MARKO ATLAGIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 30.04.1949. godine.

Osnovnu školu je završio u Ostrovici, a gimnaziju pedagoškog smera u Benkovcu. Nakon završene gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zadru, smer istorija i pedagogija. Posle završenog fakulteta, upisao je postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Zadru, smer pomoćne istorijske nauke, gde je magistrirao 1981. godine. Doktorirao je 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Prištini.

Radio je kao profesor na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta Nikola Tesla u Kninu i Filozofskom fakultetu u Nišu (u trećinskom odnosu). Profesor je Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i član Senata Univerziteta.
Bio je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsednik opštine Benkovac, kao i predsednik Republičke zajednice za nauku Hrvatske.
Objavio je osam knjiga i preko 150 naučnih radova.

Nakon izbora 2012. godine, izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Mandat mu je potvrđen i nakon izbora 2014 i 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 13
  • 0
  • 0
  • 0
  • 7 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Molba bolonjci - hitno

čeka se odgovor 5 meseci i 11 dana i 16 sati

Poštovani, obraćam Vam se kao student bolonje generacija 2007/2008 Univerziteta u Nišu. Trenutno se veliki broj bolonjaca upisanih u prvu godinu studija 2006/ 2007 , 2007/2008 nalazi u veoma lošem položaju.

Stari studenti cena ispita

čeka se odgovor 5 meseci i 1 dan i 12 sata

Poštovani, Ako je ministarstvo odobrilo starim studentima produženje roka za dve godine pri tom da se ne menjaju cene upisa, cene godišnjih studija, cene uplatnica za ispit, kako je moguće da se na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu donese nov cenovnik o ispitima gde su cene za prijavu ispita...

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

čeka se odgovor 5 meseci i 26 dana i 15 sati

Poštovani g-dine Atlagiću, Obraćam Vam se povodom Nacrta izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju , a obzirom na činjenicu da su gorepomenutim Nacrtom izuzeti studenti magistarskih i doktorskih studija po "starom". Naime, magistrirala sam 2010.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Poštovana predsednice, postavljam poslaničko pitanje MUP-u, Ministarstvu pravde i Ministarstvu odbrane.
Opšte je poznato da ministar odbrane svake zemlje, pa i Republike Srbije, treba da ima, pored ostalih, izuzetne moralne vrednote. Takav slučaj nije bio sa bivšim ministrom Republike Srbije Draganom Šutanovcem. Za vreme ministra odbrane Republike Srbije Dragana Šutanovca Vojska Srbije pala je na najniže grane. Šutanovac je Vojsku Srbije sveo na niži nivo nego što je lovačko društvo. Šutanovac je veliki deo najboljeg starešinskog kadra penzionisao u najboljim godinama života, kada su uveliko bili radno sposobni i iskusni. Dragan Šutanovac je uklonio iz Vojske Srbije 26 srpskih generala, ratnih komandanata, načelnika sektora i uprava.
Da li je tačno, a tvrdim da je tačno, da je Dragan Šutanovac kao ministar vojni prilikom nabavke mobilnog sistema radio relejnih uređaja preko „Jugohemije“ na kursnim razlikama oštetio budžet Republike Srbije za oko 270 miliona dinara? Da li je tačno, a tvrdim da jeste, pitam nadležna ministarstva, da je Dragan Šutanovac kao ministar vojni dodelio svom najboljem drugu Aleksandru Babcu poslove u vrednosti od 156 miliona dinara i da je u vremenu od 2008. godine do 2010. godine potpisao desetine ugovora sa firmom „Medikalker“ u kojoj je njegov najbolji drug Babac bio direktor marketinga?
Da li je tačno, a tvrdim da je tačno, da je ministar vojni Dragan Šutanovac platio nadogradnju tj. da je opravak softvera za VMA u iznosu od 850 miliona evra, što je četiri puta više nego što je kompjuterski program koštao kada je bio kupljen?
Da li je tačno, a tvrdim da je tačno, da je Dragan Šutanovac kao ministar vojni naredio da se helikopterom prevozi hrana za konje, odnosno seno?
Da li je tačno, a tvrdim da je tačno, da je Saša Radulović, poznatiji kao kralj stečaja, kao stečajni upravnik građevinskog preduzeća „Novi autoput“ milionski vredne računovodstvene poslove dao kompaniji „Biznis servis“ koja je registrovana na njegovu suprugu u kojoj je Saša Radulović bio suvlasnik?
Da li je tačno, a tvrdim da je tačno, da je Sašu Radulovića Agencija za licenciranje stečajnih upravnika kaznila sa 100 hiljada dinara, a Privredni sud u Beogradu razrešio dužnosti stečajnog upravnika?
Dozvolite samo nekoliko citata iz 2011. godine iz dnevne štampe: „Raduloviću, bruko, koliko si miliona maznuo?“ – 31. 05. 2011. godine. „Kurir – Uhvatio stečajnog fantoma“ – 27. 04. 2011. godine. „Radulović otima pare od žrtava prevara“, „Radulović ojadio šećerane“, „Policija češlja kralja stečaja“ – 14. 04. 2011. godine. „Saša Radulović – stečajni upravnik u 14 preduzeća dobio je mesečno dva miliona i 100 hiljada dinara“.
Poštovani građani, Radulović se deklarisao kao borac protiv burazerske i kumovske politike.
Pitam Ministarstvo za državnu upravu da li je tačno, a tvrdim da je tačno, da je na odborničkoj listi Skupštine opštine Vračar u Beogradu stavio Kljajić Ivana i ženu mu, Kljajić Oliveru, Petronijević Milenka, kuma Kljajić Ivana, Petronijević Draganu, ženu Petronijević Milenka, Babić Srećka i njegovu ženu Babić Draganu? E, tako se on bori protiv burazerskih politika.
Radulović je kao stečajni upravnik dobio 495 mesečnih naknada, prostom računicom dolazimo do cifre 50 miliona dinara, koju je politički luftiguz kradulović stavio u svoj džep. Hvala.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 14.12.2016.

Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, gospodine Arsiću, poštovani narodni poslanici, poštovana ministarko, sa saradnicima, drago mi je što vas i u ovom mandatu vrlo često viđamo u ovom visokom domu, zajedno sa vašim saradnicima, što govori o vašem predanom radu. Kako vas, tako i vašeg ministarstva i Vlade, u celini.
Moja malenkost neće govoriti o setu ovih zakona, jer ste to bolje učinili vi u uvodnom delu, bolje nego ja i naš predstavnik poslaničke grupe, koleginica Katarina Rakić.
Dozvolite samo nekoliko rečenica da kažem o Zakonu o komunalnoj delatnosti. Ovaj zakon, kao i mnogi drugi ima svoje uporište u ekspozeu predsednika Vlade Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića, kojeg je on prezentovao nama, narodnim poslanicima, a i građanima Republike Srbije, prilikom izbora Vlada Republike Srbije, 9. avgusta gospodnje 2016. godine.
I da ne zaboravimo, dajem na znanje gospodo, vama narodni poslanici, a i građanima Srbije da je ekspoze predsednika Vlada Republike Srbije, Aleksandra Vučića najtransparentniji, najkonkretniji, najveći 260 strana i najbolji od svih prethodnih 73 ekspozea predsednika Vlada Republike Srbije, počevši od prvog ekspozea predsednika Vlade, moderne Srbije, Prote Matije Nenadovića 1805. godine do danas.
Ujedno nas obaveštava dame i gospodo, da je ekspoze predsednika Vlade gospodina Aleksandra Vučića, citiram u jednom međunarodnom časopisu koji se nalazi „Si mago“ listi, to je prvi put u modernoj istoriji Srbije da je jedan ekspoze predsednika Vlade, citiram u tako jednom prestižnom međunarodnom časopisu.
Na stranici 56 ekspozea piše, citiram – u preciznoj raspodeli nadležnosti između republike i lokala koja mora da se pojednostavi i izoštri uspostavljanjem čvrstih granica dozvoljenog ponašanja, završen citat, a to se odnosi i na ovaj zakon o komunalnoj delatnosti. Vi koji ste ga pročitali vrlo dobro znate da je razgraničena nadležnost između lokala i republike.
Gospodo narodni poslanici, tako to radi naš predsednik Vlade. Po sistemu retko viđenom u novijoj političkoj kulturi Srbije. Ja vam saopštavam taj sistem, a vi ga proverite svaki put kada uzimam reč. Taj sistem je napisano-izrečeno-ostvareno.
Napisano kako vidite na stranici 86 ekspozea, izrečeno 9. avgusta, gospodnje 2016. godine u ovom visokom domu Narodne skupštine Republike Srbije i ostvareno, evo gospodo vama na klupama danas. Ti zakoni zaista stoje.
Gospodo narodni poslanici, ovaj predlog zakona je veoma važan za dalji ekonomski, privredni i ukupni društveni napredak našeg društva. Zato je njegovo usaglašavanje sa nekim odredbama zakonodavstva EU izuzetno važno. On ima izuzetno važnost između ostalog i zbog toga što se Vlada Republike Srbije odlučila i većina građana Republike Srbije i poslanika u ovom visokom domu za modernizaciju Republike Srbije i ovi zakoni danas čine sastavni deo modernizacije Republike Srbije.
Neću mnogo o njemu govoriti, ali ću pokušati odgovoriti nekim narodnim poslanicima koji su danas izneli određene primedbe. Jedna od primedbi jeste bila jednog narodnog poslanika koji je predsednik jedne minorne političke grupe, a poznat je po tome što je silazio kroz odžak u ovaj visoki dom i iz potkrovlja ovog visokog doma pretio RIK-u i pošto čitavo jutro, kako vidite i dan je zagovarao ekonomski nacionalizam, poznat je po tome što je 2004. godine za vreme pogroma na KiM sakrio se u jednu biblioteku i kao miš između knjiga tako dočekao taj pogrom.
Građani me pitaju zašto uvek neistine priča kako ste videli danas, zašto lupeta kažu? Pošto je profesor srpskog jezika i književnosti, ja sam im odgovorio da je izmislio osmi padež lupetiv.
Poštovane dame i gospodo, dozvolite da kažem na primedbu, pošto je rekao da nije bio na javnoj raspravi, iako je gospođa ministarka to opovrgla, dozvolite samo da nekoliko subjekata kažem, da navedem ko je sve raspravljao o ovom zakonu. Pored ostalih, predstavnici resornih ministarstava, i to četiri ministarstva. Primedbu je izneo predstavnik jedne minorne političke grupe, pa verujem da je pročitao ovaj zakon ili se pravi da nije pročitao, ne znam o čemu se radi. Dalje, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici sindikata zaposlenih u komunalnim delatnostima, Privredna komora Srbije, Stalna konferencija gradova i opština i Republička komunalna inspekcija koja je izuzetno ulogu odigrala povodom koncepcije ovog zakona.
Nemojte se čuditi, gospođo ministarka, što su vas neki predstavnici političkih stranaka u ovom visokom domu vas i predsedavajućeg izvređali. To dolazi od jednog bivšeg premijera, na žalost i ministra, koji je poznat samo po dve stvari građanima Srbije, u prvom redu zbog toga što je uzeo nezakonito iz budžeta Republike Srbije 530.000 evra za subvencije, a samo zato što je kalemio vinovu lozu na travu i drugo što je vakcinisao kokoške u selu Pukovac i pravio vakcinu od jogurta i vode. Kokoške su uginule, on je uzeo pare i pobegao.
Dozvolite da kažem da je poznat i po vinogradu u mestu Čoki i vinariji koja nikada nije bila.
Izneli još jednu primedbu da je naša stranka, SNS, koristila se komunalnim preduzećima i da smo svoje kadrove koristili i maltene nečasne radnje radili.
Citiraću izveštaj Revizorske komisije ovde u Beogradu. Predstavnici bivšeg režima su tzv. đubretskoj mafiji u Beogradu za vreme svog vladanja oštetili budžet za 319.000 dinara i osuđeni prvi put na 73 godine, ponovo poništili, drugi put 73. Čini mi se da nije još proces završen. Na kraju, uništili su našu prošlost, budućnost naše dece, a nas krive, našu sadašnjost, a da su ostali na vlasti samo godinu dana, pošto je 78 dana ostalo do bankrota, uništili bi naše korene. Hvala lepo.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 13.12.2016.

Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije gospodine Arsiću, poštovani gospodine ministre sa saradnicima, poštovane dame i gospodo, moja malenkost će nekoliko rečenica da kaže o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Pre toga, dozvolite, gospodine ministre sa saradnicima, da izrazim svoju zahvalnost što vas sve češće vidimo u ovom visokom domu, vas i vaše saradnike, naravno, to govori o vama i vašem predanom radu, kao i o vašem ministarstvu i Vladi u celini.
I ovaj Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ima svoja uporišta u ekspozeu predsednika Vlade Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića, kojeg je on prezentovao nama narodnim poslanicima, a i građanima Republike Srbije, prilikom izbora Vlade Republike Srbije 9. avgusta gospodnje 2016. godine.
Dame i gospodo narodni poslanici, dajem na znanje vama, posebno građanima Srbije, a posebno dvojici novinara, novinaru Kesiću i novinaru Ivanoviću, da je ekspoze predsednika Vlade Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića najtransparentniji, najprecizniji, najtemeljitiji, najveći, 260 strana, a samim tim, i najbolji od svih 73 prethodna ekspozea predsednika vlada Republike Srbije počevši od prvog ekspozea predsednika Vlade prote Matije Nenadovića 1805. godine do danas.
Gospodo, vi koji dobacujete iz opozicije, lagao sam, proverite, imate u arhivi. Ekspoze predsednika Vlade gospodina Aleksandra Vučića iz 2014. godine je citiram u jednom međunarodnom časopisu koji se nalazi na „Scimago listi“ 2016. godine.
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, to je prvi put u modernoj istoriji Srbije da je jedan ekspoze jednog predsednika Vlade Republike Srbije citiram u jednom prestižnom međunarodnom časopisu.
(Vjerica Radeta, s mesta: Još mu aplaudiraju.)
To vaspitanje, koleginice, kući ponesite večeras sa sobom.
Na stranici 40. ekspozea predsednika Vlade gospodina Aleksandra Vučića piše, citiram – Vlada će nastaviti pregovore sa EU integracijama uvažavanjem osnovnih principa evropske poljoprivredne politike, a posebno vodeći računa o interesima naših poljoprivrednika, završen citat.
Drago mi je, gospodine ministre, što su jedan deo narodnih poslanika danas citirali ekspoze predsednika Vlade, jer u svim savremenim modernim državama ekspoze svakog predsednika vlade je u stvari program i to svaki poslanik u svakom evropskom parlamentu svakog dana nosi u torbi. Koliko naši nose, neka sami ocene da li ga nose ili su ga možda ostavili negde sa strane.
Evo, gospodo narodni poslanici, tako to radi naš predsednik Vlade Aleksandar Vučić po sistemu retko viđenom u našoj političkoj kulturi, a taj sistem glasi, ja ću ga obrazložiti, voleo bih da me neko demantuje, pogotovo jedan narodni poslanik iz opozicije koji se smeška. Sistem glasi – zapisano, izrečeno, ostvareno. Predsednik Vlade Vučić je zapisao, kako vidite iz citata u ekspozeu na stranici 40, da će doći do promene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i izrekao to 9. avgusta 2016. godine u ovom visokom domu, pred nama i građanima Republike Srbije i ostvario, gospodo, evo ga pred vama danas. Nadam se da ćete i vi glasati za njega za dan, dva kada budemo glasali.
Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, Republika Srbija je marta 2012. godine dobila status kandidata i time mogućnost da koristi finansijska sredstva, komponente IPARD fondova namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju. Po tome je osnovni i neizbežan uslov korišćenja decentralizovani sistem upravljanja. Uprava za agrarna plaćanja je deo tog decentralizovanog sistema, kako su i neki narodni poslanici danas napomenuli.
Interne procedure Uprave za agrarna plaćanja biće ocenjena od strane Evropske komisije i te procedure moraju biti u skladu sa zahtevima EU i to je naš zadatak i mi ćemo taj zadatak, nadamo se, vrlo brzo ispuniti. Zato je potrebno izmeniti postojeći pravni okvir, kako procedura radaUprave za agrarna plaćanja ne bi bila u suprotnosti sa odredbama nacionalnog prava.
Izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu i ruralnom razvoju odnose se i na odredbe kojima se uređuje postupak Uprave za agrarna plaćanja u pogledu dodeljenih sredstava IPARD fonda.
Poštovani gospodine potpredsedniče, poštovani gospodine ministre, posebno se vama obraćam, iako po proceduri ne bi, i na neki način da vas se izvinim za neistine koje ste danas, ovde moja malenkost nije napuštala Skupštinu, izrečene, iako ste vi vrlo dobro to demantovali. Međutim, neistina da nije poljoprivredna proizvodnja povećana, a ona je povećana sa 7%. Nije našao za shodno, a sedi desno od mene, narodni poslanik da se izvini. To je sastavni deo političke kulture svakog narodnog poslanika.
Vlada, rečeno je, dovodi „Tenis“ iz Nemačke, ali nije u interesu građana Republike Srbije, što ste vi demantovali. Dabome da je u interesu Republike Srbije, a gospodin sedi desno od mene u opoziciji. Da Vlada nema viziju u poljoprivredi, totalna neistina ili, kako bi naš narod rekao laž. Upravo viziju gospodine ministre, u kojoj ste vi govorili, stoji u ekspozeu predsednika Vlade i vi ste to naglasili a narodni poslanik nije našao shodno da pogleda program svoje Vlade, jer često puta kaže – vaša vlada, čijom sam izjavom šokiran, valjda je i njegova, oni su naša opozicija, valjda nisu nečija druga. Da je Aleksandar Vučić grobar poljoprivredne politike, upravo je obrnuto. Dakle, jedina je ova Vlada pokušala na neki način da izvlači zemlju iz krize, odnosno i na području poljoprivrede.
Jedan ministar bivšeg režima kritikovao je i vas, gospodine ministre, i bivšu ministarku, a bio je ministar poljoprivrede i poznat je po tome samo što je za godinu dana, verovali ili ne, dozvolio da se zakolje 250 hiljada krava od 500 hiljada. To je čak i državni revizor citirao, a za nesreću našu bio je i ministar pravde i uništio pravosudni sistem, iza njega samo je pustoš ostajala, nema ga da mu ovde u lice kažem, jer ga obično nema ovde, nego kad izreče svoje osnovne misli koje obično nisu tačne.
Jedan predsednik jedne minorne stranke je izgovorio toliko neistina danas, a poznat je po tome samo što je kroz odžak ovog visokog doma silazio u potkrovlje Narodne skupštine i vršio pritisak na RIK i zavrtao jednoj gospođi ruku, a isto po drugoj stvari je poznat po tome što je bio junačina…

Imovinska karta

(Beograd, 09.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 16.04.2016 - 03.06.2016.
- Filozofski fakultet – Kosovska Mitrovica (Profesor) Javni Mesečno 124000.00 RSD 01.01.2015 - 31.12.2015.
- Filozofski fakultet u Beogradu (Projekat Ministarstva nauke) Republika Mesečno RSD 01.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27500.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 09:30