SNEŽANA PAUNOVIĆ

Socijalistička partija Srbije

Rođena je 1. januara 1975. godine u Peći.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Bila je članica Nadzornog odbora Aerodroma “Nikola Tesla”. Članica je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i članica Predsedništva Foruma žena Socijalističke partije Srbije. Mandat narodne poslanice potvrđen joj je 29.oktobra 2013. Nakon što je u poslaničke klupe zamenila kolegu Neđu Jovanovića.

Ponovo je izabrana na mesto narodne poslanice nakon vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 0
  • 6
  • 1
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 30 dana i 7 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Set medijskih zakona

čeka se odgovor 11 meseci i 24 dana i 8 sati

1. Da li smatrate da je dobro da Srbija ima jedan regionalni javni servis? 2. Da li je normalno da građani Južne i Istočne Srbije plaćaju javni servis koji nema nikakvu obavezu prema njima i koji nije ni vidljiv u tom regionu? 3. Da li je to diskriminacija? 4.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveta posebna sednica , 28.06.2017.

Hvala, predsedavajuća.

Reklamiram član 27. Bez obzira što ste postupili već u dva navrata ispravno i u skladu sa ovim Poslovnikom, ipak, iako sam narodni poslanik, pre svega sam građanka Srbije koja je brutalno uvređena na samom startu diskusije kolege Boška Obradovića. Niti se osećam poniženo, niti se osećam uvređeno, niti bih da me deklariše na bilo koji način poštovani kolega.

Mogu da razumem da neko ima kompleks i da svoju diskusiju počne sa Slobodanom Miloševićem i njegovim izručenjem na Vidovdan, preko predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića završi sa Brankom Ružićem. To je jasna potreba da makar i ličite na socijaliste, ali to prosto nije lako. Ovo jeste možda mesto gde se o tome može razgovarati, ako se uzme u obzir da je uvažena mandatarka gospođa Ana Brnabić u svom kabinetu videla i profesorku Slavicu Đukić Dejanović, čija je ovo uska specijalnost, ali Skupština nije mesto gde se ovakve stvari leče.

S druge strane, kao žena, kao neko ko dolazi iz Peći, po drugi put na sredini ovog izlaganja ponovo uvređena činjenicom u kojoj državi žive Srbi sa Kosova i Metohije. U Srbiji. Evo da ja odgovorim. Ne znam kakav stav o tome ima kolega Obradović, bila sam ubeđena da je patriota koji se zalaže da Kosovo nikada ne bude nezavisno, ali drugi put sam iznenađena za dva dana. I kada je u pitanju populaciona politika, nikako da se pročita ono što je učinjeno u proteklih godinu dana. Ja to ispred sebe kao odgovorni poslanik imam. Ovo je izveštaj kabineta profesorke Slavice Đukić Dejanović i ja ću ovo i ustupiti ako treba kolegi Bošku Obradoviću, da bismo se bavili činjenicama, a ne neistinama. Hvala vam.

Druga vanredna sednica , 24.06.2017.

Zahvaljujem uvaženi predsedavajući.

Reklamiram član 27. U obavezi ste bili da opomenete kolegu Obradovića u onom momentu u kom je bezmalo ponizio narod celog jednog regiona Republike Srbije. O čemu govorim? Insistiranje na ministarstvu za Kosovo i Metohiju može biti lični stav, do onog momenta dok ne vređa dostojanstvo svih nas koji se smatramo podjednako građanima Srbije, kao i uvaženi kolega koji živi u Čačku i koji je u Čačku rođen.

Ne možemo na taj način da razgovaramo u Skupštini Srbije, naročito ne pod okolnostima da sa jedne strane zagovaramo veliko srpstvo braneći KiM, a da u drugom trenutku celu jednu teritoriju Republike Srbije stavljamo pod ministarstvo, izjednačavamo je sa Srbima u regionu i pravimo takav presedan u odnosu na jedan ne mali broj građana Srbije, da je to nedopustivo za jednog narodnog poslanika ili za bilo koga, a bojim se i za vas koji predsedavate ovom sednicom.

Druga stvar, koja je jako važna, a to je baviti se politikantstvom je dozvoljeno sa skupštinske govornice, a ono što nije dozvoljeno to je zanemariti suštinu baveći se formom. Ako kritikujemo Vladu i predlog novog zakona o ministarstvima u smislu da je moralo postojati ministarstvo za brigu o porodici, kako je rekao kolega Obradović, ne vidim razliku između ministarstva bez portfelja koje se usko bavi ovim pitanjem i ima iza sebe rezultate u proteklih godinu dana u odnosu na neko novoformirano ministarstvo koje bi se u tom smislu napravilo. Važno je postići efekat. Forma nikada nije rešavala suštinski problem. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2017.

Hvala.

Poštovana predsednice, uvaženi ministri sa saradnicima i poštovane kolege poslanici, koristeći pravo ovlašćenog predstavnika poslaničke grupe SPS, namera mi je da se u drugom delu svog obraćanja osvrnem na još jedan jako važan aspekt, a to je ekološki aspekt potrebe za unapređenjem sistema za otpepeljavanje naše najveće TE „Nikola Tesla A“ i iznesem neke ideje, zahvaljujući kojima se može unaprediti korišćenje obnovljivih i neobnovljivih energetskih resursa.

Inovirani sistem sakupljanja i prenosa pepela koji će se finansirati iz zajma o kome danas raspravljamo, treba da funkcioniše po modelu malovodnog transporta sadržaja mešavine pepela i vode u odnosu jedan prema jedan. Na ovaj način se smanjuje količina lebdećih čestica pepela, odnosno eliminišu leteće čestice koje u stvari zagađuju vazduh i uzrokuju oboljenja disajnih organa kod ljudi, ali i prodor teških metala u podzemne vode, kao i zagađenja površinskih slojeva plodnog zemljišta.

Ovi razlozi su sasvim dovoljni za rehabilitaciju postojećih sistema otpepeljavanja ove naše termoelektrane. Inače, kao što sam i u jučerašnjem obraćanju napomenula, pepeo koji se stvara proizvodnjom uglja nije više standardizovan kao opasan otpad. On se danas smatra i resursom koji se i te kako može koristiti u proizvodnji građevinskog materijala ili gradnji puteva, kao što je to slučaj u mnogim evropskim i drugim zemljama.

Ne samo da bi korišćenjem pepela iz TENT-a čije su rezerve sada vredne preko jedne milijarde evra pokrenuli model cirkularne, kružne, odnosno zelene ekonomije, već bi se korišćenjem pepela oslobodilo i preko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje bi se uz određenu revitalizaciju moglo koristiti i za poljoprivrednu proizvodnju.

Treba naglasiti da Srbija ima definisane standarde za korišćenje pepela koji će se uskladiti sa evropskim standardima, tako da se eksploatacija ovog resursa može postati značajan izvor kapitala, kojim se mogu pokrenuti brojni investicioni, odnosno tzv. zeleni projekti, a može se bezmalo formirati i zeleni investicioni fond kojim bi se finansirali različiti projekti energetske efikasnosti, pre svega zeleni projekti kojim bi se smanjivalo učešće lignita u proizvodnji električne energije.

Jedan od modela za koji se zalažu Zeleni Srbije, koji su moje uvažene kolege i članovi naše poslaničke grupe, jeste, postepeno uvođenje sistema za kombinovanu upotrebu uglja i biomase kojom se postepeno, preko kosagorevanja povećava njena upotreba kao obnovljivog energenta. Naša energetska snaga je biomasa čije je korišćenje kod nas nažalost još uvek izuzetno skromno. Upravo bi resurs pepela mogao biti početni kapital za jedan ovakav projekat u Kolubari i TENT-u.

Još pre dvadesetak godina ove kompanije uradile su projekat dodavanja biomase od agro ostatka za rad termoelektrana. Dakle, pepeo iz TENT-a, koji danas mnogi još uvek smatraju otpadom, može i te kako postati značajan razvojni kapital. Deo sredstva od korišćenja pepela, kao resursa mogao bi se koristiti za intenzivno pošumljavanje, kojim bi se kompenzovalo emitovanje ugljen-dioksida za koje nam prema ekološkim propisima EU predstoji obaveza plaćanja ekoloških taksi.

Deo sredstava od korišćenja pepela se takođe može vratiti u zajednicu za revitalizaciju zemljišta ili, na primer, za formiranje plastenika, pod kojima bi poljoprivrednici iz okruženja, mogli proizvoditi bezbedne poljoprivredne proizvode.

Ovo su samo neke od ideja za korišćenje pepela kao resursa, čime bi se umesto ulaganja budžetskih sredstava ili sredstava kompanija mogla obezbediti značajna sredstva za projekte zelene ekonomije. Ove druge ideje iznela sam u ime poslaničke grupe SPS i naših poslanika iz ZS.

Na samom kraju, želim da naglasim da će poslanička grupa SPS, svakako danom za glasanje podržati sve predložene zakone o kojima smo raspravljali, što sam rekla i juče, očigledno nisam iznenadila određeni broj kolega. Kao poslanička grupa sve više izazivamo divljenje i sve češće pominjanja i ja se na tome zahvaljujem, pa taman nas koristili kao mogućnost za reklamu i to sopstvenu ali lošu. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.01.2014.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 81300.00 RSD 29.10.2013 -
Predsednik nadzornog odbora Aerodrom Nikola Tesla a.d. Beograd Javni Mesečno 64299.00 RSD 17.07.2013 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 16:02