ALEKSANDRA BELAČIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođena 1986. godine. Živi na Novom Beogradu.

Po zanimanju je apsolvent ekonomije. Bila je scenarista-saradnik na meksičkoj seriji “Slomljena srca”. Takođe je i sama autorka četiri telenovele.

Zamenik generalnog sekretara Srpske radikalne stranke.

Na izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 27
  • 0
  • 61
  • 1
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvoreno pismo Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije

čeka se odgovor 3 meseca i 26 dana i 2 sata

Imajući u vidu ogroman značaj koji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao nezavisni državni organ, ima za pružanje pravne zaštite prilikom ostvarivanja ta dva ustavna prava građana, poučeni lošim iskustvima iz prošlosti i štetnim posledicama za ra...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 6 meseci i 17 dana i 23 sata

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 23 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Kada govorimo o Centralnom registru obveznika socijalnog osiguranja, dobro je da ujedno razmotrimo opšte stanje na tržištu rada u Srbiji.

Upoznali ste nas sa najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prema kojem znači da je stopa nezaposlenosti trenutno ne istorijskom minimumu, te da iznosi svega 11,3%. Nama iz SRS je drago zbog činjenica da je stopa nezaposlenosti smanjena, kao što nam je, takođe, drago zbog podatka da je u poslednjih godinu dana otvoreno 47.000 novih radnih mesta. Međutim, veoma je važno da građani znaju da se stopa nezaposlenosti ne smanjuje samo zbog otvaranja novih radnih mesta, već u jednakoj meri, ako ne i više, zbog iseljavanja građana Srbije u inostranstvo.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 2007. do 2014. godine Srbiju je privremenom ili trajno napustilo 300.000 radno sposobnih građana. Takođe, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednje četiri godine godišnje se iseli između 30.000 i 60.000 ljudi, što znači da je Srbiju u poslednjoj deceniji napustilo pola milion građana. U pitanju su uglavnom mladi i visokoobrazovani ljudi koji ili uopšte ne mogu da nađu posao ili dobijaju posao na određeno, najčešće na period od tri meseca ili šest meseci, a potom bivaju ucenjeni da se učlane u vladajuću stranku kako bi dobili ugovor za stalno, a i onima koji su zaposleni privremeno i onima koji su zaposleni za stalno plate su male pa male i mnogi građani od njih ne mogu da prežive, te se odlučuju da napuste našu zemlju.

Srbija je po broju migracija građana u inostranstvo među svetskim liderima. Ispred nas se nalazi samo BiH, Venecuela, Haiti i Gvineja Bisao. Rekli ste da vam je cilj jednocifrena stopa nezaposlenosti i mi verujemo da ćete to postići. Sve i da ne otvorite nijedno novo radno mesto, stopa nezaposlenosti će se smanjiti samim tim što će veliki broj naših građana i dalje nastaviti da odlazi u inostranstvo.

Tek kada ujedno sa smanjenjem stope nezaposlenosti uspete da zaustavite masovno iseljavanje naših građana ili čak da ih podstaknete da se vrate u Srbiju, moći će se reći da vodite uspešnu ekonomsku politiku.

Takođe sam želela da postavim pitanje da li se u tih 47.000 novootvorenih radnih mesta računaju i ona radna mesta koja zapravo nisu otvorena, ali pojedini poslanici vladajuće većine fantaziraju o njima? Imali smo prilike u oktobru mesecu da čujemo od potpredsednika Narodne skupštine Vladimira Marinkovića, inače člana stranke Rasima LJajića, da je u Kuršumliji otvoreno … (Isključen mikrofon.)

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Gospodine ministre, uvek kada govorimo o smanjenju stope nezaposlenosti, izuzetno je važno da govorimo i o faktorima koji dovode do smanjenja te stope. To svakako jeste otvaranje novih radnih mesta, ali i drugi faktori koji takođe utiču na smanjenje ove stope jesu iseljavanje naših građana i negativan prirodni priraštaj.

U poslednjih godinu dana otvoreno je 47.000 novih radnih mesta, ali se između 50.000 i 70.000 naših građana trajno iselilo iz Srbije, tako da je jasno koji je faktor više uticao na smanjenje stope nezaposlenosti. Ukoliko se ovaj trend iseljavanja nastavi, stopa nezaposlenosti će svakako pasti ispod 10% i svi će misliti da je to veliki uspeh ove vlasti, ali Srbija će potom ući u ozbiljnu krizu kada nećemo imati dovoljno radne snage za dalji ekonomski rast.

Takođe sam htela da vam postavim pitanje obzirom da RZS saopštava da imamo 47.000 novih radnih mesta, da li u ta radna mesta ulaze i ona koja zapravo nisu otvorena, a čije je otvaranje najavljeno na televizijama zarad povećanja rejtinga?

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković iz stranke Rasima LJajića u oktobru je na Pinku izjavio da je u prostorijama nekadašnje Fabrike „7. juli“ u Kuršumliji otvoren pogon izraelske firme u kojoj je zaposleno 150 ljudi. Kasnije se ispostavilo da se na ovoj firmi nalazi katanac, te da niko nije zaposlen, zanima me da li vi sarađujete sa vašim koalicionim partnerima i da li oni kada iznose informacije znaju koliko je radnih mesta zaista otvoreno, a koliko nije? Pri tom ovo je najmanji problem, u nizu neistina koje smo imali prilike da čujemo od toga da je Vojislav Šešelj osuđeni ratni zločinac, pa do toga da je Rasim LJajić pošten čovek iako je reč o čoveku koji se nalazi na čelu narko klana i koji ovih dana priprema atentat na Vojislava Šešelja.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.12.2018.

Pre nego što obrazložim svoj amandman, htela bih samo da skrenem pažnju da su poslanici stranke Rasima LJajića, koji su napustili sednicu ili su sa iste pobegli, još uvek prijavljeni u sistemu.

Dakle, ja sa svog mesta vidim barem pet poslaničkih kartica koje su ubačene, pa ne bi bilo loše da ih neko izvadi iz sistema ko je za to zadužen.

Da se vratimo na amandman. Dakle podnela sam amandman na naslov Predloga zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, a svojim amandmanom predlažem da se naslov Predloga zakona promeni tako da glasi – Predlog zakona o Centralnom registru korisnika obaveznog penzijskog, invalidskog i socijalnog osiguranja.

Ovaj registar je od izuzetnog značaja obzirom da olakšava poslodavcima prijavu zaposlenih. Međutim, interesantno je to da su jedinstvenu bazu Centralnog registra preuzeti podaci o obračunatim, odnosno plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje iz Poreske uprave, počev od marta meseca 2014. godine, kada je započeo sa radom sistem Poreske uprave pod nazivom – objedinjena naplata i da se ti podaci dostavljaju Centralnom registru na nedeljnom nivou.

Dakle, preuzeti su podaci od marta 2014. godine, a mi na sajtu Centralnog registra možemo pročitati saopštenje od novembra 2018. godine koje glasi: „Portal za obveznike Centralnog registra od danas je dostupan za rad u punom kapacitetu“.

Dakle, vama je trebalo četiri godine od pokretanja portala da ga stavite u pun kapacitet, pa se postavlja pitanje koliko bi vam onda vremena bilo potrebno da se problem suštinski reši i da se radnici u Srbiji izvuku iz sivo-crne zone.

Žao mi je što danas, kada raspravljamo o ovom problemu, niste prisutni u punom sastavu, odnosno što je odsutan potpredsednik Vlade Rasim LJajić, budući da je i sam bio na funkciji ministra za rad i socijalna pitanja između 2007. i 2008. godine.

Iz medija smo pročitali da on najavljuje svoje povlačenje, govoreći da neće biti član neke sledeće Vlade, bilo da je reč o izborima ili o rekonstrukciji.

Obzirom da je još uvek na funkciji potpredsednika Vlade i ministra, a da ne sme da se pojavi pred narodnim poslanicima, mi iz SNS samo imamo da poručimo da ne moraju da se čekaju neki naredni izbori, već da može i da se podnese ostavka. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 07.03.2017, 14:05