MARKO ATLAGIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 30.04.1949. godine.

Osnovnu školu je završio u Ostrovici, a gimnaziju pedagoškog smera u Benkovcu. Nakon završene gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zadru, smer istorija i pedagogija. Posle završenog fakulteta, upisao je postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Zadru, smer pomoćne istorijske nauke, gde je magistrirao 1981. godine. Doktorirao je 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Prištini.

Radio je kao profesor na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta Nikola Tesla u Kninu i Filozofskom fakultetu u Nišu (u trećinskom odnosu). Profesor je Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i član Senata Univerziteta.
Bio je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsednik opštine Benkovac, kao i predsednik Republičke zajednice za nauku Hrvatske.
Objavio je osam knjiga i preko 150 naučnih radova.

Nakon izbora 2012. godine, izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Mandat mu je potvrđen i nakon izbora 2014 i 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 29
  • 0
  • 0
  • 0
  • 7 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Molba bolonjci - hitno

čeka se odgovor 10 meseci i 4 dana i 14 sata

Poštovani, obraćam Vam se kao student bolonje generacija 2007/2008 Univerziteta u Nišu. Trenutno se veliki broj bolonjaca upisanih u prvu godinu studija 2006/ 2007 , 2007/2008 nalazi u veoma lošem položaju.

Stari studenti cena ispita

čeka se odgovor 9 meseci i 25 dana i 11 sati

Poštovani, Ako je ministarstvo odobrilo starim studentima produženje roka za dve godine pri tom da se ne menjaju cene upisa, cene godišnjih studija, cene uplatnica za ispit, kako je moguće da se na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu donese nov cenovnik o ispitima gde su cene za prijavu ispita...

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

čeka se odgovor 10 meseci i 22 dana i 13 sata

Poštovani g-dine Atlagiću, Obraćam Vam se povodom Nacrta izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju , a obzirom na činjenicu da su gorepomenutim Nacrtom izuzeti studenti magistarskih i doktorskih studija po "starom". Naime, magistrirala sam 2010.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Poštovani potpredsedniče, pitanje postavljam Ministarstvu pravde.

Ovih je dana propali NATO prašinarski predsednički kandidat Vuk Jeremić, u narodu poznat pod nazivom Vuk potomak, autorskim tekstom u „Vašington postu“, a koji je u aprilu gospodnje 2017. godine na izborima dobio svega 5,7% glasova, još jednom po ko zna koji put pokazao da mu se sva politika svodi na neviđenu mržnju prema predsedniku države Aleksandru Vučiću i svojoj zemlji Republici Srbiji.

Poštovani narodni poslanici, nedopustivo je i duboko nepatriotski čin da gospodin Jeremić blati Republiku Srbiju, njezinog predsednika Aleksandra Vučića pred susret sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. Građani Republike Srbije šokirani su tim necivilizacijskim, nepatriotskim i nedemokratskim činom prema Republici Srbiji i njenom predsedniku. Ali, nije ovo prvi put. Vuk Jeremić je 2016. godine EU lagao da se Aleksandar Vučić tajno sastao sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom i prikazao bivšeg predsednika Republike Srbije uvaženog gospodina Nikolića kao opasnog Ruskog čoveka. Gospodin Jeremić je podvalio 2008. godine domaćoj srpskoj javnosti Misiju Euleks na KiM i time relativizovao suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije na KiM.

Idemo dalje. Kada je 2008. godine ilegalno proglašena tzv. nezavisnost KiM, Jeremićeva diplomatija nije preuzela nikakve efektne akcije protiv tzv. nezavisnosti KiM, iako je Narodna skupština Republike Srbije odluku o tzv. nezavisnosti KiM proglasila neustavnom.

Svi akti Jeremićeve diplomatije su u najmanju ruku relativizovali suverenitet Srbije na KiM. Jeremić je propustio da u ime Republike Srbije, čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantuje Povelja UN, pred Međunarodnim sudom pravde podnese tužbu protiv svake pojedinačne države koje su priznale tzv. nezavisnost KiM na našoj teritoriji. Gospodin Jeremić je propustio da zahteva hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog kršenja Povelje UN. NJegova se diplomatija praktično odrekla sredstava zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta sopstvene zemlje.

Srpski ambasador u Rusiji Stanimir Vukičević dao je izjavu kojom umalo da je obesmislio svaku akciju srpske diplomatije protiv nezavisnosti KiM. Citiram: „Mi ne nameravamo da se nađemo u samoj izolaciji, takav korak o raskidanju diplomatskih odnosa bio bi neprirodan“,završen citat. Ovo je bio diplomatski ispad koji su mnogi tumačili kao sugestiju saveznici Rusiji, kao stalnoj članici Saveta bezbednosti UN, da Srbija unatoč ranije čvrstom dogovoru odustaje od korišćenja odgovarajućih sredstava međunarodnih prava i zaštite svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Gospodin Jeremić je pred OEBS-om tzv. proglašenje nezavisnosti KiM nazvao presedanom, čime je pokazao nepoznavanje značaja izjave koju daje u svojstvu šefa diplomatije. Gospodin Jeremić je apelovao na OEBS, pozivajući se na poštovanje Rezolucije UN 1244, umesto na završni akt iz Helsinkija iz 1975. godine kojim je OEBS eksplicitno utvrdio da Pokrajine Republike Srbije nemaju pravo na sticanje nezavisnosti.

Gospodin Jeremić je nesporno pitanje suvereniteta Republike Srbije pred Generalnim sekretarijatom Generalne skupštine UN prvi put učinio spornim predlog Rezolucije kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrane nezavisnosti KiM.

Jeremić i gospodin Tadić su pristali da Generalnoj Skupštini UN podnesu kompromisni predlog Rezolucije o KiM. Oni su, dame i gospodo i poštovani građani, prihvatili da se iz predloga Rezolucije kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde izbaci stav zasnovan na međunarodnom pravu, citiram: „jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv čin za rešavanje teritorijalnih pitanja“, završen citat, već su prihvatili da se Međunarodni sud pravde izjasni, citiram: „da je odluka privremenih institucija da je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom“, završen citat. Time je gospodin Jeremić, u narodu poznat kao Vuk potomak, relitivizovao suverenitet Republike Srbije na KiM.

S tim u vezi postavljam pitanje Ministarstvu pravde – ima li elemenata krivičnog dela i antidržavnog čina u Jeremićevim nastupima i misli li tužilaštvo analizirati ove njegove antipatriotske i antidržavne nastupe i poduzeti odgovarajuće mere. Hvala.

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Uvažena gospođo predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, uvažena mandatarko Brnabić, sa kandidatima za ministre, poštovani narodni poslanici i poštovani građani Republike Srbije.

Dobro je, gospodo narodni poslanici, što ekspoze mandatarke Ane Brnabić, sadrži sve najvažnije elemente ekspozea bivšeg predsednika Vlade Republike Srbije, i aktuelnog predsednika Republike Srbije, uvaženog gospodina Aleksandra Vučića, jer znamo, ili bi trebalo da znamo, da je ekspoze Aleksandra Vučića najtransparentniji, najprecizniji, najsvrsishodniji i najveći od svih 70 prethodnih ekspozea predsednika Vlada Srbije, počevši od prvog ekspozea predsednika Vlade moderne Srbije – Prote Matije Nenadovića 1805. godine do danas.

Ujedno, dajem na znanje vama, koji niste upoznati, vama koji ste zaboravili, vama gospodo narodni poslanici, koji niste hteli ili niste želeli da čujete, jedan deo vas i danas dobija ospice kada čuje da je ekspoze gospodina Aleksandra Vučića, citiram – u jednom prestižnom, međunarodnom časopisu koji se nalazi na SCImago listi.

(Dušan Pavlović: Da li to postoji?)

Evo dobacuje i profesor Univerziteta, ne zna da to postoji, lista međunarodnih naučnih časopisa. Time je, gospodine profesore, po prvi put u novijoj istoriji Srbije, ekspoze jednog predsednika Vlade, citiram, u tako prestižnom međunarodnom časopisu.

(Miroslav Radojičić: Pa nije on premijer.)

Da li je tačno, gospodo univerzitetski profesori ili ne, koji sedite ovde?

(Miroslav Radojičić: Poslovnik.)

Poštovani građani Republike Srbije, SNS je dolaskom na vlast izabrala uvaženog gospodina Aleksandra Vučića za predsednika Vlade Republike Srbije. On je zatekao Srbiju na ivici bankrotstva, a to znači Srbiju koja je bila ponižena. Moraćete ovo, gospodo iz opozicije, da slušate.

Srbiju i narod koji su bili demonizovani, Srbiju koja je bila ekonomski, industrijski, poljoprivredno, infrastrukturno devastirana. Srbiju bez plana i programa. Srbiju bez sigurnosti, bezbedednosti njenih građana. Srbiju sa prevelikom zaduženošću. Srbiju bez nade i vere njenih građana u bolju budućnost. Srbiju sa 26% nezaposlenosti. Srbiju uništenih državnih institucija i Srbiju bez prijatelja u međunarodnom ugleda u svetu.

Drugim rečima, zatekao je Srbiju usamljenu kao otočić na pučini mora. Nikoga u svetu nismo imali na svojoj strani. Jedini na našoj strani, bio je svemogući Bog koji nam je podario vas, poštovani građani Srbije, koji ste svojim glasovima na demokratskim izborima iznedrili Aleksandra Vučića i doveli ga na čelo Vlade Republike Srbije, da zajedno sa vama, poštovani građani, Vladom Republike Srbije, većinom narodnih poslanika u ovom časnom Domu, predsednikom Nikolićem spasava što se spasiti može od uništene Srbije od strane stranke bivšeg režima.

Kako vidite, uništili su sve, našu prošlost, našu sadašnjost, budućnost dece naše, a da su ostali još godinu dana na vlasti uništili bi i naše korene. Gospodin Vučić je uspeo, preokrenuo je propadanje Srbije na pravu stranu, zaustavio propadanje Srbije jureći ka postavljenom cilju, modernizaciji Republike Srbije. Stići ćemo vrlo brzo do tog cilja.

NJegova vizija, znanje, neizmerna energija, iskrena komunikacija sa građanima Republike Srbije, sabornost i nesaglediva ljubav prema svojoj otadžbini, mogla je izvući Srbiju iz dubokog blata, u koje su je bacili lopovi, kriminalci, lezijedovići, džabalebaroši, stranke bivšeg režima. Već dolaskom na čelo Vlade Republike Srbije 2014. godine, gospodin Vučić je planirao, citiram – merama fiskalne konsolidacije deficit budžeta će u 2017. godini spustiti se na granici održivog tri do četiri posto BDP, i započeti njegovo postepeno opadanje, završen citat, ekspoze predsednika Vučića 27. aprila gospodnje 2017. godine, strana devet.

Vlada gospodina Vučića je to ostvarila, više od 100% i gle čuda, ne kako je planirano da će se ostvariti u 2017. godini, nego godinu dana ranije, u 2016. godini, kada je deficit budžeta iznosio 1,3% BDP, a ne tri do četiri posto, kako je planirano, a javni dug smanjio se na 73,8% BDP, a ne 75% kako je planirano, a sada je na 66,7% BDP, što je fantastičan rezultat. Da li je tako, gospodo iz opozicionih klupa, ili nije? Potvrdite ovo ili demantujte.

Poštovani građani Republike Srbije, tako to radi gospodin Vučić, tako to radi SNS, tako to radi Vlada Republike Srbije, po sistemu retko viđenog u našoj političkoj kulturi, o tome posebno nešto, a taj sistem glasi – napisano, rečeno, ostvareno. Ponekad i pre vremena, kako vidite. Na osnovu tog boljitka, najvažniji dokument u 2017. godini budžet Republike Srbije, ostvaruje se na daljem održavanju i unapređivanju makroekonomske stabilnosti zemlje.

U okviru tog segmenta, Srbija je ostvarila povoljan privredni ambijent tako da je na svetskoj doing business listi već u 2015. godini skočila, kako mandatarka reče, sa 91 na 59 mesto, dakle za 32 pozicije , što predstavlja najveći skok jedne zemlje u poslednjih devet godina, uopšte u svetu. U 2016. godini sa 59 na 47 mesto, znači za dodatnih 12% sa tendencijom daljeg poboljšanja. Da li je tako, gospodo iz opozicionih klupa, koji dobacujete, ili ne? Demantujte ovo.

Na daljem spuštanju nivou deficita, gospodin Vučić, je prilikom preuzimanja Vlade Republike Srbije, gospodnje 2014. godine zatekao deficit budžeta na 6,6% BDP, a u 2015. godini smanjio na 3,7%, a u 2016. godini na 1,3% BDP, a u 2017. godini očekuje se još niže. Da li je tako, gospodo iz opozicionih klupa, ili ne? Voleo bih da me demantujete danas u ovom visokom Domu.

Ono što građani Republike Srbije treba da znaju, a to je, da je rast BDP u 2016. godini rezultat investicija, proizvodnje i izvoza, a u 2017. godini, pored toga biće i od potrošnje, a ne od prodaje naših fabrika, kako je to radila stranka bivšeg režima i dovela zemlju do provalije. Pored toga, što i dalje živimo u ekonomski teškim vremenima, a ova 2017. godina pokazuje da Republika Srbija ima šansu da se vrati na stopu privrednog rasta i boljeg života, i pored krize koja drma Evropsku uniju i veoma složenih međunarodnih odnosa. Nema niti jedne oblasti u kojoj Vlada Aleksandra Vučića nije postigla zavidne rezultate.

Radi primera uzeću MUP. Dolaskom dr Nebojše Stefanovića na mesto ministra unutrašnjih poslova, konačno je MUP počeo da radi posao zbog kojeg je osnovan i postigao je odlične rezultate. Tako je stopa opšteg kriminaliteta smanjena za 8 celih 6%, što iznosi 16.700 i manje krivičnih dela. Da li je tako gospodo iz opozicionih klupa ili ne? Ubistva su smanjena na 23,5%. Imamo za četvrtinu manje ubistava nego za vreme stranke bivšeg režima. Da li je tako gospodo ili ne? Uhapšeno je 230 pripadnika iz 30 kriminalnih grupa jer je zaplenjeno 4,9 tona droga. Otvoreno je devet novih policijskih stanica, malo li je gospodo narodni poslanici? Smanjen je broj izvršenih ubistava za 15% u odnosu na period vaše vladavine, gospodo meni preko puta 2008-2012. godine kada ste vi vladali. Broj izvršenih krivičnih silovanja je u padu za 27%. Broj krivičnih dela, imovinskog kriminala u 2016. godini najniži je u proteklih deset godina, da li je tako gospodo iz bivšeg režima ili ne? Na kraju, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda za 17.000 u odnosu na period vaše vladavine 2008 - 2012. godine, da li je tako gospodo iz bivšeg režima?

Na području zdravstva od kada je dr Lončar postao ministar, postignuti su veoma veliki rezultati, iako je za vreme stranke bivšeg režima bilo najgore u Evropi po oceni Evropske komisije. Zadnje dve godine, od kada je gospodin Lončar, ministar zdravlja, napredovali smo za 12 mesta i nalazimo se na 24. mestu. Nalazimo se čak ispred osam zemalja EU, da li je tako gospodo iz bivšeg režima ili ne? Za tri godine, moram završiti, ali da vam kažem, Vlade Aleksandra Vučića, zahvaljujući njemu i Vladi o gospođi Mihajlović, otvoreno je 138 kilometara auto-puteva, obnovljeno 480 kilometara državnih puteva, izgrađeno 369 kilometara lokalnih puteva, rehabilitovano i izgrađeno 311 mostova, završeno i započeto radova na obnovi 360 škola, bolnica, domova zdravlja u 130 gradova širom Srbije. Da li je tako gospodo iz bivšeg režima?

Poštovani narodni poslanici, mi poslanici i politički prvaci stranaka moramo posedovati minimum političke kulture. U tom smislu nema opravdanja ne dolaženja na konsultacije predstavnika nekih opozicionih stranaka kod predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića. To je bio jako nepristojan čin i politički jako neodgovoran. Isti ti stranački prvaci, nikada ne izostaju kada treba da se konsultuju sa bilo kojim američkim ili zapadnim zvaničnikom, koji dolaze u Beograd. Ne dolaskom na konsultacije kod predsednika države Vučića, prvaci opozicionih stranaka su se obrukali. To je dokaz da se ne bave politikom nego ogovaranjem vlasti i Aleksandra Vučića, što ne dolikuje prvacima političkih stranaka, a vođenje politike prepustili su soroševim organizacijama.

I na kraju, poštovani građani Republike Srbije, ovih dana svedoci smo skandaloznih, svakodnevnih, različitih, zlonamernih, brutalnih, necivilizacijskih medijskih napada na predsednika države, gospodina Aleksandra Vučića. Te gadosti moraju odmah da prestanu. Ti napadi su sprega mafijaško-tajkunsko kriminalnih i politikantskih grupa, kako domaće tako i inostrane provenijencije. Ti medijski napadi su veoma opasni, čak i po ličnu bezbednost našeg predsednika Vučića.

Da se razumemo, Srbija je demokratska zemlja. U njoj je kritika vlasti poželjna, ali između kritike i medijskih napada postoji ogromna nepremostiva razlika. Medijska kritika zasniva se na istinitosti iznetih činjenica. Baš zato je društveno poželjna i lekovita, ali određene ličnosti, bilo da su vlasnici ili zaposleni u određenim tabloidima, potpomognuti sa određenim dežurnim političko-stručnim, a čak i naučnim šarlatanima, lažima o Aleksandru Vučiću, njegovoj porodici i njegovim roditeljima truju našu javnost do krajnjih granica.

Verujem da nema niti jednog narodnog poslanika u ovom visokom Domu Narodne skupštine koji neće osuditi i nasilje nad novinarima, bez obzira na ovo. Ali, podvlačim gospodo koji ste juče kritikovali, pod uslovom da se novinari ponašaju u skladu sa propisima, dobrim običajima i standardnom praksom, što počesto ne rade, moraćete priznati.

Na kraju, ova Vlada Ane Brnabić, će sigurno nastaviti punom brzinom dalje i napraviti iskorak ka konačnom cilju modernizacije Srbije. To garantuju ovi uvaženi, vredni kandidati za narodne ministre, to garantuje ova poslanička većina, to garantuje većina građana Republike Srbije, a vi koji ste se podsmejavali danas, voleo bih da mi demantujete ove podatke, a o vašem podsmehu reći će građani i sledeći put. Hvala lepo.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Poštovani potpredsedniče, pitanje postavljam Ministarstvu pravde.

Ovih je dana propali NATO prašinarski predsednički kandidat Vuk Jeremić, u narodu poznat pod nazivom Vuk potomak, autorskim tekstom u „Vašington postu“, a koji je u aprilu gospodnje 2017. godine na izborima dobio svega 5,7% glasova, još jednom po ko zna koji put pokazao da mu se sva politika svodi na neviđenu mržnju prema predsedniku države Aleksandru Vučiću i svojoj zemlji Republici Srbiji.

Poštovani narodni poslanici, nedopustivo je i duboko nepatriotski čin da gospodin Jeremić blati Republiku Srbiju, njezinog predsednika Aleksandra Vučića pred susret sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. Građani Republike Srbije šokirani su tim necivilizacijskim, nepatriotskim i nedemokratskim činom prema Republici Srbiji i njenom predsedniku. Ali, nije ovo prvi put. Vuk Jeremić je 2016. godine EU lagao da se Aleksandar Vučić tajno sastao sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom i prikazao bivšeg predsednika Republike Srbije uvaženog gospodina Nikolića kao opasnog Ruskog čoveka. Gospodin Jeremić je podvalio 2008. godine domaćoj srpskoj javnosti Misiju Euleks na KiM i time relativizovao suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije na KiM.

Idemo dalje. Kada je 2008. godine ilegalno proglašena tzv. nezavisnost KiM, Jeremićeva diplomatija nije preuzela nikakve efektne akcije protiv tzv. nezavisnosti KiM, iako je Narodna skupština Republike Srbije odluku o tzv. nezavisnosti KiM proglasila neustavnom.

Svi akti Jeremićeve diplomatije su u najmanju ruku relativizovali suverenitet Srbije na KiM. Jeremić je propustio da u ime Republike Srbije, čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantuje Povelja UN, pred Međunarodnim sudom pravde podnese tužbu protiv svake pojedinačne države koje su priznale tzv. nezavisnost KiM na našoj teritoriji. Gospodin Jeremić je propustio da zahteva hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog kršenja Povelje UN. NJegova se diplomatija praktično odrekla sredstava zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta sopstvene zemlje.

Srpski ambasador u Rusiji Stanimir Vukičević dao je izjavu kojom umalo da je obesmislio svaku akciju srpske diplomatije protiv nezavisnosti KiM. Citiram: „Mi ne nameravamo da se nađemo u samoj izolaciji, takav korak o raskidanju diplomatskih odnosa bio bi neprirodan“,završen citat. Ovo je bio diplomatski ispad koji su mnogi tumačili kao sugestiju saveznici Rusiji, kao stalnoj članici Saveta bezbednosti UN, da Srbija unatoč ranije čvrstom dogovoru odustaje od korišćenja odgovarajućih sredstava međunarodnih prava i zaštite svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Gospodin Jeremić je pred OEBS-om tzv. proglašenje nezavisnosti KiM nazvao presedanom, čime je pokazao nepoznavanje značaja izjave koju daje u svojstvu šefa diplomatije. Gospodin Jeremić je apelovao na OEBS, pozivajući se na poštovanje Rezolucije UN 1244, umesto na završni akt iz Helsinkija iz 1975. godine kojim je OEBS eksplicitno utvrdio da Pokrajine Republike Srbije nemaju pravo na sticanje nezavisnosti.

Gospodin Jeremić je nesporno pitanje suvereniteta Republike Srbije pred Generalnim sekretarijatom Generalne skupštine UN prvi put učinio spornim predlog Rezolucije kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrane nezavisnosti KiM.

Jeremić i gospodin Tadić su pristali da Generalnoj Skupštini UN podnesu kompromisni predlog Rezolucije o KiM. Oni su, dame i gospodo i poštovani građani, prihvatili da se iz predloga Rezolucije kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde izbaci stav zasnovan na međunarodnom pravu, citiram: „jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv čin za rešavanje teritorijalnih pitanja“, završen citat, već su prihvatili da se Međunarodni sud pravde izjasni, citiram: „da je odluka privremenih institucija da je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom“, završen citat. Time je gospodin Jeremić, u narodu poznat kao Vuk potomak, relitivizovao suverenitet Republike Srbije na KiM.

S tim u vezi postavljam pitanje Ministarstvu pravde – ima li elemenata krivičnog dela i antidržavnog čina u Jeremićevim nastupima i misli li tužilaštvo analizirati ove njegove antipatriotske i antidržavne nastupe i poduzeti odgovarajuće mere. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Postavljam pitanje Ministarstvu pravde.

Valjda već od danas bivši Zaštitnik građana, Saša Janković u poslednje dve godine kontinuirano je kršio Zakon o zaštiti građana Republike Srbije, tako što je analizirao političku situaciju u Srbiji i davao političke izjave, iako u članu 10a Zakona o Zaštitniku građana Republike Srbije stoji, citiram: „Zaštitnik građana ne može davati izjave političke prirode“. Završen citat.

Janković je u više navrata krajnje tendenciozno i neargumentovano kritikovao Vladu Republike Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Tako je 31. jula 2016. godine otvoreno napao Aleksandra Vučića zato što, citiram: „do tada nije formirao Vladu Republike Srbije“, iako zakonski rok za njeno formiranje nije bio istekao, ostalo je bilo još mesec dana.

Isto tako, Janković je bez ikakvog razloga protivzakonito napao Vladu Republike Srbije u intervjuu koji je dao 9. decembra 2016. godine, iako dobro zna da on zakonski nije ovlašćen da kontroliše rad Skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda i Javnog tužilaštva. Čak ga je zbog toga javno ukorio i njegov stranački DS kolega Nebojša Krstić, koji je rekao, citiram: „nije dobro da Saša Janković koji kontroliše rad državnih organa sam ne poštuje i krši zakon“.

Janković se kandidovao za predsednika Republike Srbije. Međutim, kandidat za predsednika države, pored ostalih, mora da poseduje izuzetne moralne vrednosti, kao što su istinoljubivost, pravedoljubivost, sabornost, marljivost i snažan osećaj ljubavi prema otadžbini, kao što to ima Aleksandar Vučić. Svi znamo da Saša Janković nema takve kvalitete, pogotovo ako se ima na umu afera „Pištolj“ u kojoj je Predrag Gojković navodno izvršio samoubistvo.

S tim u vezi, postavljam sledeća pitanja – da li je tačno da je policija 1993. godine utvrdila da je Janković imao pištolj bez dozvole? Dalje, da li je tačno da je tim pištoljem 1993. godine počinjeno samoubistvo u Jankovićevom stanu na Novom Beogradu? Da li je Saša Janković ikada odgovarao zbog nelegalnog držanja oružja? Da li je tačno da na rukama pokojnog Gojkovića nisu nađeni tragovi baruta, što znači da nije bilo samoubistva? Da li je tačno da je parafinskim rukavicama utvrđeno da na rukama Saše Mišića i Đorđa Grubačića nisu nađeni tragovi baruta? Da li je tačno da je Saša Janković imao tragove baruta na rukama? Zašto je Saša Janković na saslušanju 1993. godine rekao da nije ušao u sobu u kojoj je mrtav ležao Gojković, a 20. aprila 2015. godine je tvrdio da ga je mrtvog mazio po glavi? Zašto je Saša Janković pištolj držao nelegalno i nebezbedno? Da li je tačno da je otac Jankovića na dan samoubistva iz Loznice u Beograd doneo oružani list koji je izdan samo dan pre samoubistva? Pazite dobro, da li je tačno da je jedan od trojice iz stana Jankovića koji su bili prilikom ubistva Predraga Gojkovića kasnije sudelovao kod ubistva Željka Ražnatovića Arkana i šta nam to govori, dame i gospodo? Kada je Saša Janković govorio istinu, kada je pre deset godina izjavio da mu je Gojković bio najbolji prijatelj ili krajem aprila 2015. godine kada je izjavio da nisu bili bliski?

Sve nam to govori da je Janković veoma opasan čovek. Bivši režim ga je postavio na funkciju Zaštitnika građana, uslovljavajući ga, po meni, da ne ukazuje na njihove lopovluke i kriminal, a oni da ne postavljaju njegovo pitanje odgovornosti u aferi „Pištolj“. Zato vas ne treba čuditi što je Janković slagao da je Aleksandar Vučić ukrao 319.000 glasova na predsedničkim izborima, jer tvrdnja dolazi od čoveka koji laže, a onaj koji laže taj i krade i ubija, kaže se u jednoj premisi u udžbeniku logike iz srednje škole.

Hvala građanima Republike Srbije što su svojim glasom za Aleksandra Vučića onemogućili da Saša Janković, jedan osumnjičeni ubica, ne dođe na čelo predsednika države. Apelujem na sve predsedničke kandidate da pokažu minimum civilizacijske kulture i demokratske odgovornosti i čestitaju Aleksandru Vučiću na pobedi, jer da je neko od njih pobedio Aleksandar Vučić bi bio prvi koji bi im čestitao, zbog sebe, zbog građana Srbije, zbog otadžbine koju voli iznad svega. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 09.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 16.04.2016 - 03.06.2016.
- Filozofski fakultet – Kosovska Mitrovica (Profesor) Javni Mesečno 124000.00 RSD 01.01.2015 - 31.12.2015.
- Filozofski fakultet u Beogradu (Projekat Ministarstva nauke) Republika Mesečno RSD 01.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27500.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 09:30