LJUBICA MRDAKOVIĆ TODOROVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1962. godine. Živi u Nišu.

Diplomirala je, završila specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva i magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Zvanje “primarijusa” dobila je 2006. godine.

Nakon izbora 2012. godine, izabrana je za narodnu poslanicu, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2014. i 2016. godine.

Udata je i ima sina.

Osnovne informacije

Statistika

  • 7
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Hvala predsednice.

Poštovani ministri sa saradnicima, koleginice i kolege narodni poslanici, ja podržavam i glasaću za sve međunarodne sporazume i protokole koji se nalaze na današnjem dnevnom redu, zato što smatram da svaki od njih u svom domenu doprinosi što boljoj saradnji naše zemlje sa drugim zemljama.

U svom izlaganju zadržaću se na međunarodnom Sporazumu koji govori o švercu duvana i duvanskih proizvoda. Naime, svi znamo da se šverc duvana i duvanskih proizvoda, kao i nelegalna proizvodnja i prodaja, iz dana u dan povećavaju, i to na globalnom nivou.

Pred nama je međunarodni sporazum koji upravo ima za cilj da to koliko god je to moguće smanji, ako ne i potpuno onemogući nelegalnu proizvodnju i trgovinu duvanima i duvanskim proizvodima.

Činjenica je da su duvan i duvanske prerađevine strateški proizvod za sve zemlje sveta, kako za one sa razvijenom ekonomijom i većim privrednim potencijalima, tako i za one u tranziciji ili u razvoju.

Brojni razlozi nameću potrebu da se ovaj strateški proizvod uvede u legalne okvire poslovanja, budući da njegova ilegalna trgovina i proizvodnja nanose veliku štetu svim državama.

Akcizna politika i naplata akciza od duvanskih proizvoda jeste bitan faktor poreskog prihodovanja, ali nije jedina niti biva dominantnom, imajući u vidu nameru i razloge donošenja ovog sporazuma pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije. Svi znamo koliko je duvan štetan i koliko štetno utiče na zdravlje stanovništva, prouzrokujući razna teška oboljenja za koja veoma često ne postoji lek ili je, pak, lečenje dugotrajno, neizvesno i skupo.

Takođe, činjenica je da je nekontrolisana dostupnost duvanskih proizvoda. Ugrožava naše najmlađe članove društva, kao i siromašne slojeve stanovništva.

Treba istaći da naša zemlja ima respektabilnu, zakonodavnu infrastrukturu koja intenzivno radi na sprečavanju nelegalne trgovine duvanom i duvanskim proizvodima, ali očigledno to nije dovoljno raditi samo na nacionalnom nivou, jer švercerski kanali distribucije ne poznaju granice i ne odvija se nelegalna trgovina samo u okvirima jedne zemlje, već je to problem koji je prisutan na planetarnom nivou.

Sredstva, odnosno prihodi ostvareni od nelegalne trgovine duvanskim proizvodima uglavnom se koriste kao generatori narednih nelegalnih aktivnosti određenih lica i grupa i tako u krug.

Treba istaći da samo onaj duvan, mada sam ja generalno protiv pušenja, to mi i struka, odnosno profesija nalaže, samo one duvanske prerađevine koje su prerađene u legalnim duvanskim industrijama mogu koliko-toliko da garantuju ispravnost proizvoda i propisanu optimalnu koncentraciju određenih materija u njima, dok sve ono što je van legalnih tokova i čija sadržina nije poznata niti je prošla proces kontrole kvaliteta višestruko ugrožava zdravlje pušača, tj. konzumenata i naravno, treba mu stati na put.

Na kraju, osim oštećenja budžeta neplaćanjem akciza kao država i društvo u celini, takođe smo veoma oštećeni narušavanjem zdravlja stanovništva, pa iako važi geslo da zdravlje nema cenu,ukoliko se ovome ne stane na put, cena zdravlja će nažalost iz dana u dan bivati sve veća.

Želim još jednom da se zahvalim svim građanima Niša i Nišavskog okruga koji su dali ogromnu podršku našem predsedničkom kandidatu, gospodinu Aleksandru Vučiću sa 56,47%. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja, 02.11.2016.

Hvala, predsednice.
Poštovani gospodine ministre sa saradnicima, koleginice i kolege narodni poslanici, s obzirom da je za angažovanje Vojske Srbije izvan granica naše zemlje potrebna saglasnost Narodne skupštine, pred nama su odluke koje se tiču rada i angažovanja pripadnika Vojske Srbije u raznim mirovnim misijama u svetu, tako da ćemo poslanička grupa SNS i ja u Danu za glasanje podržati ove odluke.
Zarad građana Srbije, ponoviću da su sve mirovne misije u kojima će biti angažovani naši vojnici i policijski službenici pod pokroviteljstvom UN i EU i imaju za cilj pre svega humani i humanitarni motiv angažovanja. Situacija u svetu, kako politička tako i bezbednosna, nažalost se usložnjava iz dana u dan, a nova krizna žarišta i novi sukobi eskaliraju svakodnevno na čitavoj planeti. Brojni su izazovi sa kojima se pojedine zemlje suočavaju, počev od oružanih sukoba sa višedecenijskim trajanjem, preko delovanja raznih terorističkih grupa, pirata na otvorenim morima, migrantske krize koja zahvata milione ljudi, kako one koji su krenuli put migracije, tako i one kroz čije zemlje te kolone migranata prolaze. Najčešće u svim kriznim situacijama najviše stradaju ugrožene grupe stanovništva koje su i najslabije, pre svega deca, žene, stari i bolesni i generalno civilno stanovništvo. Upravo je zaštita ovih kategorija stanovništva glavni motiv za angažovanje naših oružanih snaga kako bi se do iznalaženja političkog rešenja makar ublažile, ako ne i u potpunosti uklonile posledice koje oružani sukobi nose sa sobom.
Takođe, kao redovni pratioci svih oružanih konflikata pojavljuju se i aktivnosti koje dodatno ugrožavaju bezbednost i opstanak civilnog stanovništva kao što su trgovina ljudima, klasični kriminal, trgovina oružjem i narkoticima, kršenje osnovnih ljudskih prava, o političkim pravima nema smisla ni govoriti. Zatim, razne zarazne bolesti koje stihijski odnose stotine i hiljade ljudskih života i koje je jako teško kontrolisati, pa sve do upada raznih militantnih grupa u sela i gradove, gde se nad civilnim stanovništvom vrši teror, nasilje i pokolji kakvi nisu viđeni čak u srednjem veku.
Naša zemlja i mi kao odgovorno društvo smo tu da pomognemo i pokušamo da ublažimo posledice koje ovakve nesreće donose jer smo aktivni činioci u očuvanju mira. Na drugoj strani, osim dominantnog humanitarnog aspekta angažovanja naših pripadnika vojske i policije na području kriznih žarišta treba reći da takvim angažovanjem naših oružanih snaga Srbija kao država igra bitnu ulogu u mirovnim misijama na planetarnom nivou. Istovremeno, osim teoretske obuke u mirnodopskim uslovima, naši pripadnici vojske i policije će na terenu i u realnim uslovima primenjivati ono što su naučili i ono zašta su obučavani, a sve u cilju zaštite najugroženijih kategorija stanovništva, uz kolege iz drugih zemalja koji takođe učestvuju u mirovnim misijama.
Na kraju, sa željom da potrebe za ovakvim angažovanjem budu što ređe i malobrojnije i sa željom da se naši ljudi iz svih tih misija vrate kao i do sada živi i zdravi i čista obraza, pozivam sve kolege da podržimo u danu za glasanje navedene odluke. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja, 18.10.2016.

Zahvaljujem predsedavajući.
Poštovani gospodine ministre sa saradnicima, cenjene i uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, činjenica je da je naše visoko obrazovanje u poslednjih desetak godina pretrpelo brojne izmene i dopune u cilju poboljšanja efikasnosti sistema visokog obrazovanja.
Takođe činjenica je da dosta izmena ide u korist studenata, ali isto tako ima i stvari koje se moraju menjati, neke figurativno rečeno u hodu, jer ih generišu životni razlozi o kojima ste govorili ministre u uvodnom izlaganju. Neke stvari se moraju menjati na duže staze i planski i o tome ste govorili. To se naravno odnosi i na novi Zakon o visokom obrazovanju.
Cilj izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju koji je danas na dnevnom redu je da pre svega pomogne studentima, a njih nije mali broj, 12.000 koliko smo čuli, da zadrže svoj status redovnih studenata odnosno da zadrže mogućnost finansiranja školovanja iz budžeta.
Usvajanjem ovih izmena i dopuna zakona nije nam namera da idemo na ruku onim studentima koji bi da studiraju u nedogled, koji ne žele da uče i koji ne žele da ispunjavaju svoje obaveze, a ipak bi da zadrže određene povlastice. Sve ovo se odnosi pre svega na studente koji su pri kraju svojih studija, koji su redovno posvećeni svojim obavezama i koji će po završetku studija imati odgovoran pristup prema društvu u celini.
U ovom slučaju je i stručna javnost rekla svoje, tako da za izmenu zakona imamo široki konsenzus. Usvajanjem predloženih izmena i dopuna zakona benefit će imati i studenti i država i društvo u celini, jer obimnost gradiva i zahtevnost pojedinih studijskih grupa, bez loše namere da dele fakultete na lake i na teške nameće ovakvu potrebu da jednostavno studentima treba izaći u susret i omogućiti im tzv. budžetski status sa manjim brojem bodova, to je 48 od maksimalnih 60 po godini studija.
Takođe moram da istaknem da je ova Vlada na čelu sa premijerom gospodinom Aleksandrom Vučićem i resornim ministarstvom opredeljena da se što veći broj naše dece koja su na školovanju finansiraju iz budžeta, što je izuzetno pohvalno i što će mnogo pomoći i studentima, ali tako i njihovim roditeljima i porodicama.
Naravno ova Vlada stremi i ka unapređenju našeg obrazovnog sistema, jer zaista želimo da imamo kvalitetne i stručne kadrove. Na kraju, htela bih da podržim stav moje poslaničke grupe koji se tiče studenata magistarskih i doktorskih studija. Smatram da i oni trebaju da imaju isti status kada su u pitanju rokovi za završetak njihovih postdiplomskih i doktorskih studija, kao što će ih imati studenti osnovnih studija. U danu za glasanje SNS i ja ćemo podržati ove izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97485.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97485.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 15:52