ALEKSANDRA JERKOV

Demokratska stranka

Rođena je 22. septembra 1982. godine u Novom Sadu.

U Novom Sadu je završila osnovnu školu i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završila je Odsek za srpski jezik i lingvistiku. Diplomirala je kao prva u generaciji, 2005. godine. Magistrirala je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu.
Prošla je nekoliko NDI i IRI obuka, kao i više neformalnih oblika obrazovanja, seminara, škola i treninga o političkom angažovanju.

U periodu 2003 – 2004. godine bila je članica Savetodavnog odbora fondacije FRESTA, odbora koji preporučuje projekte za finansiranje Ministarstvu inostranih poslova Danske. Učestvovala je u izradi Akcionog plana za mlade koji je sproveo Omladinski savet Vojvodine.

Bila je članica Lige socijaldemokrata Vojvodine od 2000. do 2013. godine. U stranci je obavljala funkciju međunarodnog sekretara Omladine LSV, u periodu februar 2003 – januar 2006. godine. Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i članica Predsedništva LSV bila je od januara 2006. godine. Od 2007. godine bila je portparolka LSV. Posle Kongresa LSV održanog 2008. godine postaje članica IO GO LSV. Bila je i predsednica Stručnog saveta LSV za omladinsku politiku.

Posle izbora 2007. godine, izabrana je za poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i nakon izbora 2008. godine. Poslanica u Skupštini bila je i u sazivu 2012. godine, ali je 11. januara 2013. podnela ostavku na poslaničku funkciju. U januaru 2013. godine podnela je i ostavku na sve funkcije u Ligi socijademokrata Vojvodine i pristupila Demokratskoj stranci. Nakon izbora 2014. godine ispred Demokratske stranke izabrana je za narodnu poslanicu i u Desetom sazivu Narodne skupštine Srbije, a bila je predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Govori engleski, francuski, ruski i poljski jezik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 92
  • 0
  • 465
  • 7
  • 9 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovana

čeka se odgovor 5 meseci i 8 dana i 20 sati

Obraćamo Vam se u vezi reupisa,koji se vrši na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Generacije prve Bolonje,2006.(koja je, protivno svojoj volji, 2006.godine,odlukom fakulteta, prebačena , sa starog programa na program "Bolonje"),kao i generacije 2007 i 2008,trenutno se reupisuju,uz...

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

čeka se odgovor 6 meseci i 24 dana i 21 sat

Poštovana g-đice Jerkov, Obraćam Vam se povodom Nacrta izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju , a obzirom na činjenicu da su gorepomenutim Nacrtom izuzeti studenti magistarskih i doktorskih studija po "starom". Naime, magistrirala sam 2010.

Apel

čeka se odgovor 6 meseci i 24 dana i 21 sat

Apel za podršku postdiplomcima po starom planu i programu Obraćamo Vam se kao postdiplomci upisani po starom planu i programu, sa molbom da medijski propratite izmenjenu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja se odnosi na produžetak roka za završetak studija po predb...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Zahvaljujem.

Nisam mislila da ću prva dobiti reč.

Uvažena predsednice, koleginice i kolege, moje pitanja upućena su nekoliko institucija organa itd, kako budem koje pitanje postavljala govoriću za koga je sva se naravno tiču izbora koji su održani 2. aprila i onoga što se zapravo nakon izbora dešavalo što u RIK, a delom je onoga što smo imali da vidimo u medijima, posebno oni građani koji su pratili čudnovate događaje koji su se dešavali na sednicama RIK-a i na čudnovat način na koji je RIK postupao sa prigovorima koji su dolazili iz izbornih štabova raznih kandidata, ne samo kandidata koga je podržavala DS.

Naime, izborni štab Saše Jankovića, koga je podržala i DS, je osim toga što je tokom samog dana izbora uočio mnoge nepravilnosti u vidu pritisaka na građane, uznemiravanja, pozivanja, pretnji, ucena itd, osim toga što smo već pre izbora predočili da ljudi koji su zaposleni u državnoj upravi ili javnim preduzećima imaju problema i strahuju za očuvanje svojih radnih mesta, s obzirom na to da su pod stalnim pretnjama da će izgubiti posao ukoliko ne budu podržali Aleksandra Vučića, mi smo i na sam dan izbora uočili veliki broj nepravilnosti, naravno radi se o kupovini glasova. Predali smo prigovore, podneli krivične prijave.

Međutim, kao da nismo bili spremni na ono što će se dešavati nakon zatvaranja radnih mesta i tu ste, moram priznati, iznova uspeli da nas iznenadite, iako ste već na prethodnim izborima pokazali da ste spremni na sve. Očigledno je Aleksandru Vučiću jedini cilj bio da ne sme biti drugog kruga, tako da je nakon izbora, nakon predaje biračkog materijala u RIK došlo do jedne, meni se čini, do sada neviđene krađe glasova, pa ja sa tim u vezi imam nekoliko pitanja.

Naime, nekoliko dana nakon izbora je izborni štab Saše Jankovića u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima tražio uvid u birački materijal. Prilikom tog uvida nasumičnim otvaranjem svega 25 vreća sa izbornim materijalom naši kontrolori su ustanovili da se na zapisnicima koji su priloženi uz te vreće nalazi čak 926 glasova više za Aleksandra Vučića nego što se fizički nalazilo u tim vrećama, odnosno da je neko u međuvremenu menjao zapisnike i Aleksandru Vučiću dodavao veći broj glasova nego što je on zaista i osvojio.

Nakon što smo to izneli u javnost Aleksandar Vučić se, pretpostavljam, iz medija informisao o tome i nakon dva dana je on kao odlazeći premijer, dolazeći predsednik, sada u funkciji predsednika RIK-a zakazao sednicu RIK-a, naredio da se tamo mimo svih običaja prebrojavaju glasovi iz samo dve vreće koje su dva dana bile nezaštićene, kada se videlo da je ukradeno samo četiri glasa.

Ono što su građani tada imali prilike da vide je nešto veoma čudno, na šta se odnosi i moje pitanje, a možete i vi predsednice da odgovorite – biračka kutija ima ulaz koji je veličine recimo 10 centimetara. Pretpostavljam da je list veličine A4 formata i da ne može da se ubaci nesavijen u tu kutiju, pa su se pak nekako pojavili nesavijeni listići na kojima je zaokružen broj šest, glas za Aleksandra Vučića, pa molim predsednicu da mi objasni – kako se listić A4 može ubaciti u otvor veličine 10 centimetara, a da se pri tom nepresavije?

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Drugo pitanje je za samog premijera, predsednika, predsednika RIK-a, ne znam na kojoj se funkciji nalazi, s obzirom na to da je rekao da bi pre umro nego ukrao jedan glas i da je njegova pobeda čista kao suza, šta ćemo sa tim što su evo sada po njegovim tvrdnjama četiri glasa ukradena i da li je to samo četiri glasa kraduckanje, kako su neki vaši koalicioni partneri govorili, ili se ipak ne radi o pobedi čistoj kao suza?

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Zahvaljujem, predsednice.

Gospodine ministre sa gostima, koleginice i kolege, zaista imamo veliki broj sporazuma i ratifikacija o kojima treba da razgovaramo. Nažalost, mi smo juče to govorili, nećemo razgovarati o nekim temama koje se trenutno čine malo važnijim za ono što se u zemlji dešava, očigledno je da vi nemate želju da o tome razgovarate, ali čuli smo od predsednice da ona nema nameru da izbegava i tu raspravu, pa ćemo sa radošću dočekati i da se to desi.

Gospodine Nedimoviću, htela sam malo sa vama da razgovaram o obrazovanju, što mislim da nije baš neka vaša sfera, u svakom slučaju nije vam resor u Vladi. Žao mi je što gospodin Šarčević nije tu. Mislim da je dosta loša praksa, nije zabranjeno, ali mislim da je dosta loša praksa da u situacijama u kojima imamo ovako raznovrsan dnevni red samo jedan ministar bude tu, s obzirom na to da vidim da i saradnika drugih ministara baš nema u velikom broju, s obzirom da jedini možete da učestvujete u ovoj raspravi.

U ovom moru sporazuma o kojima danas raspravljamo imamo nekoliko njih koji se odnose na obrazovanje. Jedan svakako da ne može nikome biti sporan i svakako da je to nešto što moramo da podržimo, to je učešće Srbije u srednjeevropskom programu univerzitetske razmene CEEPUS, koji će zapravo dati našim mladim naučnicima šansu koju oni u Srbiji, nažalost, veoma često ne dobijaju i dati im mogućnost da razviju svoje kapacitete i naučna saznanja na način na koji to u Srbiji ne mogu da urade, zato što nemaju uslova, zato što za to u Srbiji nema finansija, zato što se u Srbiji ne ulaže u nauku i zato što se, u krajnjem, svakoga dana šalje poruka da se znanje, ono pravo, i nauka baš nešto preterano i ne cene.

Naravno, otvara se čitav niz pitanja na koji način će Republika Srbija da učestvuje u ovom sporazumu, mislim, nemojte zameriti da vi niste kadri da mi odgovorite na ta pitanja. S obzirom na to da Srbija ima čitav niz problema kada je u pitanju i vođenje registra naučnih radova i uslovi u kojima mladi naučnici rade, teško je odlučiti da li je tu situacija gora u društvenim ili u prirodnim naukama. Postoji veoma mali broj oblasti u koje se zaista ulaže. Opet kažem, žao mi je što ne možemo o tome da razgovaramo jer mislim da je one naučnike mlade, koji su dočekali jedva da Srbija uđe u ovaj program, veoma interesuje da čuju odgovore na ova pitanja, a vi očigledno niste u mogućnosti da ih date, tako da ću verovatno u nekakvoj formi poslaničkog pitanja upitati ministra Šarčevića na koji način je ovo osmislio.

Drugi sporazum koji se tiče obrazovanja jeste učešće Srbije u Inicijativi za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi i o sedištu sekretarijata te inicijative. Evo, recimo, za razliku od prethodnog sporazuma, nečega što je apsolutno nepotrebno. Zaista ne vidim čemu ovaj sporazum služi, osim da se grupa nekakvih nevladinih organizacija malo proputuje svetom, dobije nekakve naknade za to što radi. Jedina koordinacija koja je Srbiji potrebna u ovoj sferi jeste koordinacija sa razvijenim zemljama u kojoj je obrazovanje na nivou koji je zadovoljavajući, u kojoj obrazovanje daje rezultate koje Srbija želi da postigne, u kojem obrazovanje stvara misleće mlade ljude koji misle svojom glavom, sposobni za tržište rada i osposobljeni za poslove za koje su se školovali. To kod nas nije slučaj.

Ne znam sa čim ministar Šarčević misli da usklađuje obrazovanje u Republici Srbiji, kada je u nacrtima zakona koje je pripremio, koji još nisu u formi predloga, kako smo imali prilike da načujemo, sve ono moderno što je postojalo u tim zakonima on je uklonio i on zapravo naše obrazovanje vraća na nivo koji je bio pre 150 godina, pa čak i one stvari koje su se pro forme nalazile u zakonu, da obrazovanje treba da bude moderno, da teži učenju putem otkrića, da nastava ne treba da bude orijentisana na profesore i učenje napamet, nego na decu itd, čak i te stvari mi iz tih nacrta, koliko imamo prilika da čujemo, ćemo skloniti. Tako da je apsolutno nejasno sa kim se mi to usklađujemo, na koji način to radimo, ali opet, pošto nema ovde ministra, mislim da niste prava osoba za razgovor o tome.

Treći, meni omiljeni, sporazum o kom ću govoriti je, naravno, Sporazum o uzajamnom ulaganju sa Katarom. Samo molim da mi se objasni šta mi ulažemo u Katar, kakve su to uzajamne investicije, šta mi to investiramo u Katar, da bismo znali kakva su to uzajamna ulaganja. Samo ako možete da mi odgovorite – koja je ovo nacija po redu kojoj mi dajemo status najpovlašćenije nacije? Zato što, ne znam da li shvatate, to je malo paradoksalno, ako svakom dajete status najpovlašćenije nacije, onda niko nije najpovlašćenija. Kada vam je sve prioritet, ništa vam nije prioritet.

Zaista, ovi sporazumi uvek nas začude do koje mere je Srbija spremna da pogazi sve ono što u njoj postoji i da pošalje poruku da kod nas, evo, ne vrede ni zakoni, ni pravila, ni Ustav, ni slobodno tržište, ni ništa, nego mi svaki put dajemo nekakvu kao pismenu još potvrdu toga – evo, ovo sve što kod nas piše ne važi, ali vi ćete zato biti najpovlašćenija nacija, zbog toga ćete vi moći ovde da poslujete na način kako želite, pa molim vas dođite da investirate kod nas. Mislim da je to jako loše, mislim da je to opasno i što je najopasnije od svega, mislim da to tera prave investitore, stvarne investitore koji bi možda ovde doneli prave investicije i da oni upravo zbog takvog našeg neozbiljnog ponašanja zaobilaze Srbiju u širokom luku.

Umesto toga, mi kupujemo investicije, mi kupujemo privid da ovde ima nekakvih investicija, to su sve investicije koje mi vrlo skupo plaćamo, vi možda najbolje znate u poljoprivredi kako smo se proveli sa tim čudotvornim investicijama iz arapskih zemalja, tako da su to, plašim se, investicije koje nas vrlo skupo koštaju, od kojih mi nemamo nikakve koristi, a ostatku sveta šaljemo jednu vrlo neozbiljnu poruku, tako da, iako ni ovo nije vaša oblast, mislim da možda zbog poljoprivrede biste mogli nešto znati o tome, naravno, uz veliku žalost što o obrazovanju ne znate apsolutno ništa. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Zahvaljujem.

Nisam mislila da ću prva dobiti reč.

Uvažena predsednice, koleginice i kolege, moje pitanja upućena su nekoliko institucija organa itd, kako budem koje pitanje postavljala govoriću za koga je sva se naravno tiču izbora koji su održani 2. aprila i onoga što se zapravo nakon izbora dešavalo što u RIK, a delom je onoga što smo imali da vidimo u medijima, posebno oni građani koji su pratili čudnovate događaje koji su se dešavali na sednicama RIK-a i na čudnovat način na koji je RIK postupao sa prigovorima koji su dolazili iz izbornih štabova raznih kandidata, ne samo kandidata koga je podržavala DS.

Naime, izborni štab Saše Jankovića, koga je podržala i DS, je osim toga što je tokom samog dana izbora uočio mnoge nepravilnosti u vidu pritisaka na građane, uznemiravanja, pozivanja, pretnji, ucena itd, osim toga što smo već pre izbora predočili da ljudi koji su zaposleni u državnoj upravi ili javnim preduzećima imaju problema i strahuju za očuvanje svojih radnih mesta, s obzirom na to da su pod stalnim pretnjama da će izgubiti posao ukoliko ne budu podržali Aleksandra Vučića, mi smo i na sam dan izbora uočili veliki broj nepravilnosti, naravno radi se o kupovini glasova. Predali smo prigovore, podneli krivične prijave.

Međutim, kao da nismo bili spremni na ono što će se dešavati nakon zatvaranja radnih mesta i tu ste, moram priznati, iznova uspeli da nas iznenadite, iako ste već na prethodnim izborima pokazali da ste spremni na sve. Očigledno je Aleksandru Vučiću jedini cilj bio da ne sme biti drugog kruga, tako da je nakon izbora, nakon predaje biračkog materijala u RIK došlo do jedne, meni se čini, do sada neviđene krađe glasova, pa ja sa tim u vezi imam nekoliko pitanja.

Naime, nekoliko dana nakon izbora je izborni štab Saše Jankovića u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima tražio uvid u birački materijal. Prilikom tog uvida nasumičnim otvaranjem svega 25 vreća sa izbornim materijalom naši kontrolori su ustanovili da se na zapisnicima koji su priloženi uz te vreće nalazi čak 926 glasova više za Aleksandra Vučića nego što se fizički nalazilo u tim vrećama, odnosno da je neko u međuvremenu menjao zapisnike i Aleksandru Vučiću dodavao veći broj glasova nego što je on zaista i osvojio.

Nakon što smo to izneli u javnost Aleksandar Vučić se, pretpostavljam, iz medija informisao o tome i nakon dva dana je on kao odlazeći premijer, dolazeći predsednik, sada u funkciji predsednika RIK-a zakazao sednicu RIK-a, naredio da se tamo mimo svih običaja prebrojavaju glasovi iz samo dve vreće koje su dva dana bile nezaštićene, kada se videlo da je ukradeno samo četiri glasa.

Ono što su građani tada imali prilike da vide je nešto veoma čudno, na šta se odnosi i moje pitanje, a možete i vi predsednice da odgovorite – biračka kutija ima ulaz koji je veličine recimo 10 centimetara. Pretpostavljam da je list veličine A4 formata i da ne može da se ubaci nesavijen u tu kutiju, pa su se pak nekako pojavili nesavijeni listići na kojima je zaokružen broj šest, glas za Aleksandra Vučića, pa molim predsednicu da mi objasni – kako se listić A4 može ubaciti u otvor veličine 10 centimetara, a da se pri tom nepresavije?

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Drugo pitanje je za samog premijera, predsednika, predsednika RIK-a, ne znam na kojoj se funkciji nalazi, s obzirom na to da je rekao da bi pre umro nego ukrao jedan glas i da je njegova pobeda čista kao suza, šta ćemo sa tim što su evo sada po njegovim tvrdnjama četiri glasa ukradena i da li je to samo četiri glasa kraduckanje, kako su neki vaši koalicioni partneri govorili, ili se ipak ne radi o pobedi čistoj kao suza?

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 26.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:54