i 20.500 civilnih osiguranika. Zato i ona dobro poznata rečenica, kada pacijenti kažu – pregledao me je vojni doktor, što može biti i rezime mog amandmana. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Dom zdravlja (Lekar) Republika Mesečno 80000.00 RSD 04.02.1982 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26700.00 RSD 07.12.2015 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26700.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 14:22