MAJA MAČUŽIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 07.05.1977. godine. Živi u Kraljevu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Osnovnu školu „IV kraljevački bataljon“ i srednju Ekonomsko-trgovinsku školu završila je u Kraljevu, a potom i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Od 1998. do 2005. radila je pri „OSCE Mission to Serbia“ u Beogradu, a u „Trgomen PV“ Kraljevo u periodu od 2005. do 2008. godine. Od 2008 do 2013. godine radila je u JKP „Čistoća“ Kraljevo i od 2013 do danas u „Elektrosrbija“ d.o.o. Kraljevo.

Članica je Gradskog veća u Skupštini Opštine Kraljevo - Oblast upravljanja projektima, oblast regionalne i međunarodne saradnje.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Odlično poznavanje IT. Služi se engleskim jezikom.

Osnovne informacije

Statistika

  • 16
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 7 meseci i 30 dana i 1 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 10 meseci i 20 sati i 43 minuta

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Sedmo vanredno zasedanje , 18.06.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani, Srbija prati razvijene sisteme i evropske zemlje sa kvalitetnim sistemom lokalnih uprava unapređujući i sama svoje lokalne samouprave, a sve u cilju da građanima omogući kvalitetniji život, kao i lakši i jeftiniji pristup lokalnim uslugama.

Višegodišnje, pa čak i decenijsko delovanje neodgovornih lica u čijem je centru pažnje bilo sve osim kvalitet života građana, dovelo je do urušavanja privrede i do zatvaranja radnih mesta, zatvaranja fabrika. Dolaskom na vlast SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Srbija ne samo stabilnija, već je na putu modernizacije, razvoja koja donose Srbiji sve bolji međunarodni položaj, sve bolje pozicije na svetski priznatim listima i što je najvažnije, sve bolji i kvalitetniji život naših građana.

Drago mi je da svi učesnici u sistemu prateći program SNS zajedno deluju, stavljajući kvalitet života građana na prvo mesto. O tome govore vidljivi rezultati kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

Predlog izmene Zakona o lokalnoj samoupravi koji je danas na dnevnom redu govori u prilog tome da se na unapređenju sistema čitavog državnog aparata radi na svim nivoima vlasti. Lokalna demokratija može da se unapređuje samo u uslovima političke i ekonomske stabilnosti u kojima država pokazuje jasnu spremnost da omogući onom nivou vlasti koji je niži od nacionalnog da uz učešće građana najefikasnije rešava interese cele lokalne zajednice.

Zahvaljujući predlogu izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, o kome upravo danas diskutujemo, lokalna uprava se ne shvata više samo kao segment države koja je osnovna uloga da sprovodi zakone i odluke, već da bude javna služba i servis svih građana u kojima se efikasnije i efektivnije pružaju usluge i kvalitetnije živi.

Moram da izrazim zadovoljstvo što je ovo još jedna u nizu aktivnosti Vlade Republike Srbije, SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u realizaciji programa razvoja Srbije. Moje kolege iz SNS i ja ćemo u danu za glasanje dati podršku ovom zakonu, a ja pozivam kolege narodne poslanike da podrže moj amandman. Hvala vam.

Sednica Šestog vanrednog zasedanja , 08.06.2018.

Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

Poštovana gospođo Tabaković sa saradnicima, na početku bih da pohvalim zaista ovaj zakon o kome danas diskutujemo i na koji sam podnela amandman kako bih ukazala na značaj ovog zakona a i predmeta uređenja ovog zakona za međunarodnu saradnju i međunarodo poslovanje.

Donošenjem ovih zakona, ali i ostalih zakona koje smo doneli za vreme vašeg mandata, gospođo Tabaković, a kojima se bliže i bolje uređuje sistem elektronskog poslovanja, mnogo smo uradili za međunarodnu saradnju i međunarodno poslovanje.

Donošenjem ovih zakona ne samo da ćemo Srbiju približiti zemljama razvijenog sveta, već će se pojednostaviti i olakšati i poslovanje u zemlji, pojeftiniti ga i, što je možda najvažnije, uvesti poslovanje u legalne tokove i na mnogo efikasniji način se boriti protiv sive ekonomije.

Gospođo Tabaković, nije niko sprečavao ni vaše prethodnike, ni prethodne vlade da urede sistem elektronskog poslovanja, ali to očigledno njih nije zanimalo. NJima je čak odgovaralo da postoji prostor za spekulacije i manipulacije, pa je tako za vreme njihovog mandata siva ekonomija i korupcija cvetala i oni su se savršeno snalazili u takvom ambijentu, jer su oni uživali i radili i bogatili se loveći u mutnom.

Dalji razvoj elektronskog poslovanja značiće u buduće rast i razvoj svih segmenata društva jer će i građani i privreda štedeti mnogo više i vremena i novca u krajnjoj istanci na poslovanje i na trgovanje.

Građani će sada moći ne samo da kvalitetnije koriste svoje vreme, već će bezgotovinski sistem plaćanja nadam se postati standard za Srbiju.

U danu za glasanje podržaću Predlog zakona.

Sednica Šestog vanrednog zasedanja , 06.06.2018.

Zahvaljujem.

Poštovana guvernerko sa saradnicima, podnela sam ovaj amandman kako bih ukazala na značaj digitalizacije i elektronskog poslovanja za razvoj Srbije i održavanje koraka sa razvijenim svetom.

Tehnološki razvoj i sve veći značaj elektronskog poslovanja u svim oblastima poslovanja su za Vladu Srbije izazov, pa je zato Vlada kao jedan od tri stuba svog razvoja i razvoja Srbije postavila digitalizaciju i unapređenje korišćenja informacionih tehnologija i u privredu i u državnu upravu.

Osnovnu prepreku na putu digitalizacije u dosadašnjem periodu je predstavljao neadekvatan pravni okvir, odnosno zakonodavni okvir iz ove oblasti. Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu će zajedno sa nedavno donetim zakonima o elektronskoj upravi, kao i o elektronskom dokumentu biti rešena ta prepreka i stvoriće se adekvatan zakonodavni okvir za dalji napredak digitalne ekonomije.

Digitalizacija nije stvar izbora, to je imperativ za razvoj Srbije. Kada bi digitalna uprava zaživela u celoj Srbiji, država bi uštedela 245 miliona dinara ili šest miliona sati koje bi građani Srbije mogli da provedu mnogo pametnije nego čekajući u redovima.

S obzirom da su finansijske usluge takođe postale predmet široko dostupnih elektronskih tehnologija i da pružaoci finansijskih usluga imaju potrebu da se oglašavaju, nude svoje proizvode korisnicima, to će se ovim zakonom urediti za sve aktere finansijskih transakcija i doprineti višem stepenu zaštite korisnika finansijskih usluga.

Uspostavljanje jedinstvenog pravnog okvira za zaštitu korisnika kod ugovaranja svih značajnih vrsta finansijskih usluga na daljinu, trebalo bi i da ojača poverenje korisnika u pružaoce finansijskih usluga i da se time značajno poveća obim elektronskog poslovanja kod nas u zemlji, ali i sa inostranstvom.

Bitno je pomenuti takođe da pored fizičkih lica, ovim zakonom su na isti način obuhvaćeni i poljoprivrednici i preduzetnici, što dovoljno govori koliko Vlada Srbije i narodna banka na čelu sa vama posvećuje pažnju svim segmentima i svim građanima Srbije.

Ovo je posebno značajno imajući u vidu njihov opšti nivo finansijskog znanja i znanja iz oblasti digitalizacije i elektronskog poslovanja. Moram još jednom da naglasim da će se donošenjem ovog zakona podsticati već prisutna digitalizacija u finansijskom sektoru i ohrabrivaće se korisnici da masovnije upotrebljavaju usluge putem savremenim sredstava komunikacije, na taj način što će ovaj zakon doneti dodatnu pravnu zaštitu istih aktera.

U danu za glasanje, moje kolege iz SNS i ja ćemo podržati i ovaj zakon i ostale zakone koji su danas na dnevnom redu, a ja svoje kolege poslanike pozivam da podrže moj amandman. Hvala vam najlepše.

Imovinska karta

(Kraljevo, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član Gradskog veća Grad Kraljevo Grad Mesečno 23000.00 RSD 21.06.2014 - 29.06.2016.
- JP Elektroprivreda Srbije Beograd (Stručni saradnik za nabavke) Javni Mesečno 70000.00 RSD 08.08.2013 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 09:20