DUBRAVKO BOJIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen 1953. godine. Živi u Beogradu.

Po profesiji je profesor ruskog jezika.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 11
  • 0
  • 60
  • 0
  • 6 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 26 dana i 5 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 meseca i 28 dana i 2 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Apel

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 22 dana

Apel za podršku postdiplomcima po starom planu i programu Obraćamo Vam se kao postdiplomci upisani po starom planu i programu, sa molbom da medijski propratite izmenjenu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja se odnosi na produžetak roka za završetak studija po predb...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.11.2017.

Hvala, gospodine Arsiću, nadam se da mi ovog puta nećete uskratiti reč.

Podneli smo amandman na član 37. ovog predloga zakona, o tako nazvanom dualnom obrazovanju, za koga smatramo da je ishitren i isforsiran, bez obzira na činjenicu što će se početi primenjivati tek od 2019. godine, i bez obzira na to što elemente ovog zakona imamo već od 2013. godine Projektom nemačke organizacije za tehničku saradnju, mislim da se tako zove.

Srpska radikalna stranka smatra da se ovim zakonom, ne da ne štite u dovoljnoj meri učenici, već se ovim zakonom daju velike mogućnosti za njihovu zloupotrebu od strane poslodavaca.

U donošenju ovog zakona korišćena su, a ja bih dodao, bila presudna iskustva nekih razvijenih zemalja, pa, smatram da kao takav ovaj zakon ne može biti primenljiv, a Srbiji je upravo potrebno obrazovanje koje je primenjivo. Složićete se da privrede Nemačke, Švajcarske ili Srbije, na kraju, nisu jedno te isto.

Sva suština problema je, upravo u tome, što mi ne uređujemo naše zakone i naš sistem prema našim realnim potrebama i zahtevima, već isključivo, podvlačim ovu reč isključivo, ih usaglašavamo prema propisima i zakonima EU.

Da je sve ovo tačno u prilog govore činjenice da kod postojećih zakona o obrazovanju u zadnjih nekoliko godina, skoro da svake godine imamo neke intervencije izmenama i dopunama ovih zakona, umesto da se izgradi jedan i donese temeljan i ozbiljan zakon… (Isključen mikrofon)

(Dubravko Bojić: Isključili ste mi mikrofon.)

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 01.11.2017.

Govoreći u načelnoj raspravi, izneo sam stav SRS o ovom, obliku obrazovanja i izrazio određenu sumnju da ono ne može zaživeti u zemlji Srbiji, kao zemlji slabe i ne razvijene privrede.

To što ste koristili u kreiranju ovog zakona, iskustva iz nekih zapadnih, razvijenih zemalja, nikako ne može, niti sme biti garant da će ono opstati na našem obrazovnom prostoru.

Član 13. predloga zakona reguliše postojanje dve vrste ugovora, ugovor o dualnom obrazovanju, kojim se uređuju međusobni odnos škole i poslodavca, i ugovor o učenju kroz rad, kojim se uređuje međusobni odnos poslodavca i učenika, odnosno roditelja ili drugog zakonskom staratelja.

Našim amandmanom tražili smo brisanje ovog člana zato što su uslovi koje ovaj ugovor predviđa nepovoljni i po školu i po poslodavca, a delimično i po učenika, odnosno njegovog pravnog zastupnika.

Imovinska karta

(Beograd, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 22500.00 RSD 01.01.1999 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:17