MIHAILO JOKIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1948. godine. Živi u Valjevu.

Bio je predsednik Skupštine grada Valjeva, a nakon nekog vremena smenjen pa potom vraćen na tu funkciju od strane Upravnog suda.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 69
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 8 meseci i 24 dana i 8 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana i 3 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Gospodo, mi smo zakon doneli, mi ćemo memorijale obnoviti, ali koji je naš problem? Naš problem je primena tog zakona i kako ćemo te memorijale sačuvati, održavati, unapređivati.

Da bi to uspeli, ja se zalažem za tzv. ličnu odgovornost. Ja nisam za onu amorfnu grupnu odgovornost. Meni se posebno sviđa što je u ovom zakonu istaknuta odgovornost ministra, da ministar mora biti odgovoran za sprovođenje tih odluka i članova ovog zakona.

Zato se zalažem da se na lokalnoj samoupravi takođe zaduži lice da lokalna samouprava zaduži određeno javno preduzeće, da se u javnom preduzeću zna koje je lice odgovorno i da ti veliki memorijali imaju svoje čuvare. Mi moramo ono što uradimo da sačuvamo.

Znači, lako je uraditi, nogo teže je sačuvati, jer mi smo 2000. godine se uverili, tada su želeli da sve unište, da sve opljačkaju, da mi jednostavno kao narod sa svim svojim obeležjima nestanemo.

Zbog toga to moramo naučiti, to ne smemo zaboraviti i ovo što sad, što danas radimo, moramo raditi na ovaj način, znači utvrđivanjem lične pojedinačne odgovornosti za sve zakone koje donosimo. Kažem, posebno akcentujem na to da ministarstvo, odnosno ministar mora vršiti nadzor, proveru nad donetim odlukama u lokalnim samoupravama, a lokalne samouprave na javna preduzeća, a javna preduzeća na radnike i onda se u svakom trenutku mora znati ko je za šta odgovoran. Samo se tako može ići napred. Hvala.

Osmo vanredno zasedanje , 25.06.2018.

Radi istine, moram da kažem, da dopunim, da je sa majorom Tepićem, bio vojnik Stojadin Mirković, iz sela Leskovice kod Valjeva. On je bio u transporteru. Major Tepić je tražio od njega da on napusti, međutim on nije to želeo da uradi, i on je tu poginuo.

Valjevo, pred osnovnom školom, osmogodišnjom školom u Leskovicama, stoji njegov spomenik i grad Valjevo je jednu ulicu nazvalo imenom Stojadina Mirkovića. Toliko, radi istine.

Osmo vanredno zasedanje , 25.06.2018.

Posle svih ovih diskusija, jasno je da je ovaj zakon dobrodošao, ali da nije konačan i da će vrlo brzo doživeti svoje izmene i dopune, što je svakako dobro.

U svojoj diskusiji bih govorio o odnosu ovih zakona koje mi donosimo i budžeta. Vi ste videli da kada god smo donosili neki nov zakon, da je uvek postojala rečenica ili stranica ili pola stranice koliko ovaj novi zakon utiče na potrošnju, da li povećava troškove budžeta, da li traži novi novac iz budžeta, a nikada nismo govorili o tome da li novi zakon donosi novi novac, da li puni budžet.

Mi svi koji danas govorimo o ovim amandmanima, govorimo o tome kako će taj zakon koji će biti donet puniti budžet, jer novac koji izlazi iz budžeta, gospodo, on se u taj naš budžet mora vraćati u što većem procentu. Najbolje je kada se vraća oplođen, sa procentom većim od 100.

Ja ću na jednom malom primeru dokazati kako se u vaspitno-obrazovnom procesu, naglašavam to vaspitno-obrazovnom procesu, jer ovde je posebno istaknuta ta vaspitna komponenta. Uzmimo samo programe rada predškolskih, osnovnih i srednjih škola. Ako ostvarimo kontrolu samo nad tim delom, a taj program ide na školski odbor, ide u Ministarstvo prosvete, ide u upravu opštine, ide u upravu grada, i ako obezbedimo da učenici prvo upoznaju sebe i svoju domovinu i svoj okrug i svoju Republiku, pa tek onda požele da napuste granicu da budu van zemlje, znate li kolike ćemo mi uštede napraviti? Krenimo od nastave istorije, vannastavnih aktivnosti, od ekskurzija, od časova razrednih starešina. Ovaj zakon mora biti priručnik za sve one koji rade u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Znači, radi se o novcu koji se troši, koji pomaže edukaciji, koji pomaže vaspitanju, koji pomaže obrazovanju, patriotizmu itd, ali moramo krenuti od sebe, od svog zavičaja, pa tek onda izaći van granice. Toliko. Hvala.

Imovinska karta

(Valjevo, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 19010.00 RSD 03.06.2016 -
Član upravnog odbora Agencija za upravljanje lukama Republika Mesečno 31500.00 RSD 01.07.2014 - 15.06.2016.
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 49600.00 RSD 01.03.2014 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 10:15