Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Goran Nikolić Odžaci

Goran Nikolić Odžaci

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre, amandman koji sam ja predložio glasi – u članu Predloga zakona dodaje se stav 3. koji glasi – nacionalnim okvirom kvalifikacije Republike Srbije se afirmiše sveukupni razvoj Republike Srbije sa posebnim osvrtom na privlačenje novih investicija, što je po meni ključ jačanja privrede Republike Srbije.

U članu 1. ovim zakonom se uspostavlja nacionalni okvir kvalifikacije Republike Srbije kao sistem uređivanja kvalifikacija, njihova svrha, ciljevi, principi, vrste i nivo kvalifikacija itd, što sa ovim mojim amandmanom bi dobilo na celini i bilo bi sve obuhvaćeno.

U razlozima za donošenje ovog zakona je analiza efekata. Postoji po meni jedna, od ključnih rečenica, a to je uređenje oblasti kvalifikacija povezano sa tržištem rada.

Svi smo svedoci da je od 2000. godine do sada jedan nesklad obrazovanja sa tržištem rada, što je za cilj dobio jedan, da kažem, rezultat višak zanimanja, koji nije realno bio zapošljiv. S tim su imali problem i građani, imali problem i država i investitori koji nisu mogli da nađu adekvatna zanimanja, jer nisu bili usklađeni. Sve ovo zakone koje donosimo, i sada i ovih dana, i sve uopšte što smo donosili, sve je to u službi građana i brinemo za državu i naše građane, naspram naših prethodnika dosmanlija, koji nisu brinuli za državu, nisu brinuli za građane. Jedini im je bio interes da u bratsko kumovskim kombinacijama naprave kombinaciju i da im država bude garant i da pri tom zaduže i državu, zaduže i lokalne samouprave, a i zaduže i svoju stranku.

Licemernim odnosom prema državi i prema građanima dovedeni su na neku statističku grešku, na nekih 2% na beogradskim izborima, što po je po meni i previše. Zahvaljujem se.

Whoops, looks like something went wrong.