OLIVERA PEŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1979. godine. Živi u Leskovcu.

Diplomirana je ekonomistkinja.

Šefica odborničke grupe SNS u Skupštini grada Leskovca.

Zamenica je direktora Agencije za lokalni ekonomski razvoj i šefica tima za sprovodjenje resertifikacije grada Leskovca kao mesta sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Na vanrednim parlamentarnim izborima marta 2014. izabrana je za narodnu poslanicu. Mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 50
  • 0
  • 67
  • 3
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 8 meseci i 19 dana i 23 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 10 meseci i 21 dan i 18 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Zahvaljujem gospodine Arsiću.

Uvažena ministarko sa saradnikom, dame i gospodo narodni poslanici, podnela sam amandman kojim predlažem da se u članu 3. Predloga zakona dodaje stav 2. kojim se dodatno definiše član 3. ovog zakona.

Članom 3. se definiše obrazovanje saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, radi davanja mišljenja povodom predloga za uređenje ratnog memorijala i uklanjanje ratnog memorijala.

Važna novina u ovom Predlogu zakona je utvrđivanje nadležnosti Ministarstva zaduženog za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, za davanje saglasnosti za podizanje novog ratnog memorijala.

Takođe, važno je i definisanje elemenata kada nije dozvoljeno postavljanje novog ratnog memorijala. Ovakav uređen sistem će doprineti unapređenju poštovanja ljudskih prava, nacionalnih i verskih osećanja, tradicije, kao i poboljšanja turističke ponude Srbije.

Pozdravljam odredbu kojom se definiše vođenje obavezne evidencije o ratnim memorijalima u zemlji i inostranstvu. Naša je obaveza da štitimo naše kulturno nasleđe i ovaj zakon ide upravo u tom pravcu. Zahvaljujem.

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Zahvaljujem predsednice.

Uvaženi ministre sa saradnikom, dame i gospodo narodni poslanici, član 4. definiše sastav Saveta negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, koji se obrazuje radi davanje mišljenja povodom predloga za uređenje i uklanjanje ratnih memorijala.

Predlogom zakona definisano je da Savet imenuje ministar nadležan za poslove negovanja tradicije oslobodilačkih ratova i to na period od četiri godine. Ovaj Savet će imati jasno definisane kriterijume vezano za podizanje novih memorijala. Tačno će se znati kome će se spomenici podizati, zašto će se podizati i čije će sećanje trebati da slave.

Srbija ima oko 600 spomenika i memorijala u zemlji i inostranstvu, a ova oblast je bila decenijama unazad neuređena. Naša je obaveza da čuvamo ratne memorijale, naša je obaveza da pamtimo i prenosimo sećanja budućim generacijama i ovaj predlog zakona će nam pomoći u tome. Zahvaljujem.

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, podnela sam amandman kojim predlažem da se u članu 2. Predloga zakona doda stav 2. kojim se dodatno definišu uvodne odredbe i član 2. ovog zakona.

Ono što je najvažnije jeste da ovaj zakon stvara potrebne uslove za zaštitu kulturnog nasleđa Republike Srbije. Veoma je važno da se razgraniče nadležnosti u finansiranju redovnog održavanja i investicionog održavanja između nadležnog ministarstva i jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalaze ratni memorijali, i to je ono što se upravo definiše ovim predlogom zakona, jer se jasno preciziraju dužnosti jedinice lokalne samouprave vezano za redovno održavanje, sa jedne strane, odnosno, sa druge strane, jasno se definišu nadležnosti Republike Srbije kada je u pitanju investiciono održavanje.

Takođe, Predlogom zakona se definiše i prevazilaženje problema onda kada jedinice lokalne samouprave nisu u mogućnosti da obezbede finansijska sredstva vezano za redovno održavanje ratnih memorijala koji su od značaja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije. Predlogom zakona se uređuje i pitanje održavanja i nadležnosti u oblasti zaštite ratnih memorijala u inostranstvu, a zakonom se definiše i obaveza vođenja evidencija o ratnim memorijalima u zemlji i inostranstvu.

Određuje se i nadležni organ za vođenje evidencije, kao i centralna evidencija koju vodi ministarstvo nadležno za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije. Hvala.

Imovinska karta

(Leskovac, 02.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96200.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 14:09