BORKA GRUBOR

Srpska napredna stranka

Rođena je 1960. godine. Živi u Loznici.

Po zanimanju je lekar.

Bila je zamenica šefa odborničke grupe SNS u Loznici.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnu poslanicu.

Osnovne informacije

Statistika

  • 36
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 mesec i 14 dana i 9 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 11 meseci i 21 dan i 17 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 23 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, odredbama ovog zakona podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije s posebnim osvrtom na poboljšanje uslova flore i faune.

Najveće bogatstvo koje može da se nasledi od svojih predaka nisu nikakva materijalna dobra, već na prvom mestu zdrava genetska osnova, ali i zdrava životna sredina. Zato svaki pojedinac mora, a i društvo u celini, biti svesno koliko je bitno da je ne zagađujemo i ne uništavamo. Samo tako ćemo potomcima obezbediti zdravlje na koje direktno utiču uslovi življenja na našoj planeti. Radi stabilnosti ekološkog sistema moramo štititi sve postojeće i biljne i životinjske vrste koje žive u našem okruženju.

Korišćenje sredstava Zelenog fonda Republike Srbije vrši se u skladu sa zakonom, nacionalnim programom zaštite životne sredine i strateškim dokumentima, kao i listom prioritetnih infrastrukturnih projekata u oblasti životne sredine. Drago mi je što su na listi prioriteta rekultivacija i sanacija istorijskog zagađenja, zaštita i očuvanje biodiverziteta, divlje flore i faune, uključujući aktivne mere zaštite repopulacije i održavanje staništa.

Očistimo svako svoje dvorište i pokosimo zapuštenu dedovinu pa će nam biti lepše i bolje. Nije livada zelenija u Švajcarskoj, nego tamo se kažnjava kada nije pokošena, 800 franaka, a za osam dana kasnije kazna je 4000 franaka. Zamislite da neko kazni Srbina što nije pokosio livadu sa 50 hiljada dinara, kakva bi tu reakcija bila. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, ovim zakonom podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na poboljšanje uslova flore i faune.

Ekologija je kultura življenja. Mnogima, nažalost, ta kultura nedostaje.

Da bi nam život na našoj planeti bio zdraviji, svi koji uživamo blagodeti naše životne sredine, moramo voditi računa kako se ophodimo prema prirodi i svemu onom što nam ona pruža. U suprotnom, priroda je sklona da nam uzvrati višestruko, u zavisnosti koliko smo se ogrešili o njena pravila ili koliko smo svojim činjenjem ili nečinjenjem prema njoj sebi učinili prividno dobro.

Kako čovek radi svoje lične koristi uništava prirodna staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta, govori i primer uništenja bare na teritoriji Vojvodine. Naime, na prostoru između Dunava i sela Belegiš nalazi se bara Petrinci koja je prirodno mrestilište ribe, stanište preko stotinu labudova, čaplji, kormorana, divljih patki i još mnogih drugih živih bića koje čine stanovništvo bare.

Dugo vremena je smatrana prirodnim rezervatom zaštićenih vrsta životinja koje je naseljavaju. Bila je pod zaštitom države sve dok separacija nije ugrozila baru. Usled neovlašćenog širenja separacije zatvoren je dotok vode u baru iz Dunava. Bez dotoka vode preti opasnost da bara postane mrtva i da na kraju usahne. Bara je ucrtana na mapi i veoma dugo postoji. Postojeća firma ugrožava opstanak bare i preti njenom uništenju.

Molim ministra zaštite životne sredine, gospodina Trivana, da preko svojih inspekcijskih službi izvrši uvid na terenu i doprinese očuvanju prirodnih resursa ovog dragocenog bogatstva u tom delu Vojvodine. Ovo ne zahteva velika ulaganja, treba samo malo dobre volje. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, velika degradacija životne sredine u Podrinju, nastala usled oštećenja brane na Jalovištu rudnika „Stolice“ u Kostajniku, dogodila se 2014. godine, u vreme velikih poplava.

Jalovište, na kome se nalazi oko 1,2 miliona tona rudnog otpada, usled prevelike količine vode koja se akumulirala u okviru Jalovine, dovela je do popuštanja stabilnosti brane i izlivanja preko 100 hiljada metara kubnih mulja od Jalovišta u potok Kostajnik, dalje u reku Korenitu, Jadar, Drinu, Savu. Nizvodno od Jalovišta poplavni talas je prekrio površinu zemljišta širine između 50 i 75 metara, sa sedimentnom naslagom 5-10 centimetara.

U uzorcima površinskih voda nizvodno od Jalovišta, utvrđeno je postojanje velike koncentracije arsena, cinka,bakra, hroma, olova, nikla. Rezultati analize uzorka poljoprivrednog zemljišta i mulja u neposrednoj blizini udesa pokazali su ekstremno visoke koncentracije arsena, olova i cinka. Time su bili narušeni ne samo flora i fauna ovog kraja, već i zdravlje oko 15 hiljada građana, čije su kuće, dvorišta i imanja pretrpela veliku štetu u toj ekološkoj katastrofi.

Brana je sanirana sredstvima iz Fonda solidarnosti EU za finansiranje hitnih operacija i operacija oporavka, koje su nastale kao posledica katastrofe izazvane velikim poplavama u Republici Srbiji, u vrednosti 219 miliona dinara. Vlada Japana je finansirala izradu projektne dokumentacije u vrednosti 200 hiljada dolara. Ja im se ovom prilikom zahvaljujem.

A posebno se zahvaljujem našem predsedniku, gospodinu Aleksandru Vučiću, koji vraća život u Podrinje, dovođenjem kineske kompanije „Mint“u Loznicu, koja će investirati 100 miliona evra u novu fabriku i otvoriti hiljade novih radnih mesta.

Imovinska karta

(Loznica, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27000.00 RSD 03.06.2016 -
- Dom zdravlja "Dr Milenko Marin" (Lekar ginekolog) Republika Mesečno 70000.00 RSD 15.04.1985 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 14:06