ZORAN BOJANIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1959. godine.

Po obrazovanju ekonomista, zaposlen u “Telekom Srbija a.d. – Direkcija za komercijalne poslove” na radnom mestu koordinatora za podršku prodaje.

Član SNS od osnivanja. Obavljao je funkciju poverenika gradskog odbora. Izabran je za predsednika Gradskog odbora SNS u Kraljevu, sve do podnošenja ostavke u junu 2014. godine.

Za narodnog poslanika izabran je na izborima 2012. godine. Mandat mu je potvrđen i na izborima 2014. i 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2017.

Zahvaljujem, uvažena predsednice.

Gospodo ministri, koleginice i kolege, pred nama su četiri predloga zakona za koje tvrdim, a vidim i gospoda, kolege, poslanici iz opozicije, da su korektni, konkretni, urađeni na vreme, jer svo ovo vreme i juče i danas u diskusijama nismo videli nijednu ozbiljnu i značajnu primedbu na ova četiri predloga zakona.

Ono što smo čuli kao primedbe odnosilo se na rad „Elektroprivrede Srbije“, kao da neko zaboravlja da „Elektroprivreda Srbije“ nije počela juče da radi u nekom blagostanju i da smo to nasledili 2012. godine kao veoma uspešnu kompaniju, nego da se trudimo i da svo ovo vreme pokušavamo da oporavimo nešto u šta godinama ništa nije ulagano.

Takođe, kao primedba, a ne znam zarad čega, pojavila su se gospoda Grčić i moj prijatelj Zoran Babić, koji niti je tema, niti smo raspravljali uopšte o njemu. Komentarisao se izbor v.d. direktora javnih preduzeća. Tvrdim da će gospodin Babić, svoj posao, kada ga već pominju, raditi konkretno, predano, savesno i kvalitetno.

Sada da se vratim na izmene i dopune Predloga zakona o osiguranju depozita i izmeni i dopuni Zakona o Agenciji za osiguranje depozita.

Dosta toga u jučerašnjoj svojoj diskusiji rekao je gospodin i kolega Goran Kovačević, tako da tu ne treba mnogo trošiti vremena, sem napomenuti ponovo da je ono što i stoji u materijalu, da je to jedan, pre svega, domaćinski odnos Vlade i Ministarstva finansija prema određenom problemu, gde pokušavamo da kad već imamo mnogo kredita i mnogo kreditnih obaveza, da sve to što stvara finansijske probleme našoj državi na jedan način predupredimo i da sredstva koja godinu, godinu i po dana opterećuju negativne kamate u određenom periodu i za određeno vreme dozvolimo da preko NBS se plasiraju ta devizna sredstva u devizne hartije od vrednosti, koje izdaje Republika Srbija.

Što se tiče druga dva predloga zakona, a to su zajmovi od Nemačke razvojne banke, meni je posebno zadovoljstvo da pre svega vodimo računa o ekologiji i da vodimo računa o tome da nije za pohvalu što smo četvrti proizvođač u Evropi električne energije na bazi uglja i da pokušavamo da predupredimo sve one negativne posledice koje takva proizvodnja električne energije uzrokuje.

Takođe, moram da pomenem da mnogi zaboravljaju, verovatno na nekim egzotičnim destinacijama zima nije bila duga i hladna. Ove godine grejna sezona je trajala od 1. oktobra do 1. maja, ako smo zaboravili. Zaboravili smo i onih mesec dana leda na Dunavu, i malo više. Konkretno u Kraljevu ledeni dani su bili mesec i po dana. Temperature su konstantno bile mesec i po dana ispod nula stepeni.

Ja smatram da bi trebali da se zahvalimo svim tim ljudima u elektrosistemu, koji su nam omogućili da bez problema i bez zastoja funkcionišemo ove godine.

Na kraju, s obzirom da ima dosta govornika, pomenuću da je dobra investicija i da je to nešto što će nam doneti u budućnosti novac, a to je ovaj panevropski, tranevropski dalekovod, gde smo i mi deo njega, posebno onaj deo koji mene posebno dotiče, a to je između Kragujevca i Kraljeva dalekovod i u Kraljevu ta trafostanica od 400 kilovata, kako ste vi rekli, gospodine ministre.

Nadam se da ćemo uz taj dalekovod omogućiti da svi oni naši proizvođači zelene energije, a u tom kraju ima mnogo proizvođača, vidim mnogo investicija budućih, da ćemo proizvoditi zelenu energiju, priključe se na taj dalekovod i da izvozimo tu zelenu energiju po višim cenama. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja, 23.12.2016.

Hvala, uvaženi predsedavajući.
Gospođo ministarko, ministri, koleginice i kolege, nekad se zapitam da nisam prespavao nekih 12 godina od 2000. do 2012. godine, ili sam bio negde u Amazonu, u nekoj dubokoj prašumi, ili sam bio sa Pigmejcima?
Slušajući kolege preko puta i njihove diskusije, dođem do zaključka da smo mi živeli u uređenoj državi do 2012. godine, da je to bila država blagostanja, sve je funkcionisalo i od 2012. godine pa do danas – sve je uništeno. Sve je uništila Srpska napredna stranka. Tolika količina demagogije, bezobrazluka i neznanja – odavno je nisam čuo, kao danas.
Konkretno, govorili smo nešto vrlo malo o Zakonu o platama u javnom sektoru. I onda su se lile silne suze, pričale su se raznorazne priče. Zaboravili ste ko je doveo sve nas da primamo takve plate kakve primamo u javnom sektoru, ko je dozvolio da smo morali da preduzmemo konkretne mere da sredimo javne finansije. Kao, to je palo sa neba, to je neko juče uradio sve. Pričamo o tome kako odlažemo rokove non-stop za Zakon o javnoj svojini. Sasvim normalno da se odlažu. Prvi put tokom 2016. godine urađeno je nešto konkretno.
Normalno je da ni lokalne samouprave nisu radile svoj posao valjano, ali, tamo gde ste hteli da radite, a konkretno lokalna samouprava iz koje ja dolazim, Kraljevo, uradila je dosta toga, pa zahvaljujući tim naporima, mi smo utvrdili da imamo tri hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta koje je neko obrađivao prethodnih 20-30 godina. Znači, nije to bilo zaparloženo, nije to stajalo negde tamo sa strane. Neko je koristio naše resurse. Neko je koristio javnu svojinu. Pronašli smo 50-ak stanova za koje niko nije znao, a neko je živeo u tim stanovima koji su vlasništvo Republike Srbije i svih nas, nije plaćao nikakve obaveze.
Kritikujemo predlog ovog zakona, koji pokušava da samo za šest meseci sve one lokalne samouprave koje to nisu uradile natera, i definitivno uz pomoć Ministarstva za lokalnu samoupravu, i privede taj veliki posao kraju, da najzad znamo šta imamo i sa čime raspolažemo.
O čemu se pričalo? Pričalo se o vremenu zakazivanja. Svi su kritikovali 10 minuta pre 15 sati, a uspeli smo da podnesemo 1.400 amandmana, verovatno smislenih, verovatno onih amandmana gde piše – briše se.
Kolege su ovde govorile, pokušavale su da govore, o Zakonu o finansiranju Javnog servisa. Ni jednu jedinu reč nisam čuo o tom predlogu. Pričali smo o 24 privatizacije, pričali smo o svemu i svačemu, o Železari, o čemu nismo, sem o tom predlogu zakona. Ukoliko ne želite da učestvujete u diskusiji onako kako treba, dajte suvisle predloge, predložite amandmane, siguran sam da ćemo prihvatiti sve ono što je na mestu i što će poboljšati zakon. Kritika radi kritike nikome nije donela dobro.
Mi se trudimo da radimo i radićemo u interesu građana Republike Srbije i svih 27 predloga, što zakona, što kadrovskih rešenja, što sporazuma, sigurno će doneti dobro. I siguran sam da ćemo u sledećoj godini mnogo dobra doneti za našu državu i za naš narod. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja, 01.11.2016.

Zahvaljujem, uvažena predsednice.
Gospodine ministre, koleginice i kolege, nakon iscrpnih govora koleginice Aleksandre Đurović i kolege Gorana Kovačevića, ja ću se stvarno usmeriti samo na jednu tačku dnevnog reda. S tim što ću napomenuti, slušajući diskusiju u toku ovog dana, stiče se utisak da smo mi pre ove Vlade imali divno ekonomsko stanje, da smo živeli u blagostanju, da sve je bilo kako treba i da nam nije trebao nijedan kredit. Ne, upravo smo živeli u devastiranoj državi, u uništenoj privredi, bez industrije, bez ičega, sa velikim dugovima i svi ovi zajmovi su upravo pokušaj da pokrenemo i svoju industriju, da pokrenemo i neke druge segmente našeg života, pa na kraju krajeva te zatvorske jedinice i kapacitete da dovedemo pravoj nameni.
Ono o čemu ću ja govoriti danas, pre svega, je zajam između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije, a tiče se grada Kraljeva. Posebno mi je zadovoljstvo da, nakon tri godine, posle inicijative kolege poslanika Ivana Jovanovića i mene, odnosno moje malenkosti, dolazimo do finalizacije i do završetka jednog mnogo dobrog projekta.
Te 2013. godine uvažen je amandman na budžet Republike Srbije i, zahvaljujući razumevanju tadašnjeg ministra Lazara Krstića i čoveka koji je mnogo vremena proveo u Kraljevu nakon zemljotresa, nekih tri do četiri meseca, tada potpredsednika, odnosno prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, mi smo, iako je na Odboru za finansije i budžet odbijen amandman, ugradili amandman u Predlog zakona o budžetu i 2014. godine u januaru mesecu Razvojna banka Saveta Evrope je potpisala Protokol i krenuli smo u realizaciju velikog i dobrog projekta za grad Kraljevo.
Čudno je reći da ovaj projekat vrednosti 14,2 miliona evra je nešto najveće od 70-ih godina prošlog veka šta se čini i šta se radi u gradu Kraljevu. Meni bi bilo mnogo veće zadovoljstvo da je to nekakav industrijski kapacitet, ali s obzirom da sam detinjstvo i mladost proveo u tom delu grada, u Dositejevoj ulici, i radi se o urbanoj regeneraciji Dositejeve ulice, mogu vam reći da će to biti jedan prekrasan deo grada Kraljeva, gde u ovom trenutku žive ljudi koji žive u zgradama koje su napravljene 30-ih godina prošlog veka, i to su bile pre svega samački stanovi za radnike ondašnje fabrike aviona, pa nakon toga su tu živeli radnici fabrike vagona i radnici „Magnohroma“ u Kraljevu.
Ako vam kažem da većina tih stanova nema svoje kupatilo, da nema svoj ve-ce, da su to stanovi površine od 12 kvadrata gde žive porodice i da na jednom spratu imate jedan toalet i jedan tuš, možete zamisliti šta znači za te ljude, a njih ima više od hiljadu, tj. 366 porodica koje će rešiti na pravi način svoje egzistencijalne probleme.
Nekome se čini da je to dug period, da od 2014. godine, pa evo do kraja 2016. godine, za ratifikaciju sporazuma. Mogu vam reći da je to bio veliki projekat i treba pohvaliti grad Kraljevo i Jedinicu za projekte grada Kraljeva koja je uspela da, od nekih 365, 366 porodica, pomenuo sam, 2012. godine 112 je bilo samo u katastru ucrtanih i uvedenih listova. Za ovo vreme, mi smo uspeli to da uradimo za 325 stambenih jedinica, što je jedan veliki uspeh.
Takođe, to je deo grada u kome su sve srednje škole i veliki broj osnovnih škola. Ta prva faza u vrednosti od 14,2 miliona evra… I ako se to bude pokazalo kako treba, a sigurno će se pokazati, obzirom da takve projekte smo već, nismo mi, ali Banka Saveta Evrope već je radila u Turskoj i Španija i pokazalo se kao dosta dobro rešenje i u nekoj perspektivi je da to bude prva faza od četiri faze uređenja Dositejeve ulice.
S obzirom da ima nas Kraljevčana koji treba još da govorimo o ovoj temi, ja ću ovde završiti i u danu za glasanje, u svakom slučaju, glasaću za svih šest zakonskih predloga.

Imovinska karta

(Kraljevo, 14.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96040.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Član Skupštine Akcionarsko društvo Železnice Srbije, Beograd Republika Mesečno 41620.00 RSD 23.12.2013 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96040.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 03.03.2017, 16:15