RADOVAN JANČIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1958. godine. Živi u Novom Kneževcu, Srpski Krstur.

Po zanimanju je građevinski tehničar.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, održanim 24. aprila 2016. godine, po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 36
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 mesec i 11 dana i 12 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 11 meseci i 19 dana i 20 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 21 dan

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

Poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre, sa ciljem da se dodatno definiše član 3. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine podneo sam amandman koji glasi – odredbama ovog zakona podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije s posebnim osvrtom na poboljšanje ekosistema.

Fond IPARD 2 omogućava potencijalnim korisnicima sredstva za investicije u poljoprivredi, što će svakako obezbediti razvoj i uvećati imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Sredstava kao vid pretpristupne pomoći za ruralni razvoj predviđena su za uzgoj, proizvodnju i preradu u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji, značajno će povećati investiciona ulaganja i popraviti položaj naših poljoprivrednih proizvođača.

Sve ove investicije moraju ispunjavati propisane uslove zaštite životne sredine, pa se podrazumeva donošenje akta kojim se utvrđuje ispunjenost uslova zaštite, koji je u stvari osnov da se uopšte ostvari pravo na ova sredstva.

Nekontrolisane investicije mogu prouzrokovati brojne promene u pojedinim delovima ekosistema i narušiti životnu sredinu, teško ugroziti, pre svega, zdravlje ljudi, kao i opstanak biljnih i životinjskih vrsta.

Ovim predlogom zakona mi iz SNS pokazujemo odgovornost prema našim poljoprivrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima, ali i prema svim našim građanima podizanjem nivoa zaštite životne sredine, koja je pitanje kvaliteta naših života i budućnosti naše zemlje. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Zahvaljujem gospodine predsedavajući.

Poštovani narodni poslanici, gospodine ministre, naš najveći izazov je kako da dosegnemo visoke standarde u EU u pogledu zaštite životne sredine koji se neprestano usavršavaju kada imamo prilično teško zatečeno stanje i kada su potrebna velika sredstva za investiranje ne bismo li stepen zaštite podigli na nivo održivog razvoja i unapredili ekosistem u celini.

Jedna od najvećih prepreka održivog razvoja jeste svakodnevno stvaranje ogromnih količina koji zagađuju vodu, vazduh i zemlju. Nekontrolisano postupanje sa otpadom predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, biološku raznovrsnost i klimatske promene. Usvajanjem standarda, novi pristup u postupanju sa otpadom omogući će revalorizaciju ekonomske vrednosti otpada i obezbediti najviše standarde zaštite zdravlja ljudi i životne sredine i time svakako doprineti sveukupnom razvoju Republike Srbije. Zato je u Srbiji u planu da se zatvore i saniraju sve postojeće deponije i izgradi prema nacionalnoj strategiji 29 regionalnih centara i da otpad konačno postane resurs. Godine 2015. započelo se sa izgradnjom jednog takvog regionalnog centra u Subotici, za grad i za opštine Mali Iđoš, Bačka Topola, Senta, Kanjiža, Čoka i Novi Kneževac. Vrednost projekta je 24,35 miliona evra, 20,15 miliona evra obezbeđeno je kod fondova EU, 3,2 miliona evra obezbedila je Vlada Republike Srbije, milion evra osnivači opštine regionalnog sistema.

Vi ste gospodine ministre dobro upoznati sa ovim projektom, bili ste nedavno u Subotici, pa očekujemo od vas, s obzirom da je sistem spreman za probni rad da se stavi u funkciju, obavi tehnički pregled i izvrši primopredaja. Ovo kažem iz razloga jer je te 2015. godine i u svim opštinama osnivača i u gradu u Subotici bila na vlasti DS, pa je i ovde došlo do ozbiljnih sumnji u pogledu odabira izvođača i isporučioca opreme, sa pitanjem da li se sistem može pokrenuti i da li je na regularan način izvođač izabran.

Što se tiče zatvaranja postojećih deponija Novi Kneževac i u saradnji sa Institutom „Kirilo Savić“ pripremio projekat sanacije i revitalizacije postojeće deponije i spreman je da vam dostavi na dalje postupanje.

Na kraju, predložene izmene i dopune svakako da treba prihvatiti jer su u funkciji razvoja poljoprivrede i obezbeđuju našim poljoprivrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima mogućnost da ostvare prava na sredstva kod fonda od pretpristupne pomoći za ruralni razvoj koji zovemo IPARD 2. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Zahvaljujem.

Poštovani narodni poslanici, gospodine ministre, predložene izmene i dopune, kao i dostupnost u korišćenju sredstava predpristupnih fondova EU imaju za cilj da podstaknu razvoj novih privrednih subjekata, veću tržišnu konkurenciju, posebno kod privrednih grana povezanih sa realizacijom infrastrukturnih projekata u oblasti životne sredine i poljoprivrede.

Ove mere doprineće bržem razvoju naše poljoprivrede koja sa povezanim granama predstavlja stub naše privrede od koje u velikoj meri zavisi sveukupni razvoj Srbije.

Na oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, saobraćaja, zaštite zemljišta od erozije, zaštite sredine i biodiverziteta, ali i na stvaranje mikro klimatskih uslova utiču vetro zaštitni pojasevi. Dok su u Evropi gotovo obavezni, u vojvođanskim ravnicama ne postoje. Iako su u periodu od 2000.'2012. godine, do 2016. godine izdvajana sredstva za njihovo podizanje, ne postoje iz razloga što je i ovo bio projekat bivšeg režima za pljačku budžeta opština, pokrajine i Republike, baš kao i kod projekta „Očistimo Srbiju“.

Boreći se navodno za podizanje nivoa zaštite i uređenja životne sredine u Novom Kneževcu su fiktivno zapošljavani poljočuvari i eko redari, podizani vetro zaštitni pojasevi, bez sadnica, uklonjene su divlje deponije sa poljoprivrednog zemljišta bez mašina i prevoznih sredstava, sve to sa njima povezanim licima i preduzećima bez konkursa i javnih nabavki.

O svemu ovome obavešteni su nadležni organi, a da se danas zaštiti životne sredine u mojoj opštini poklanja posebna pažnja, govori podatak da je za dve godine izgrađeno reciklažno dvorište, da je sa poljoprivrednog zemljišta uklonjeno šest i po hiljada tona smeća i da je u vodovodnu mrežu i sistem za prekopavanje otpadnih voda uloženo više od 150 miliona dinara. Hvala.

Imovinska karta

(Srpski Krstur, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 123500.00 RSD 03.06.2016 -
- Skupština opštine Novi Kneževac (Odbornik) Opština Mesečno 8000.00 RSD 08.11.2012 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 15:09