SVETLANA NIKOLIĆ-PAVLOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1955. godine. Živi u Ćupriji.

Po zanimanju je lekar, specijalista kardiologije.

Načelnica internističkog sektora opšte bolnice u Ćupriji.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Osnovne informacije

Statistika

  • 27
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 20 dana i 16 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 28 dana i 21 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 30 dana i 16 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, doniranje ljudskih organa dostiže svoj puni smisao kada se određeni organ preminule ili žive osobe tokom metoda transplantacije presađuje u telo obolele osobe, kako bi ona nastavila normalni život.

Organi osobe kod koje je ustanovljena moždana smrt moraju biti presađeni pre nastupa metaboličkih promena u organizmu. Za transplantaciju srca taj rok iznosi 24 sata, do 24 sata nakon ustanovljene moždane smrti. Za transplantaciju jetre ne duže od 10 sati, za transplantaciju bubrega taj rok iznosi i do 48 sati nakon ustanovljene moždane smrti.

Zahvaljujući predanoj, savesnoj i odgovornoj politici rukovodstva ispred Ministarstva zdravlja i vas, gospodine ministre zdravlja, čije je sprovođenje dovelo do zaustavljanja propadanja zdravstva, stavljanje srpskog zdravstva na evropsku listu po kriterijumima zdravstvenog potrošačkog indeksa, gde smo sada sa 36. mesta se popeli na 24. mesto, čak ispred nekih zemalja EU, ukupno jedanaest zemalja, za kratko vreme mi danas ozbiljnim argumentima možemo da govorimo o donošenju ovog izuzetnog zakona koji je na dnevnom redu.

Kako se ovim zakonom stvaraju uslovi za promociju donatorstva ljudskih ćelija i tkiva, odnosno podiže svest naših građana, o značaju doniranja, SNS će u Danu za glasanje glasati za ovaj predloženi zakon. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, Nacrt zakona o presađivanju ljudskih organa podrazumeva uvođenje pretpostavljene saglasnosti po kojoj su svi građani Srbije potencijalni donori, ukoliko to izričito ne odbiju. Ipak, i dalje će se tražiti odobrenje porodice da se organi njihovih najmilijih koji se nađu u stanju moždane smrti mogu iskoristiti za transplantacije i produžavanje života onima kojima je to jedini lek.

U toku 2017. godine u Srbiji je bilo 40 preminulih donora. Urađene su 92 transplantacije, od toga 62 bubrega, 23 jetre i sedam transplantacija srca. U toku januara i februara 2018. zabeleženo je sedam donora i obavljeno je 16 transplantacija. Ipak na transplantaciju i dalje čeka veliki broj ljudi. Nažalost, previše organa propada, jer ljudi umiru, a ne ponudi se mogućnost da se iskoriste za transplantaciju i preživljavanje drugih pacijenata. Od jednog donora mnogo osoba može da nastavi da živi. Važna je dobra unutrašnja organizacija transplantacionog programa. To podrazumeva postojanje nacionalnog i bolničkih koordinatora za ovu oblast, finansijsku stimulaciju ljudima koji to rade da bi se motivisali i naravno uređen sistem, odgovorno rukovodstvo, posvećen i humani rad.

Kako se ovim zakonom stvaraju uslovi za promociju donatorstva ljudskih ćelija i tkiva, odnosno podiže svest naših građana o značaju doniranja, SNS u danu za glasanje glasaće za ovaj set predloženih zakona. Zahvaljujem.

Deveto vanredno zasedanje , 20.07.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, koleginice i kolege narodni poslanici, dragi građani Srbije, jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona je povećanje kadaveričnih donacija, povećanja broja uspešno obavljenih transplantacija organa, smanjenje listi čekanja za transplantaciju organa. Zakonom je propisano donošenje programa transplantacije koji će biti jedinstven na teritoriji Republike Srbije.

Program transplantacije je jedinstven na teritoriji Republike Srbije. Program transplantacije koji će definisati jasne procedure i postupke u vezi organizacije medicinskih timova, finansiranje celokupnog postupka, presađivanje organa.

Bilo je neophodno da se utvrde osnove za uspostavljanje organizacionog sistema, kao i da se utvrde efikasne procedure za doniranje ćelija i ljudskih tkiva, odnosno pribavljanje organa umrlih lica u skladu sa stručnim smernicama i etičkim načelima, savremenim standardima medicinske nauke i prakse, kao i osnove kvaliteta i bezbednosti organa za presađivanje.

Predlogom zakona na jasan način je izvršena podela zdravstvenih ustanova koje će obavljati poslove presađivanja, odnosno eksplantacije organa i donor bolnica. Na jasan način je izvršena podela poslova i obaveza koje obavlja jedna, odnosno druga gore pomenuta zdravstvena ustanova.

Takođe ovim zakonom je precizirana uloga i zadaci Uprave za biomedicinu kao kompetentnog tela u oblasti biomedicine na nivou cele Republike Srbije, odnosno formiranje inspekcijskog nadzora u okviru Uprave za biomedicinu.

Jedna od važnih novina ovog zakona je i pojednostavljenje postupka davanja pristanka za presađivanje organa, izbegavajući nepotrebne finansijske troškove vođenja registra, odnosno uvođenje zabrane o darivanju organa davaoca organa, zakon je pružio mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani u pismenom ili usmenom obliku darivanje svojih organa, kao i mogućnost članova porodice da to učini, ukoliko se umrlo lice za života nije izjasnilo u vezi sa tim, dok je u pogledu maloletnih građana predviđen informisani pristanak zakonskih zastupnika ili staratelja.

Kako se ovim zakonom stvaraju uslovi za promociju donatorstva ljudskih ćelija i tkiva, odnosno podiže svest naših građana o značaju doniranja SNS će u danu za glasanje sa posebnim zadovoljstvom glasati za ovaj i ostale predložene zakone.

Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima donosi, rekla bih, revolucionarne promene i tek po usvajanju i početku primene ovog zakona će se videti koje su koristi, jer će svima koji čekaju transplantaciju to značiti život. Onima kojima je transplantacija jedina opcija ozdravljenja čekaju taj trenutak. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Ćuprija, 18.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Opšta bolnica Ćuprija (Kardiolog-šef odeljenja) Republika Kvartalno 334000.00 RSD 01.01.2016 - 31.03.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27200.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 15:59