MARKO ATLAGIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 30.04.1949. godine.

Osnovnu školu je završio u Ostrovici, a gimnaziju pedagoškog smera u Benkovcu. Nakon završene gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zadru, smer istorija i pedagogija. Posle završenog fakulteta, upisao je postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Zadru, smer pomoćne istorijske nauke, gde je magistrirao 1981. godine. Doktorirao je 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Prištini.

Radio je kao profesor na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta Nikola Tesla u Kninu i Filozofskom fakultetu u Nišu (u trećinskom odnosu). Profesor je Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i član Senata Univerziteta.
Bio je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsednik opštine Benkovac, kao i predsednik Republičke zajednice za nauku Hrvatske.
Objavio je osam knjiga i preko 150 naučnih radova.

Nakon izbora 2012. godine, izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Mandat mu je potvrđen i nakon izbora 2014 i 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 19
  • 0
  • 0
  • 0
  • 7 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Molba bolonjci - hitno

čeka se odgovor 7 meseci i 6 dana i 3 sata

Poštovani, obraćam Vam se kao student bolonje generacija 2007/2008 Univerziteta u Nišu. Trenutno se veliki broj bolonjaca upisanih u prvu godinu studija 2006/ 2007 , 2007/2008 nalazi u veoma lošem položaju.

Stari studenti cena ispita

čeka se odgovor 6 meseci i 26 dana

Poštovani, Ako je ministarstvo odobrilo starim studentima produženje roka za dve godine pri tom da se ne menjaju cene upisa, cene godišnjih studija, cene uplatnica za ispit, kako je moguće da se na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu donese nov cenovnik o ispitima gde su cene za prijavu ispita...

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

čeka se odgovor 7 meseci i 23 dana i 2 sata

Poštovani g-dine Atlagiću, Obraćam Vam se povodom Nacrta izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju , a obzirom na činjenicu da su gorepomenutim Nacrtom izuzeti studenti magistarskih i doktorskih studija po "starom". Naime, magistrirala sam 2010.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2017.

Uvaženi potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine Milićeviću, mnogopoštovani ministre Vujoviću sa saradnicima i mnogopoštovani ministre Antiću, ja ću samo nekoliko rečenica o dva predloga zakona. Jedan, o davanju garancija Republike Srbije u korist Nemačke razvojne banke Frankfurt na Majni po zaduživanju akcionarskog društva „Elektroprivrede Srbije“ u iznosu od 15 miliona evra, naglašavam, za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu i, drugo, Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Nemačke razvojne banke Frankfurt na Majni u iznosu od 45 miliona evra po zaduženju Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“.

Poštovani gospodine potpredsedniče, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, ovi zakoni iz energetike su izuzetno važan posao za Republiku Srbiju, jer strategija razvoja modernih država iliti geopolitičku stratešku ocenu opredeljuju tri ključna resursa danas u svetu: hrana, voda i energija.

Poštovani građani Srbije i narodni poslanici, dovoljna količina energije predstavlja primarni resurs nad ova tri, a ujedno on, na neki način, obezbeđuje dovoljnu količinu ostala dva resursa vode i hrane. Ako se ovo ima na umu, jasan je značaj energetike u očuvanju dugoročne nacionalne bezbednosti, o kojoj je juče ovde nešto govorio i ministar Antić, naše zemlje.

Zato možemo slobodno povući paralelu između nacionalne i energetske bezbednosti naše zemlje, jer bez energetske bezbednosti nema ni govora o nacionalnoj bezbednosti Srbije. Mislim da se svi slažemo s tim i da to treba imati na umu. Čini mi se da neki narodni poslanici, pogotovo iz opozicionih klupa, juče nisu ovo imali na umu.

Poštovani narodni poslanici, moj zemljak, naš srpski a svetski Nikola Tesla, tvorac moderne elektroenergetike, jednom prilikom je izjavio: „Razvoj i bogatstvo jednog grada, uspeh jedne nacije, progres celokupnog ljudskog roda, strogo su definisani energijom dostupnom za korišćenje“.

Poštovane dame i gospodo, i naš predsednik Vlade, gospodin Aleksandar Vučić je izuzetnu pažnju posvetio energetici. Ovo posebno upozoravam one narodne poslanike koji nisu pročitali ekspoze, ni onaj prvi, ni ovaj drugi. Posebno upozoravam profesora univerziteta koji je danas ovde govorio, koji nije imao ovo na umu.

U ekspozeu, još gospodnje 2014. godine, na stranici 24, gospodin profesor univerziteta bi trebao znati a ne zna, gospodin predsednik Vlade je rekao povodom ovoga: „Zadatak ovog resora energetike jeste da obezbedi energetsku stabilnost i bezbednost Srbije, odnosno dovoljne količine energenata po održivim cenama“.

Poštovane dame i gospodo, zato je Vlada Republike Srbije izradila Strategiju razvoja Republike Srbije energetike do 2025. godine i moram, na radost građana Srbije i većine narodnih poslanika, da konstatujem da je većinu ovoga i ostvarila.

Koliku važnost Vlada Republike Srbije i predsednik pridaje ovom veoma važnom resursu pokazao je to, posebno upozoravam profesora univerziteta jer je morao da pročita, jer je ovo dobio, i prilikom izbora nove Vlade Republike Srbije, 9. avgusta gospodnje 2016. godine, kada je u ovom visokom domu rekao: „Ovo je odgovor i onim narodnim poslanicima iz opozicije koji su juče ili danas stalno pitanja postavljali, a evo im odgovora: U pogledu restrukturiranja javnog preduzeća EPS, usvojen je program reorganizacije i plan finansijske konsolidacije, uspostavljena nova organizaciona struktura, na taj način da se sedam privrednih društava za proizvodnju električne energije pripojilo EPS-u, a pet završnih pripremnih društava za distribuciju električne energije spojeno u operatera distributivnog sistema „EPS distribucija Beograd“.“ – ekspoze predsednika Vlade Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića, od 9. avgusta gospodnje 2016, strana 57.

Ovo je odgovor gospodinu profesoru univerziteta i svima onima koji su juče i danas ovo pitali, a dobili su ovaj ekspoze i nadam se da ga svi imaju danas u torbi.

Dozvolite, gospodo narodni poslanici, da vam ujedno dajem na znanje, a nadam se da nemate toliko u sebi sebičnosti, radovanje što je ekspoze predsednika Vlade Republike Srbije citiran u jednom međunarodnom prestižnom časopisu iz Rima, koji se nalazi na „Scimago“ listi prestižnih međunarodnih časopisa. Nadam se da se i vi svi skupa radujete, jer se radi o našem predsedniku Vlade i našoj Vladi Republike Srbije.

Moram vam reći, na našu sreću građana Republike Srbije, a i većine narodnih poslanika, time je po prvi put u modernoj istoriji Srbije jedan ekspoze jednog predsednika Vlade citiran u ovako prestižnom međunarodnom časopisu.

Ova dva zakona, gospodine predsedavajući, odnose se na, pravite vi sprdnju od ovoga, dobićete na izborima 0,1 sledeći put, pružanje garancije Nemačkoj razvojnoj banci za dva kredita koja se daju EPS-u i EMS-u, odnosno „Elektroprivredi Srbije“ i „Elektromreži Srbije“, i to po povoljnim uslovima. Ja o tome neću specijalno govoriti, jer je to stručnije i bolje od mene gospodin ministar Antić juče rekao, kao i gospodin ministar Vujović.

Dozvolite, dame i gospodo, vi koji ste malo pre sprdnju pravili i koji ste pitali ministre, ovo što ću reći nalazi se u vašim, trebalo bi da se nalazi, odgovor u vašim torbama, ako ste pratili dokumente i zakone ovog visokog doma, koje ovaj parlament donosi, onda ste mogli primetiti da je Zakon o budžetu Republike Srbije gospodnje 2017. godine, koji je ovaj parlament doneo, u članu 3. predvideo i davanje garancija Republike Srbije u korist Nemačke razvojne banke, Frankfurt na Majni, do 45 miliona evra za finansiranje i rekonstrukciju sistema za transport pepela i šljake TENT A, što se odnosi na projekat modernizacije sistema za otcepljenje te Termoelektrane „Nikola Tesla“.

Evo, gospodo odgovora, a gde vam je Zakon o budžetu, a pitate danas ministre ovde ova pitanja, ono što ne bi pitali ni naši studenti ni đaci u osnovnoj školi, jer smo ovo dobili.

Dozvolite dalje. Juče su neki narodni poslanici, moram reći, iz opozicionih klupa, stranke bivšeg režima, kritikovali EPS. Oni, dame i gospodo, koji su proces tranzicije EPS-a trebali davno završiti, a nisu. Nisu hteli ili nisu znali ili su preko njega pare krali. Biće da je jedno, drugo i treće. Pogledajte emisiju na B 92 koja svakih sedam dana o tome govori.

Ono što građani Republike Srbije treba da znaju, veoma je važno, a to je proces tranzicije koju sprovodi ova Vlada Republike Srbije, na čelu sa našim predsednikom, dozvolite da kažem da je ta tranzicija uslovljena činjenicom da u Republici Srbiji u poslednjih 22 godine nije izgrađen nijedan energetski projekat, to je gospodo za vas iz bivšeg režima. To mora da zna i gospodin Vlakočević, koji je juče govorio, a jedan predsednik jedne minorne političke grupe koji se ponekad pojavi u ovom visokom domu, pojavio se juče da bi kritikovao Vladu Republike Srbije i ministra, a danas ga nema, on ima prečeg posla, on objašnjava kako je Republika Srpska nastala na genocidu u Srebrenici, kako on kaže: „na najvećem genocidu posle Drugog svetskog rata“, o tom – po tom, oni bi morali znati, a ne znaju, ili se prave da ne znaju, da Vlada Republike Srbije već nekoliko godina radi nekoliko više kapitalnih stvari kada su u pitanju TENT i Kostolac. Stručnije i bolje od mene, gospodin uvaženi ministar Antić juče je obrazlagao, ali neki kao da neće da čuju, ili im je žao što se to radi, pogotovo ovaj koji dobacuje, koji je uništio Smederevsku Palanku i zavio u crno za sledećih 50 godina.

Pre svega, to su elektrofilteri za otklanjanje praškastog zagađenja. Investicija od 200 miliona evra, a svi krupni kapitalni objekti imaju ove elektrofiltere. To bi trebalo da zna i gospodin profesor univerziteta, a ne zna ili se pravi da ne zna. Osporava generalnog direktora, a gospodin profesor univerziteta nije završio srednju ekonomsku školu, nije završio fakultet ekonomije, nije magistrirao iz ekonomije, nije doktorirao iz ekonomije, nema niti jedan rad iz ekonomije M52, 51. Verovali ili ne, gospodine ministre, a predaje upravo iz ekonomske grupe predmete. O stručnosti, nemojte da vas čudi nestručnost njegova koju je danas ovde iskazao.

Elektroprivreda Srbije ima problema, kako ste gospodine ministre rekli, bilo je u prošlosti, biće i u budućnost. Ali, tačno je gospodine ministre, juče ste rekli, da je Republika Srbija četvrta zemlja u Evropi po proizvodnji uglja sa 37 miliona tona godišnje. Podsećam građane Republike Srbije, zamislite građani 37 miliona toga godišnje i on se proizvede, transport izvrši i proizvodi od njih električna energija. I imate hrabrosti, gospodo poslanici, juče kritikovati te ljude u tom preduzeću. E, čudite se vi. Čudićete se kada budu izboru.

Godina 2016. bila je jedna od dve godine sa najvećom proizvodnjom električne energije u istoriji Elektroprivrede Srbije. Ja znam da nekima malo ovo para uši, ali nećete ovo nikad negirati, proverite. E, to je ova Vlada učinila, to je ovaj ministar učinio na sreću građana Srbije.

Mi u prva tri meseca, kako je gospodin ministar rekao, imamo mali pad ali kritizeri danas, gospodine ministre, i juče kao da ne znaju da je to više nego 2001. godine. Kritikovao vas je juče, i vas i predsednika Vlade, upravo onaj čovek koji se te godine bavio izručenjem Slobodana Miloševića Hagu, umesto da se bavio EPS-om.

E, sad, dame i gospodo narodni poslanici, zašto ovih 13%? Zato što je januar mesec bio najhladniji januar i poslednjih, proverite to, 53 godine. Vidim da se vi smeškate, da vam je kao drago da je tako. Nemojte biti takvi. Dunav je bio totalno zaleđen, imali smo klizišta i još masu drugih stvari. Građani se toga dobro sećaju, jutros na polasku u Skupštinu me upozoravaju. Naš jedan predsednik poslaničke grupe se ne seća, on ima važnija posla, zaokupljen je priznavanjem KiM, zato mu je Albin Kurti rekao za njega, citiram – voleo bih da on bude predsednik Vlade Republike Srbije, jer on i njegov kolega iz iste mirovne grupe jedino priznaju KiM. Rekao je 5. aprila gospodnje 2016. godine u 10 časova i 16 minuta na „Ju info“. „Ili je zaboravio zbog toga što se bavio otcepljenjem Vojvodine“, završavam rekao je, citiram – republička vlast tretirala je još uvek …

(Narodni poslanici DS dobacuju.)

Pričajte vi, imam ja svoje vreme.

„… Vojvodine na pokvaren način, zbog toga Vojvodini treba dati puni suverenitet i priznati je kao nezavisnu državu“, završen citat, 26. oktobra 2012. godine, u jednom uglednom beogradskom listu, da dalje ne govorim.

Još ima nekih juče koji su ovde napamet govorili. Nemojte im zameriti, jer jedan od njih je izmislio, pošto je profesor jezika, osmi padež lupetiv. Na kraju, poštovani narodni poslanici, kao čovek struke mogu vam reći da će se u Srbiji računati vreme do dolaska Vučića na vlast, a to je bilo vreme stranke bivšeg režima kada su sve uništili, našu prošlost, sadašnjost, budućnost naše dece. Da su ostali još godinu dana uništili bi i naše korenje i vreme posle dolaska Aleksandra Vučića i SNS na vlast, kada je nastao preokret, odnosno modernizacija Srbije, naravno sa koalicionim partnerima.

Na kraju, juče ste neopravdano prozivali dva ovde čoveka izuzetno odgovorna gospodina Zorana Babića i gospodina ministra Stefanovića. Molim vas, vi koji ste novi da o njima u ovom visokom domu sa dužnom pažnjom govoriti, jer to su izuzetno vredni ljudi, to vi znate koji ste narodni poslanici, izuzetno odani nacionalnim i državnim interesima i na svojim radnim mestima u ovom visokom domu pokazali kako se radi.

Pozivam vas gospodo iz opozicionih klupa da i vi glasate za ove zakone, jer ćete bar na taj način, pa makar i malo, pridoneti organizaciji Srbije za koju se zalaže i ne samo zalaže, nego i provodi naš predsednik Aleksandar Vučić, čitava Vlada Republike Srbije i većina poštovanih narodnih poslanika u ovom visokom domu i većina građana Republike Srbije. Hvala lepo gospodo narodni poslanici.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.05.2017.

Uvažena gospođo predsednice, Gojković, poštovani ministri, gospođice ministarko, predstavnici tužilaštva sa saradnicima, mi danas govorimo o veoma značajnoj temi, a dozvolite da na početku kažem nešto o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, a onda o predlozima za tužioce.

Dozvolite na početku da kažem, da je i ovaj predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, uvaženog narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe SNS, gospodina dr docenta Aleksandra Martinovića, kao i izbor tužilaca, imaju svoje uporište u ekspozeu predsednika Vlade Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića, kojeg je on predstavio narodnim poslanicima Narodnoj skupštini Republike Srbije 9. avgusta gospodnje 2016. godine. Gospodo narodni poslanici „repetitio est mater studiorum“, pa onda da ne zaboravimo, ekspoze predsednika Vlade Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića je najtransparentniji, najkonkretniji, najveći i najbolji od svih 72, prethodna ekspozea predsednika Vlada Srbije počevši od prvog ekspozea predsednika Vlade moderne Srbije, gospodina Prote Matije Nenadovića 1805. godine do danas.

Gospodo narodni poslanici, ako ne verujete proverite. Ujedno vam dajem na znanje, a nadam se da nemate vi koji podrugljivo pljeskate, i mržnje i na radovanje da je ekspoze predsednika Vlade gospodina Aleksandra Vučića, citira u jednom prestižnom međunarodnom časopisu koji se nalazi na „Scimago“ listi,

( Narodni poslanici poslaničke grupe DJB: U kom časopisu?)

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.05.2017.

Vas očekujem da se javite, vi koji ste profesor univerziteta, nijednu diplomu nemate.

Dozvolite da kažem da se nalazi na „Scimago“ listi, međunarodnog časopisa, time je po prvi put u modernoj istoriji Srbije, jedan ekspoze predsednika Vlade Srbije, citiram na jednom prestižnom međunarodnom časopisu. Da li je tačno gospodo ili ne, proverite. Posebno pozivam da proveri univerzitetskog profesora koji dobacuje. Na stranici 52 ekspozea predsednika Vlade Aleksandra Vučića, piše citiram – što se plana rada u oblasti pravosudne profesije tiče, strateški dokumenti su zacrtali aktivnosti usmerene na uspostavljanje stručnosti i odgovornosti i efikasnosti višeg kvaliteta pravde. U narednom periodu pažnju treba posvetiti reformi pravosudnih profesija, završen citat.

Upravo ovaj predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama koji je predložio uvaženi narodni poslanik dr docent Aleksandar Martinović ide u tom pravcu.

(Vojislav Šešelj: Je`l si ti pročitao njegovu knjigu?)

Suština izmena ovog zakona odnosi se na dužinu trajanja mandata predsednika sudova. Oni bi ubuduće po ovom predlogu bili birani na period od četiri godine uz mogućnost da još jednom budu izabrani na tu funkciju.

Hvala vam na kulturi.

Isto tako, ovim predlogom zakona predviđeno je da predsednici sudova koji u toku mandata navrše radni vek, funkciju predsednika suda prestaje tek istekom mandata. Naravno, odluku o tome donosi Narodna skupština Republike Srbije.

Dame i gospodo, juče ste neki i rekli da ne razumete u kom smislu idu ove promene. Ove promene idu u svrhu dosledne primene Ustava Republike Srbije, koji utvrđuje položaj sudija i predsednika sudova kako bi se postigla efikasnost, odnosno efikasniji rad sudova, a time i ostvarivanje prava građana u sudskim postupcima. Nemam nameru šire to obrazlagati jer je to juče kvalitetnije, stručnije i odgovornije, mogu reći, od mene objasnio gospodin dr Aleksandar Martinović.

Dame i gospodo narodni poslanici, mi danas raspravljamo i o izboru tužilaca za ratne zločine. Dozvolite odmah da kažem da je to izuzetno osetljiva tema i veoma odgovoran posao tužioca kao tužioc. Kao samostalni državni organ u krivičnom postupku u dvostrukoj ulozi se nalazi i to je vrlo bitno da se kaže o ulozi stranke u krivičnom postupku i o ulozi državnog organa, što mnogi ovde među nama zaboravljaju, zadužen da zastupa državne nacionalne interese Republike Srbije, a državni najviši nacionalni interes Republike Srbije jeste utvrđivanje istine i pravde.

Gospodo narodni poslanici, nemam nameru da osporim listu tužilaca, osim dva kandidata, a to je Marina Živković, Viši osnovni sud u Pirotu i Natalija Bobot, Prvi osnovni sud u Beogradu, kao što je to koleginica Pilja rekla, zbog kompetentnosti i stručnosti.

Poštovani građani Republike Srbije i poštovani narodni poslanici, dozvolite da kažem još nekoliko rečenica o tome da juče u diskusiji su bili napadani Ministarstvo pravde, u diskusijama bez argumenata, i pojedine sudije.

Dozvolite samo da istinu, a vi znate da ja neću napamet ništa da pričam, citiraću da je za vreme stranke bivšeg režima sudstvo bilo najgore u Evropi po oceni evropskih zvaničnika. Neke su im sudije umirale od nepravde, a neki su izvršili samoubistvo. Za vreme stranke bivšeg režima napravljen je jedan od najvećih skandala u istoriji sudstva.

Dame i gospodo, poštovani građani Republike Srbije, oni su izabrali mrtvog sudiju, pokojnog LJubišu Ristića iz Požege za sudiju, a njihova predsednica Visokog saveta sudstva, Nata Mesarović je izjavila, citiram, da su svi kandidati bili provereni i da su na proveru trošili 200 časova vremena, završen citat.

Poštovani narodni poslanici, nije mi objasnila, ni meni, ni vama, ni građanima Srbije do danas kako je samo proveravala, ispitivala mrtvog sudiju LJubišu Ristića, a to je tvrdila da jeste.

Kako, gospodo iz stranke bivšeg režima, opravdati činjenicu, a juče ste rekli ovde da se politika meša u izbore tužioca i sudija, da ste izabrali za sudkinju gospođu Sonju Brkić, koja je kršila Zakon o sudijama, jer je istovremeno obavljala dužnost sudije Vrhovnog suda Srbije i predsednika, verovali ili ne, RIK, a vi znate, gospodo koji se bavite sudstvom, da Zakon o sudijama to izričito zabranjuje. Ali, nije tu problem samo. Problem je u tome što je ona u RIK na taj način protivpravno uzela 2.673.000 dinara. Poštovani narodni poslani i gospodo poslanici, odbila je da vrati te pare.

Gospodo iz stranke bivšeg režima, vi se kod izbora sudija i javnih tužilaca niste pridržavali niti stručnosti niti osposobljenosti, a najmanje opstojanosti, da ne kažem da ste imali jednog pomoćnika ministra a da nije imao završen Pravni fakultet. To potvrđuje i izveštaj Evropske komisije za 2010. godinu u kojem, pored ostalog, piše, citiram: „Reforme koje provodi vlast“, znači bivša „u Srbiji predstavlja posebnu zabrinutost“, završen citat iz knjige „Reforma pravosuđa u Srbiji 2008 – 2012“, stranica 96. ista Evropska komisija kaže, citiram: „Proces reizbora sudija“, a juče ste imali primedbe, „bio je netransparentan, rizikujući time i princip nezavisnosti reforme koje je provela vlast. Bile su kao najgora moguća stvar.“, završen citat, izveštaj Evropske komisije preneo i uvaženi list „Politika“, 07.07.2012. godine. Toliko, gospodo, o vašim juče primedbama, a vi moje proverite i demantujte me.

Na kraju o ovom zakonu. Vi znate da je dolaskom gospodina Nikole Selakovića, bivšeg ministra pravde, situacija se poboljšala, iako još uvek ima određenih problema, ali sadašnja gospođica ministar Nela Kuburović, nastavlja da poboljšava situaciju iz dana u dan. Proći će mnogo vremena da vratimo sudstvo tamo gde mu je mesto.

Gospodo narodni poslanici, dozvolite sada i da kažem nešto o tužilaštvu u Haškom tribunalu kao jedan od svedoka u suđenju veka, kao svedok gospodina Slobodana Miloševića. Odmah da vam kažem, nikad me niko od novinara do sada nije upitao i na početku da kažem da su se tamo strašne ljudske sudbine desile za koje još štampa ne zna, a ja ću na kraju reći ko je to i učinio.

Dozvolite, kada su u pitanju zločini i Haški tribunal da kažem da je taj sud vrlo čudno i osnovan i vrlo čudno, ne samo sud nego i tužilaštvo, su postupali. Kada su u pitanju zločini Hrvata nad Srbima u Hrvatskoj, ali i drugim narodima, ali u prvom redu nad Srbima u Hrvatskoj, vidim da se gospodin Rakočević smeje na žrtve koje spominjem, a onda je istina da brojni zločini nad Srbima u Hrvatskoj za vreme i posle hrvatske zločinačke akcije „Oluja“ nisu kažnjeni.

Gospodo narodni poslanici i uvaženi građani Republike Srbije, zločinačka akcija „Oluja“ je najveći i najmonstruozniji zločin protiv srpskog naroda zapadno od Drine i najveći pogrom u Evropi posle Drugog svetskog rata. Ovo vam ne govorim samo kao narodni poslanik i jedan od svedoka Slobodana Miloševića, nego vam govorim i kao stručnjak iz ovog područja.

Za osam dana Hrvatska je proterala 280.000 Srba i 280 prezločinačke akcije „Oluja“ i niko do danas nije kažnjen.

Poštovane dame i gospodo, do danas niko od neposrednih počinioca ubistava ili po komandnoj odgovornosti za više od 1.500 ubistava civila, paljenja srpskih kuća, čitavih sela i gradova i sistematskog etničkog čišćenja akcijom „Oluja“ nije odgovarao.

Hrvatska je mogla devedesete godine, ali nije htela, da se direktno suoči sa svojom dugogodišnjom zločinačkom prošlošću. Umesto toga, da se odrekne ustaške ideologije, ona i dalje do danas forsira ustašku ideologiju zasnovanu na mržnji i uništavanju svega što je srpsko. Vi to dobro znate ako dobro pratite.

Danas je ustaška ideologija jedan od temelja Hrvatske politike koja teži, nažalost, da preoblikuje kolektivnu svest hrvatskog društva, što je pogubno ne samo po Srbe u Hrvatskoj nego i po Hrvate.

Ne treba da vas čudi što su Hrvati ponovo postavili ploču sa natpisom „za dom spremni“ u Jasenovcu, jer je danas, nažalost, ustaška ideologija postala najveća hrvatska hrana. Pljačkanje, ubistva civila, silovanje žena, paljenje srpskih kuća, i ne samo srpskih, nego i drugih naroda širom Evrope, skrnavljenje crkvenih objekata je iskonska odlika hrvatskog nacionalnog karaktera od devetog veka do 20. Napisao sam knjigu koju radim 20 godina – „Zločini Hrvata od devetog veka do danas“, Sve su inostrani izvori, ne nad Srbima, nego i nad drugim narodima.

U Haškom tribunalu hrvatski koljači nisu krivi, ali je zato Milan Martić kriv za bombardovanje Zagreba sa 35 godina za poteze, dame i gospodo, koje je poduzeo kako bi se odbranio od najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata, zločinačke akcije „Oluje“, u kojoj je proterano više od 250.000 Srba.

Taj isti Haški tribunal i tužilaštvo nije sankcionisalo do danas predstavnike Hrvata zbog njihovog napada na područja pod zaštitom UN, niti je ikada kaznila Hrvate za bombardovanje i masakriranje Srba u zapadnoj Slavoniji maja gospodnje 1995. godine.

Ono što je najvažnije, a vidim da juče u diskusijama gospodi narodnim poslanicima iz opozicionih klupa nije bilo jasno, gospodo, opštepoznata je stvar, vi koji bar malo prava znate, da je Haški tribunal osnovao nelegalni organ, Savet bezbednosti UN umesto Generalne skupštine. U filozofiji prava i u pravu, ako je nešto osnovano nelegalno, sve odluke koje donosi taj organ, i u budućnosti koje će doneti, one su ništavne.

Haški tribunal i kao takav nije uspeo do dana današnjega da zadovolji pravdu, a trebao je. Haški tribunal nije kao takav, iako je ilegalan, doveo do pomirenja naroda, a trebao je. Haški tribunal je izdvojio jednu naciju, a to je srpsku naciju, kao jedinu odgovornu za svirepe zločine na području bivše SFRJ. To potvrđuje ovu moju tezu i podatak da Srbi čine preko 95% osuđenih u Haškom tribunalu na preko hiljadu godina.

Haški tribunal je za stotine hiljada prognanih Srba, hiljade mrtvih, unesrećenih, osudio nekoliko čuvara u logoru Čelebić, u Bosni, i dva kosovska Albanca, neposredna izvršioca nižeg ranga.

Nije tačno, ako se zna, a zna se, da Haški tribunal nije zločinački, da je idejni tvorac, molim vas obratite pažnju na ovo, idejni tvorac Haškog tribunala, prvi predsednik tog suda, a nadam se, čini mi se, i zadnji, poslednji, Teodor Meron rekao, citiram: „Osnujmo ad hok sud, pre osnutka, i osudimo sve srpske vođe. Jedino ih tako možemo skinuti s vlasti. Narod stoji za njih.“ Završen citat.

Uvaženi narodni poslanici, gospodo iz tužilaštva, Haški tribunal, kao svedok vam kažem, to sam izrekao čim sam došao, sad ponavljam pred vama, pred građanima Srbije, je najveći pravni, najveći politički i civilizacijski izmet kojeg je iznedrila međunarodna zajednica.

Na kraju, mi smo juče ovde slušali jednu narodnu poslanicu koja je govorila o tome kako mi trebamo kodificirati odluku Haškog tribunala i Haški sud. Ona ne zna da tu nakazu od suda nije osnovao ilegalni organ. Osnovao ga je, kako sam rekao, Savet bezbednosti UN umesto Generalne skupštine UN. Nije ni čudo što ona kaže zato što je došla iz jedne minorne poslaničke grupe čiji je predsednik te grupe, verovali ili ne, bio kandidat za predsednika Srbije i koji je u programu naveo otcepljenje KiM od Republike Srbije. Između njega, a radi se o Nenadu Čanku, i Hašima Tačija nema nikakve razlike.

Na kraju, nije on jedini u ovom visokom domu, a nema ga nikada u ovom visokom domu kao poslanika, koji je takvu tezu javno izneo, ali građani su me zadužili da to kažem, ima još narodnih poslanika koji sede ovde u ovom visokom domu i jedan od njih je Čedomir Jovanović, koji je rekao, citiram, za Republiku Srpsku, „Republika Srpska je nastala na genocidu, na srebreničkom genocidu, na etničkom čišćenju nezabeleženom u Evropi posle Drugog svetskog rata“, završen citata, 23.06. gospodnje 2012. godine.

Gospodo narodni poslanici i uvaženi građani, ja nosim vaš zahtev, tačno, precizno danas ovde, 05.04. gospodnje 2016. godine u deset sati i 16 minuta, Albin Kurti je izgovorio na B92 Info da bi voleo da predsednik Vlade u Srbiji bude Čedomir Jovanović i Žarko Korać, jer oni priznaju nezavisnost Kosova.

Dalje, 26.10.2012. godine Čedomir Jovanović je rekao: „Republička vlast je trebala i još uvek treba Vojvodinu da odvoji od Republike Srbije i da joj prizna puni suverenitet i ona treba biti nezavisna zemlja“.

Na kraju, poštovani narodni poslanici, kao čovek struke, poslednju rečenicu vam govorim, postoje dve najveće mrlje u istoriji srpskog naroda. Jedna je bila 13.07.1813. godine, kada je vožda Karađorđa ubio Nikola Novaković, kada su mu oderali glavu, zasolili, napunili pamukom i poslali u Carigrad. I druga, 28.06.2001. godine, kada je predsednika Slobodana Miloševića grupa ljudi na čelu, pored ostalog, i sa jednim narodnim poslanikom Čedomirom Jovanovićem, kad su ga na prevaru na Vidovdan ispratili nevina u Haški tribunal.

Voleo bih da istorija demantuje ove moje reči, a sve će na videlo izići. Hvala lepo, uvaženi gospodo narodni poslanici.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Postavljam pitanje Ministarstvu pravde.

Valjda već od danas bivši Zaštitnik građana, Saša Janković u poslednje dve godine kontinuirano je kršio Zakon o zaštiti građana Republike Srbije, tako što je analizirao političku situaciju u Srbiji i davao političke izjave, iako u članu 10a Zakona o Zaštitniku građana Republike Srbije stoji, citiram: „Zaštitnik građana ne može davati izjave političke prirode“. Završen citat.

Janković je u više navrata krajnje tendenciozno i neargumentovano kritikovao Vladu Republike Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Tako je 31. jula 2016. godine otvoreno napao Aleksandra Vučića zato što, citiram: „do tada nije formirao Vladu Republike Srbije“, iako zakonski rok za njeno formiranje nije bio istekao, ostalo je bilo još mesec dana.

Isto tako, Janković je bez ikakvog razloga protivzakonito napao Vladu Republike Srbije u intervjuu koji je dao 9. decembra 2016. godine, iako dobro zna da on zakonski nije ovlašćen da kontroliše rad Skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda i Javnog tužilaštva. Čak ga je zbog toga javno ukorio i njegov stranački DS kolega Nebojša Krstić, koji je rekao, citiram: „nije dobro da Saša Janković koji kontroliše rad državnih organa sam ne poštuje i krši zakon“.

Janković se kandidovao za predsednika Republike Srbije. Međutim, kandidat za predsednika države, pored ostalih, mora da poseduje izuzetne moralne vrednosti, kao što su istinoljubivost, pravedoljubivost, sabornost, marljivost i snažan osećaj ljubavi prema otadžbini, kao što to ima Aleksandar Vučić. Svi znamo da Saša Janković nema takve kvalitete, pogotovo ako se ima na umu afera „Pištolj“ u kojoj je Predrag Gojković navodno izvršio samoubistvo.

S tim u vezi, postavljam sledeća pitanja – da li je tačno da je policija 1993. godine utvrdila da je Janković imao pištolj bez dozvole? Dalje, da li je tačno da je tim pištoljem 1993. godine počinjeno samoubistvo u Jankovićevom stanu na Novom Beogradu? Da li je Saša Janković ikada odgovarao zbog nelegalnog držanja oružja? Da li je tačno da na rukama pokojnog Gojkovića nisu nađeni tragovi baruta, što znači da nije bilo samoubistva? Da li je tačno da je parafinskim rukavicama utvrđeno da na rukama Saše Mišića i Đorđa Grubačića nisu nađeni tragovi baruta? Da li je tačno da je Saša Janković imao tragove baruta na rukama? Zašto je Saša Janković na saslušanju 1993. godine rekao da nije ušao u sobu u kojoj je mrtav ležao Gojković, a 20. aprila 2015. godine je tvrdio da ga je mrtvog mazio po glavi? Zašto je Saša Janković pištolj držao nelegalno i nebezbedno? Da li je tačno da je otac Jankovića na dan samoubistva iz Loznice u Beograd doneo oružani list koji je izdan samo dan pre samoubistva? Pazite dobro, da li je tačno da je jedan od trojice iz stana Jankovića koji su bili prilikom ubistva Predraga Gojkovića kasnije sudelovao kod ubistva Željka Ražnatovića Arkana i šta nam to govori, dame i gospodo? Kada je Saša Janković govorio istinu, kada je pre deset godina izjavio da mu je Gojković bio najbolji prijatelj ili krajem aprila 2015. godine kada je izjavio da nisu bili bliski?

Sve nam to govori da je Janković veoma opasan čovek. Bivši režim ga je postavio na funkciju Zaštitnika građana, uslovljavajući ga, po meni, da ne ukazuje na njihove lopovluke i kriminal, a oni da ne postavljaju njegovo pitanje odgovornosti u aferi „Pištolj“. Zato vas ne treba čuditi što je Janković slagao da je Aleksandar Vučić ukrao 319.000 glasova na predsedničkim izborima, jer tvrdnja dolazi od čoveka koji laže, a onaj koji laže taj i krade i ubija, kaže se u jednoj premisi u udžbeniku logike iz srednje škole.

Hvala građanima Republike Srbije što su svojim glasom za Aleksandra Vučića onemogućili da Saša Janković, jedan osumnjičeni ubica, ne dođe na čelo predsednika države. Apelujem na sve predsedničke kandidate da pokažu minimum civilizacijske kulture i demokratske odgovornosti i čestitaju Aleksandru Vučiću na pobedi, jer da je neko od njih pobedio Aleksandar Vučić bi bio prvi koji bi im čestitao, zbog sebe, zbog građana Srbije, zbog otadžbine koju voli iznad svega. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 09.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 16.04.2016 - 03.06.2016.
- Filozofski fakultet – Kosovska Mitrovica (Profesor) Javni Mesečno 124000.00 RSD 01.01.2015 - 31.12.2015.
- Filozofski fakultet u Beogradu (Projekat Ministarstva nauke) Republika Mesečno RSD 01.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27500.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 09:30