STANISLAVA JANOŠEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1986. godine. Živi u Zrenjaninu.

Po zanimanju je master ekonomije.

Predsednica je Saveta za ekonomska pitanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Zrenjaninu.

Po prvi put postaje narodna poslanica 11. avgusta 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.05.2017.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani predstavnici Vlade Republike Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, javljam se po osnovu Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o međunarodnom drumskom saobraćaju. Htela bih više da se osvrnem na ovu temu uvažavajući vaše vreme.

Dakle, obavljanje drumskog saobraćaja sa Ruskom Federacijom uređeno je na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije. Predviđeno je da ovim sporazumom, kako bilateralni tako i tranzitni prevoz, se obavlja na osnovu dozvola koje izdaju nadležni organi. Kao i svake godine, bez naknada, se međusobno usaglašavaju brojem obrazaca dozvola.

Međutim, moram da naglasim da razmenjivani kontigenti dozvola nisu bili dovoljni, nisu zadovoljavali potrebe, uopšte srpske tranzitne privrede. Trebali su nam veći, mi smo tu negde dali liberalniji predlog vezano za tranzit robe, što su Rusi prihvatili i što će u mnogome poboljšati trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Rusije. Svima nam je to jasno, od kog je to presudnog značaja, jer smo mi svakako spoljnotrgovinski partneri.

U prilog ovom pomenutom sporazumu, svakako da ide poboljšanje stanja puteva u Srbiji, svedoci smo da kako se radi na Koridoru 10, na autoputevima i železnici, pored tih velikih projekata, osvrnula bih se na nešto one manje. Mogu vam govoriti najviše iz sredine odakle dolazim. Pre svega, o gradu Zrenjaninu.

Trenutno se u Zrenjaninu na više mesta u samom gradu grade lokalni putevi, što najviše raduje moje sugrađane i mi time pokazujemo veliku odgovornost i Zrenjaninska lokalna samouprava potvrđuje ono što je govorila tokom same kampanje, dakle, mi radimo i nastavljamo, a kampanja nije u toku. Ja sam na to izuzetno ponosna. Nisam sigurna da su to naši prethodnici bili u stanju da urade.

Ono što je od vitalnog značaja za Srednjebanatski okrug i za moj grad, pre svega za studente, auto prevoznike, ali generalno za tranzit jeste, odnosno jesu radili na putu prvog B reda Novi Sad-Zrenjanin, kod Žabaljske raskrsnice prema Zrenjaninu, koju su ministar Knežević i ministarka Mihajlović obišli u prvim danima njihovog razvoja. Ministar Knežević je istakao od kakvog je značaja izgradnja ovog puta, jer prosto upućuje i ukazuje na poboljšanje privrednog ambijenta i što kvalitetnijeg života naših sugrađana.

Meni je izuzetno žao što sada, trenutno u ovoj sali nema više predstavnika i poslanika iz opozicije, prosto, uvek kada moje kolege i ja govorimo oni se osmehnu na nešto od toga. Moram vam priznati, u tome uopšte ne vidim ni trnunku, jer on nije pre svega, vidim gest koji simbolizuje radost. Konačno, neko kao što je aktuelna Vlada Republike Srbije se ustuknula da uradi nešto toliko dobro i ne samo da je radio, već će raditi uvek u interesu svog naroda. Uvek ću podržati ovakve predloge zakona, kao i set onih koji će biti na dnevnom redu na danu za glasanje na šta pozivam i sve svoje kolege. Hvala.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 13.12.2016.

Zahvaljujem, predsedavajući.
Poštovani ministre, poštovani narodni poslanici, poštovani sugrađani, u današnjoj diskusiji uzimam učešće na temu Predloga zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Staviću akcenat na ključne stvari, ali i dati svoje mišljenje, uvažavajući vaše vreme.
Dakle, sticanjem statusa kandidata u martu 2012. godine, Srbija je dobila mogućnost da koristi sredstva IPA fondova. Ovim zakonom dodatno uređujemo ciljeve poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i nadzor nad sprovođenjem ovih zakona. IPA fondovi omogućuju nam korišćenje pomoći za razvoj ruralnih sredina i ti fondovi se dodeljuju poljoprivrednim gazdinstvima, kao i drugim licima u skladu sa IPARD programima. Primera radi, u Srednjem banatskom upravnom okrugu je zemlja izuzetno kvalitetna, kao i u celoj Vojvodini, delom Mačvi, Šumadiji.
Međutim, preciznije govoreći, u jednom izuzetno malom selu u Banatu, u Banatskom Višnjićevu, gde su parcele prve klase po kvalitetu i gde živi svega 200 stanovnika, koji isključivo žive od poljoprivrede, ovaj zakon će biti od velike koristi. Ista je situacija i u selima Stajićevu, Melenci, Elemiru, Tarašu. Ja vam govorim ove činjenične stvari, pošto sam u stalnoj komunikaciji sa meštanima tih naseljenih mesta i oni se mimo poljoprivredne proizvodnje okreću i stočarstvu. Konačno će ovi ljudi imati priliku i svi će moći da izađu na crtu koristeći IPA fondove, dakle, prvenstveno poljoprivredna gazdinstva, a ne samo veliki zemljoposednici koji su bili pajtaši kreatora bivšeg režima vlasti i na taj način arčili budžet Republike Srbije.
Jedna veoma zanimljiva stavka je da su za vreme ministra Saše Dragina oni primoravali poljoprivredne proizvođače da veštačko đubrivo kupuju od favorizovanih trgovaca i time pokupili kajmak. Ovo više, na svu sreću, nije praksa. Na ovaj način seljani će konačno moći da putem ovih sredstava obnove svoju mehanizaciju i poboljšaju kvalitet svog rada.
Hvala ministru Nedimoviću, hvala vašem timu što ste zaista smogli mnogo snage i upućujete nas na to kako se koriste ovi projekti. Vi imate zaista sluha za sve slojeve u društvu i nema niko protekciju, bez obzira na količinu hektara koju poseduju. Nema zaista nikakvih vrsta protekcija i vi nam nekako vraćate veru i šansu da pošten svet može da živi od svog rada. Stoga ću u Danu za glasanje podržati set ovih zakona. Hvala vam.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja, 01.11.2016.

Zahvaljujem, predsednice Skupštine.
Poštovani ministre sa saradnicima, poštovani narodni poslanici, poštovani sugrađani, pre nego što uzmem učešće u današnjoj debati na poznatu temu, moram pohvaliti ministra Vujovića i zahvaliti mu se na naporima koje ulaže kako bi, pa makar, i 100 puta pojasnio finansijske konstrukcije za sve one koje ih ne razumeju, a pre bih rekla da im je možda i krivo, jer nisu imali toliko kvalitetan kadar kao što ima današnja aktuelna Vlada. (Aplauz.)
Hvala vam kolege, kao što se zahvaljujem i kolegama svoje poslaničke grupe, tako bih se zahvalila i poslanicima iz suprotnog dela sale, ali na ironičnom aplauzu, jer to ne pokazuje baš ljubaznost i moram priznati da vas razumem. Razumem vas, jer vi zaista imate i kome i čemu da aplaudirate i ne bi trebali samo to, već treba da se i zahvaljujete aktuelnoj Vladi, jer je smogla snage i izabrala pravi put da vodi ovu državu.
U okviru ove objedinjene rasprave posebno ću staviti akcenat na Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora za apeks zajma za mala i srednja preduzeća između Republike Srbije i Evropskog investicionog fonda i Narodne banke Srbije.
Vlada Republike Srbije je odgovorno pristupila definisanju paketa mera koji će poboljšati pristup finansiranju malih i srednjih preduzeća, a to podrazumeva odnos bankarskog sektora prema istima, kao i nove finansijske instrumente.
Ono što je veoma dobro, jeste da je pokrenuta i realizacija programa „Godina preduzetništva“ za koji je opredeljen na 16 milijardi dinara, od čega je nepovratno 4,4 milijarde. Ovaj projekat šta konkretno znači? Jeste da će se unaprediti poslovno okruženje, administrativne procedure, zapošljavaće se mlade žene sa 50% nepovratnog start apa, podrška zauzimanje opreme malim i srednjim preduzećima, ali i zapošljavanje novih radnika.
Između ostalog, očekuje nas i reforma administrativnih postupaka čime će smanjivati troškovi i povećati transparentnost preduzeća, ali je neophodan i razvoj ljudskih resursa sa potrebama na tržištu, kao i tehnološkim razvojem, što će država direktno omogućiti, ali uz pomoć i donatora i investitora.
Međutim, svedoci smo da mi ne očekujemo samo pomoć od donatora i investitora, već i formiramo povoljnu klimu za mnoge investitore i svedoci smo da su se pre svega nekoliko dana otvorile nove fabrike za proizvodnju tekstila „Aster“ u Nišu, čelične konstrukcije „Tehnostruktura“ u Zrenjaninu, fabrika za delove u automobilskoj industriji „Mekafor“ u Kikindi, i to se desilo za svega nekoliko dana na celoj teritoriji Republike Srbije.
S toga mi je u potpunosti jasan i opravdan Predlog zakona o potvrđivanju pomenutog finansijskog zajma, jer je u skladu sa Strategijom za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća.
Ovim će biti obuhvaćen i omogućen privredni razvoj, ali i projekti iz oblasti znanja, zaštite životne sredine, zdravlja i obrazovanja. Ono što je poseban akcenat jeste da je inicijativa pod nazivom „Poslovi za mlade zapadnog Balkana“ nešto što će promovisati zapošljavanje mlađe populacije.
Ministar Knežević je nedavno apostrofirao da u Srbiji ima 350 hiljada malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju blizu milion stanovnika i iz tog razloga je akcenat na razvoju ovog sektora gde će se uticati i investitorima pojasniti pozicija domaćih kompanija ne bi li se uključili u taj lanac dobavljača i kooperanata. Srbija konačno može sve, može da raste i da se razvija, gradi, otvara fabrike, uči, bude zdravija i sigurnija. S toga, ja ću podržati predloge o izmeni zakona ovog jedinstvenog pretresa, a na šta pozivam i svoje kolege. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 06.09.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 13.08.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 15:47