VEROLJUB ARSIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen 28. avgusta 1969. godine u Požarevcu. Živi u Požarevcu.

Srednju elektro-tehničku školu završio u Obrazovnom centru „13. oktobar“ u Kostolcu.

Od 1990. godine vršio je funkciju direktora DP „EMICK“ Kragujevac. Osnivač je i vlasnik PD D.O.O. „VECKO“ Požarevac od 1992. godine do danas.

Za narodnog poslanika biran je na izborima koji su održani 2000. godine, 2003. godine, 2007. godine, 2008. godine, 2012. godine i 2014. godine. U devetom sazivu bio je na funkciji šefa poslaničke grupe, a u poslednjem desetom sazivu bio je na mestu potpredsenika Narodne skupštine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Govori engleski i ruski jezik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 76
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Ponovljeno pitanje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 10 meseci i 4 dana i 15 sati

Poštovani poslanici PG SNS, OVO samo jedno od pitanja koje smo Vam postavili pre više od 4 meseca a nismo dobili odgovor. Prošlo je više od 4 godine vladavine SNS-a a ništa nije urađeno da se afera reši a akcionari obeštete.

Obeštećenje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 13 dana

PITANJE ZA POSLANIČKU GRUPU SNS: KADA ĆE BITI OBEŠTEĆENI OPLJAČKANI AKCIONARI AGROBANKE? NAJNOVIJE saopštenje akcionara Agrobanke povodom 4 godine od nelegalnog zatvaranja Agrobanke i pljačke njenih akcionara. B92| sreda, 25.05.2016.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treće vanredno zasedanje, 19.07.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, ne mogu da verujem da kolega poslanik bude toliko, hajde da kažem, bezobrazan, da pita šta je sa izveštajima Zaštitnika građana, Agencije za borbu protiv korupcije itd. On to nas pita, kad je njegov Tadić bio na vlasti, nismo imali nijedan izveštaj, ni jedan jedini. Nisu smeli da uđu u ovu zgradu. Bilo im je zabranjeno. I on sada priča o demokratiji. On sada od nezavisnih pravi božanstva.

Idemo dalje. Zasmetalo je kolegi poslaniku to što je Pavle Pavlović u toku izborne kampanje gostovao na nekoj televiziji, Petrović. Samo da vas podsetim drage kolege poslanici, kada su oni bili na vlasti Fiskalni savet nije ni smeo da da izveštaj, jer su se bojali da bi taj izveštaj pokvario njihov rezultat u kampanji 2012. godine. I sada oni nama pričaju kako oni brinu o građanima.

Još nešto. Nemam ništa protiv da kolege poslanici postavljaju pitanja jedni drugima, ali postavite Vladi, nemam ništa protiv. To je vaše pravo. Postavite nezavisnima, i to je vaše pravo, ali naše je pravo kad postavite pitanje da vas pošaljemo na izbore da pitate građane šta misle o vama, a rekli su nam pre samo nekoliko meseci da vas ne žele na vlasti i da daju podršku onoj politici koju je vodio Aleksandar Vučić, tako što su u prvom krugu dali poverenje da bude predsednik Republike.

Treće vanredno zasedanje, 19.07.2017.

Dame i gospodo, narodni poslanici, nemam ništa protiv kolege Aleksića, njegovog tasta, tašte. Čestitam, to znači samo da ste znali dobro da se udate, oženite.

Sada, vidim da je ovde bilo i diskusije oko toga da li to kolega može da pita. Naravno da može. Da li to smatram bezobrazlukom? Smatram, zato što smo mi raspravljali o izveštajima i Agencije za borbu protiv korupcije i Zaštitnika građana i DRI, dok za vreme vlasti Borisa Tadića o tome nije bilo ni reči.

Sada ne zameram ni bivšem stečajnom upravniku SNS, jer on tada zato što se proglasio stečajnim upravnikom SNS četiri godine je morao da čeka da uđe u parlament. Tako će proći i novi stečajni upravnik SNS. Pitanje je da li će on više ikada ući u parlament.

U celoj ovoj priči oko izbora i Zaštitnika građana i Saveta Agencije za borbu protiv korupcije i Fiskalnog saveta, mnogi od kolega poslanika mogu da kažem da vređaju dostojanstvo Narodne skupštine. Prema Zaštitniku građana i prema nekim drugim, da nazovem nezavisnima, ponašaju se kao da su božanstva, da ne sme niko ništa da im kaže, da ne sme niko da im odgovori, da niko ne sme da kritikuje njihov rad.

Znate šta me je najviše začudilo? Evo ga ovde predstavnik još jednog nezavisnog državnog organa, što niste branili gospodina Sretenovića? On, čak šta više, mnogo važniji posao obavlja nego Agencija, Zaštitnik građana i Šabić. Što, nije vam polički podoban? Zato što je politički neutralan? Zato ga ne branite? To je vaš motiv kada pričate o nezavisnima.

Sada, dame i gospodo narodni poslanici, žao mi je što neki od mojih kolega narodne poslanike pomažu da se uspostavi četvrta grana vlasti koja po Ustavu i u političkoj teoriji ne postoji. Četvrta grana vlasti, tako oni sebe zovu, su nezavisni državni organi. Pa nisu nezavisni, oni su nezavisni od izvršne vlasti, nisu od Narodne skupštine. Jel nama podnose izveštaj? Podnose. Jel mi razmatramo taj izveštaj? Jel usvajamo, glasamo za ili protiv, kako ko želi? Jel ih mi biramo? Svako za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini.

Znači, Narodna skupština mora da ostvaruje između ostalog i svoju nadzornu ulogu nad radom izvršne vlasti. Da li Narodna skupština ima kapacitet to da uradi? Nema, ali zato imamo DRI koja to radi u ime i za račun Narodne skupštine. Da li imamo instrumente da štitimo prava građana koji vode neki upravni postupak pred nekim državnim organom? Nemamo, ali zato biramo Zaštitnika građana koji će to za nas i u naše ime to da radi. Da ne nabrajam dalje.

Agencija za borbu protiv korupcije, znate šta je? Najobičnije regulatorno telo, ništa više. Nije čak ni ustavna kategorija. Ne potcenjujem njenu ulogu u pravnom sistemu, zato što se preko Agencije za borbu protiv korupcije reguliše šta se smatra sukobom interesa, gde postoji potencijalna opasnost od korupcije i gde postoji korupcija.

Takođe nisam video da je taj izveštaj razmatran do 2012. godine. Koliko se sećam, ovde je gospođa Babić branila svoj izveštaj o radu Narodnoj skupštini posle 2012. godine i gospodin Sretenović je branio svoj izveštaj. I Janković je branio svoj izveštaj i gospodin Šabić je branio svoj izveštaj, ali nešto morate da shvatite, da svaki poslanik o nosiocima tih organa govori kao da su nezavisni od nas. Vređa i Narodnu skupštinu i ostale narodne poslanike i građane koji su glasali za izborne liste bez obzira za koga su glasali i čiju su listu podržali. Mi smo nosioci suvereniteta građana i nemojte toga da se odričete.

Kad pogledam kako je zloupotrebljeno poverenje narodnih poslanika kada smo birali, recimo, Zaštitnika građana, pa kako su čak i neki narodni poslanici pomagali da ta zloupotreba poverenja, od strane Narodne skupštine, dođe do izražaja.

Vidite, ceo jedan proces i kako ne treba da radi Zaštitnik građana i gde se kršio i Ustav i zakon i gde izlazi iz svojih nadležnosti, jeste čuvena afera „Helikopter“. Znači, o tome se raspredalo danima. O tome je zasedao čak i Odbor za kontrolu službi bezbednosti itd. Ne mogu da kažem da je baš Zaštitnik građana, Saša Janković, kršio zakon i Ustav. Koja je uloga Zaštitnika građana? Da se stara o jednom najobičnijem upravnom postupku koji se vodi pred nekim državnim organom, ništa više, da nema ćutanja administracije, da se ne napravi neka materijalna povreda postupka, itd, o tome koga obaveštava – Narodnu skupštinu.

Da li Zaštitnik građana ima pravo da kontroliše rad Vlade Republike Srbije? Nema po Ustavu. Da li može da kontroliše Vladu predsednika Republike? Nema po Ustavu. Da li može da kontroliše rad Narodne skupštine? Nema pravo po Ustavu. Da li može da kontroliše nosioce sudske vlasti? Ne može da kontroliše. Da li može da kontroliše nosioce tužilačkih funkcija? Ne može da kontroliše. Da li može ministra? Može, ali kada? Do onog trenutka ako tužilac dostavi zahtev za prikupljanje podataka, od tog trenutka Zaštitnik građana nema šta da traži u tom ministarstvu, tada je tužilac preuzeo ulogu Zaštitnika građana i to je po zakonu i po Ustavu.

Sad, kako mi, kako neki iz bivšeg režima prave političku karijeru svom budućem kandidatu za predsednika? Vidite ovako, odlazi kod predsednika Republike, koji takođe nije nadležan za to. Predsednik Republike ne može da naredi Narodnoj skupštini kako će da se ponaša.

Dalje, pošto je znao da ne može tu ništa da ostvari, jer nisu to ustavne nadležnosti predsednika, saziva konferenciju za štampu i kaže – meni je onemogućeno da radim svoj posao Zaštitnika građana. Tad je izašao iz ustavnog i pravnog sistema Republike.

Koga je o tome trebao da obavesti? Predsednika Narodne skupštine i predsednika nadležnog odbora Narodne skupštine, ali tad nema novinara, nije politički propraćeno, nema stvaranja i priča o aferi, nema političke podrške za neku kandidaturu predsednika Republike. E, zato smo imali ovde da su mnogi mediji, mogu slobodno da kažem, mlatili praznu slamu oko tog slučaja. A morate da se složite da tužilac, i po Ustavu i po zakonu, ima daleko veća ovlašćenja nego Zaštitnik građana, čak i tužilac Republičkog javnog tužilaštva može da pokrene postupak za zaštitu zakonitosti ukoliko je neki državni organ u nekom najobičnijem upravnom postupku kršio zakon. Ali, bilo je bitno da se predstavi ovde kako mi ne poštujemo Zaštitnika građana.

Ne, gospodo iz bivšeg režima, pomogli ste Zaštitniku građana Saši Jankoviću da ponižava Narodnu skupštinu. I, sada postavljamo pitanje o kontinuitetu te vlasti. Pa, da li želite da kao narodni poslanici ponižavate građane koji su glasali za vas da nastavimo jedan takav kontinuitet jedne takve politike koju je vodio Ombudsman.

Sad, što se tiče Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Koliko je meni poznato, taj zakon i priča o tom zakonu pokrenuo je savet koji više ne postoji u Agenciji za borbu protiv korupcije, gde su tražili da imaju, odnosno Skupština da im da, tužilačka ovlašćenja. U nacrtu tog zakona tako piše. Aman, ljudi, pa, šta će nam onda tužilac? Samo, znači, za švercere i pedofile. Sve ostalo neka radi Agencija. E, pa ne može. Znači, država ne može da funkcioniše ad hok. Ona ima svoj sistem, nemojte da narušavate taj sistem.

Bilo je priče i oko Fiskalnog saveta. Znate šta, ako se neko sukobljavao sa Fiskalnim savetom, ne verujem da je to neko više od mene i u ovoj Skupštini, i na sednicama odbora. To je iz razloga zato što su često i njihove izjave ličile bavljenje politikom, zato što njihove prezentacije, složićete se, bilo je to jednom, popravili su se, ne želim da kada sam bio predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava da o njihovom tromesečnom izveštaju saznam iz sredstava medija. E, pa ne može. E, pa ipak za svoj rad odgovarate Narodnoj skupštini.

Da li su njihove procene do sada bile tače? Uglavnom nisu. Da li su se vama svidele? Uglavnom jesu. Baš zato što su počeli da uviđaju da stalno u rezultatima budu demantovani, popravili su način svog rada i izveštavanja. Zašto to vama smeta? Znači, hajde da prikažemo situaciju Srbije onakvom kako nije. Međunarodni monetarni fond kaže – reforme se dobro sprovode, Srbija je na dobrom putu da oporavi i svoje javne finansije i podigne svoju proizvodnju. Vi kažete - nije tačno.

Fiskalni savet koga ste čak i vi birali, evo, sad ih mi biramo drugi put, evo ne menjamo sve, isto je to govorio, sad govori da smo na dobrom putu, sad vam i to smeta. Sada vam smeta što je evro, recimo, za pet godina skočio u odnosu na dinar samo nešto malo više od jednog dinara, i to vam smeta. Sad vam smeta što je inflacija 1%, a bila je 10%. Znači, nemam ništa protiv da se iznose kritike u Narodnoj skupštini, ali dajte argumente i nemojte da menjate teze. Znate ono, jedan poslanik reče pre desetak dana – devizne rezerve su za milijardu dolara manje nego 2012. godine. Ja ustanem i kažem - sad su milijardu evra veće, i šta sad? I jedno i drugo je tačno, ali hajde da napravimo nešto da bar tu političku borbu vodite na način onako kako to zaista i priliči. To je, osim toga, na vama.

Zbog svega što je rečeno, poštujem značaj svih tzv. nezavisnih organa koji rade za Narodnu skupštinu i u ime Narodne skupštine, želim kandidatima, ukoliko budu izabrani, uspeha u radu i nadam se da će biti bolji, a to nije teško, nego njihovi prethodnici, jer su njihovi prethodnici služili isključivo bivšem režimu da se pokrivaju sve one nezakonitosti koje su bile do 2012. godine.

(Miroslav Aleksić: Replika, predsednice, pomenuo me je imenom i prezimenom.)

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Zahvaljujem.
(Dušan Pavlović: Replika.)
Nemate pravo na repliku.
(Dušan Pavlović: Meni je odgovarala.)
Vama je odgovarala? Vi ste diskutovali sada?
(Dušan Pavlović: Niste bili tu.)
Reč ima narodni poslanik Aleksandar Marković.

Imovinska karta

(Beograd, 23.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Skupština grada Požarevca (Odbornik) Grad Kvartalno 16000.00 RSD 09.03.2012 - 23.05.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Plata) Republika Mesečno 81000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Paušal) Republika Mesečno 30300.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
- Skupština grada Požarevca (Odbornik) Grad Kvartalno 16000.00 RSD 23.05.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Plata) Republika Mesečno 81000.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Paušal) Republika Mesečno 16000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 16:16