ŽELJKO SUŠEC

Srpska napredna stranka

Rođen je 1977. godine u Pančevu. Živi u Pančevu.

Po zanimanju je prosvetni radnik. Predaje u Ekonomsko trgovinskoj školi „Paja Marganović“ u Pančevu.

Član je saveta za Vojvodinu SNS-a i poverenik gradskog odbora Pančevo.

Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika, a mandat mu je potvrđen i nakon izbora 2014 i 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo za narodne poslanike - Pitanja za Vladu

čeka se odgovor 27 dana i 23 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 meseca i 29 dana i 21 sat

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Apel za podršku postdiplomcima po starom planu i programu

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 23 dana

Obraćamo Vam se kao postdiplomci upisani po starom planu i programu, sa molbom da nam pomognete u vezi sa izmenjenim predlogom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja se odnosi na produžetak roka za završetak studija po predbolonjskim programima.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja, 02.11.2016.

Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvaženi gospodine ministre, uvaženi predstavnici Ministarstva odbrane, dame i gospodo narodni poslanici.
Učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i misijama EU je značajni element u sprovođenju spoljne politike Republike Srbije. Učešćem u mirovnim operacijama Srbija pokazuje da je aktivan činilac u očuvanju međunarodnog mira, bezbednosti, čime nastavlja svoju mirovnjačku tradiciju i potvrđuje svoj ugled u svetu.
Očuvanje mira i bezbednosti u regionu je strategija odbrane i to je jedna od tri misije naše vojske. Bezbednost je nedeljiva, bezbednost države se ostvaruje samo u očuvanju granica sopstvene zemlje. Mi smo mala zemlja ali smo dokazali svima u regionu, Evropi i svetu da smo čestiti narod, pošten narod, da se zalažemo za rešavanje svih sukoba u svetu mirnim putem, uz poštovanje međunarodnog prava i poštovanje osnovnih načela u ljudskim pravima.
Pohvale i odlikovanja naših pripadnika koji učestvuju u multinacionalnim operacija UN govore o pohvalama koje svakodnevno dobijamo, govore o spremnosti i obučenosti naših pripadnika koji su obuku prošli u našim centrima za obuku jedinica koje učestvuju u multinacionalnim operacijama.
Pre nešto više od jedne i po decenije mi smo bukvalno bili uvoznici mira. Za veoma kratko vreme ušli smo u među prvih deset evropskih zemalja po broju angažovanih pripadnika u misija EU. Danas sa ponosom možemo da kažemo da smo od uvoznika postali izvoznici mira u odnosu na naše komšije u regionu i da smo kao takvi postali veoma važan faktor stabilnosti u regionu.
Od trenutno angažovanih 332 pripadnika Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama 38 pripadnika su žene koje su angažovane u sklopu sanitetskih timova, što je za svaku pohvalu i ja gospodine ministre verujem da će u 2017. godini broj angažovanih pripadnika, odnosno žena biti daleko veći.
Učešćem u multinacionalnim operacijama naši pripadnici Vojske Srbije razmenjuju i stiču nova iskustva sa pripadnicima oružanih snaga dosta razvijenijih zemalja u svetu.
Što se tiče bezbednosti naših pripadnika, do sada nije bilo ugrožavanje bezbednosti naših pripadnika koji su angažovani u multinacionalnim operacijama i ja gospodine ministre verujem da će Ministarstvo odbrane i ubuduće voditi računa o bezbednosti naših pripadnika Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama.
Pripadnici Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama su ambasadori naše zemlje. Oni su ambasadori mira, bezbednosti, ambasadori humanosti, oni su ponos Srbije.
Na kraju, želeo bih da u ime poslaničke grupe SNS poželim puno zdravlja, sreće i svakog uspeha na profesionalnom planu svim pripadnicima Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama UN, a gospodine ministre u danu za glasanje poslanička grupa SNS sa zadovoljstvom će podržati predlog ove dve odluke i normalno sve buduće predloge Ministarstva odbrane koji su u interesu jačanja borbene gotovosti naše vojske i Vojske Srbije.

Drugo vanredno zasedanje , 12.06.2014.

Poštovani predsedavajući, uvaženi gospodine ministre, predstavnici Ministarstva odbrane, učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU je dobra odluka prethodnih Vlada. U poslaničkoj grupi SNS nemamo problem da pohvalimo sve prethodne vlade koje su radile u interesu građana Republike Srbije, u interesu Republike Srbije.
Učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU predstavlja važan element vojne politike Republike Srbije, čime se ispunjavaju međunarodno priznate obaveze kao članice UN i drugih međunarodnih organizacija o poštovanju i očuvanju svetskog, evropskog i regionalnog mira i bezbednosti. Time Republika Srbija jasno poručuje svim zemljama u svetu da se zalaže za rešavanje svih sporova mirnim putem uz poštovanje međunarodnog prava i drugih normi u međunarodnim odnosima, a sve sa ciljem jačanja uloge međunarodne zajednice.
Usvajanjem godišnjem plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2014. godini i Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2014. godini, skraćuje se vreme odgovora prema zahtevu UN i zahtevu EU, čime Republika Srbija pokazuje odgovornost za dalji napredak u svom prosperitetu. Značajne promene, kada je reč o angažovanju pripadnika Vojske Srbije u inostranstvu, biće povećanje kapaciteta u nekim misijama, pa bi tako mirovne misije u Libanu, umesto voda, trebalo da bude angažovana jedinica ranga pešadijske čete.
Što se tiče bezbednosti, prošle godine nije bilo ugrožavanja bezbednosti pripadnika Vojske Srbije koji su angažovani u multinacionalnim operacijama i nadam se i verujem da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo odbrane daleko, daleko više da rade na bezbednosti svojih pripadnika u ovim misijama i u budućnosti.
Što se tiče finansijskih sredstava, Republika Srbija za angažovanje u multinacionalnim operacijama opredelila je 819 miliona dinara, dok Ujedinjene nacije participiraju sa oko 265 miliona dinara.
Još jednom poručujem ovo je od izuzetno velike važnosti za Republiku Srbiju. Pripadnici oružanih snaga Vojske Republike Srbije u svim tim akcijama postaju ambasadori svoje zemlje ma gde da su angažovani u svetu.
Što se tiče misija Ministarstva odbrane, pripadnici Ministarstva odbrane biće angažovani u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongo, Republici Liberiji, Republici Obali Slonovače, Republici Kipar, Republici Liban, na Bliskom Istoku, u zapadnoj Sahari, Republici Mali Džamu, u Kašmiru, južnom Sudanu, Sudanu, na Bliskom Istoku i misijama Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije u Ugandi, vojne operacije pomorskih snaga Evropske unije u Somaliji, misije Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Malije.
Što se tiče misije Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Malija, mi smo u prošlom sazivu, pre nešto manje od godinu dana, upravo i raspravljali o Predlogu odluke o učešću 13 pripadnika Vojske Srbije koji su bili angažovani za obuku Vojske Srbije, koji su bili angažovani za obuku bezbednosnih snaga Malija. Bezbednosne snage Malija se bore protiv fundamenalističkih, terorističkih grupacija koje uživaju veliku podršku Al Kaide i samim tim predstavljaju veliku opasnost za sve zemlje u svetu. Ovo sam namerno spomenuo iz razloga, jer Republika Srbija staje, znači, pripadnici oružanih snaga staju rame uz rame sa svim drugim predstavnicima drugih zemalja iz sveta koji se bore protiv Al Kaide kao rak rane u pogledu terorizma u 21. veku.
Gospodine ministre, uvaženi predstavnici Ministarstva odbrane, poštovani građani Republike Srbije, poslanička grupa Srpske napredne stranke će u Danu za glasanje sa zadovoljstvom podržati Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2014. godini, kao i usvajanje ovogodišnjeg plana o učešću u multinacionalnim operacijama u 2014. godini i kao o usvajanju ovogodišnjeg plana o učešću u multinacionalnim operacijama u 2014. godini.
Želeo bi još jednom da poželim sreću svim pripadnicima oružanih snaga Republike Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama u 2014. godini. Zahvaljujem.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja, 23.12.2013.

Poštovana predsedavajuća, uvaženi gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju ima za cilj unapređenje postojećeg Zakona o osiguranju, čime se postiže poštovanje regulative EU, regulative zemalja u okruženju i povećanje i razvoj stepena tržišta osiguranja u Republici Srbiji.
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju daje mogućnost da celokupan rizik osiguranja imovine od elementarnih nepogoda, kao i osiguranje finansijskih gubitaka zbog lošeg vremena neposredno se osigurava u inostranstvu. Republika Srbija je učesnica projekta regionalnog osiguranja od prirodnih katastrofa za jugoistočnu Evropu i Kavkaz, sa programom reosiguranja od elementarnih nepogoda i drugih rizika, koji je inicirala Svetska banka.
U cilju realizacije projekta, u novembru 2009. godine u Švajcarskoj je osnovana osiguravajuća organizacija „Evropa RE“, gde je Svetska banka odobrila zajam Republici Srbiji od pet miliona dolara za uplatu učešća Republike Srbije kao akcionara u „Evropa RE“.
Januara 2012. godine na osnovu potpisivanja sporazuma Republika Srbija je postala punopravni akcionar „Evrope RE“, što daje mogućnost direktnog osiguravanja kod stranog reosiguravača. Dopunom Zakona o osiguranju propisano je razdvajanje životnog i neživotnog osiguranja. Rok za razdvajanje poslova životnog i neživotnog osiguranja Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju zamenjuje se sa postojećeg 31. decembar 2013. na 31. decembar 2014. godine, gde se takođe organizacija, odnosno društvo obavezuje da NBS podnese dokaz o razgraničenju životnog i neživotnog osiguranja.
Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju predstavlja dopunu postojećeg zakona zarad obaveze poštovanja regulative EU i poštovanja zahteva Svetske banke, kao i pripremu za izradu novog Zakona o osiguranju, koji priprema Ministarstvo finansija i NBS. Očekujemo ga već polovinom sledeće godine.
Na osnovu ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza Republike Srbije, u danu za glasanje poslanička grupa SNS podržaće izmene i dopune Zakona o osiguranju. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Pančevo, 25.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 03.06.2016 -
Odbornik Skupština grada Pančeva Grad Mesečno 13981.00 RSD 19.05.2016 -
Poslednji put ažurirano: 03.03.2017, 16:00