JELENA ŽARIĆ KOVAČEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 02.05.1981.godine u Nišu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, na kome je kasnije stekla zvanje master pravnih nauka. Po zanimanju je advokat. Radila je kao advokat do 2012. godine, kada je postavljena za zamenicu Sekretara Skupštine grada Niša. Od juna meseca 2016. godine je narodna poslanica, u prvom mandatu.
Članica je Srpske napredne stranke, članica Glavnog odbora i Gradskog odbora SNS Niš, gde vodi Savet za socijalna pitanja. Živi u Nišu.

Osnovne informacije

Statistika

  • 134
  • 0
  • 20
  • 14
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 meseca i 18 dana i 20 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 27 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 28 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2018.

Zahvaljujem, predsednice.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, i Predlog zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja je deo zakonodavstva koje će se usklađivati sa propisima EU i u procesu pristupanja EU Srbija napreduje i nastavlja sa reformama.

Tako imamo 10. decembra otvaranje dva nova Poglavlja, što je od značaja za sam proces pristupanja, ali što, s druge strane, znači da je Srbija dobro napredovala na putu procesa pristupanja EU, jer je za to potrebno postići određeni napredak u poglavljima koja su već otvorena. Naročito se gledaju Poglavlje 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, i Poglavlje 35, koje se odnosi na implementaciju Briselskog sporazuma i dijaloga između Beograda i Prištine.

Naravno, ono što je Vlada radila, kao i sam predsednik Aleksandar Vučić jeste razvoj privrede, ekonomije, ulaganje u infrastrukturu i kapitalne investicije. Tako imamo novu fabriku u Kragujevcu sa 1.000 novih radnih mesta. Imamo i najavu za fabrike u Čačku i Ćupriji.

Srbija ima oko 10% više investicija nego prošle godine, više od 50% direktnih stranih investicija, jer je Vlada vodila politiku stabilizovanja finansija i razvoja privrede i pružila određenu sigurnost investitorima. Prosečna plata u Srbiji u januaru biće 465 evra.

U skladu sa svim, ja verujem da je i ovaj budžet napravljen realno, da je dobro isplaniran i vrlo rado ću u Danu za glasanje podržati sve predloge koji su došli od Vlade. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, Vlada preduzima mere i predlaže zakone radi poboljšanja životnog standarda građana, ali i radi ukupnog razvoja naše zemlje.

U tom smislu se može govoriti i o Predlogu zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja koje praktično predstavlja servis građana. On će omogućiti građanima efikasno ostvarivanje svojih prava, a organima i organizacijama nadležnim za registraciju lica i za vođenje baza podataka o licima koja se bave određenom delatnošću će omogućiti pravilno funkcionisanje na šta se upravo i odnosi moj amandman.

Dva dana smo bili svedoci jedne opstrukcije rada parlamenta. Na svako vikanje ja ću izneti uspehe Vlade Srbije. Na svaku upućenu ružnu reč, ja pozivam svoje koleginice i kolege da iznesemo po jedan bar rezultat Vlade Srbije, jer to je ono oružje koje mi imamo, a to je ono oružje koje ovi predstavnici iz Saveta za Srbiju nemaju.

Ja sam već dve i po godine u parlamentu i za dve i po godine ni jedan jedini put nisam čula uspehe do 2012. godine u različitim oblastima, u ekonomiji, u privredi, u fiskalnoj i monetarnoj politici, u privlačenju investicija.

I sada želim s tim u vezi da iznesem ogroman uspeh, a to je pad nezaposlenosti na 11,3%, ali i povećanje plata. U tom smislu ističem privlačenje investicija kao jako značajan korak. Ovo su prioriteti i ciljevi i za naredni period. Želela bih da podsetim da je u poslednje četiri godine zaposleno 370.000 ljudi. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja je novi predlog zakona koji će na nedvosmislen način urediti pitanja koja su od važnosti za korišćenje i organizaciju Centralnog registra.

Centralni registar je pušten u rad 2013. godine i ovakve odredbe u našem zakonodavstvu su neophodne upravo zbog bržeg i efikasnijeg ostvarivanja prava kod naših građana.

Moj amandman, pre svega, ide u pravcu podrške, pružanja podrške naporima Vlade da na jedan sistemski način reguliše određena pitanja. Na primer, donošenjem ovog zakona inspektorima rada biće omogućeno da na jednostavniji način otkriju rad na crno i da preduzimaju određene mere u skladu sa zakonom prema poslodavcima.

Sećamo se da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavljivalo na svom sajtu spisak svih poslodavaca kod kojih su zatečeni radnici na crno i to je bio jedan od načina da se izborimo za pridržavanje zakona.

Takođe, norveška ambasada je podržala projekat ovog ministarstva, koji se zvao „Reci ne radu na crno“, kada je otvorena besplatna telefonska linija za prijavljivanje rada na crno.

Dakle, ovaj Predlog zakona će svakako imati za cilj da ukloni štete i da spreči eventualne štete koje nanosi nelegalni rad, jer od nelegalnog rada štetu trpi država, štetu trpe poslodavci koji se ponašaju u skladu sa zakonom, ali štetu trpe i građani koji rade na crno i onda nemaju socijalne beneficije.

Na kraju svog izlaganja želim da se pridružim koleginici Barišić i da zajedno sa njom osudim nasilje nad ženom koje se desilo u Lučanima, nad kandidatkinjom za odbornika, i to upravo u vreme kada se najrazličitije aktivnosti sprovode za 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama. Hvala.

Imovinska karta

(Niš, 23.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik Gradske izborne komisije Skupština grada Niša Grad Jednokratno 300000.00 RSD 04.03.2016 - 11.07.2016.
Zamenik sekretara Skupštine Grada Skupština grada Niša Grad Mesečno 65000.00 RSD 12.07.2012 - 04.03.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68000.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27200.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 11:54