STANISLAVA JANOŠEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1986. godine. Živi u Zrenjaninu.

Po zanimanju je master ekonomije.

Predsednica je Saveta za ekonomska pitanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Zrenjaninu.

Po prvi put postaje narodna poslanica 11. avgusta 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 5
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 22 dana i 16 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 meseca i 24 dana i 11 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrto vanredno zasedanje , 25.08.2017.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, kolege poslanici, poštovani sugrađani, evo, danas je u toku drugi dan i rasprava o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Pre svega, ono što smatram ključnim, što moramo imati na umu prilikom predlaganja svih zakona, a u ovom trenutku iz oblasti poljoprivrede jeste usklađenost sa Ustavom. U ovom slučaju ustavnim osnovom za donošenje ovog zakona potvrđeno je da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje održivi razvoj, sistem zaštite i unapređenje životne sredine, kao i zaštitu i unapređenje biljnog i životinjskog sveta. Budimo razumni i iskreni jedni prema drugima i budite ubeđeni da Vlada Republike Srbije vodi interese građana Republike Srbije uz ispunjavanje svih međunarodnih obaveza.

Ono što je najbitnije, po mom mišljenju, u Predlogu ovog zakona jeste da neko fizičko, odnosno pravno lice iz inostranstva, pretežno se to odnosi na državljane EU, imaju priliku na zemljište u našoj Republici, ali samo ukoliko su nastanjeni i plaćaju porez na teritoriji jedinice lokalne samouprave i to u periodu od 10 godina, imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na toj teritoriji u periodu od tri godine i zaista se bave poljoprivredom, a ne samo fiktivno da su u toj delatnosti.

Nešto što meni uliva veliko poverenje u radu vašeg Ministarstva, gospodine Nedimoviću, i ono što ste svojim dosadašnjim radom vi pokazali i dokazujete, jeste sledeće. Kolege, ako se sećate, pre svega nekoliko meseci mi smo usvojili zakon, odnosno Sporazum između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija. Ja se vrlo dobro sećam kako ste vi komentarisali taj sporazum, posipali ste i drvljem i kamenjem. Zaključujem da je to jedini model koji imate kada su svi predlozi zakona na dnevnom redu. E, pa, vidite, ja već vidim pozitivne posledice tog sporazuma.

Početkom avgusta ove godine počeli su radovi na dvonamenskom sistemu Međa. Ministar Nedimović, sa čelnicima Zrenjanina, kao i Opštine Žitište obišao je ove radove u tom malom selu, u Srednjebanatskom upravnom okrugu, na granici sa Rumunijom. Hvala vam što je Među neko napokon pogledao i što je pomaže.

Ovim projektom za navodnjavanje biće omogućeno da 762 hektara u toj teritoriji budu zbrinuta. Ovim nacionalnim programom biće realizovano 11 takvih projekata. U naseljenom mestu Međa to je zaista veliki pomak i formira se kanal od 17 kilometara koji će služiti za odvodnjavanje, ali i za navodnjavanje. Na ovaj način, mi smo zbrinuli problem suše sa kojim se susreću naši sugrađani koji se bave poljoprivredom i isključivo žive od poljoprivrede.

Sećate li se, gospodo, šta se desilo sa Međom, ne možda toliko daleke, 2005. godine, kada ste je ostavili potopljenu u vodi, prilikom pucanja brane na Tamišu? E, pa, ovim potezom to se Međi ne bi desilo ni u snu.

Hvala vam, ministre. Hvala vašim saradnicima. Hvala celoj Vladi Republike Srbije što sve imate u vidu. Ovo je zaista fenomenalan primer vaše posvećenosti i istrajnosti i ja vam verujem. Podržaću zakon i Predlog ovog zakona, kao i sve svoje kolege, što pozivam da to učine. Hvala još jednom.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.05.2017.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani predstavnici Vlade Republike Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, javljam se po osnovu Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o međunarodnom drumskom saobraćaju. Htela bih više da se osvrnem na ovu temu uvažavajući vaše vreme.

Dakle, obavljanje drumskog saobraćaja sa Ruskom Federacijom uređeno je na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije. Predviđeno je da ovim sporazumom, kako bilateralni tako i tranzitni prevoz, se obavlja na osnovu dozvola koje izdaju nadležni organi. Kao i svake godine, bez naknada, se međusobno usaglašavaju brojem obrazaca dozvola.

Međutim, moram da naglasim da razmenjivani kontigenti dozvola nisu bili dovoljni, nisu zadovoljavali potrebe, uopšte srpske tranzitne privrede. Trebali su nam veći, mi smo tu negde dali liberalniji predlog vezano za tranzit robe, što su Rusi prihvatili i što će u mnogome poboljšati trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Rusije. Svima nam je to jasno, od kog je to presudnog značaja, jer smo mi svakako spoljnotrgovinski partneri.

U prilog ovom pomenutom sporazumu, svakako da ide poboljšanje stanja puteva u Srbiji, svedoci smo da kako se radi na Koridoru 10, na autoputevima i železnici, pored tih velikih projekata, osvrnula bih se na nešto one manje. Mogu vam govoriti najviše iz sredine odakle dolazim. Pre svega, o gradu Zrenjaninu.

Trenutno se u Zrenjaninu na više mesta u samom gradu grade lokalni putevi, što najviše raduje moje sugrađane i mi time pokazujemo veliku odgovornost i Zrenjaninska lokalna samouprava potvrđuje ono što je govorila tokom same kampanje, dakle, mi radimo i nastavljamo, a kampanja nije u toku. Ja sam na to izuzetno ponosna. Nisam sigurna da su to naši prethodnici bili u stanju da urade.

Ono što je od vitalnog značaja za Srednjebanatski okrug i za moj grad, pre svega za studente, auto prevoznike, ali generalno za tranzit jeste, odnosno jesu radili na putu prvog B reda Novi Sad-Zrenjanin, kod Žabaljske raskrsnice prema Zrenjaninu, koju su ministar Knežević i ministarka Mihajlović obišli u prvim danima njihovog razvoja. Ministar Knežević je istakao od kakvog je značaja izgradnja ovog puta, jer prosto upućuje i ukazuje na poboljšanje privrednog ambijenta i što kvalitetnijeg života naših sugrađana.

Meni je izuzetno žao što sada, trenutno u ovoj sali nema više predstavnika i poslanika iz opozicije, prosto, uvek kada moje kolege i ja govorimo oni se osmehnu na nešto od toga. Moram vam priznati, u tome uopšte ne vidim ni trnunku, jer on nije pre svega, vidim gest koji simbolizuje radost. Konačno, neko kao što je aktuelna Vlada Republike Srbije se ustuknula da uradi nešto toliko dobro i ne samo da je radio, već će raditi uvek u interesu svog naroda. Uvek ću podržati ovakve predloge zakona, kao i set onih koji će biti na dnevnom redu na danu za glasanje na šta pozivam i sve svoje kolege. Hvala.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 13.12.2016.

Zahvaljujem, predsedavajući.
Poštovani ministre, poštovani narodni poslanici, poštovani sugrađani, u današnjoj diskusiji uzimam učešće na temu Predloga zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Staviću akcenat na ključne stvari, ali i dati svoje mišljenje, uvažavajući vaše vreme.
Dakle, sticanjem statusa kandidata u martu 2012. godine, Srbija je dobila mogućnost da koristi sredstva IPA fondova. Ovim zakonom dodatno uređujemo ciljeve poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i nadzor nad sprovođenjem ovih zakona. IPA fondovi omogućuju nam korišćenje pomoći za razvoj ruralnih sredina i ti fondovi se dodeljuju poljoprivrednim gazdinstvima, kao i drugim licima u skladu sa IPARD programima. Primera radi, u Srednjem banatskom upravnom okrugu je zemlja izuzetno kvalitetna, kao i u celoj Vojvodini, delom Mačvi, Šumadiji.
Međutim, preciznije govoreći, u jednom izuzetno malom selu u Banatu, u Banatskom Višnjićevu, gde su parcele prve klase po kvalitetu i gde živi svega 200 stanovnika, koji isključivo žive od poljoprivrede, ovaj zakon će biti od velike koristi. Ista je situacija i u selima Stajićevu, Melenci, Elemiru, Tarašu. Ja vam govorim ove činjenične stvari, pošto sam u stalnoj komunikaciji sa meštanima tih naseljenih mesta i oni se mimo poljoprivredne proizvodnje okreću i stočarstvu. Konačno će ovi ljudi imati priliku i svi će moći da izađu na crtu koristeći IPA fondove, dakle, prvenstveno poljoprivredna gazdinstva, a ne samo veliki zemljoposednici koji su bili pajtaši kreatora bivšeg režima vlasti i na taj način arčili budžet Republike Srbije.
Jedna veoma zanimljiva stavka je da su za vreme ministra Saše Dragina oni primoravali poljoprivredne proizvođače da veštačko đubrivo kupuju od favorizovanih trgovaca i time pokupili kajmak. Ovo više, na svu sreću, nije praksa. Na ovaj način seljani će konačno moći da putem ovih sredstava obnove svoju mehanizaciju i poboljšaju kvalitet svog rada.
Hvala ministru Nedimoviću, hvala vašem timu što ste zaista smogli mnogo snage i upućujete nas na to kako se koriste ovi projekti. Vi imate zaista sluha za sve slojeve u društvu i nema niko protekciju, bez obzira na količinu hektara koju poseduju. Nema zaista nikakvih vrsta protekcija i vi nam nekako vraćate veru i šansu da pošten svet može da živi od svog rada. Stoga ću u Danu za glasanje podržati set ovih zakona. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 06.09.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 13.08.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 15:47