Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Dragana Barišić

Dragana Barišić

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem uvažene predsednice, poštovani ministri, poštovane koleginice i kolege.

Podnela sam amandman na 4. član ovog zakona, ali pre govora o amandmanu želela bih da istaknem da kolege kojih danas nema, kolege koji pripadaju Savezu za Srbiju, kolege koje pripadaju Đilasovom tajkunsko-ljotićevskom savezu i danas i prethodnih dana u toku, dok traje kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, uveliko napadaju, kako predsednicu parlamenta, tako i premijerku Srbije, ali i sve nas narodne poslanice u ovoj sali, svakodnevnim vređanjem, dobacivanjem i napadima što u hodniku, što bilo gde se zateknemo.

Zaista ne mogu, a da ne primetim da i koleginice koje pripadaju tom savezu ne osuđuju ni jednim gestom napade koje sprovode njihove kolege.

Ali, isto tako juče je pretučena i kandidatkinja za odbornicu u Lučanima. Zaista za svaku osudu i ne znam kako mogu da koleginice iz tog saveza idu po Srbiji i drže nekakve tribine protiv nasilja nad ženama, a da u ovoj sali nikada nisu osudile napad na bilo koju od nas koje ne mislimo isto kao i oni.

Ali, to neka ide na čast njima i građani Srbije to moraju da znaju i moraju da vide da ih ni danas nema ovde, a da se žale da nemaju prostor, medijski prostor za obrazlaganje zakona koji su jako bitni.

Ovom prilikom želim da istaknem da ćemo u danu za glasanje podržati ove dobre zakone, jer želimo da nastavimo dobar trend i da radimo u interesu naših građana, a to pokazujemo svih ovih godina koliko smo na vlasti.

Zahvaljujem se ministrima i želim napredak i u 2019. godini.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege i poštovani građani Srbije, podnela sam amandman na član 2. ovog zakona i smatram da je sveukupni razvoj Republike Srbije jako bitan, na čemu radi i Vlada Republike Srbije i naš predsednik, gospodin Aleksandar Vučić.

Pokazali smo u prethodnom periodu da odgovornom politikom pokazujemo i radimo na unapređenju života naših građana, a upravo i podatak koji je ministar juče izneo ide u prilog tome, da je u jednom danu vraćen javni dug u iznosu od milijardu i 30 miliona dolara.

Ono čime su nas zadužili one dosmanlije koje su se sada pretvorile u Savez za Srbiju, savez za propast Srbije, pre bih rekla, vraćamo i jednostavno radimo u interesu naših građana i ne treba da ih čudi bojkot građana kada su njihovi protesti u pitanju, na koje ih pozivaju iz ove sale, na šta nemaju pravo. Ali, građani su ti koji sude i nama i njima i hvala im na tome i hvala na onoj ogromnoj podršci.

Mi iz dana u dan pokazujemo da je bolji život građana naš osnovni cilj i da ćemo raditi na tome i dalje.

Ono što bih istakla kada je zdravstveni sistem u pitanju, na šta se i odnosi moj amandman, jeste to da me raduje i podatak da će u budžetu za 2019. godinu biti uvećan budžet Ministarstva zdravlja za 7,7%, jer znamo kakve su nam bolnice i domove zdravlja ostavili oni zlotvori iz žutog preduzeća i zbog toga još jednom pozivam građane da ih i dalje bojkotuju kao što su ih bojkotovali i u Kruševcu. Ne vrede im svi oni autobusi iz cele Srbije. Sad možemo slobodno da kažemo da nismo mi sendvičari, već oni, ali, mi uspemo da skupimo preko 65% podrške u gradovima, a oni ni 0,3%. Hvala.
Zahvaljujem uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministri, poštovani saradnici iz ministarstva i poštovane koleginice i kolege, podnela sam amandman na 3. član ovog zakona, da bi se dodatno definisao ovaj zakon, ali pre obrazlaganja amandmana, želim najoštrije da osudim napad, pre svega na jednu ženu, na jednu majku.

Ali, ne vidim da to rade koleginice sa druge strane ili one slede politiku njihovog vođe Dragana Đilasa, koji svakodnevno poziva na brutalno nasilje, na napade silovanja, vešanja i ostalo. Da li tako trebamo i mi, koleginice SNS da očekujemo sa njihove strane, da strepimo koja će od nas biti napadnuta zato što ne mislimo isto kao oni.

Sada ću nastaviti po amandmanu, jer želimo da sveukupni razvoj Republike Srbije nastavimo i to je naša politika, a očito da oni u nedostatku političkog programa mogu samo nasiljem da vode politiku u ovoj zemlji.

Ovom prilikom želim da istaknem da su predloženi zakoni zaista dobri i da podržim sve ove predloge i da najveću zahvalnost uputim ministru finansija, jer će se budžet ministarstva zdravlja uvećati, a time će se verovatno i obnova bolnica i domova zdravlja širom Srbije nastaviti.

Mogu samo da dodam da je u mom gradu samo u 2018. godini uloženo više stotina miliona dinara u obnovu kako bolnice, tako i doma zdravlja i nadam se da će se ta politika i taj trend nastaviti u 2019. godini. Hvala.
Zahvaljujem uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministri, poštovane koleginice i kolege, danas je pred nama veoma važan set zakona i mene ne čudi agresija poslanika iz kruga LJotićevsko-tajkunskog Đilasovog saveza, jer iz dana u dan dožive debakl gde god se prošetaju. Tako i pre par dana u mom Kruševcu pokušali da izvedu neku protestnu šetnju, skupili se iz svih gradova, od Leskovca do Beograda, i skupše jedva 150 duša da napune salu Kulturnog centra. I time se hvale na sva usta, predvođeni koordinatorom i svim ostalim navodno povređenim iz tog njihovog saveza.

Ali, oni zaboravljaju da građani Srbije ne zaboravljaju i sećaju se dobro onog stanja koje su ostavili 2012. godine. Evo danas mi možemo da se pohvalimo time da je budžet za narednu godinu za Ministarstvo zdravlja uvećan za 7,7%, da smo u jednom danu vratili javni dug koji su nam oni ostavili i to od 1,3 milijardi dolara.

Šta su oni ostavili osim zatvorene fabrike, 400.000 radnika na ulicama i bedu koju ne možemo godinama da oporavimo našu zemlju od njih? I oni bi ponovo da se vrate i da haraju Srbijom, e pa neće moći.

Pominju često i gospodina Bratislava Gašića. Pa gospoda treba da znaju da je Bratislav Gašić u Kruševcu ostavio novo lice time što je odgovornom politikom, na čelu sa predsednikom Republike, gospodinom Vučićem, doveo grad do neprepoznatljivog izgleda sada.

A njihov Đidić, Milivojević i ostali pajtosi iz Kruševca koji sad predvode Savez ostavili su pustoš, zatvorenu fabriku „14. Oktobar“, zatvoren „Trajal“, „Merimu“ i sve ostale fabrike. Grad koji je do 2002. godine bio četvrti u staroj Jugoslaviji, oni su na najniže grane spustili i sad bi ponovo da vladaju.

Mene samo oduševljava to što je u tom savezu u Kruševcu sada, između ostalog, i gospodin Milivojević, poznatiji ovde kolegama kao „primerak“, tako da sa njim od onih 0,3% koje su imali na prethodnim izborima, sada će imati sigurno 003. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Član 108. – o redu na sednici Narodne skupštine starate se vi. Još malopre sam imala pravo na repliku, jer je moja uvažena koleginica neuropsihijatar, ali iz suprotnog tabora, iz Đilasovog tajkunsko-ljotićevskog režima, rekla i imala nešto protiv što ja govorim po amandmanu, koji imam pravo da podnesem i da ga branim, i spominjem svoj grad.

Ne stidim se toga da kažem da sam Srpkinja, da dolazim iz Kruševca, mog voljenog Kruševca i da govorim o gradu u kome živim i u kome rastu moja deca.

Inače, politika koju predstavljam jeste politika gospodina Aleksandra Vučića i ponosim se time i za razliku od onih čije govore pišu strane ambasade i skupocene bunde, govore koje izlažem u ovoj Skupštini pišem ja lično. U stvari, ne pišem ih nego ih govorim iz glave, jer jednostavno ono što je urađeno u prethodnih nekoliko godina je vidljivo i građani to potvrđuju iz izbora na izbore.

Inače, kada čujem moju uvaženu koleginicu da kaže da je „Oluja“ legitimna vojna akcija, ja se stidim što sam koleginica iste, jer smatram da je „Oluja“ najmonstruozniji zločin protiv srpskog naroda. I, zato je sramota da neko u ovom domu bilo šta kaže na tu temu, a da ne osudi zločin protiv srpskog naroda.

Šta može da priča, da misli bolje ovom narodu, da se zalaže za bolju Srbiju? Pa, njen pokojni otac se prevrće u grobu kad vidi s kim je sada i šta radi. Hvala.
Zahvaljujem uvaženi predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, evo već nekoliko dana raspravljamo o ovim bitnim zakonima i znamo koliko je teško biti u vanrednoj situaciji, ali žao mi je što moj kolega iz Trstenika Aleksić, nije ovde, da ga podsetim, da je 2014. godine, kada je naš Rasinski okrug, našu Srbiju, kada su zadesile katastrofalne poplave, on je bio na čelu Trstenika apsolutno ništa nije uradio za tu opštinu. Zaboravio je da je gospodin Bratislav Gašić iz Kruševca slao kamione sa vodom da bi ugroženo stanovništvo imalo čime da se zadovolji, a dok je Gašić to radio, gospodin je bio u lovu. Znači, apsolutno ništa nije radio za opštinu Trstenik.

Taj isti je i danas napadao vlast, državu, sva ministarstva, ali taj se ne libi da od države uzme sve ono što mu navodno, pripada, pa tako zna da koristi i Ministarstvo poljoprivrede i sva ostala ministarstva samo kada je novac koji zgrne u svoj džep.

(Nemanja Šarović: Po Poslovniku.)

..a dok je bio predsednik opštine brinuo se samo o svom ličnom statusu, svojim primanjima, pa je evo ovde čitava lista primanja gospodina Aleksića. Žao mi je što nije ovde, pa da može da me, eventualno, demantuje, on samo radi to na društvenim mrežama, zajedno sa svojih par botova, koliko ih ima, toliko ih ima i u Narodnoj stranci u Trsteniku, ali nema ga na radnom mestu. I, to građani Rasinskog orkruga, građani Trstenika treba da znaju. Ali, verovatno je i ona podrška od dva glasa u rodnom Milutovcu, je upravo zbog toga što građani vide šta taj čovek radi. Nadam se da i građani Srbije vide šta radi Jeremićev potrčko, pa će tako na sledećim izborima dobiti u promilima podršku. Hvala.

(Nemanja Šarović: Po Poslovniku.)
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, evo prethodnih nekoliko godina SNS i naš predsednik, gospodin Aleksandar Vučić, pokazali su kako se odgovorno i domaćinski vodi država, ali tako i sve one lokalne samouprave koje vodi SNS.

Dolazim iz Kruševca, i ovom prilikom želim da pohvalim načelnika sektora za vanredne situacije, jer upravo mi je kolega Dušan Todorović iz Kruševca javio da imaju odličnu saradnju i da odlučno sarađuju. Evo, u septembru mesecu su usvojili i dobijena je saglasnost Sektora za vanredne situacije da je procena ugroženosti za grad Kruševac prema važećoj metodologiji usvojena i prema tome je u toku izrada planova za zaštitu i spasavanje za grad Kruševac od opasnosti. Tako da, zaista pokazujemo da sarađujemo na svim nivoima i da idemo korak napred.

Ono što želim da istaknem, jeste to da grad Kruševac odgovorno brine kada su vanredne situacije u pitanju i da se radi na regulaciji reke Rasine, sa „Srbijavodama“ u dužini od 1,7 kilometara. Investicija je vredna oko 15 miliona dinara. Zatim regulisanje na četiri vodotoka drugog reda sredstvima grada Kruševca, preko lokalno operativnog plana odbrane od poplava, 4,3 miliona dinara. Zatim, preko Fonda za ekologiju radi se na čišćenju od komunalnog otpada i rastinja vrednost 3,7 miliona dinara. Zatim podrška Vatrogasnom savezu Kruševca preko projekta od javnog zančaja. Zatim, radiće se projekat za izradu deponijskih pregrada za zaštitu od bujičnih nanosa, vrednost oko 15 miliona dinara. Završava se i sistem za uzbunjivanje rane najave, vrednost oko 10 miliona dinara. Rade se dva projekta za sanaciju klizišta u okolini Kruševca, vrednost 700 hiljada dinara, kako bi kasnije grad konkurisao za sredstva da bi se rešio ovaj problem.

Ovim pokazujemo da odgovorno vodimo i grad Kruševac, da naš predsednik odgovorno vodi našu Srbiju i zato podrška, naša ogromna, a prazni redovi govore kakva je politika i šta misi Savez za Srbiju, odnosno „savez za propast“. Hvala.
Zahvaljujem uvažena predsednice.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, podnela sam amandman na prvi član ovog zakona, a u cilju dodavanja stava 3. koji bi podstakao sveukupni razvoj Republike Srbije s posebnim osvrtom na smanjenje rizika od epidemije zaraznih bolesti.

Ovim zakonom Vlada Republike Srbije i nadležno ministarstvo pokazuje da je briga o građanima naš osnovni cilj i naša osnovna politika i da odgovornom politikom radimo za dobrobit naših građana.

Ovom prilikom bi se osvrnula na katastrofalne poplave koje su zadesile našu državu 2014. i 2016. godine. Kao zdravstveni radnik, lekar kruševačke bolesti naglasila bih da je kruševačka bolnica bila spremna i bila podignuta na viši stepen mobilnosti kada su u pitanju bile poplave. Bila je spremna da zbrinjava sve one stanovnike sa ugroženih područja, a tada su bila ugrožena područja naših lokalnih opština Trstenik, Varvarin i deo grada Kruševca.

Inače, sve to smo postigli odgovornom politikom kako našeg sadašnjeg predsednika Republike gospodina Aleksandra Vučića, tako i odgovornom politikom tadašnjih čelnika kruševačke vlasti, gospodina Bratislava Gašića i ostalih. Moram da naglasim da je kruševačka bolnica do 2012. godine bila zaista u lošem stanju, da je sve bilo zapušteno, ali upravo odgovorna politika koju vodi SNS dovela je do toga da sada možemo da govorimo kako o bolnici u Kruševcu tako o gradu Kruševcu, o tome da je sve uređeno.

Oni koji su sada u nekom Savezu za Srbiju, pre bih rekla savezu za propast Srbije, sada govore o tome da će dovesti neki bolji život i napredak u Srbiju, tada su se ismejavali, dok je naš tadašnji premijer gospodin Vučić, gospodin Gašić koji je bio ministar odbrane i ostali naši ministri dok su bili na ugroženim područjima, oni su bili kao i danas što provode vreme na društvenim mrežama vređali intelekt svih građana Republike Srbije, ali kako se ovim zakonom borimo protiv prirodnih katastrofa i radimo preventivno, tako i naši građani rade preventivno na onim političkim katastrofama i na izborima daju glas onima koji vrede, a to je SNS i zato pobeđujemo sa preko 65%. Hvala.
Zahvaljujem ovlašćeni predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, podnela sam amandman na član 3. i smatram da je sveukupni razvoj Republike Srbije zaista bitan, jer smo mi tu i imamo zadatak koji smo obećali građanima da oporavimo sve ono što je žuta dosmanlijska vlast uništila do 2012. godine.

Inače, ovaj zakon je još jedan dokaz da Vlada Republike Srbije, generalno rešava sve probleme. A oni sa druge strane, koji evo, i u ovom trenutku nema, imaju preča posla, osnivaju svoje saveze za propast, jer im nije dovoljno svega onoga što su radili do 2012. godine, nije im jasno, pa ih treba podsetiti, da je trenutno na području Republike Srbije preko 36 hiljada gradilišta i to gradilišta sa svim onim potrebnim građevinskim dozvolama, što znači da je u ovaj proces uključeno mnogo činilaca i da se sve rešava i radi po zakonu.

Ono što bih istakle jeste to, ne znam zašto im smeta to što spominjemo kroz naše amandmane sve ono dobro što je urađeno u Srbiji, sve one auto-puteve koji se grade širom Srbije, sve one fabrike i sve one investicije koje svakodnevno pristižu. Oni nemaju čime da se pohvale, oni samo mogu da se pohvale time što su napunili svoje džepove i što su opustošili Srbiju i što su doveli Srbiju do ruba propasti. To je za stid i za svakakvu osudu, ali njima to zaista nije dovoljno.

Ono što mi iz dana u dan pokazujemo jeste da vodimo odgovornu politiku i domaćinsku politiku i da idemo krupnim koracima napred, a moram i da spomenem grad Kruševac, odakle dolazim, i da se pohvalim da grad Kruševac nije ono devastirano područje koje su ostavili ti iz žutog preduzeća, već je sada Kruševac koji može da se pohvali svim onim lepim što je upravo SNS na čelu sa gospodinom Bratislavom Gašićem i gospodinom Aleksandrom Vučićem dovela u Kruševac, nove fabrike, novu infrastrukturu, sve ono što su oni uništili i ostavili građane bez posla. Hvala.
Tako je, predsedavajući. Naime, član 107. dostojanstvo Narodne Skupštine.

Prethodni govornik koji je svakako tako mlad, a zaboravan, kada spomene da mi sa ove strane podnosimo neke besmislene amandmane, kako on kaže, ja bi da ga podsetim da je on sa svojim pajtosom gospodinom Đurišićem, podnosio amandmane, kada je želeo da u Skupštinu uđe kroz dimnjak Deda Mraz, ne znam kakva je tu smislenost bila.

Zatim, njemu smeta što se mi hvalimo onim što je postigla Vlada Republike Srbije i svim onim investicijama i svim onim infrastrukturnim projektima, koji su urađeni u prethodnom periodu, ali on nema čime da se pohvali, jer je kao predsednik opštine Trstenik, jedino šta je uradio, doveo tu opštinu do propasti. Taj čovek koji je od Ministarstva poljoprivrede, gde je gospodin Nedimović ministar, uzeo traktor, pljuje državu, a uzeo je subvencije za traktor. NJemu odgovara samo kad stavi nešto u svoj džep, i neku korist ima, a sve drugo mu ne odgovara.

Inače ono čime može da se pohvali u Trsteniku, jeste taj bazen koji nije imao upotrebnu dozvolu i bio je visoko rizičan za mališane koji su se tu kupali.

Jedino čime može da se pohvali u toj njegovoj vladavini.

Inače, pošto su se tokom jučerašnje sednice pominjale diplome, kolega poslanik, koji se očito samo bavi neistinama, zaboravlja da je upravo zbog njega izmišljeno javno-komunalno preduzeće „Počekovina“, da bi se zbrinuo, a tu njegovu diplomu i dan-danas nismo uspeli da vidimo, na kojoj je visokoj školi ili fakultetu stekao.

Svi mi imamo diplome, i kolega Orlić i kolega Martinović, koga prozivaju i stavljaju na stub srama, jer nemaju šta drugo da kažu. Kolege su završile legalno fakultete i imaju pravo da rade. Jednostavno, njima smeta sve ono što se radi dobro.

Ono što je on uradio za svoju opštinu i svoje selo, Počekovinu i Milutovac, pokazali su građani na izborima sa svega dva glasa.
Zahvaljujem uvažena predsednice.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, eto ja kao i koleginica koja je malopre govorila mogu da čestitam Kruševljanima, mojim Kruševljanima na Poljoprivrednom fakultetu koji počinje da radi. U to su sumnjali oni iz saveza za propast Srbije, sa suprotne strane i optuživali nas, ali kao što je Bratislav Gašić obećao pre nekoliko godina, sve što je obećano to je i ispunjeno i evo Kruševac može da se pohvali mnogo čime.

Vi ste već bili u Kruševcu i znate koliko je Kruševac lep grad i koliko se Kruševljani bore da životna sredina bude onakva kakva treba da bude u celoj Srbiji.

Inače, pored fabrike za prečišćavanje vode, investicije vredne 14 miliona evra, koja se uveliko gradi, grad Kruševac je odgovornom politikom privukao i druge, da kažem, strane kompanije i druge investicije, pa je tako potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, čime je grad Kruševac dobio preko 280 kontejnera za reciklažni otpad. Što znači da se zaista borimo da životna sredina bude još zdravija, jer mislimo na našu decu i nismo od onih koji se samo služe napadima i nesrećama građana da bi privukli neku pažnju. Mi radimo u korist građana, građani to prepoznaju i cene tu našu politiku, pa otuda i velika podrška koju imamo.

Ono što mogu da kažem, da su zakoni izuzetni i da ćemo ih podržati u danu za glasanje i da ćemo nastaviti da se zalažemo i radimo isključivo za naše građane, u njihovu korist i za dobrobit svih nas.

Vama se zahvaljujem i želim svako dobro.
Zahvaljujem se.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, podnela sam amandman na 1. član ovog zakona, sa ciljem da se podstakne sveukupni razvoj Republike Srbije, a s posebnim osvrtom na razvoj biološkog diverziteta.

S obzirom na to da dolazim iz Kruševca, želela bih da istaknem da grad Kruševac vodi računa o zaštiti životne sredine i o kvalitetu životne sredine i, naravno, radi na očuvanju.

Naime, pre tačno godinu dana podignut je kamen temeljac i počelo se sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je zaista jako bitno, jer smo, evo, već nekoliko dana ovde raspravljali koliko je bitno očuvanje naše životne sredine i ostavljanje zdrave životne sredine našim pokoljenjima.

Ova investicija vredna preko 14 miliona dinara dovešće grad Kruševac u jedan od najrazvijenijih kada je ova oblast u pitanju.

I evo uveliko se radi, a da je Vlada Republike Srbije zajedničkim merama rešena da čuva našu životnu sredinu je dokaz i to da ste na otvaranju te fabrike bili upravo vi zajedno sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

Inače, građani Kruševca i okolnih mesta najveću zahvalnost duguju za ostvarenje ovog projekta gospodinu Aleksandru Vučiću, gospodinu Bratislavu Gašiću, jer su oni podstakli realizaciju ovog projekta.

U danu za glasanje podržaćemo ove dobre zakone i vama predlažem da nastavite ovim tempom i da zajedno čuvamo i ostavimo našoj deci zdravu životnu sredinu. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

O važnosti donošenja ovog zakona zaista smo dosta čuli.

Ovom prilikom bih se osvrnula na početak ove današnje sednice i na neistine koje je gospođa Marija Janjušević iznela na svom Fejsbuk nalogu. Naime, koleginica Marija Janjušević je danas na svom Fejsbuk nalogu napisala da je naš profesor Miladin Ševarlić danas sve narodne poslanike podigao na noge. U poslednjoj rečenici gospođa Janjušević je istakla da je poslanica SNS Dragana Barišić dobacivala profesoru da je stoka dok je govorio o ovome.

Zaista je sramno da jedna žena, koleginica, ovakve neistine istakne na svom Fejsbuk nalogu. Ako poslanicama Đilasovog tajkunsko-ljotićevskog režima priliči da čupaju mikrofone, da vređaju kolege, da pljuju, da psuju bolesne majke, nijedna od mojih koleginica tako nešto ne bi uradila u ovom visokom domu. Ono što sam istakla jutros, jesam dobacila kolegi Ševarliću, ali i rekla da je sramota da se stradanje našeg naroda i ova nesreća koja je, nažalost, zadesila ljude na auto-putu tokom jučerašnjeg dana koristi u dnevnopolitičke svrhe i da se pominje u ovom visokom domu.

Svakog dana stradaju ljudi i zaista je žalosno i zaista treba odati poštu, ali u nedostatku programa političkom i u nedostatku političkih argumenata i programa stranaka sopstvenih iznositi ovakve neistine i vređati i mene i moje koleginice i kolege, zaista je za svaku osudu. Ako neko nema program iza sebe i ako ne zna kako da pobedi na izborima, nemoj da se služi neistinama. Zahvaljujem.
Zahvaljujem se, predsedavajući.

Zaista nisam želela da, povređen je član 107, naime, dostojanstvo ove Skupštine. Ne želim da ulazim u ovakve replike i u povrede, mislim da ovo nije trenutak, zaista velika tragedija za naš narod.

Upravo ono što sam želela da istaknem, sramotno je da kolege iz opozicije iz tog tajkunskog ljotićevskog saveza nemaju svoj program i da se služe žrtvama. Tako je bilo i pre par dana kada su nažalost, stradali radnici na mostu. Nesreće se dešavaju i u svetu i kod nas nažalost, ali sramotno je da se to koristi u dnevno politička prepucavanja.

To je ono što me zabolelo, a i ovo, koleginica koja iznosi neistine. Nijednog trenutka, poštujući godine kolege koji je prethodno govorio, nisam izgovorila tu reč u ovom domu niti imam nameru da je ponavljam, ali to govori o koleginici koja je eto, i ovo je sada tvitovala iz svog nekog saveza, gde već, iz svoje kancelarije, jer čitav dana je nismo videli na radnom mestu i za šta prima platu od građana Republike Srbije, a bori se navodno, za Srbiju. Vidi se iz priloženog da je to propast i savez za propast Srbije. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministri, poštovane koleginice i kolege, to da ova Vlada i sva naša ministarstva brinu o svim kategorijama stanovništva potvrdili smo kako donošenjem i Predlogom ovog zakona, tako i odvajanjem sredstava za lečenje u inostranstvu, kako dece, tako i odraslih, od 600 miliona dinara.

Naime, moram da podsetim naše građane pre svega, da je upravo gospodin Aleksandar Vučić kao premijer 2014. godine doneo inicijativu da se osnuje budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji, tako da, evo, još jednom pokazujemo da je briga o našim građanima naš osnovni cilj i da je to naša politika i verovatno zbog toga su naši građani to prepoznali i daju nam ogromnu podršku, koju imamo iz dana u dan i koja je sve veća i veća.

Podsetila bih i da je Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije prethodnih dana dogovorila jedan protokol o saradnji, gde se, kada je reč o hitnim situacijama i upućivanju pacijenata na lečenje u inostranstvo, obezbeđuju dva aviona, kako bi sada obezbedili i brži, kvalitetniji i bolji transport, da bi uštedeli dragoceno vreme, pogotovo kada su u pitanju naši najmlađi stanovnici. Znači, briga o deci zaista je na prvom mestu.

One kojima su puna usta toga prethodnih dana da brinu o porodiljama, trudnicama, a evo koliko brinu o građanima Srbije i koliko im je bitno to što danas raspravljamo o povećanju penzija, podsetila bih da smo upravo mi doneli zakone koji uvode novo pravo na naknade po osnovu rođenja, nege i posebne nege deteta, a ne oni. Oni su crpeli fondove, dovodili našu zemlju do bankrota i oni su pokazali koliko brinu. Zato ih molim da nestanu sa političke scene, jer su pokazali koliko su nesposobni za bilo šta.