LJILJANA MALUŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1958. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirana sociološkinja.

Nakon lokalnih izbora 2009. postala je pomoćnica predsednika Gradske opstine Voždovac, zadužena za resor socijalnog rada i kulture, kao i predsednica Komisije za dodelu gradjevinskih i dohodovnih paketa za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Na poslednjim voždovačkim izborima, održanim u decembru 2013. izabrana je za članicu Veća Gradske opštine. Predsednica je odbora za kulturu Srpske napredne stranke Voždovac.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine po prvi put postaje narodna poslanica, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 11
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 30 dana i 8 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peto vanredno zasedanje , 21.09.2017.

Hvala predsedavajuća.

Poštovana predsednice, poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, danas ću govoriti o dva zakona. Prvi je Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, drugi je Predlog zakona o visokom obrazovanju.

Naime, danas niko nije rekao, a govorimo već pet, šest, osam sati, da je u Srbiji renovirano preko 396 škola. Bravo za Vladu Republike Srbije i Ministarstvo. To je koštalo oko četiri milijarde dinara. Renoviraće se sve škole u Republici Srbiji.

Drugo, dolazim sa opštine Voždovac, ovde se spočitavalo kako nisu škole bezbedne. To naprosto nije tačno. Dolazim sa opštine Voždovac koja ima 17 osnovnih škola i pet isturenih odeljenja. Sve su škole ograđene, sve su škole pod video nadzorom, spojene sa 12. policijskom upravom, znači kompletan nadzor. Više u školama nema droge, nema nasilja. Bravo! Ovo govorim zato što se stalno spočitavam kako nema bezbednosti. To naprosto nije tačno. Možda u nekim drugim gradovima, u Beogradu, na velikoj opštini Voždovac, koja ima 170 hiljada ljudi ima, škole su bezbedne.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.08.2017.

Hvala, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima iz Ministarstva, dame i gospodo poslanici, danas ću govoriti o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Naime, 2008. godine kada je donet Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Republika Srbija je doživela jedan neviđen fijasko. Kako? Tako što su ničim izazvani tada potpisnici, da li nisu znali ili nisu mogli, tek napravili su kardinalnu grešku po Republiku Srbiju. Potpisali su slobodnu liberalizaciju trgovine, što ni dan danas niko ko je ušao u EU nije to uradio. Konkretno, mislim na prodaju zemljišta. Hrvatska je zaštitila svoju zemlju. Masa zemalja, kao Mađarska, Poljska, niko od njih nije dozvolio slobodnu prodaju svoje zemlje, sem Republike Srbije. Danas govorimo o boljitku ovog zakona, o izmenama i promenama, a sa druge strane čujemo negodovanja, kako ništa nismo uradili. Ne da ništa nismo uradili, nego smo jedno 100 puta popravili ovaj nonsens od zakona. Prvo, 2015. godine smo doneli nov zakon i time spasili oko 300 hiljada farmi i 70% ukupno malih proizvođača. Bravo za Vladu Republike Srbije.

Danas donosimo postulate koji se tiču zaštite zemljišta Republike Srbije. Na koji način? Pre svega treba reći da danas govorimo o fizičkim licima, o kupovini od fizičkih lica. Naime, prvo, da bi neko kupio zemljište u Republici Srbiji mora 10 godina bez prestanka da živi u Republici Srbiji. Zatim, mora da tri godine intenzivno obrađuje tu zemlju, da ima mehanizaciju kojom će obrađivati tu zemlju i, na kraju, mora da ima registrovano i poljoprivredno gazdinstvo. Kad ta četiri uslova zadovolji, onda može kupiti tek dva hektara zemlje.

Neko nam spočitava ovde šta se dešava kad pravno lice kupuje zemljište. Prvo, to uopšte nije bio predmet razgovora danas, a drugo, postoje međunarodni ugovori o takvim stvarima, i treće uvek Republika ima preče pravo kupovine, zatim, ne može se kupovati zemlja ako se nalazi blizu vojnih objekata, apsolutno zaštićujemo imovinu Republike Srbije.

Ono što je važno i što treba istaći je da su lokalne samouprave dobile planove po kojima su detaljno odradile te planove, što znači – popisati kompletnu imovinu, konkretno zemljište i predati Republici Srbiji. Na taj način smo dobili od lokalnih samouprava 146.000 hektara koji su prešli iz sive zone u regularnu na Republiku Srbiju. Bravo za Vladu i ministarstva.

Šta treba reći? Spočitavaše nam danas da ne valja zakon, da ne valja ovo, da ne valja ono. Kako ne valja? Ne valja to što je 2008. godine zakone na blanko, znači slobodna liberalizacija trgovine bila, pa je moglo da se kupi u to vreme, i kupljeno je, 300.000 hektara zemljišta po 200 evra, što bi bilo ukupno 50 miliona evra. Gde nestaše te pare, da li je plaćen porez? Zamislite šta se danas dešava, nešto što je kupljeno za 200.000 za 200 evra se preprodaje, 100 i 200 puta više, sramota.

Moram da napomenem da su u periodu od 2008. godine, kada je bilo otpušteno 400.000 radnika, danas je taj broj smanjen, bila je nezaposlenost 27%, danas je 13,5%, namenski su bili urušavani kombinati, usitnjavani, pa je tako nestalo od devedesetih do 2008. godine PKB, ogroman gigant, pa Imlek, pa onda Imes, Frikom, sramota. Danas je PKB pretvoren u Seljačku radnu zadrugu koja se bavi samo primarnom ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Nadam se da se ovo nikada više neće ponoviti i SNS ima tu čast i zadovoljstvo da radi, kao i njeni koalicioni partneri, za dobrobit ove zemlje, a ne protiv.

U Danu za glasanje podržaću predlog ovog zakona. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.05.2017.

Hvala, predsedavajući.

Poštovani predsedavajući, gospodo ministri, dame i gospodo narodni poslanici, danas ću govoriti o tri sporazuma. Prvi je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o vojno-tehničkoj saradnji.

Pre svega da kažem da imam tu čast i zadovoljstvo da sam u Poslaničkoj grupi prijateljstva sa Belorusijom, o kojoj mislim sve najlepše. To je naš strateški partner, overeni prijatelj, a ono što je vrlo bitno istaći da je vrlo kvalitetan i jeftin remont u ovoj zemlji, e zato treba potpisivati ovakve sporazume. To je naš ministar Đorđević odradio u januaru mesecu ove godine i ne samo to, bilo je još sporazuma na veliko zadovoljstvo Republike Srbije.

To je zemlja koja nam je proveren prijatelj i treba razvijati i potpisivati i dalje sporazume, jer na taj način jačamo bilateralnu saradnju koja je izuzetno važna. U ovom slučaju Belorusija ima nama mnogo toga da ponudi od vojno-tehničke saradnje. Naime, šta se desilo? To je zemlja sa ogromnim potencijalom od koje mi mnogo toga možemo da naučimo. Ovaj sporazum nam daje jedan pravni okvir gde ćemo mi moći da razmenjujemo projekte, da šaljemo stručnjake iz jedne u drugu zemlju, da se bavimo tehnologijom na najveći i najbolji način.

Ono što treba istaći još o toj našoj divnoj saradnji i bilateralnim odnosima su i vežbe koje se održavaju već tri godine unazad. Prošle godine smo imali tu čast i zadovoljstvo da imamo zajedničku vežbu pod imenom „Slovensko bratstvo 2017. godine“ u našoj zemlji. Ove godine će to biti u junu mesecu u Belorusiji i sve čestitke za to. Naime, ove vežbe se izvode i upravo da bi se edukovala vojska, a sve zarad borbe protiv terorizma. Bravo i nastavljamo ovu saradnju.

Drugi sporazum koji je potpisan, potpisao je gospodin LJajić kao ministar turizma, što je vrlo važno i mi zaista imamo izuzetan potencijal. Republika Srbija je jedna izuzetno lepa zemlja sa ogromnim potencijalom. Možemo da ponudimo banjski turizam, zatim zdravstveni turizam, sportski turizam, planinski turizam, razgledanje gradova, apsolutno sve. Srećna sam zbog toga i sigurna sam da ću u danu za glasanje podržati oba predloga ovih zakona.

Ono što bih još naglasila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, jer sam predsednica Grupe prijateljstava sa ovom predivnom zemljom i, ono što je najjvažnije, treba istaći da nama tako daleka, što se destinacije tiče, a tako bliska i prijateljski nastrojena zemlja priznaje integritet Republike Srbije. Bravo, to su pravi prijatelji i to je lojalnost i na tome se zasnivaju bilateralni odnosi. Sigurna sam da ću jednog dana posetiti ovu lepu nam, ali daleku zemlju.

Ono što još treba istaći je da zaista, ne samo mi poslanici nego kompletna Vlada svesrdno zalaže za dobre odnose sa ovom zemljom, a to se i potvrdilo jer je tako daleka zemlja počela da ulaže u privredu i ekonomiju ove zemlje i napravljena je prva fabrika, odnosno fabrika „Indo Duff“ u Inđiji, koja je najveći proizvođač nudli na svetu. Svaka čast.

Ja ću u danu za glasanje podržati sve predloge ovih zakona. Hvala na pažnji.

Imovinska karta

(Beograd, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Kvartalno 26560.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26560.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 15:47