PETAR JOJIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 12. jula 1938. godine. Živi u Pančevu.

Po zanimanju je advokat. Bio je savezni ministar pravde od 12. avgusta 1999. do 4. novembra 2000. godine. Postao “poznat” po svom odgovoru Karli del Ponte na pitanje o saradnji SR Jugoslavije sa Haškim tribunalom.

Bio je predsednik je Južnobanatskog okružnog odbora SRS. Biran je za narodnog poslanika na parlamentarnim izborima 2003. 2007. i 2008. Godine. U skupštini je bio član odbora za ustavna pitanja i odbora za pravosuđe i upravu i član Grupe prijateljstva sa Izraelom.

U poslaničke klupe se vraća nakon vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 20
  • 0
  • 153
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 20 dana i 20 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 30 dana i 4 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 23 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 19.07.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, podneo sam ovaj amandman na odredbu predloženog zakona i ostajem kod njega. Zdravstvo u Srbiji treba da ima prioritete nad prioritetima. Ovaj zakon koji je predložen vezan za ćelije i za tkiva, a ujedno i ovaj drugi deo koji se odnosi na propise koji su predloženi vezano za transplantaciju, po mom mišljenju, karakteristika ovog Predloga zakona jeste diskriminacija čista. Šta to znači? Znači da ste oduzeli licencu Institutu „Dedinje“, a mislite da će Klinički centar Srbije da podmiri sve ono što je potrebno i da će svima moći da pruži usluge. Neće moći da još ni za 10 godina.

Drugo, ljudi nemaju gde da se leče. Milovan Bojić je napravio iskorak u tom pravcu. Dakle, radi se o diskriminaciji kako na političkoj, tako i na ličnoj, jer je diskriminacija usmerena isključivo na Milovana Bojića i na Institut. Prema tome, smatram da je potrebno da opstane ovaj institut, gospodine ministre. On mora da zadovolji potrebe građana Srbije jer nemaju gde na drugom mestu da se leče. Bar u ovom trenutku to produžite, a dok Klinički centar Republike Srbije bude osposobljen i budete ga stavili u funkciju sto posto, onda treba razmišljati o Institutu „Dedinje“.

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Dame i gospodo, podneo sam amandman na član 2, kod kog amandmana u celosti ostajem sa obrazloženjem, sa predlogom da bude usvojen.

Ono što bih želeo samo ukratko da kažem, da ne ponavljam stavove narodnih poslanika SRS, jer ih u celosti podržavam i smatram da daju doprinos i mogu samo da poboljšaju tekst ovog predloga zakona, pa ih treba ceniti i u tom smislu i uvažavati.

Dame i gospodo narodni poslanici, postavljam pitanje gospodinu ministru. Gospodine ministre, da li u Vladi postoji bilo kakva inicijativa da se spomenik Slobodanu Miloševiću podigne u Beogradu? Slobodan Milošević se, kao heroj u ratu koji je nametnut nelegalnim bombardovanjem od strane 19 najmoćnijih sila na svetu ove države suprotstavljao neprijateljima, zaslužuje u svakom slučaju jedan spomenik usred Beograda i da bude sahranjen u Aleji velikana. To zaslužuje jedan predsednik koga su izdajnički režim DOS-a na Vidovdan 2001. godine isporučili okrvavljenih ruku tzv. zločinačkom Haškom tribunalu, gde je praktično i ubijen.

Takođe, postavljam pitanje gospodinu ministru – da li će Beograd imati jednu ulicu sa nazivom đenerala Draže Mihailovića?

Još jedno pitanje – kada će se okončati izgradnja memorijalnog dela Starog sajmišta kroz koje je prošlo oko 50 hiljada zatočenika, jer na tom delu jedino možete videti osmatračnicu fašističkih stražara koji su čuvali tih 50 hiljada zatočenih logoraša?

Što se tiče zakona, njega je trebalo i ranije doneti.

U svakom slučaju, imajte u vidu da DOS-ov režim nije podigao ni jedan spomenik onima koji bi zaslužili u ovoj državi za sve vreme dok su oni vladali.

Očekujemo da će aktuelna vlast uzeti u obzir razmatranje i ovih predloga koji su usledili od strane poslanika SRS. Hvala.

Sedmo vanredno zasedanje , 18.06.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, SRS je godinama ukazivala na borbu protiv korupcije i kriminala na lokalu.

Ja bih samo ukazao aktuelnoj vlasti da je u 2011. godini, aktuelni režim tadašnji DS, na nivou Vojvodine, doneo odluku da se 30% budžetskih sredstava svih javnih preduzeća i lokalne samouprave uplati u depozit kod Razvojne banke Vojvodine. Tako je gradonačelnik Pančeva, odnosno gradska uprava uplatila na žiro-račun Razvojne banke Vojvodine u depozit 618 miliona dinara. Novi Sad je uplatio oko dve milijarde dinara. Gde su te pare završile? Gde su ti kriminalci danas? Gde su ta sredstva poreskih obveznika, da li se o tome vodi računa? Očigledno da se tada nije vodilo računa.

Kako je moguće da se u Pančevu dovedu dve dame, jedna iz Užica, jedna iz Čačka, a da budu direktorke apoteka u Pančevu i da prouzrokuju pljačku od 800 miliona dinara, a da nijedna nije završila u zatvoru?

Kako je to moguće da se lokalna samouprava ne uključuje u ove probleme i kako je moguće da se dve i po hiljade hektara zemljišta na Zlatiboru, PK Zlatibor, proda za 66 miliona dinara, a da lokalna samouprava nema ulogu i da spreči tu pljačku? Šta su radili ministri, šta su radile agencije i zašto nisu završili u zatvoru ako se ima u vidu da danas na Zlatiboru jedan ar zemljišta košta 12 hiljada era? E, pa, izračunajte gospodo koliko je država oštećena na ovakav način poslovanja.

Gospodo, ministre, dakle postavljam pitanje koje je vezano za lokalnu samoupravu, ali i rad Vlade i ministarstva.

Obzirom na aktuelnu štetu koja je prouzrokovana građanima Republike Srbije usled nemarnosti i neodgovornosti državnih organa, između ostalog i lokalne samouprave, postavljam pitanja Vladi – koliko je u Republici Srbiji danas registrovano i ima protivgradnih stanica? Koliko ima protivgradnih strelaca? Koliko je u Srbiji za 2018. godinu obezbeđeno protivgradnih raketa? Koliko je protivgradnih raketa predviđeno za svaku protivgradnu stanicu? Koliko koštaju protivgradne rakete za 2018. godinu i kolika je nastala šteta? Šteta će se procenjivati na više stotina miliona i vidim da se mnogo ne vodi računa o problemima poljoprivrednika i seljaka, na šta SRS godinama upozorava, u vezi problema i prava naših građana moraju obezbediti od strane Vlade i države. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 75000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 62000.00 RSD 01.01.1981 -
Poslednji put ažurirano: 08.03.2017, 10:54