MIHAILO JOKIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1948. godine. Živi u Valjevu.

Bio je predsednik Skupštine grada Valjeva, a nakon nekog vremena smenjen pa potom vraćen na tu funkciju od strane Upravnog suda.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 94
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 6 meseci i 17 dana i 5 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 23 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 25 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Ja od vas imam tremu, pošto vi predsedavate i plašim se da ćete me prekinuti već posle jednog minuta.

Ovi koji su došli na vlast 5. oktobra, oni su uništili vojsku i policiju. Mi smo policiju obnovili i napravili jaču. Vojska će biti uskoro jača nego što je bila. Ali, oni su uništili SDK – Službu društvenog knjigovodstva. Najveće zlo koje su mogli da učine našem društvu je to ukidanje funkcije Službe društvenog knjigovodstva. Posle toga je počelo nemilosrdno pljačkanje Srbije.

Ovo što mi danas radimo, to je jedna grana, jedna grančica onoga što je radila Služba društvenog knjigovodstva.

Mi moramo, ministre, naći načina da centralizujemo platni promet. Platni promet mora biti centralizovan. Da se razumemo, ovi državni revizori koji rade, oni moraju pregledati sve završne račune, sve budžete svih lokalnih samouprava. Znači, nije više problem u stvaranju i otvaranju novih radnih mesta, novca, kapitala. Koji je naš problem? Mi smo došli u situaciju da je naš problem potrošnja toga. Kako se to troši? Nema kontrole.

Nije problem u Zakonu o budžetskom sistemu, možemo ga mi dograđivati koliko god hoćemo, ali Zakon o budžetskom sistemu, gospodine ministre, ja sam ozbiljan čovek i odgovorno tvrdim da ne postoji nijedna lokalna samouprava koja ga primenjuje 100%. Ko će to da kontroliše?

Drugo, inspekcija mora biti republička. To moraju biti najsposobniji ljudi, dobro plaćeni, pri Republici. Inspekcija pri opštinama i gradovima ne postoji. Ona je u funkciji gradonačelnika i predsednika opštine, znači, to je posao. Bez nadzora ne vredi sipati u bure koje je šuplje. E, mi smo došli u tu situaciju. Ako vi to ne uradite, mi nećemo uraditi mnogo toga. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Moram još jednom da kažem nešto vezano oko zapošljavanja. To sam već rekao. Međutim, posle toga bile su dve diskusije, a i Fiskalni savet je napisao da je zabranjeno zapošljavanje. Znači, zapošljavanje nije zabranjeno, zapošljavanje je kontrolisano i stalno se novi mladi stručni ljudi zapošljavaju. To govorim zbog građana Srbije.

Drugu stvar koju želim da kažem zbog građana Srbije, o visini poreza na imovinu ne odlučuje se u Skupštini Srbije. Tu se postavlja algoritam, odnosno veličine koje učestvuju. To se odlučuje na skupštinama opština i na skupštinama gradova.

Sada je upravo određena cena po kvadratnom metru. Oni cenu po kvadratnom metru određuju na osnovu poslednje tri transakcije. Ako nije bilo transakcije, oni onda uzimaju cenu kvadratnog metra iz prethodne godine, ali oni sve vreme drže stopu 0,4 ministre. To je najveća moguća stopa. Trebalo bi intervenisati da se ta stopa smanji i oni imaju pravo da tu stopu smanje. Znači, bez obzira na transakcije koje postoje, da bude manja od 0,4 da bi porez na imovinu građanima Srbije bio manji, jer obim je veći i mora biti sve veći, ali porez mora biti sve manji.

Prema tome, ne može biti opravdanje, pa znate poslednje tri transakcije, cena kvadratnog metra je ta i gotovo. Niko ne spominje stopu. Vi to dobro znate i ja mislim da treba da ide jedna preporuka i da se možda tačno izračuna kolike su mogućnosti svake lokalne samouprave ili u gradu da dobije po toj osnovi, jer to je izvorni prihod lokalne samouprave, pa da im se onda kaže – nemoj da plaćaju samo oni što plaćaju, nego da plaćaju i oni koji ne plaćaju.

Poslednje što hoću da kažem, vi to dobro znate, Amerika duguje 22 triliona dolara. To je javni dug Amerike. Znači, milion miliona, pa milion biliona. Amerika je na kolenima, odnosno dolar je na kolenima i ja preporučujem da mi prelazimo na nacionalnu valutu, da trgovinsku razmenu radimo u nacionalnim valutama.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Samo momenat jedan, izvinjavam se.

Amerikanci zašto se ljute na Turke? Zato što Turci S400 plaćaju Rusima u lirama, a ne u dolarima.

Imovinska karta

(Valjevo, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 19010.00 RSD 03.06.2016 -
Član upravnog odbora Agencija za upravljanje lukama Republika Mesečno 31500.00 RSD 01.07.2014 - 15.06.2016.
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 49600.00 RSD 01.03.2014 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 10:15