DESANKA REPAC

Srpska napredna stranka

Rođena 1949. godine. Živi u Subotici.

Po zanimanjnu je stomatolog.

Članica odborničke grupe SNS u Subotici.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 28
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 mesec i 14 dana i 13 sata

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 11 meseci i 21 dan i 17 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 23 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Pozdravljam gospodina ministra sa saradnicima i poštovane kolege, odredbom ovog zakona podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije sa posebnim osvrtom na razvoj uslova za autohtone vrste. Ovim zakonom uređuje se sistem zdravstvene zaštite životne sredine kojim se obezbeđuje ostvarivanje prava čoveka na život i razvoj u zdravoj životnoj sredini i da se uravnoteži odnos privrednog razvoja i životne sredine.

Zaštita životne sredine osnovna je tekovina modernog društva, to je Poglavlje 27 koje smo otvorili, koje je najzahtevnije, najskuplje u programu sa EU. To je očuvanje našeg okruženja, to je očuvanje biodiverziteta zaštićenih prirodnih dobara i predela. Bez promene stanja svesti neće se moći promeniti stanje životne sredine, raznolikost i bogatstvo živog sveta svake države predstavlja planetarnu vrednost. Svako od nas treba da pruži svoj doprinos i zaštiti ugrožene vrste autohtone.

Najpoznatija endemska vrsta Srbije, autohtone, jeste Pančićeva omorika koja je pronađena 1855. godine. Pančić ju je našao u Zaovinama 1875. Ovo je živi fosil svetske flore i predstavlja zagonetku naučnicima jer je preživela ledeno doba. Zbog svog izgleda je nazivaju lepoticom. Na Fruškoj Gori koja je riznica retkog i lepog biljnog sveta imamo 1500 vrsta biljaka, od toga 700 lekovitih, a 69 autohtonih.

Samo bih još htela da se osvrnem na dve balkanske lepotice, ramonde, jedna je „Ramonda serbika“ a druga „natali ramonda“ koja je upućena u čast kraljice Natalije, jer joj je nalazište kod Niša. Nazivaju je cvet feniks koji je jako važan za srpski narod.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Hvala vam, gospodine predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima i poštovane kolege, podnela sam amandman na član 1, koji glasi: „Ovim zakonom podstiče se sveukupni razvoj Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na razvoj uslova za autohtone vrste“.

Srbija je jedna od vodećih zemalja po brojnosti različitih vrsta i zemlja sa zavidnim brojem endemičnih vrsta. Očuvanje endemičnih vrsta zavisi pre svega od očuvanja staništa na kojima se mogu naći endemske vrste.

Na krajnjem severu Srbije nalazi se rezervat jezero neobičnog izgleda i lepote Ludoško jezero. Bogata flora, fauna, retke i zaštićene vrste i nesvakidašnje prostranstvo koje ga okružuje učinili su da Ludoško jezero postane rezervat prirode, ali za Srbiju i svojevrsni muzej na otvorenom.

To što ga čini jedinstvenim jeste raznolikost biljnog i životinjskog sveta koji su ovde nastanjeni. Pored bogatog životinjskog sveta samo 40 vrsta ptica, 20 vrsta riba, lepotu jezera krase mnogobrojne biljne vrste. Biljni svet Ludoškog jezera je od velikog značaja. Samo ću spomenuti neke koje su upisane u crvenu knjigu flore Srbije, to je zaštićeni kaćuni, zeleni trozubac koji je upisan u tu knjigu.

Ludoško jezero je specijalni rezervat, naučnici kažu, nastao je pre milion godina, jezersko oko je nastalo. Zaštićen je zakonom još 1955. godine prvi put, 1994. godine je proglašen specijalnih rezervatom prirode. Jezero je uvedeno na spisak Ramsarskih područja 1977. godine. Zbog međunarodnog značaja koji ima pripada prvoj kategoriji zaštite. Okolina jezera je naseljena još od kamenog doba, ima oko 16 arheoloških lokaliteta. Ovu lepotu Srbija treba da iskoristi kao veliki turistički potencijal. Zaštita autohtonih vrsta je imperativ svake države. Svako od nas treba da doprinese zaštiti ugroženih vrsta i staništa. Treba sačuvati to izobilje koje imaju naši rezervati. Sačuvati i čuvati okruženje biodiverzitet i lepotu Srbije. Treba čuvati okolinu i zbog nas, zbog prava čoveka na život i razvoj u zdravoj sredini.

Htela bih samo još nešto da kažem, sedam kilometara od Ludoškog jezera nalazi se Palićko jezero gde je trenutno počela sanacija Palićkog jezera zahvaljujući nemačkoj ambasadi, nemačkoj državi koja je uložila 6,5 miliona. Sanacija jezera će trajati nekoliko godina, jer je jezero uništavano decenijama. Hvala vam.

Deseto vanredno zasedanje , 28.09.2018.

Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

Cenjeni ministre Republike Srbije, drage kolege narodni poslanici i građani Srbije, zakon koji se nalazi na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije danas i ovih dana, a koji je najviše privukao pažnju javnosti, jeste Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Aleksandar Vučić je avgusta ove godine, obraćajući se penzionerima, rekao - Ukidamo Zakon o privremenom smanjenju penzija. Treću godinu zaredom imamo višak u budžetu. Zahvaljujući vama, znali ste da teškim merama možemo doći do rezultata. Vi ste otvorili vrata budućnosti našoj zemlji. Ova odluka je bila teška, ali ispravna.

Danas je Republike Srbija ekonomski stabilna, sa suficitom u budžetu. Građani su podržali i razumeli ovu odluku predsednika Aleksandra Vučića. Treba reći da SNS, posle ove odluke, 2014. godine, na sledećim parlamentarnim izborima, 2016. godine, je uvećala svoju podršku u biračkom telu Republike Srbije za oko 60 hiljada glasova, što znači da svako biračko mesto je dobilo sedam novih glasova.

Na predsedničkim izborima, 2017. godine, Aleksandar Vučić je ostvario plebiscitarnu pobedu sa oko 55% glasova građana Republike Srbije. Srbija se uspravila. Nesporni smo lideri u regionu i najpovoljnije mesto za investitore, a time obezbeđujemo ovaj nivo penzija.

Penzioneri od države očekuju da ih finansijski osnaži, da im omogući i poboljša zdravstvenu zaštitu.

Ne treba zaboraviti da samo jaka ekonomija može da obezbedi bolju zdravstvenu zaštitu penzionera. Hvala.

Imovinska karta

(Subotica, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 38044.00 RSD 01.01.2009 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 14:46