TOMISLAV LJUBENOVIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 2. maja 1951. godine u Leskovcu.

Po profesiji je inženjer metalurgije. Tomislav je izabran za člana Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke i za funkciju predsednika Jablaničkog okružnog odbora.

Bio je poslanik u skupštinskim sazivima 2007-2008. i 2008-2012.godine.

Na izborima održanim 24. aprila 2016. godine ponovo postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 65
  • 1
  • 186
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 6 meseci i 17 dana i 19 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 23 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 25 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 13.03.2019.

Hvala predsedavajući.

Gospodine ministre, smatramo da je potrebno da se prilikom usvajanja Predloga zakona o ugostiteljstvu neke stvari jasno definišu, pa smo mi iz SRS podneli ovaj amandman na član 4.

Član 4. se odnosi na definisanje ugostiteljske delatnosti i na to ko i kako može da je obavlja. Mi smo predložili da se doda novi stav 6. koji glasi – Agencija za privredne registre je dužna da izda rešenje za početak obavljanja ugostiteljske delatnosti u roku od tri dana od dana podnošenja kompletne dokumentacije.

Mišljenje poslaničke grupe SRS je da ovakvim amandmanskim rešenjem treba obavezati Agenciju za privredne registre da u razumnom roku izda rešenje za početak obavljanja ugostiteljske delatnosti. S obzirom na to da predlagač oblast ugostiteljstva želi da zakonski definiše odvojeno od turizma, što je do sada bio slučaj, on je u obrazloženju naveo da je kao prioritet zadatak definisana borba protiv sive ekonomije, unapređenje konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije, unapređenje posebnog ambijenta i pojednostavljenje poslova za fizička lica, pružaoce ugostiteljskih usluga, smeštaja koji dominiraju u strukturi smeštajnih kapaciteta Srbije, kao i digitalizacija turizma i ugostiteljstva uvođenjem modernih tehnologija u poslovanje kako privrednih subjekata, tako i javnog sektora.

Ukoliko predlagač zaista želi da pojednostavi poslovanje pružaoca ugostiteljskih poslova, neophodno je izbeći sve birokratske prepreke, pa tako i trajanje izdavanja rešenja za početak obavljanja ugostiteljske delatnosti što bi se postiglo prihvatanjem ovog amandmana poslaničke grupe SRS. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 13.03.2019.

Hvala predsedavajući.

Ovim amandmanom koji je poslanička grupa SRS podnela na član 1. Predloga zakona o turizmu, predloženo je da ispred značaja reči, doda se – neophodno. Povod za ovakvo amandmansko rešenje, potreba da se naglasi neophodnost značaja razvoja turizma. Inače, turizam je oblast koja ima šta da ponudi, ali nažalost nije dovoljno iskorišćena i čijem razvojem se situacija može i te kako popraviti, naročito u ovom trenutku kada većina stanovništva u Srbiji živi u jako lošim materijalnim uslovima.

Jugoistok Srbije raspolaže mnogobrojnim prirodnim lepotama, a kulturno-istorijsko naselje je značajno. Kao najveći u Jablaničkom upravnom okrugu, grad Leskovac ima značajnih mogućnosti za razvoj turizma koji nije dovoljno iskorišćen i čiji resursi nisu stavljeni u razvoj i dobrobit građana Vučja, Grdeličke klisure, Preljanske klisure.

Leskovac je grad koji trenutno ima dve značajne manifestacije – leskovačku roštiljijadu i leskovački karneval. Ove manifestacije iz godine u godinu okupljaju sve značajniji broj posetilaca. Leskovac je domaćin finskog festivala „Lajf“, kao i balkanske smotre mladih stripo autora, koji najstariji strip festival bivše Jugoslavije.

Inače, u oblasti prehrambene industrije izvršeno je blindiranje dva proizvoda koji u svom nazivu sadrže ime grada Leskovca, leskovački roštilj, meso i leskovački domaći ajvar.

Srpski narod na jugu i jugoistoku Srbije ima očuvane mnoge verske objekte. Pre dve godine je jedna od najvećih svetinja u leskovačkom kraju obeležila 500 godina postojanja čuveni Jašunjski manastir „Svetog Jovana preteče“.

S obzirom na to da se radi o području koje ima šta da ponudi, Srpska akademija nauka i umetnosti je pokazala interesovanje za Leskovac i Jablanički upravni okrug i za istraživanje o ulozi i utisci turizma na lokalni ekonomski razvoj.

Kada uzmemo u obzir sve ove turističke potencijale jasan je razlog za podnošenje ovog amandmana poslaničke grupe SRS i zašto bi ovaj amandman trebalo da bude i prihvaćen. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 13.03.2019.

Hvala, predsedavajući.

Poslanička grupa SRS je podnela amandman na član 2. Predloga zakona o turizmu.

U članu 2. su navedena načela na kojima se zasniva uvođenje odnosa u oblasti turizma. Mi smo predložili ovim amandmanom da se u stavu 1. u tački 5. umesto reći „zaštite“ stavi reč „razvoj“.

Naše mišljenje je da razvoj nacionalne ekonomije je osnov za razvoj turizma. Razvoj turizma mogla bi da bude osnova za poboljšanje materijalnog položaja stanovništva na jugu i jugoistoku Srbije, koja nudi mnoštvo turističkih potencijala čijim bi razvojni predstavnici vlasti u Srbiji trebalo malo više da se pozabave.

Na teritoriji opštine Lebane, koja se nalazi u Jablaničkom upravnom okrugu, nalazi se arheološki lokalitet Caričin grad ili Justinijana Prima iz VI veka. Reč je o jednom od najvećih i najznačajnijih i vizantijskih gradova unutrašnjosti Balkana, podigao ga je veliki vizantijski car Justinijan I.

Grad je bio važan crkveni administrativni i vojni centar gradske ulice su popločane pravougaonim krečnjačkim pločama uokvirene pokrivenim tremovima sa stubovima na kojima se ostajanju lukovi arkada.

Postoji kompleks episkopske palate. Imala je podno grejanje, koje se zagrevalo toplim vazduhom. Zatim, velika katedrala crkva koja spada u red najmonumentalnijih spomenika vizantijske arhitekture na balkanskom poluostrvu.

U stambenom delu grada blizu tog foruma otkopana je trobrodna bazilika sa kriptom pronađena u fragmenti podnog mozaika i fresaka.

Spomenici crkvene svetovine arhitekture podignuti su u VI veku. Naselje se snabdevalo vodom iz veštačkog jezera, čija je brana bila dugačka 100, a visoka 6,15 metara.

Ulaganjem u razvoj turizma u jednoj sredini, kakvo je Lebane, bilo bi do merljivog značaja za stanovnike ovoga kraja. Hvala.

Imovinska karta

(Leskovac, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republika Mesečno 40960.00 RSD 14.05.2013 -
- Skupština grada Leskovca (Odbornik) Grad Naknada za dnevnicu 1845.00 RSD 06.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 08.03.2017, 11:17