VESNA RAKONJAC

Srpska napredna stranka

Rođena je 10.5.1967. godine u Kruševcu.

Po zanimanju je lekarka, specijalistkinja higijene sa medicinskom ekologijom i subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih (dijetolog).

Radi u Zavodu za javno zdravlje Kruševac, kao lekarka na Odeljenju za higijenu i humanu ekologiju.

Na prvoj izbornoj Skupštini izabrana je za jednog od potpredsednika OO SNS Kruševac.

Nakon izbora 2012. godine, izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2014. i 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 15
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Hvala.
Uvažena predsedavajuća, poštovani ministri sa saradnicima, uvažene kolege poslanici, svaka država koja drži do sebe drži i do svog javnog servisa. Zato ovaj amandman ne treba prihvatiti, a koliko mogu da čujem od predstavnika opozicije, po njihovom ponašanju i govorima može se zaključiti – e, sad neću ni onako kako ja hoću. Znači, njima apsolutno ništa ne odgovara.
Što se tiče informativnog programa javnog servisa, ni pozicija nije zadovoljna, pa prema tome neka nezavisnost ipak postoji.
Meni je žao što ste oduzeli pravo na reč gospodinu Živkoviću, jer sam u jednoj dilemi. Ne možemo da čujemo kako on to može da uđe besplatno u muzej i galeriju, kada znamo da u svim ozbiljnim državama, pa i u našoj, svaki ulaz u galeriju, muzej se plaća. Prema tome, ili ih ne posećuje, ili ima neku posebnu protekciju za te posete. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Hvala, uvaženi predsedavajući.
Poštovani ministri sa saradnicima, ne sumnjam da je ovde bila dobra namera, ali to što vi želite da uvedete akcizu na zaslađena pića nije precizno definisano. Zaslađena pića mogu da budu zaslađena i veštačkim zaslađivačima. Slažem se sa vama da su tečne kalorije veoma bitne kada je u pitanju gojaznost, ali mene brine nešto drugo.
Brine me to što ste osiromašili građane Srbije, pa moraju da unose namernice koje su bogate kalorijama, a nutritvno su prazne. Mnogo veliki unos belog brašna i ulja, to je problem, a ne tečne kalorije.
S druge strane, voćni sokovi, takođe imaju šećera u sebi koji utiče na gojaznost, a deci treba preporučiti ne sokove nego voće. Prema tome, jasno se odredite i jasno definišite šta želite. Znači, kada kažete, ako budete precizni onda ćete naići i na dobar odgovor Vlade. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Hvala, uvaženi predsedavajući.
Poštovani ministri sa saradnicima, poštovane kolege narodni poslanici, pa, evo, ja ću se vratiti na porez na dodatu vrednost na hranu za bebe.
Prvo, kategorija bebe je vrlo komplikovana, znači, postoji novorođenče, odojče i malo dete. Ako bismo radili takvu klasifikaciju i ono što je potrebno od namernica za normalan rast i razvoj dece onda bismo došli u problem, jer dete, malo dete u uzrastu od 12 meseci do 36 meseci, znači do tri godine, može potpuno sa nutritivnog gledišta da konzumira hranu koja je i za decu od pet, šest, sedam i osam godina. Znači, dovešćemo decu neravnopravan položaj, to je jedno.
Drugo, ako me sećanje ne vara ovo je bio predlog zakona Božidara Đelića, pa je povučena iz procedure, pa ga je Mlađan Dinkić usvojio, odnosno ova Skupština na njegov predlog, čini mi se 2005. godine. A, gde ste bili 2001. godine kada ste majkama koje rode treće dete uskratili pravo dečijeg dodatka, bez obzira na visinu primanja u porodici? Tada su majke koje su rodile treće dete u najgorim godinama od 1990. do 2000. godine, ostale trajno bez tog prava, jer ste se setili da uvedete jednokratnu pomoć za prvo, drugo i treće dete.
Znači, tada vas nigde nije bilo i tada niste razmišljali o natalitetu, i tim ženama koje su bile majke hrabrosti i koje su u tim godinama rađale decu. Znači, i o tome trebamo da vas podsetimo. A, što se tiče samog zakona na razne proizvode, znači, kao što je oprema za bebe, oni će biti potpuno regulisani zakonom iz domena socijalne politike, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.
I, ono što je veoma važno zarad građana onog trenutka kada stupi novi zakon prestaje da važi ovaj zakon koji je sada na snazi, a to je povraćaj PDV-a.
Prema tome, naši građani ne trebaju da se brinu, biće sve u najboljem redu, a vi razmislite o postupcima kojima ste se rukovodili u prethodnom periodu i kakve ste greške činili? Tada ste trebali da razmišljate i o natalitetu, i o PDV-u, i o hrani. Hvala.

Imovinska karta

(Kruševac, 29.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 12.05.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 16.04.2014 - 12.05.2016.
Poslednji put ažurirano: 03.03.2017, 09:54