VESNA RAKONJAC

Srpska napredna stranka

Rođena je 10.5.1967. godine u Kruševcu.

Po zanimanju je lekarka, specijalistkinja higijene sa medicinskom ekologijom i subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih (dijetolog).

Radi u Zavodu za javno zdravlje Kruševac, kao lekarka na Odeljenju za higijenu i humanu ekologiju.

Na prvoj izbornoj Skupštini izabrana je za jednog od potpredsednika OO SNS Kruševac.

Nakon izbora 2012. godine, izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2014. i 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 16
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Uvažena predsednice, poštovani ministri, drage kolege, ja ću danas govoriti o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti.

Ovo je jedan dobar Predlog zakona kojim Ministarstvo rada još jednom potvrđuje da vodi brigu o svojim građanima i zaposlenima, ako imamo u vidu da oko 25 hiljada ljudi će biti jednostavno obezbeđeno na ovaj način i rešavanjem problema koje su imali do sada iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, koje se reguliše ovim zakonom, iz dela zdravstvenog osiguranja, iz oblasti u slučaju povrede na radu i profesionalnih oboljenja, materinskog davanja i dečijih dodataka.

Ovaj sporazum se ne primenjuje na pravne propise kojima se uvode nove oblasti socijalne sigurnosti, osim ako se države ugovornice nisu drugačije sporazumele, a mogu da se sporazumeju još za neki dodatni deo. Tako plasiramo i dobru međunarodnu i dobrosusedsku saradnju.

Sporazum predstavlja sveobuhvatni međunarodni sporazum kojim se regulišu oblasti, kao što sam rekla, penzijsko-invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, zdravstvene zaštite, zaštite od povrede na radu, profesionalnih bolesti i dodataka za decu.

Sporazum je zasnovan na opšte prihvaćenim principima, iskustvima naše zemlje u ovoj oblasti, kao i na standardima koje predviđa Uredba EU 883 iz 2004. godine koja reguliše socijalnu sigurnost radnika migranata, onih koji odlaze na rad u susedne zemlje ili neke druge zemlje.

Osnovni principi zastupljenosti kroz odredbe sporazuma su princip nacionalnog tretmana, primena pravnih propisan države zaposlenja na utvrđivanje obaveza za sprovođenje socijalnog osiguranja sa izuzetkom sprovođenja socijalnog osiguranja koje se odnose na upućena lica i diplomatsko-konzularne predstavnike koji su regulisani nekim drugim zakonima.

Princip osiguranja koji omogućava da teret davanja i socijalnog osiguranja snosi ona država čiji je osiguranik u pitanju i sabiranje perioda osiguranja navršenih u obe države ugovornice radi ostvarivanja prava na davanja, odnosno na penziju.

Neposredna isplata stečajnih davanja korisniku koji je ostario pravo na davanje, odnosno invalidsko-penzijsko osiguranje.

U momentu stupanja na snagu sredstva će se obezbediti u okviru onog limita koji je odredilo Ministarstvo finansija i to u razdelu Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, za davanje iz penzijsko-invalidskog osiguranja i za davanje za slučaj povrede na radu i profesionalnih bolesti, takođe i razdela Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za davanje iz zdravstvenog osiguranja i davanje za slučaj povrede na radu i profesionalnih oboljenja. Ovo je ono što se odnosi na ovaj zakon.

Ono što se odnosi na pojedine govore prethodnih govornika, a govorili su sve i svašta, i o robovskom radu i o nebrizi za naše radnike i zaposlene, apsolutno je ovo jedan primer kako možemo da demantujemo sve te njihove izjave, a koliko pojedini predstavnici opozicije vode računa o predstavkama građana možemo da vidimo i da li su bili prisutni danas kada je Odbor za rad imao razmatranje predstavki i žalbi građana, a u redovnom su sastavu te radne grupe.

Što se tiče investiranja i davanja sredstava inostranim investitorima, koliko sam ja mogla da shvatim, potpuno je ravnopravno davanje i za inostrane i za domaće investitore, samo treba da budu dobri projekti, dobri planovi, akcioni planovi i finansijski planovi, a ne da imamo posledice tipa „Vinarija Živković“ i mnogih drugih, sa kojima ne možemo da izađemo na kraj već 12 i više godina.

Još jedna stvar koja me je potpuno ostavila bez teksta a to je – u jednom trenutku…

(Vojislav Šešelj dobacuje s mesta.)

Ja bih zamolila za malo pažnje, molim vas…

(Vojislav Šešelj: Ne mogu svaki dan da vas slušam, samo vi govorite.)

Kada govorimo o „Beogradu na vodi“, na jednoj strani imamo optužbe da se radi o sporazumu koji nije legalan, o zloupotrebi, da će neki vlasnici restorana zarađivati, itd. Pa naravno, to je poslovno-stambeni kompleks i treba vlasnici restorana da zarađuju, platiće porez državi, iz tog poreza će se odvajati socijalna davanja, itd. Zašto imate nešto protiv toga?

S druge strane, čuli smo – IT sektor i bum, umesto „Beograda na vodi“. Kao što sam mogla da primetim, bum je bio „Heterlend“, a ne IT sektor umesto „Beograda na vodi“.

Još jedna stvar – sređivanje obala. Zahtevate da sredimo priobalje, luke, obale. Kada to činimo, vama to ne valja. Zašto? Zato što se vi toga niste setili da uradite, a kada je neko krenuo da to radi, kada se to vidi iz dana u dan, onda vam to smeta.

Juče smo mogli da čujemo o katastrofalnom odlasku naših mladih lekara u inostranstvo. A evo danas – Vlada je odobrila 2.010 novih radnih mesta za medicinske radnike, 631 lekara, 30 farmaceutskih biohemičara, 1.349 medicinskih sestara i tehničara, u 21 zdravstvenoj ustanovi u Srbiji. Konkurs će biti do 15. maja. Ministar Lončar je tu i nadam se da sam dobro pročitala. U proteklom periodu 4.000 zdravstvenih radnika je dobilo posao, od čega pola čine lekari. Od početka godine 463 radnika, 204 lekara, 252 sestre odnosno medicinskih tehničara. Više od 4.000 specijalizacija od kad smo na vlasti. Samo u martovskom roku – 634 specijalizacije. I da ne kažete da ne vodimo ravnomerno računa o svim delovima Srbije, Klinički centar je dobio 380 radnih mesta, Vojvodina 229, Klinički centar, Klinički centar Kragujevac 219 i Niš 58. Znači, ravnomerno, onako kako je po broju bolesničkih postelja i onako kako je predviđeno zdravstvenim planom referentne ustanove „Batut“. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Hvala.
Uvažena predsedavajuća, poštovani ministri sa saradnicima, uvažene kolege poslanici, svaka država koja drži do sebe drži i do svog javnog servisa. Zato ovaj amandman ne treba prihvatiti, a koliko mogu da čujem od predstavnika opozicije, po njihovom ponašanju i govorima može se zaključiti – e, sad neću ni onako kako ja hoću. Znači, njima apsolutno ništa ne odgovara.
Što se tiče informativnog programa javnog servisa, ni pozicija nije zadovoljna, pa prema tome neka nezavisnost ipak postoji.
Meni je žao što ste oduzeli pravo na reč gospodinu Živkoviću, jer sam u jednoj dilemi. Ne možemo da čujemo kako on to može da uđe besplatno u muzej i galeriju, kada znamo da u svim ozbiljnim državama, pa i u našoj, svaki ulaz u galeriju, muzej se plaća. Prema tome, ili ih ne posećuje, ili ima neku posebnu protekciju za te posete. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Hvala, uvaženi predsedavajući.
Poštovani ministri sa saradnicima, ne sumnjam da je ovde bila dobra namera, ali to što vi želite da uvedete akcizu na zaslađena pića nije precizno definisano. Zaslađena pića mogu da budu zaslađena i veštačkim zaslađivačima. Slažem se sa vama da su tečne kalorije veoma bitne kada je u pitanju gojaznost, ali mene brine nešto drugo.
Brine me to što ste osiromašili građane Srbije, pa moraju da unose namernice koje su bogate kalorijama, a nutritvno su prazne. Mnogo veliki unos belog brašna i ulja, to je problem, a ne tečne kalorije.
S druge strane, voćni sokovi, takođe imaju šećera u sebi koji utiče na gojaznost, a deci treba preporučiti ne sokove nego voće. Prema tome, jasno se odredite i jasno definišite šta želite. Znači, kada kažete, ako budete precizni onda ćete naići i na dobar odgovor Vlade. Hvala.

Imovinska karta

(Kruševac, 29.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 12.05.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 16.04.2014 - 12.05.2016.
Poslednji put ažurirano: 03.03.2017, 09:54