SRETO PERIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen je 23. septembra 1959. godine. Živi u Ljuboviji.

Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Bio je odbornik Srpske radikalne stranke u Ljuboviji, član Predsedničkog kolegijuma SRS i predsednik Okružnog odbora SRS za Podrinje.

Od 2004. do 2012. godine bio je narodni poslanik Srpske radikalne stranke.

U poslaničke klupe se vraća nakon vanrednih parlamentarnih izbora 24.aprila 2016.godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 19
  • 0
  • 41
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Dame i gospodo narodni poslanici, na osnovu člana 153. i 154. Ustava moglo bi se postaviti pitanje da li Visoki savet sudstva ima i može da ima u nadležnosti ovo što je predviđeno Zakonom o uređenju sudova.
Ali, u svakom slučaju, gospodin Martinović, kao doktor pravnih nauka, nije trebao biti taj koji će predložiti zakon o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova, zato što uspostavlja jednu lošu praksu. A šta je tu loša praksa? Pa, prošli put, odnosno 21. januara 2016. godine Visoki savet sudstva je podneo zahtev Narodnoj skupštini da odloži primenu ovog zakona od 1. juna do 1. januara 2017. godine. I sada da je to učinio Visoki savet sudstva, to bi bilo drugačije. Nema nijednog razloga da se sad ovo radi i da se pomera, pogotovo što se može desiti u narednom periodu da neke odredbe nekog zakona se nekome i ne dopadnu i onda se može pokrenuti inicijativa za ocenu ustavnosti tog zakona i onda da suspendujemo važenje tih odredaba tog zakona. Mislim da to nije u redu i nije smelo da se uradi.
Imamo još jednu, ja bih rekao, anomaliju, predlagač je rekao da ovaj zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja, a onda se podnosi amandman i kaže se - zakon će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja. Verovatno iz razloga što je ovaj predlog podnet 6. decembra, računalo se da će biti ranije usvojen, a pošto smo došli do 27. decembra, nije još usvojen ovaj zakon, i onda bi došli u jednu pravnu prazninu.
I do sada se dešavalo da su neke statusne promene, odnosno zaposleni su gubili radni status, pa kad su se reorganizovali neki državni organi prilikom promene, prilikom neke greške, imali su pravo na naknadu ili nadoknadu i sve ono što su bili oštećeni, oni su bili obeštećeni u nekom postupku i ovde se to moglo desiti, znači, ovo nije u redu.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 21.12.2016.

Dame i gospodo narodni poslanici, gospođo ministar, SRS se principijelno protivi profesionalnom upravljanju zgradama.
Gospođo ministar ne sumnjamo u vaše dobre namere, predložio bih vam da skinete nekada te ružičaste naočare, nije u Srbiji baš sve tako kao što vi želite da predstavite, braneći ovaj zakon i obrazlažući zbog ne treba prihvatiti amandmane.
Predlažete da se uvede privredno društvo ili lice koje će profesionalno da upravlja održavanjem zgrada. Moglo bi to u onim slučajevima gde vlasnici stanova to žele, ali trebali ste mnogo više da pokušate da učinite kroz predlog ovog zakona da sami vlasnici stanova nastoje da održavaju svoje stanove.
Da li znate da u Srbiji postoji veliki broj individualnih stambenih objekata koji nisu pokriveni, da postoji veliki broj privatnih kuća koje nemaju fasadu? Ako mislite da one nemaju fasadu ili nisu pokrivene zato što to neko ne želi, grdno se varate. To je zato što ne može iz razloga materijalnog stanja. Mnogi vlasnici stanova su se zadužili da bi kupili te stanove i uzeli kredite u švajcarskim francima, pa što su više plaćali sve više su dugovali.
Na sve to vi ćete sada da uvedete profesionalno upravljanje tim zgradama. Nije moguće, nije realno. Postoji potreba za sređivanje oblasti stanovanja. Zakon o stanovanju je donet 1992. godine, mnoge stvari su prevaziđene. Zakon o održavanju stambenih zgrada je iz 1995. godine, Zakon o socijalnom stanovanju je iz 2009. godine i prevaziđene su mnoge stvari. Postojala je potreba da se to menja i verovatno ste toliko nestručno ovo uradili, čuli smo i juče, obična većina, obična manjina, zaista ovaj zakon sadrži neke odredbe gde bi iole pristojno obavešten pravnički pismen čovek postideo se ovog što ste vi doneli pred narodne poslanike i želite da ovo prođe i da zaživi. Nije realno. Nije moguće.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 21.12.2016.

Slušati vas znači slušati Mlađana Dinkića. Građani Srbije su verovali, nisu slušali ali su verovali u neka njegova prazna obećanja pa ste videli gde su se našli građani Srbije. Onda su neosnovano, verovatno, računajući da su došli neki bolji ukazali poverenje vama ponovo, što je velika greška i oni to sami vide i verovatno se sada kaju zbog toga.
Postoji gospođo ministar kvalifikovana većina, obična ne postoji. Juče su vam moje kolege narodni poslanici ukazali prilikom predaje pismenog obaveštenja, svi naši pravni propisi poznaju i smatraju i tretiraju pismeno obaveštenje ili podnesak predat na pošti, preporučeno se smatra onog momenta kada je predato u poštu, a ne onog momenta kada je stiglo u nadležni državni organ.
Vi zaista i ovaj put pokušavate da obmanete građane Srbije. Gospođa ministar je rekla da je ona slušala nas 20 godina, ne bi se ništa dešavalo. Mi slušamo građane Srbije, mi ne slušamo ni vas, ni bilo koga drugog.

Imovinska karta

(Ljubovija, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 27.01.2004 - 31.05.2012.
Poslednji put ažurirano: 08.03.2017, 11:06