SONJA VLAHOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1969. godine u Peći. Živi u Beogradu.

Diplomirana ekonomistkinja.

Za narodnu poslanicu izabrana je na izborima 2014. godine, a mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 57
  • 0
  • 62
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 11 dana i 17 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 20 dana i 1 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 21 dan

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Hvala, poštovani predsedavajući.

Ovo je moj četvrti amandman na Predlog zakona, član koji se tiče načela integrisanog delovanja i među sektorske saradnje.

Kao što i znamo imamo sedam načela, delovanje u sistemu smanjenja rizika od katastrofa i otklanjanju i upravljanju u vanrednim situacijama. Ovaj član tretira jedno načelo.

Već sedmi dan diskutujemo o ovom predlogu, o svim predlozima zakona, a treći dan o amandmanima na predlog zakona.

Zaključili smo i sami u našim diskusijama, da je ovo preventivan zakon gde se preventiva ističe u prvi plan i otklanjaju svi nedostaci do sada uočeni, što se tiče prethodnog zakona koji je još uvek na snazi.

Jedna novina, već sam i naglasila, je da više imaju zadatak i obaveze lokalne samouprave.

Živim u Beogradu i do sada je Grad Beograd, naravno bio tretiran samo kao lokalna samouprava. Novina u ovom predlogu zakona je da Beograd koji ima 17 opština, ima obavezu, u stvari sada i opštine imaju svoje obaveze, što se tiče primene ovog zakona, zato što je veoma bitno kada dođe do hitnih situacija, do reagovanja, da i gradske opštine dobiju obaveze u reagovanju i otklanjanju u rizicima od katastrofa.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, znamo koliko smo dobre rezultate i u prethodnoj godini i u sadašnjoj, sada u ovoj godini nastavili. NJihov zadatak je da brinu o bezbednosti naše zemlje i o svom građanima, što i sami rade, a ovaj zakon nije samo predlog i usklađivanje sa zakonima EU, već poštovani građani i građanke, ovaj zakon je bitan za vas, za našu bezbednost. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Zahvaljujem, poštovani predsedavajući.

Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama je zajednička priprema, angažovanje obaveze zajednice, jedinica lokalnih samouprava, pravnih subjekata i građana.

Predlogom zakona se otklanja ono što se u praksi pokazalo kao nedovoljno efikasno, a nova rešenja pojednostavljena i lakša za primenu. Preventivne aktivnosti i samo ne preduzimanje istih od strane subjekata sistema je ključni nedostatak koji se pokazao u prethodnom periodu. Plan zaštite i spasavanja izgradio je do sada mali broj jedinica lokalnih samouprava, a novim zakonskim rešenjima pomažemo subjektima sistema, a sve u cilju smanjenja rizika od katastrofa. Uređena su planska dokumenta, unapređen proces saradnje i dijaloga između različitih institucija na nacionalnom nivou, međunarodnoj saradnji i u domenu prevencije, a i u domenu humanitarne pomoći.

Građani imaju veliku ulogu u vanrednim situacijama i pravovremeno reagovanje građana i određenih institucija takođe je propisano zakonom. Lekciju koju smo 2014. godine naučili uspećemo da primenimo kroz dobra zakonska rešenja i budemo spremni za godine koje nam dolaze. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.11.2018.

Hvala, poštovani predsedavajući.

Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama je nadogradnja postojećeg sistema i Zakona o vanrednim situacijama.

Ključno obeležje ovog zakona predstavlja stavljanje preventive u prvi plan. To je, u stvari, zajednička priprema i angažovanje samih lokalnih samouprava, pravnih subjekata i samih građana.

Novina što se tiče grada Beograda, kojeg kao lokalna samouprava čini 17 opština, je ta što je obaveza lokalne samouprave proširena i na gradske opštine grada Beograda. Beograd se do sada tretirao kao lokana samouprava koju čini 17 opština i zbog sporosti u reagovanju, nedoumicama i raznim drugim nedostacima u sistemu predato je sada jedinicama koje su opštinske u gradu Beogradu, jer one nisu lokalne samouprave, ali imaju prenete nadležnosti i imaju odeljke lokalne samouprave i značajne su u aspektima spašavanja.

Želim da pohvalim i istaknem rad MUP-a u protekloj 2017. godini. Pripadnici MUP RS u prethodnoj godini su napravili rekordne rezultate u više oblati. Navela bih smanjenje stope kriminaliteta. Rezultati koji su najbolji u proteklih 10 godina. Gledajući ovaj period, počinjeno je i najmanje krivičnih dela ubistva, dok je broj saobraćajnih nezgoda za 17% u proseku poslednjih 10 godina smanjen.

Pripadnici MUP-a su u 2017. godini ugasili više od 31.000 požara. Izdali su više od 2,4 miliona pasoša, ličnih karata, vozačkih i saobraćajnih dozvola, a na graničnim prevozima je izvršena kontrola skoro 69 miliona putnika.

Rezultati rada MUP-a se vide i u 2018. godini, jer je njihov zadatak da Srbija, a i njeni građani, budu bezbedni i sigurni.

Na kraju, želela bih da pohvalim i rad Ministarstva pravde, čije ću Predloge zakona, izmene i dopune zakona, podržati u danu za glasanje, a naročito bih istakla i nove zakone, kao što je Zakon o besplatnoj pranoj pomoći i Zakon o lobiranju. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 15:35