DUBRAVKO BOJIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 1953. godine. Živi u Beogradu.

Po profesiji je profesor ruskog jezika.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 51
  • 0
  • 201
  • 0
  • 7 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 17 dana i 17 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 27 dana i 20 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Evo, već treći dan rasprave u pojedinostima o ovom Predlogu zakona, o ovim važnim pitanjima moram da kažem da je ova diskusija mogla da bude i konstruktivna i kvalitetna, da je bilo više razumevanja i poštovanja nas narodnih poslanika.

Uprkos svemu, mi smo nastojali da argumentovano kritikujemo sve ono što mislimo da nije dobro, ako što je naša primedba u pogledu pozicije i nadležnosti direktora za biomedicinu, a posebno normiranja tri pomoćnika direktora, koji za svoj rad odgovaraju i ministru i direktoru.

Isto tako kod obavljanja inspekcijskog nadzora, rekli ste da taj nadzor treba da bude kontinuiran što se slažemo, ali rekli se obavlja najmanje jednom u dve godine.

Srpska radikalna stranka smatra da je bolje rešenje da se inspekcijski nadzor ustanova obavlja svake godine kako bi se smanjile, uvažile ili u potpunosti eliminisale sve negativne posledice. Ja ovde moram još jednom da kažem da je neizdavanje dozvole za transplantaciju srcu jednoj zdravstvenoj ustanovi isto kao, ako bih se fudbalskom terminologijom poslužio, kada bi Ronaldu ili Mesiju zabranili da igra na protivničkoj polovini terena gde su oni ustvari najjači.

Ovim ste velikom broju pacijenata omogućili pravo na lečenje veoma hipokratovski.

Na kraju, želim da kažem kako je neprikosnoveno pravo na život, isto tako je neprikosnoveno pravo svakog pacijenta na lečenje, na izbor lekara i zdravstvene ustave kojoj će proveriti svoje zdravlje. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 20.07.2018.

Hvala.

Slušajući danas diskusije nekih kolega sa naše leve strane, prosto, da se čovek zapita o kojoj je zemlji reč. Svoju diskusiju ću približiti i temi i domaćem terenu.

Govorimo o zakonima koji se odnose na transplantaciju. Naveli ste broj donora i transplantacija u 2017. godini. S tim u vezi postavljam pitanje kada je izvršena prva transplantacija srca, odnosno presađivanje organa u Republici Srbiji i u kojoj zdravstvenoj ustanovi kada znamo da je u 2017. godini od mogućih 40 donora urađeno sedam transplantacija srca? O kom uspehu ovde govorimo? Izračunajte koji je to procenat. Opravdano se nameće ozbiljno pitanje - po kom propisu, kriterijumima i standardima su do sada dodeljivani donori zdravstvenim ustanovama i zašto ona nije vršena ravnomerno prema svima?

Na ovaj način ne samo da je izvršena diskriminacija pojedinih zdravstvenih ustanova koje imaju dozvolu za transplantaciju, već i diskriminacija njihovih pacijenata.

Svakako, ovo je donelo najviše štete samim pacijentima, možda čak i gubitak života, čime su povređena prava pacijenata iz 2013. godine, kojim su, pored utvrđenih prava, utvrđene i odgovarajuće sankcije za kršenje pojedinih prava.

Uvažene kolege, na osnovu datih odgovora na postavljena pitanja i prihvatanja ili ne prihvatanja odgovora kako imamo ovih dana u Narodnoj skupštini u neviđenom i neprimerenom ponašanju resornog ministra da ne odgovori ni na jedno, naše pitanje.

Srpska radikalna stranka smatra da je ovaj Predlog sačinjen bez dovoljno uticaja stručne javnosti, nedovoljnog vremena za vođenje javne rasprave, činjenice da neke odredbe nisu jasno precizirane i definisane, što ostavlja mogućnost različitog tumačenja, a to istovremeno znači i različite prakse u realnom životu. Hvala vam

Deveto vanredno zasedanje , 20.07.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, u obrazloženju ovih zakona, ili bolje reći zakonskih predloga, naveli ste da važeći zakon u ovoj oblasti nije prepoznao značaj definisanja i uređenja delatnosti u obavljanju transplantacija, kao i uslove pod kojima se ova delatnost može obavljati, što je za posledicu imalo nemogućnost izdavanja dozvola za rad pojedinim zdravstvenim ustanovama.

Gospodo iz Vlade Republike Srbije, SRS traži da se posebnim aktom ili regulativom, utvrdi koje su to zdravstvene ustanove u kojima se može vršiti transplantacija svakog organa, ponaosob, ali na osnovu objektivnih, stručnih i naučnih potencijala, a ne na osnovu ličnih simpatija, sujete, neznanja, ili možda mržnje.

Podsetiću vas, da je mržnja nagore stanje ljudske svesti, a vi je kao nosilac sistema danas javno emitujete u Narodnoj skupštini. Dodaću da je transplantacija, stručna, naučan i terapijska metoda lečenja, koja se u Srbiji izvodila u nemogućim uslovima ekonomskih sankcija, i to veoma, veoma uspešno sredinom 90-ih godina prošlog milenijuma.

Dame i gospodo, obraćam se svima vama kao i sveukupnoj javnosti Srbije, pitanjem – Da li može biti bolje reference za nečiji rad od činjenice da ti transplantirani pacijenti i danas žive svoje druge živote. To su tada bili veliki podvizima, vi ste godine ministre u to vreme bili fascinirani nekim drugim podvizima i junacima. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 22500.00 RSD 01.01.1999 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:17