GORAN KOVAČEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1970. godine. Živi u Kragujevcu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Potpredsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kragujevcu i zamenik predsednika odborničke grupe. Obavljao je funkciju savetnika Privrednog društva ED “Centar”.

Za narodnog poslanika izabran je na izborima 2014. godine, a mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 14
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Ovo je nastavak objašnjenja koje dobijamo od jedne poslaničke grupe koja u stvari i ne zna o kom se amandmanu radi. Prethodno su diskutovali o amandmanu koji se tiče akcijskog kapitala i malih akcionara, a to je drugi zakon, nije ovaj. U ovom članu je dobro što su pročitali šta Vlada kaže, jer ne znaju u stvari o čemu se radi.
Ovde se radi o zaštiti učesnika na tržištu, odnosno da spot, ugovori za robu postaju zaštićeni insajderskim informacijama. I to je u redu što postoji u evropskoj zajednici, ali to postoji na svim finansijskim, kako primarnim tako i sekundarnim tržištima. Brisanjem ovog člana finansijsko tržište, koje ste u pravu, jeste u problemu u Srbiji. Bilo bi još više nestabilno. Insajderske informacije koje su posledice vremena iza nas bile bi još rigoroznije. Zato je ovaj predlog, u stvari, predlog kojim regulišemo i štitimo i male akcionare i druge učesnike na finansijskom tržištu.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Tačno je da finansijsko tržište u Srbiji jeste u teškoj krizi i to je posledica zato što nemate finansijske derivate na kojima možete da trgujete na tom tržištu. To nije posledica lošeg funkcionisanja ove Vlade, već, jednostavno, teške ekonomske situacije.
Delimično mogu da se složim sa vama da ovi zakoni koje sada i danas donosimo uređuju ono što nije bilo uređeno pre šest godina i da je sigurno postojalo bezbroj insajderskih informacija koje su uticale na finansijsko tržište. Možemo da imamo različite političke stavove, ali, suštinsko pitanje je – zašto tražite da nešto što je danas bolje, i vi kažete da je bolje, verovatno će biti bolje, što nije postojalo, treba da se briše?
Politički stav je u redu, shvatam da treba da se briše, ali, da se ne bi brisalo, da bi bilo bolje, ja ne mogu da glasam za vaš amandman.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Trebali smo da dođemo do člana 20. osnovnog teksta, da konačno raščistimo šta radimo sa akcizama za kafu. Ovde se sad svi slažemo.
Dakle, uvodeći akcizu za kafu, odnosno pojašnjavajući njeno funkcionisanje, mi ne pravimo teret i ne delimo domaće i strane proizvođače. Vi ste u ranijim članovima imali jasno definisano da na ne prženu kafu imate akcizu od 80, pa još jedno 100 dinara. Mi ne oporezujemo proizvođače, odnosno akciznim markicama ne definišemo razliku između domaćeg i stranog proizvođača. Mi definišemo proizvod, to je kilogram kafe.
Ovde se jasno kaže, ovim članom 20, da ćemo u principu vraćati, kao i kod sistema PDV, akcizu koju ste platili, odnosno konkretno kod sirove kafe, vratićemo prerađivačima i za taj iznos će cena proizvoda krajnjeg biti umanjena. Samo što ćemo isto kao i kod PDV učiniti da imamo povraćaj, odnosno akcizno funkcionisanje.
Drago mi je što konačno shvatamo da kada smo došli negde na sredini zakona, da ovo nije novo poresko opterećenje, u stvari samo preciziranje mehanizma funkcionisanja akcizne politike koji se tiču kafe. Zato ovaj član u stvari i ne možemo da izbrišemo i možda je moguće da smo prenormirali ovaj član, ali to svakako znači da je svima sada sve jasno.

Imovinska karta

(Kragujevac, 04.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Odbornik Skupština grada Kragujevca Grad Mesečno 15211.00 RSD 01.05.2005 -
- Elketroprivreda Srbije "Centar" d.o.o. Kragujevac (Vodeći stručnjak, saradnik) Javni Mesečno 85602.00 RSD 17.12.2015 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 10:31