DRAGOMIR KARIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 1949. godine u Peći.

Jedan je od vlasnika multinacionalne kompanije “Braća Karić”, osnovane 1973. godine.

1972 godine diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka Beogradskog Univerziteta. Od 1988 godine živi i radi u Moskvi (RF). 1993 godine izabran je za člana Ukrajinske Akademije Agrarnih Nauka u Kijevu. Doktorsku disertaciju odbranio je 1994. godine na Institutu Agrarne Ekonomije pri Ukrajinskoj Akademiji Agrarnih Nauka i dobio zvanje doktora filozofije i ekonomike. Počasni je profesor Sociološkog fakulteta MGU Lomonosov u Moskvi, predsednik i osnivač Međunarodnog Univerziteta za Biznis i Upravljanje u Moskvi, redovni profesor Akademije za Trgovinu i Bankarstvo “Danica i Janićije Karić” u Peći, redovni profesor na Institutu za Agrarnu Ekonomiju pri Ukrajinskoj Akademiji Agrarnih Nauka.

Osim toga rukovodilac je Međunarodne laboratorije za agrobiznis u Kijevu i član redakcije časopisa “Ekonomika, zakon i tržište” koji izlazi u Kijevu. 1996 godine izabran je za člana Akademije Socijalnih Nauka RF u Moskvi, i samim tim dobio zvanje Akademika Akademije Socijalnih Nauka RF.

Sa bratom Bogoljubom osnovao je Pokret Snaga Srbije-Bogoljub Karić. Dragomir J. Karić je zamenik predsednika Pokreta.

Nakon izbora 2012.godine, izabran je za narodnog poslanika.

Oženjen je suprugom Hafom, ima tri sina Sašu, Simona i Jugoslava i kći Danijelu.

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Članstvo u radnim telima

Odbor za Kosovo i Metohiju

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Poslanička grupa prijateljstva - Alžir

Poslanička grupa prijateljstva - Argentina

Poslanička grupa prijateljstva - Ažerbejdžan

Poslanička grupa prijateljstva - Belgija

Poslanička grupa prijateljstva - Bosna i Hercegovina

Poslanička grupa prijateljstva - Brazil

Poslanička grupa prijateljstva - Bugarska

Poslanička grupa prijateljstva - Danska

Poslanička grupa prijateljstva - Egipat

Poslanička grupa prijateljstva - Finska

Poslanička grupa prijateljstava - Francuska

Poslanička grupa prijateljstva - Grčka

Poslanička grupa prijateljstva - Holandija

Poslanička grupa prijateljstva - Hrvatska

Poslanička grupa prijateljstva - Indija

Poslanička grupa prijateljstva - Indonezija

Poslanička grupa prijateljstva - Irak

Poslanička grupa prijateljstva - Iran

Poslanička grupa prijateljstva - Izrael

Poslanička grupa prijateljstva - Japan

Poslanička grupa prijateljstva - Jermenija

Poslanička grupa prijateljstva - Kipar

Poslanička grupa prijateljstva - Kuba

Poslanička grupa prijateljstva - Litvanija

Poslanička grupa prijateljstva - Luksemburg

Poslanička grupa prijateljstva - Makedonija

Poslanička grupa prijateljstva - Mađarska

Poslanička grupa prijateljstva - Meksiko

Poslanička grupa prijateljstva - Norveška

Poslanička grupa prijateljstva - Palestina

Poslanička grupa prijateljstva - Poljska

Poslanička grupa prijateljstva - zemlje podsaharske Afrike

Poslanička grupa prijateljstva - Republike Koreja

Poslanička grupa prijateljstva - Rumunija

Poslanička grupa prijateljstva - Slovačka

Poslanička grupa prijateljstva - Slovenija

Poslanička grupa prijateljstva - Suvereni vojni malteški red

Poslanička grupa prijateljstva - Turkmenistan

Poslanička grupa prijateljstva - Turska

Poslanička grupa prijateljstva - Venecuela

Poslanička grupa prijateljstva - Češka

Poslanička grupa prijateljstva - Španija

Poslanička grupa prijateljstva - Švajcarska

Poslanička grupa prijateljstva - Švedska

Poslanička grupa prijateljstva - Belorusija

Poslanička grupa prijateljstva - Crna Gora

Poslanička grupa prijateljstva - Italija

Poslanička grupa prijateljstva - Kazahstan

Poslanička grupa prijateljstva - Kina

Poslanička grupa prijateljstva - Nemačka

Poslanička grupa prijateljstva - Rusija

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 mesec i 17 dana i 3 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 3 meseca i 18 dana i 23 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2017.

Hvala predsednice.

Poštovani ministri u Vladi Republike Srbije, poštovana predsednice Vlade Republike Srbije, poštovane kolege, poštovani građani koji pratite našu sednicu putem TV ekrana, budžet je izbalansiran. I u ovom budžetu se praktično ne može naći toliko mana kako se radilo već ranije, u ranijim slučajevima. Bilo šta da pogledamo, ako uzmemo ono najvažnije što najviše interesuje građane Srbije, a to je porodica, oni su ovim budžetom zaštićeni, maksimalno u odnosu na priliv sredstava u budžet za 2018. godinu.

Ako uzmemo obrazovanje, normalno da se i tu vodilo računa i kako smo čuli ministra, gospodina Dušana Vujovića koji je odgovoran za finansije, znači, obrazovanje je praktično dobilo najveći mogući deo iz budžeta Republike Srbije za 2018. godinu, što je vrlo pohvalno i što daje nadu da će ona osnova koja je neophodna građanima Srbije, a to je obrazovanje dati rezultate, normalno na duži rok.

Često idu polemike o penzijama, o invalidima, pa logično niko nije zadovoljan sa tom visinom penzija, nije ni predsednik Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, ni predsednica Vlade, ni mi, ali to je mogućnost sadašnja, trenutna i mislim da je to dobro što se pokazalo veliko razumevanje i pronašlo se načina da se penzije postepeno, polako ali sigurno vraćaju na onaj nivo koji je bio, a duboko sam uveren da će penzije biti daleko veće sa povećanjem bruto produkta Republike Srbije.

Vojska, čuli smo i ministra vojnog, gospodina Aleksandra Vulina, je profesionalizovana, profesionalno obavlja svoje zadatke. Ne bih se složio sa tim da mnoga vojna lica napuštaju vojsku zato što se nezadovoljni sa uslovima. Logično je da uzrast, da stariji odlaze i da mlađi dolaze. Tako da u potpunosti podržavam budžet za našu vojsku, a takođe i za policiju.

Bez visoko sofisticirane opreme i bez obuke naša policija ne može da izvršava one obaveze koje stoje pred nju. Ja mogu samo da kažem, vrlo pohvalno da se izrazim o policiji Republike Srbije, oni rade izvanredno svoj posao.

Pa, mi smo jedno od retkih zemalja uopšte ne samo Evropi u svetu, gde možete na aerodrom da dođete tek ispred samog aviona na kontrolu. Znači, bravo i za policiju.

Zdravstvo, iz dana u dan to je sve bolje. Nekada se čekalo stvarno dosta dugo i na magnetnu rezonancu i na druge preglede, zahvaljujući ovoj Vladi, zahvaljujući politici ove Vlade, zahvaljujući ministru gospodinu Lončaru, to se popravlja iz dana u dan, rokovi su sve kraći i kraći, a usluga je sve kvalitetnija i kvalitetnija.

Imao bih samo jedno pitanje za Vladu, u stvari to bi više bila možda moja preporuka iz jednog prostog straha.

Kada je u pitanju zapošljavanje mladih ljudi i primanje na posao u ministarstvo u kome se primaju na određeno vreme ili se tamo nalaze na određeno vreme. Čujem da postoje, znači, postoje i realne, izgleda mogućnost, jer se to produži i na još godinu dana ograničavanje primanja u javne službe.

Ja imam tu samo jedno pitanje i strah.

Pa, dobro otići će nam oni najkvalitetniji koji ne mogu da čekaju i molio bih tu Vladu, predsednik Vlade i sve ministre za razumevanje da možda od 01. januara 2018. godine, bez obzira na zahtev MMF i Svetske banke, dozvole zapošljavanje na neodređeno vreme, visokostručnih kadrova koji su nam neophodni, a Srbija ih ima.

Normalno da će poslanici Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić, podržati ovaj budžet.

Srećno.

Hvala predsednice.

Peto vanredno zasedanje , 26.09.2017.

Poštovana predsednice Skupštine Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije koji ste pred malim ekranima.

Što se tiče ovog amandmana gospodina Radulovića, normalno da je vrlo lako predložiti nešto što ne postoji, što nema i biti heroj u svom gradu ili u svojoj lepoj dobroj Srbiji.

Sticajem okolnosti, živeo sam mnogo dugo u inostranstvu, nego gospodin Radulović, tako da to što se tiče besplatnih udžbenika, to nije istina. Naša deca su svuda plaćala udžbenike i ja sam školovao u inostranstvu petoro dece i ja znam šta je to i to ne da je skupo, nego je preskupo, ali smo plaćali. Znači, sve te škole koje postoje, zapadne škole, većina njih je zasnovana upravo na tim komercijalnim osnovama.

Drugo, govoriti - narod nas gleda, pa normalno da nas narod gleda. Zato me i čudi gde vam je obraz i kako se ne stidite da iznosite takve činjenice koje konkretno vas degradiraju, dezavuišu i stavljaju vas tamo na mesto gde bi vi trebali da budete. To je Amerika. Idite tamo, zalagali ste se za bombardovanje Srbije, ubijanje naše dece.

(Narodni poslanici poslaničke grupe Dosta je bilo dobacuju: Sram vas bilo.)

Mene treba da bude sramota zato što se nalazim u ovom Domu zajedno sa vama. Zbog toga treba da me bude sramota.

Peto vanredno zasedanje , 26.09.2017.

Izvinjavam se vama predsednice.

Da li mogu da nastavim?

Normalno, svako od nas ima pravo da se ljuti kada je pogođen. Jer, biti u Americi, Nemačkoj, i doći posle desetak godina u Srbiju i ne ponuditi ništa novo svojim građanima, bar nešto, nego doći jer si tamo izgubio posao, izgubio si kredibilitet, ako si ga ikada imao, dolaziš u Srbiju gde tražiš posao, slušajte, ja bar mogu jednu stvar da garantujem, sto posto ću obezbediti posao vama, čim krenemo sa izgradnjom dva miliona kvadratnih metara. Imaćete u rukama zlatne lopate i zlatne krampove.

Imovinska karta

(Beograd, 19.12.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Starosna penzija) Republika Mesečno 88913.00 RSD 01.02.2014 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 09:40