LJILJANA MALUŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1958. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirana sociološkinja.

Nakon lokalnih izbora 2009. postala je pomoćnica predsednika Gradske opstine Voždovac, zadužena za resor socijalnog rada i kulture, kao i predsednica Komisije za dodelu gradjevinskih i dohodovnih paketa za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Na poslednjim voždovačkim izborima, održanim u decembru 2013. izabrana je za članicu Veća Gradske opštine. Predsednica je odbora za kulturu Srpske napredne stranke Voždovac.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine po prvi put postaje narodna poslanica, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 100
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 6 meseci i 16 dana i 11 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 21 dan

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 23 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2018.

Hvala predsednice.

Uvaženi gospodine ministre sa saradnicima iz ministarstva, ovo je moj poslednji amandman i odnosi se na Zakon o Centralnom registru i obaveznom socijalnom osiguranju što samo govori o važnosti Centralnog registra.

Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja ima za cilj između ostalih ciljeva koje sam navodila prethodnih dana stvaranje pravnog osnova za povezivanje sa drugim registrima i evidencijama u Republici Srbiji radi efikasnijeg i bržeg ostvarivanja prava građana čime se doprinosi razvoju elektronske uprave.

Pokretačku snagu fiskalne i budžetske politike čine mere rasterećivanja privrede kroz podsticajne mere, a to su pre svega rast i zapošljavanje. Povećan je životni standard građana, ukinut je Zakon o privremenom isplaćivanju penzija, a penzija nikada nisu bile veće od 2014. godine nego ove 2018. godine i to penzioneri znaju. Takođe, inflacija je 2,2%, a čak 60% penzionera 2014. godine nije imalo smanjenje penzija. Srbija je na 65 mestu po konkurentnosti što je izuzetno važan pokazatelj. I, upravo je ovo način na koji radi Vlada Republike Srbije. Tako smo od 140 zemalja po mišljenju Svetskog ekonomskog foruma danas bolji od Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije i BiH.

Tako radi odgovorna vlast na čelu sa našim predsednikom, gospodinom Aleksandrom Vučićem, a dovoljno je samo reći da je danas BDP plus 4,5%, a bio je te 2012. godine minus 3,5%. Aktivna politika zapošljavanja kroz različite projekte, to je vrlo važno istaći, dovodi do bržeg zapošljavanja i smanjenja siromaštva, a jedan od projekata je i pre svega ostali podsticaji za zapošljavanje. Šta to znači? U okviru programske aktivnosti … (Isključen mikrofon.)

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Hvala predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima iz ministarstva, podnela sam amandman na član 2. da bih pojasnila kako Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja odnosno njegove odredbe podstiču sveukupni razvoj Republike Srbije s posebnim osvrtom na finansiranje institucija brige o socijalnim slučajevima.

Naime, Vlada Republike Srbije kroz različite projekte doprinosi smanjenju siromaštva, smanjenju socijalnih slučajeva. Na primer, programi i mere aktivne politike zapošljavanja i sredstava lokalnih samouprava ili opština. Kroz ovu programsku aktivnost realizuju se programi i mere aktivne politike zapošljavanja za koje jedinica lokalne samouprave, autonomne pokrajine u okviru pokrajinskog, odnosno lokalnog akcionog plana zapošljavanja obezbeđuju više od polovine sredstava potrebnih za finansiranje određenog programa ili mere aktivne politike zapošljavanja u skladu sa zakonom i kriterijumima iz nacionalnog akcionog plana zapošljavanja.

Naime, takođe jedinice lokalne samouprave mogu u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada planirati i druge programe ili mere aktivne politike zapošljavanja utvrditi i njihovu realizaciju finansirati u celosti iz sredstava budžeta AP ili budžeta jedinice lokalne samouprave.

Naime, dolazim iz opštine Voždovac i od kada smo došli na vlast 2010. godine opština Voždovac održava stalno sajam zapošljavanja. Ove godine je bio održan na opštini Voždovac i to u novembru mesecu gde su 42 poslodavca ponudila 600 radnih mesta. Šestotina radnih mesta od niskokvalifikovanih do visokoobrazovnih ljudi. To je samo dobar primer prakse. Ovako radi jedna odgovorna vlast i ne samo opština Voždovac nego uopšte čitava Republika Srbija. Šta je još važno? Da je tog istog dana bio održan forum sa temom zapošljavanje socijalno isključenih kategorija osetljive populacije.

Takođe u okviru programa podsticaj za zapošljavanje programske aktivnosti se sprovode prema članu 45. …

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Hvala, predsedavajući.

Uvaženi ministri sa saradnicima iz ministarstva, Vlada Republike Srbije kroz različite projekte doprinosi smanjenju siromaštva, smanjenju broja socijalnih slučajeva.

Naime, kroz programske aktivnosti, na primer, naknada za slučaj nezaposlenosti, obezbeđuje se ostvarivanje prava nezaposlenih lica po osnovu osiguranja za slučaj nezaposlenosti i to, pre svega, pravo na novčanu nadoknadu, pravo na zdravstveno osiguranje i pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje.

Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja ima za cilj, pre svega, obezbeđivanje efikasnije kontrole naplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, zatim smanjenje troškova administracije i, na kraju, efikasnije funkcionisanje sistema socijalnog osiguranja.

Ekonomski napredak je osnov za finansiranje institucija socijalne zaštite. Socijalna pravda predstavlja jedno od osnovnih načela sadržanih u Ustavu Republike Srbije. Socijalna politika, ako je dobro koncipirana daje doprinos privrednom rastu, služi kao ekonomski stabilizator i štiti ljude od siromaštva, smanjuje broj socijalnih slučajeva.

Cilj Vlade Republike Srbije je prosperitet za sve građane, a to se postiže dobro vođenom socijalnom politikom. Socijalni aspekt je uz razvojni glavna karakteristika budžeta.

Set finansijskih zakona koji idu uz budžet treba da doprinesu postavljanju zdravih osnova za povećavanje standarda građana i smanjenje siromaštva.

S obzirom da smo zemlja pristupnica EU i da implementiramo u svoje zakonodavstvo direktive EU, Srbija je među prvim zemljama usvojila i program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike kao strateški dokument. Srbija je respektabilna zemlja u svetu i zato danas mi, otvorili smo preko 200 kompanija i zaposlili preko 300 hiljada ljudi. Tako smanjujemo broj siromašnih u Republici Srbiji. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Kvartalno 26560.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26560.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 15:47