Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Dragana Barišić

Dragana Barišić

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem uvaženi predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, evo već nekoliko dana raspravljamo o ovim bitnim zakonima i znamo koliko je teško biti u vanrednoj situaciji, ali žao mi je što moj kolega iz Trstenika Aleksić, nije ovde, da ga podsetim, da je 2014. godine, kada je naš Rasinski okrug, našu Srbiju, kada su zadesile katastrofalne poplave, on je bio na čelu Trstenika apsolutno ništa nije uradio za tu opštinu. Zaboravio je da je gospodin Bratislav Gašić iz Kruševca slao kamione sa vodom da bi ugroženo stanovništvo imalo čime da se zadovolji, a dok je Gašić to radio, gospodin je bio u lovu. Znači, apsolutno ništa nije radio za opštinu Trstenik.

Taj isti je i danas napadao vlast, državu, sva ministarstva, ali taj se ne libi da od države uzme sve ono što mu navodno, pripada, pa tako zna da koristi i Ministarstvo poljoprivrede i sva ostala ministarstva samo kada je novac koji zgrne u svoj džep.

(Nemanja Šarović: Po Poslovniku.)

..a dok je bio predsednik opštine brinuo se samo o svom ličnom statusu, svojim primanjima, pa je evo ovde čitava lista primanja gospodina Aleksića. Žao mi je što nije ovde, pa da može da me, eventualno, demantuje, on samo radi to na društvenim mrežama, zajedno sa svojih par botova, koliko ih ima, toliko ih ima i u Narodnoj stranci u Trsteniku, ali nema ga na radnom mestu. I, to građani Rasinskog orkruga, građani Trstenika treba da znaju. Ali, verovatno je i ona podrška od dva glasa u rodnom Milutovcu, je upravo zbog toga što građani vide šta taj čovek radi. Nadam se da i građani Srbije vide šta radi Jeremićev potrčko, pa će tako na sledećim izborima dobiti u promilima podršku. Hvala.

(Nemanja Šarović: Po Poslovniku.)
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, evo prethodnih nekoliko godina SNS i naš predsednik, gospodin Aleksandar Vučić, pokazali su kako se odgovorno i domaćinski vodi država, ali tako i sve one lokalne samouprave koje vodi SNS.

Dolazim iz Kruševca, i ovom prilikom želim da pohvalim načelnika sektora za vanredne situacije, jer upravo mi je kolega Dušan Todorović iz Kruševca javio da imaju odličnu saradnju i da odlučno sarađuju. Evo, u septembru mesecu su usvojili i dobijena je saglasnost Sektora za vanredne situacije da je procena ugroženosti za grad Kruševac prema važećoj metodologiji usvojena i prema tome je u toku izrada planova za zaštitu i spasavanje za grad Kruševac od opasnosti. Tako da, zaista pokazujemo da sarađujemo na svim nivoima i da idemo korak napred.

Ono što želim da istaknem, jeste to da grad Kruševac odgovorno brine kada su vanredne situacije u pitanju i da se radi na regulaciji reke Rasine, sa „Srbijavodama“ u dužini od 1,7 kilometara. Investicija je vredna oko 15 miliona dinara. Zatim regulisanje na četiri vodotoka drugog reda sredstvima grada Kruševca, preko lokalno operativnog plana odbrane od poplava, 4,3 miliona dinara. Zatim, preko Fonda za ekologiju radi se na čišćenju od komunalnog otpada i rastinja vrednost 3,7 miliona dinara. Zatim podrška Vatrogasnom savezu Kruševca preko projekta od javnog zančaja. Zatim, radiće se projekat za izradu deponijskih pregrada za zaštitu od bujičnih nanosa, vrednost oko 15 miliona dinara. Završava se i sistem za uzbunjivanje rane najave, vrednost oko 10 miliona dinara. Rade se dva projekta za sanaciju klizišta u okolini Kruševca, vrednost 700 hiljada dinara, kako bi kasnije grad konkurisao za sredstva da bi se rešio ovaj problem.

Ovim pokazujemo da odgovorno vodimo i grad Kruševac, da naš predsednik odgovorno vodi našu Srbiju i zato podrška, naša ogromna, a prazni redovi govore kakva je politika i šta misi Savez za Srbiju, odnosno „savez za propast“. Hvala.
Zahvaljujem uvažena predsednice.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, podnela sam amandman na prvi član ovog zakona, a u cilju dodavanja stava 3. koji bi podstakao sveukupni razvoj Republike Srbije s posebnim osvrtom na smanjenje rizika od epidemije zaraznih bolesti.

Ovim zakonom Vlada Republike Srbije i nadležno ministarstvo pokazuje da je briga o građanima naš osnovni cilj i naša osnovna politika i da odgovornom politikom radimo za dobrobit naših građana.

Ovom prilikom bi se osvrnula na katastrofalne poplave koje su zadesile našu državu 2014. i 2016. godine. Kao zdravstveni radnik, lekar kruševačke bolesti naglasila bih da je kruševačka bolnica bila spremna i bila podignuta na viši stepen mobilnosti kada su u pitanju bile poplave. Bila je spremna da zbrinjava sve one stanovnike sa ugroženih područja, a tada su bila ugrožena područja naših lokalnih opština Trstenik, Varvarin i deo grada Kruševca.

Inače, sve to smo postigli odgovornom politikom kako našeg sadašnjeg predsednika Republike gospodina Aleksandra Vučića, tako i odgovornom politikom tadašnjih čelnika kruševačke vlasti, gospodina Bratislava Gašića i ostalih. Moram da naglasim da je kruševačka bolnica do 2012. godine bila zaista u lošem stanju, da je sve bilo zapušteno, ali upravo odgovorna politika koju vodi SNS dovela je do toga da sada možemo da govorimo kako o bolnici u Kruševcu tako o gradu Kruševcu, o tome da je sve uređeno.

Oni koji su sada u nekom Savezu za Srbiju, pre bih rekla savezu za propast Srbije, sada govore o tome da će dovesti neki bolji život i napredak u Srbiju, tada su se ismejavali, dok je naš tadašnji premijer gospodin Vučić, gospodin Gašić koji je bio ministar odbrane i ostali naši ministri dok su bili na ugroženim područjima, oni su bili kao i danas što provode vreme na društvenim mrežama vređali intelekt svih građana Republike Srbije, ali kako se ovim zakonom borimo protiv prirodnih katastrofa i radimo preventivno, tako i naši građani rade preventivno na onim političkim katastrofama i na izborima daju glas onima koji vrede, a to je SNS i zato pobeđujemo sa preko 65%. Hvala.
Zahvaljujem ovlašćeni predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, podnela sam amandman na član 3. i smatram da je sveukupni razvoj Republike Srbije zaista bitan, jer smo mi tu i imamo zadatak koji smo obećali građanima da oporavimo sve ono što je žuta dosmanlijska vlast uništila do 2012. godine.

Inače, ovaj zakon je još jedan dokaz da Vlada Republike Srbije, generalno rešava sve probleme. A oni sa druge strane, koji evo, i u ovom trenutku nema, imaju preča posla, osnivaju svoje saveze za propast, jer im nije dovoljno svega onoga što su radili do 2012. godine, nije im jasno, pa ih treba podsetiti, da je trenutno na području Republike Srbije preko 36 hiljada gradilišta i to gradilišta sa svim onim potrebnim građevinskim dozvolama, što znači da je u ovaj proces uključeno mnogo činilaca i da se sve rešava i radi po zakonu.

Ono što bih istakle jeste to, ne znam zašto im smeta to što spominjemo kroz naše amandmane sve ono dobro što je urađeno u Srbiji, sve one auto-puteve koji se grade širom Srbije, sve one fabrike i sve one investicije koje svakodnevno pristižu. Oni nemaju čime da se pohvale, oni samo mogu da se pohvale time što su napunili svoje džepove i što su opustošili Srbiju i što su doveli Srbiju do ruba propasti. To je za stid i za svakakvu osudu, ali njima to zaista nije dovoljno.

Ono što mi iz dana u dan pokazujemo jeste da vodimo odgovornu politiku i domaćinsku politiku i da idemo krupnim koracima napred, a moram i da spomenem grad Kruševac, odakle dolazim, i da se pohvalim da grad Kruševac nije ono devastirano područje koje su ostavili ti iz žutog preduzeća, već je sada Kruševac koji može da se pohvali svim onim lepim što je upravo SNS na čelu sa gospodinom Bratislavom Gašićem i gospodinom Aleksandrom Vučićem dovela u Kruševac, nove fabrike, novu infrastrukturu, sve ono što su oni uništili i ostavili građane bez posla. Hvala.
Tako je, predsedavajući. Naime, član 107. dostojanstvo Narodne Skupštine.

Prethodni govornik koji je svakako tako mlad, a zaboravan, kada spomene da mi sa ove strane podnosimo neke besmislene amandmane, kako on kaže, ja bi da ga podsetim da je on sa svojim pajtosom gospodinom Đurišićem, podnosio amandmane, kada je želeo da u Skupštinu uđe kroz dimnjak Deda Mraz, ne znam kakva je tu smislenost bila.

Zatim, njemu smeta što se mi hvalimo onim što je postigla Vlada Republike Srbije i svim onim investicijama i svim onim infrastrukturnim projektima, koji su urađeni u prethodnom periodu, ali on nema čime da se pohvali, jer je kao predsednik opštine Trstenik, jedino šta je uradio, doveo tu opštinu do propasti. Taj čovek koji je od Ministarstva poljoprivrede, gde je gospodin Nedimović ministar, uzeo traktor, pljuje državu, a uzeo je subvencije za traktor. NJemu odgovara samo kad stavi nešto u svoj džep, i neku korist ima, a sve drugo mu ne odgovara.

Inače ono čime može da se pohvali u Trsteniku, jeste taj bazen koji nije imao upotrebnu dozvolu i bio je visoko rizičan za mališane koji su se tu kupali.

Jedino čime može da se pohvali u toj njegovoj vladavini.

Inače, pošto su se tokom jučerašnje sednice pominjale diplome, kolega poslanik, koji se očito samo bavi neistinama, zaboravlja da je upravo zbog njega izmišljeno javno-komunalno preduzeće „Počekovina“, da bi se zbrinuo, a tu njegovu diplomu i dan-danas nismo uspeli da vidimo, na kojoj je visokoj školi ili fakultetu stekao.

Svi mi imamo diplome, i kolega Orlić i kolega Martinović, koga prozivaju i stavljaju na stub srama, jer nemaju šta drugo da kažu. Kolege su završile legalno fakultete i imaju pravo da rade. Jednostavno, njima smeta sve ono što se radi dobro.

Ono što je on uradio za svoju opštinu i svoje selo, Počekovinu i Milutovac, pokazali su građani na izborima sa svega dva glasa.
Zahvaljujem uvažena predsednice.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, eto ja kao i koleginica koja je malopre govorila mogu da čestitam Kruševljanima, mojim Kruševljanima na Poljoprivrednom fakultetu koji počinje da radi. U to su sumnjali oni iz saveza za propast Srbije, sa suprotne strane i optuživali nas, ali kao što je Bratislav Gašić obećao pre nekoliko godina, sve što je obećano to je i ispunjeno i evo Kruševac može da se pohvali mnogo čime.

Vi ste već bili u Kruševcu i znate koliko je Kruševac lep grad i koliko se Kruševljani bore da životna sredina bude onakva kakva treba da bude u celoj Srbiji.

Inače, pored fabrike za prečišćavanje vode, investicije vredne 14 miliona evra, koja se uveliko gradi, grad Kruševac je odgovornom politikom privukao i druge, da kažem, strane kompanije i druge investicije, pa je tako potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, čime je grad Kruševac dobio preko 280 kontejnera za reciklažni otpad. Što znači da se zaista borimo da životna sredina bude još zdravija, jer mislimo na našu decu i nismo od onih koji se samo služe napadima i nesrećama građana da bi privukli neku pažnju. Mi radimo u korist građana, građani to prepoznaju i cene tu našu politiku, pa otuda i velika podrška koju imamo.

Ono što mogu da kažem, da su zakoni izuzetni i da ćemo ih podržati u danu za glasanje i da ćemo nastaviti da se zalažemo i radimo isključivo za naše građane, u njihovu korist i za dobrobit svih nas.

Vama se zahvaljujem i želim svako dobro.
Zahvaljujem se.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, podnela sam amandman na 1. član ovog zakona, sa ciljem da se podstakne sveukupni razvoj Republike Srbije, a s posebnim osvrtom na razvoj biološkog diverziteta.

S obzirom na to da dolazim iz Kruševca, želela bih da istaknem da grad Kruševac vodi računa o zaštiti životne sredine i o kvalitetu životne sredine i, naravno, radi na očuvanju.

Naime, pre tačno godinu dana podignut je kamen temeljac i počelo se sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je zaista jako bitno, jer smo, evo, već nekoliko dana ovde raspravljali koliko je bitno očuvanje naše životne sredine i ostavljanje zdrave životne sredine našim pokoljenjima.

Ova investicija vredna preko 14 miliona dinara dovešće grad Kruševac u jedan od najrazvijenijih kada je ova oblast u pitanju.

I evo uveliko se radi, a da je Vlada Republike Srbije zajedničkim merama rešena da čuva našu životnu sredinu je dokaz i to da ste na otvaranju te fabrike bili upravo vi zajedno sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

Inače, građani Kruševca i okolnih mesta najveću zahvalnost duguju za ostvarenje ovog projekta gospodinu Aleksandru Vučiću, gospodinu Bratislavu Gašiću, jer su oni podstakli realizaciju ovog projekta.

U danu za glasanje podržaćemo ove dobre zakone i vama predlažem da nastavite ovim tempom i da zajedno čuvamo i ostavimo našoj deci zdravu životnu sredinu. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

O važnosti donošenja ovog zakona zaista smo dosta čuli.

Ovom prilikom bih se osvrnula na početak ove današnje sednice i na neistine koje je gospođa Marija Janjušević iznela na svom Fejsbuk nalogu. Naime, koleginica Marija Janjušević je danas na svom Fejsbuk nalogu napisala da je naš profesor Miladin Ševarlić danas sve narodne poslanike podigao na noge. U poslednjoj rečenici gospođa Janjušević je istakla da je poslanica SNS Dragana Barišić dobacivala profesoru da je stoka dok je govorio o ovome.

Zaista je sramno da jedna žena, koleginica, ovakve neistine istakne na svom Fejsbuk nalogu. Ako poslanicama Đilasovog tajkunsko-ljotićevskog režima priliči da čupaju mikrofone, da vređaju kolege, da pljuju, da psuju bolesne majke, nijedna od mojih koleginica tako nešto ne bi uradila u ovom visokom domu. Ono što sam istakla jutros, jesam dobacila kolegi Ševarliću, ali i rekla da je sramota da se stradanje našeg naroda i ova nesreća koja je, nažalost, zadesila ljude na auto-putu tokom jučerašnjeg dana koristi u dnevnopolitičke svrhe i da se pominje u ovom visokom domu.

Svakog dana stradaju ljudi i zaista je žalosno i zaista treba odati poštu, ali u nedostatku programa političkom i u nedostatku političkih argumenata i programa stranaka sopstvenih iznositi ovakve neistine i vređati i mene i moje koleginice i kolege, zaista je za svaku osudu. Ako neko nema program iza sebe i ako ne zna kako da pobedi na izborima, nemoj da se služi neistinama. Zahvaljujem.
Zahvaljujem se, predsedavajući.

Zaista nisam želela da, povređen je član 107, naime, dostojanstvo ove Skupštine. Ne želim da ulazim u ovakve replike i u povrede, mislim da ovo nije trenutak, zaista velika tragedija za naš narod.

Upravo ono što sam želela da istaknem, sramotno je da kolege iz opozicije iz tog tajkunskog ljotićevskog saveza nemaju svoj program i da se služe žrtvama. Tako je bilo i pre par dana kada su nažalost, stradali radnici na mostu. Nesreće se dešavaju i u svetu i kod nas nažalost, ali sramotno je da se to koristi u dnevno politička prepucavanja.

To je ono što me zabolelo, a i ovo, koleginica koja iznosi neistine. Nijednog trenutka, poštujući godine kolege koji je prethodno govorio, nisam izgovorila tu reč u ovom domu niti imam nameru da je ponavljam, ali to govori o koleginici koja je eto, i ovo je sada tvitovala iz svog nekog saveza, gde već, iz svoje kancelarije, jer čitav dana je nismo videli na radnom mestu i za šta prima platu od građana Republike Srbije, a bori se navodno, za Srbiju. Vidi se iz priloženog da je to propast i savez za propast Srbije. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministri, poštovane koleginice i kolege, to da ova Vlada i sva naša ministarstva brinu o svim kategorijama stanovništva potvrdili smo kako donošenjem i Predlogom ovog zakona, tako i odvajanjem sredstava za lečenje u inostranstvu, kako dece, tako i odraslih, od 600 miliona dinara.

Naime, moram da podsetim naše građane pre svega, da je upravo gospodin Aleksandar Vučić kao premijer 2014. godine doneo inicijativu da se osnuje budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji, tako da, evo, još jednom pokazujemo da je briga o našim građanima naš osnovni cilj i da je to naša politika i verovatno zbog toga su naši građani to prepoznali i daju nam ogromnu podršku, koju imamo iz dana u dan i koja je sve veća i veća.

Podsetila bih i da je Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije prethodnih dana dogovorila jedan protokol o saradnji, gde se, kada je reč o hitnim situacijama i upućivanju pacijenata na lečenje u inostranstvo, obezbeđuju dva aviona, kako bi sada obezbedili i brži, kvalitetniji i bolji transport, da bi uštedeli dragoceno vreme, pogotovo kada su u pitanju naši najmlađi stanovnici. Znači, briga o deci zaista je na prvom mestu.

One kojima su puna usta toga prethodnih dana da brinu o porodiljama, trudnicama, a evo koliko brinu o građanima Srbije i koliko im je bitno to što danas raspravljamo o povećanju penzija, podsetila bih da smo upravo mi doneli zakone koji uvode novo pravo na naknade po osnovu rođenja, nege i posebne nege deteta, a ne oni. Oni su crpeli fondove, dovodili našu zemlju do bankrota i oni su pokazali koliko brinu. Zato ih molim da nestanu sa političke scene, jer su pokazali koliko su nesposobni za bilo šta.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministri, poštovane koleginice i kolege, nakon uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije i stabilizacije javnih finansije, evo pribegli smo i donošenju ovog važnog zakona i pokazujemo da je Srbija na dobrom putu i da smo zaista u proteklih nekoliko godina uspeli da sredimo stanje u zemlji.

Ne treba da nas čudi agresija opozicionih narodnih poslanika, pogotovo iz redova žutog preduzeća, jer oni u nedostatku argumenata i u nedostatku svog programa, očigledno, pribegavaju da nas spreče da govorimo o svemu onome što je dobro uradila naša Vlada Republike Srbije i naš predsednik gospodin Aleksandar Vučić.

NJihova nervoza je očigledna, a očito sada pokazuju da više nemaju šta da kažu i da nemaju šta da traže u parlamentu, pa ih zato i nema.

Ono što mi želimo da radimo to je da nastavimo da brinemo o građanima, o svim kategorijama društva, što i činimo donošenjem ovog jako bitnog zakona, misleći na naše najstarije, ali isto tako i na naše najmlađe.

Kao što sam danas rekla, ali ponoviću sada da je predsednik Republike pre nekoliko dana otvarajući kliniku u Tiršovoj, odnosno rekonstrukciju Tiršove, najavio da „Narodni front“ se izmešta, jer hoćemo bolje uslove za majke, porodilje i za trudnice, kao bolje uslove za našu decu, ali najavila bih i ono što je predsednik najavio, a to je povećanje plata i za naše lekare i medicinske sestre, jer želimo da ih zadržimo u ovoj zemlji, a ne da ih oteramo, kao što su to činili oni iz žutog preduzeća. Zato idemo dalje u nove pobede, naravno, na čelu sa našim predsednikom, gospodinom Aleksandrom Vučićem. Hvala.
Zahvaljujem uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministri, poštovane koleginice i kolege, šteta što, evo ulazimo već u jedanaesti sat današnje rasprave, ali predstavnika Đilasovog tajkunsko ljotićevskog saveza nema, a baš sam mislila da ih podsetim na neke stvari iz njihovog perioda, pošto očito imaju amneziju za taj period.

Naime, od 2008. do 2012. godine van Srbije lečeno je oko 500 dece, a danas se iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno Fonda i iz budžetskog fonda leči čak skoro 2.000 dece u prethodne četiri godine, što znači da je čak četiri puta više dece otišlo na lečenje i da su dva i po puta sredstva više izdvojena.

Dok naša Vlada, naš predsednik Republike, gospodin Vučić, brine o svima, kako o penzionerima, tako i o najmlađima, oni su brinuli tada samo za živote svojih ministara, pa su neki ministri ne verujući svojim kolegama, a znamo da su naši lekari najbolji u Evropi, išli da se operišu u druge zemlje, a bolesna deca umirala i o njima se nije vodilo računa. E, mi ne sledimo njihov put, zato imamo ogromnu podršku, a oni, kao što ih sada nema u sali, tako posle narednih izbora neće ih biti na političkoj sceni Srbije. Hvala.
Zahvaljujem se uvažena predsednice.

Poštovani ministri sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, poštovani građani Srbije, podnela sam amandman na prvi član ovog zakona da bismo dodatno definisali ovaj zakon koji je jako bitan, i pre svega, pre početka ovog izlaganja želela bih da zahvalim našim građanima, našim penzionerima koji su podržali sve one reformske zakone, a sve u cilju sprečavanja sigurnog bankrota naše države.

Do tog bankrota doveli su oni koji nas optužuju sve vreme, koji govore o tome da podnosimo takve amandmane, nazivaju nas svakako pogrdno, a zaboravili su kakvu su državu ostavili 2012. godine.

Ovde neke koleginice govore o tome da su oni brinuli tobože o majkama i trudnicama. Pa, ja sam bila žrtva žutog preduzeća i 2002. godine bila bez posla samo zato što nisam bila članica tog njihovog klana. Neka samo pitaju njihovu predstavnicu u kruševačkoj bolnici, doktorku koja je sada ko zna gde, koja nije želela da me primi na posao kao majku male devojčice. Navodno, tražila mi je adekvatno mesto, a adekvatno mesto se svuda javljalo, ali ja jednostavno verovatno nisam bila podobna zato što nisam želela da potpišem tu njihovu knjižicu, tu prokletu žutu karticu. E, sada se oni brinu o našim trudnicama, brinu se o porodiljama, a šta su radili, to smo imali priliku da vidimo kakvo smo stanje zatekli 2012. godine.

Ono što je jako bitno je to, da naši građani vide ko nas vodi ka pravom putu, ko nas dovodi na stabilne noge. Evo, uspeli smo prethodnih nekoliko godina da sredimo stanje, da sredimo državu, da sprečimo siguran bankrot i evo sada i da donosimo zakone koji će dovesti do povećanja penzija.

Naravno da se na ovome nećemo zaustaviti i da radimo na svim poljima. Evo, imali smo priliku pre par dana da vidimo da je urađeno mnogo i za zdravstveni sistem, a upravo sam ovaj amandman podnela da bismo dodatno definisali ovaj zakon i da bi se sveukupni razvoj Republike Srbije odrazio i na razvoj zdravstvenog sistema.

Šta reći? Sedam i po miliona evra uloženo je u Kliniku u Tiršovoj, pa zar to nije dovoljno? Ne samo to, mnogo novca je utrošeno na nabavku novih aparata i instrumenata i naravno da se na tome nećemo zaustaviti, idemo dalje. Upravo zbog toga imamo ogromnu podršku građana. NJima ne pomažu nikakvi savezi za Srbiju, jer vidi se da su to savezi za propast i nije im dovoljno ono što su pljačkali državu do 2012. godine, nego bi preko tih saveza ponovo. E, pa drage moje kolege, neće moći, jer građani su vas pročitali i jasno vam rekli i iz izbora u izbori govore da vas neće. Vama je mesto na političkom smetlištu, a tu idete sigurnim koracima. Hvala.
Zahvaljujem uvaženi predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, evo, i danas u prepodnevnim satima imali smo priliku da čujemo mrzitelje svakog napretka Srbije, da u ovoj sali iznose neistine i još jednom pokušavaju građane Srbije da dovedu u zabludu. Pre svega, govorili su i o zaposlenjima, i o Zakonu o transplantaciji i o svemu onome što je urađeno, ali svakako da ospore sve ono dobro što je urađeno prethodnih nekoliko godina.

Ovom prilikom želim da istaknem da je ovo zaista dobar zakon. Ponoviću to još jednom, zakon koji će spasiti mnoge živote, pre svega živote mladih koji čekaju na taj poziv za spas i ne mogu da shvatim one kolege, kojih sada ovde nema produžili su pauzu, jer oni uvek imaju preča posla, a time pokazuju i to da im je samo lični interes u pitanju, a ne briga o građanima.

Tako da želim da ih podsetim, a verovatno će čuti to – šta je sve ovo Ministarstvo uradilo i šta je sve Vlada Republike Srbije uradila u prethodnom periodu? Pa, u prethodnom periodu su zaposleni preko 2.000 radnika, samo prošle godine, što znači preko 2.000 zdravstvenih radnika u preko dvadesetjednoj zdravstvenoj ustanovi širom Srbije, što znači novi kadar, nova zaposlenja i mi želimo da držimo mlade ljude u ovoj zemlji, a ne onako kao što su oni radili.

Ja sam prva bila na listi 2002. godine, čekala za posao, zato što nisam bila podobna direktorki žutog preduzeća. U Kruševcu jedini lekar koji je bio na listi dve godine na Zavodu za zapošljavanje samo zato što nisam odgovarala po političkoj liniji i zato sam ovde i zato se borim i dalje protiv njih i neću dozvoliti da se oni vrate, a to im neće dozvoliti ni građani Srbije, jer oni ne zaboravljaju svu onu pustoš koju su ostavili, ne samo u zdravstvenom sistemu, nego i u privredi, ekonomiji, u svim mogućim granama. Zato idemo napred, dobre zakone izglasaćemo, a građanima ćemo ih predstaviti i objasniti zašto su oni dobri i u interesu svih nas. Hvala.
Zahvaljujem uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, sam podatak da je od početka godine spašeno preko 40 života od oko šesnaestoro donatora mislim da je više nego dovoljno da građani shvate da je ovo jako dobar zakon.

Inače, oni sa druge strane koji nam celog dana spočitavaju da donosimo zakon u kome građani neće znati o čemu se radi, nije tačno. Poslanici SNS su gotovo svakodnevno u kontaktu sa građanima i mi imamo politiku, jasan cilj i jasnu politiku pred nama, a ne služimo se neistinama kao što to rade oni iz žutog preduzeća. Zato oni samo mogu da pobeđuju na Tviteru i društveni mrežama, a mi pobeđujemo tamo gde nam građani daju svoj glas, a to je na izborima.

Ovom prilikom želela bih da dodam još razloga zbog kojih ću glasati i podržati ovaj zakon, a to su upravo i rezultati nadležnog ministarstva. Naime, nedavno je gospodin ministar gostovao u mom gradu Kruševcu i uspeo je da iskordiniše rad Kruševačke opšte bolnice sa Kliničkim centrom u Nišu prema kome gravitiraju pacijenti iz Kruševca i sada umesto samo jednog pregleda koji je bio ranije na magnetnoj rezonanci, građani Kruševca mogu da imaju četiri pregleda nedeljno, što je zaista za svaku pohvalu jer se vidi ta koordinacija, a upravo u tome je učestvovalo i nadležno ministarstvo.

O uspesima i svemu onome što je urađeno u Kruševačkoj bolnici, mislim da smo mnogo puta u ovoj sali čuli. Stanje u zdravstvu nije toliko dobro. Naravno da se radi i dalje, ali upravo svi ovi reformski zakoni koji su donešeni u prethodnih nekoliko godina i sve ono što se radi pokazuje da idemo ka dobrom putu da sve bude kako je trebalo da bude davno, ali na žalost 12 godina vladavine žutog preduzeća je toliko uništilo Srbiju da nam treba mnogo godina da se oporavimo. Hvala.