DRAGAN SAVKIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1947. godine. Živi u Sopotu.

Predsednik opštinskog odbora SNS u Sopotu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 34
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 mesec i 15 dana i 23 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 11 meseci i 23 dana i 8 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 25 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane kolege narodni poslanici, već samo govorio o pravu na korišćenju novca iz pretpristupnih fondova EU i njihovom značaju za celokupan razvoj Republike Srbije.

Član 3. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine tiču se IPARD fonda. Reč je o pretpristupnoj pomoći za ruralni razvoj, odnosno o bespovratnim sredstvima za poljoprivredu. U vremenskom periodu od 2014. do 2020. godine korisnici ovog fonda su pravna i fizička lica, a sredstva su namenjena za uzgoj, proizvodnju, prehranu u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Ukupan iznos koji Republici Srbiji sleduje iz ovog fonda do 2020. godine je čak skoro 230 miliona evra. Iskustva iz drugih zemalja pokazuje da je najveći broj neprihvaćenih projekata odbačen zbog loše pripreme i neusklađenosti projekata sa opštim i specifičnim ciljevima programa. Zato je neophodno da se preduzmu odgovarajući koraci kako bi se negativna iskustva drugih zemalja otklonila u našem slučaju.

Zato, predložena dopuna postojećeg zakona, odnosno član 4. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine propisuje pravni osnov za izradu podzakonskih akata, odnosno pravilnika kojim bi se tačno definisalo šta će se proveravati kod korisnika IPARD podsticaja. Na ovaj način se u velikoj meri pomaže individualnim gazdinstvima i fizičkim licima koja se bave poljoprivredom, da ispune sve ono što je potrebno da učestvuju u ovom programu i budu korisnici finansijske pomoći, koju dodeljuje program IPARD.

Korisnici prava iz ovog fonda su pre svega fizička lica, odnosno nosioci porodičnog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.


Imajući sve navedeno u vidu, predložene dopune Zakona o zaštiti životne sredine se znatno doprinosi sveukupnom razvoju Republike Srbije i podizanju ekološke svesti i smatram da to mora biti… (Isključen mikrofon.)

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane kolege narodni poslanici, podneo sam amandman na član 1. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine koji glasi – Odredbama ovog zakona podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na očuvanje ekološke svesti.

Pregovarački proces sa EU se sastoji od 35 poglavlja, a 27 poglavlje se odnosi na zaštitu životne sredine i predstavlja jedno od najkompleksnijih poglavlja. Obaveza Republike Srbije kao zemlje kandidata za članstvo je usvajanje pravnih tekovina EU u ovoj oblasti. To znači da se sve sektorske politike i sve oblasti rada moraju uskladiti sa principima zaštite životne sredine.

Član 2. Predloga o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine predviđa da se sredstva Zelenog fonda za finansiranje zaštite i unapređenje životne sredine mogu izuzetno, bez javnog konkursa dodeljivati i u svrhu pripreme i sufinansiranja projekata koji se finansiraju iz pretpristupne pomoći EU, kao i za sufinansiranje projekata koji se finansiraju iz međunarodne razvojne pomoći i drugih izvora.

Ukoliko želimo da participiramo i povlačimo sredstva iz evropskih fondova koji su dostupni Republici Srbiji, moramo da budemo spremni da i sami finansiramo deo tih troškova, kao i da sistem kofinansiranja učinimo celovitim.

Trenutna pleksa finansiranja zaštite životne sredine ne može da osigura dugoročne potrebe i zbog toga su neophodne korenite promene u ovoj oblasti, a to će sve rezultirati boljim, kvalitetnijim i dužim životnim vekom naših građana.

Predloženim izmenama i dopunama se u velikoj meri olakšava i pojednostavljuje pristup pomenutim fondovima, što dalje ima dugoročan efekat za zaštitu životne sredine i na podizanje ekološke svesti, ali i na sveukupni razvoj Republike Srbije. Smatram da to mora biti izričito naglašeno u članu 2. Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o životnoj sredini. Hvala.

Imovinska karta

(Sopot, 03.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 44000.00 RSD 01.01.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 15:53