ALEKSANDRA JERKOV

Demokratska stranka

Rođena je 22. septembra 1982. godine u Novom Sadu.

U Novom Sadu je završila osnovnu školu i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završila je Odsek za srpski jezik i lingvistiku. Diplomirala je kao prva u generaciji, 2005. godine. Magistrirala je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu.
Prošla je nekoliko NDI i IRI obuka, kao i više neformalnih oblika obrazovanja, seminara, škola i treninga o političkom angažovanju.

U periodu 2003 – 2004. godine bila je članica Savetodavnog odbora fondacije FRESTA, odbora koji preporučuje projekte za finansiranje Ministarstvu inostranih poslova Danske. Učestvovala je u izradi Akcionog plana za mlade koji je sproveo Omladinski savet Vojvodine.

Bila je članica Lige socijaldemokrata Vojvodine od 2000. do 2013. godine. U stranci je obavljala funkciju međunarodnog sekretara Omladine LSV, u periodu februar 2003 – januar 2006. godine. Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i članica Predsedništva LSV bila je od januara 2006. godine. Od 2007. godine bila je portparolka LSV. Posle Kongresa LSV održanog 2008. godine postaje članica IO GO LSV. Bila je i predsednica Stručnog saveta LSV za omladinsku politiku.

Posle izbora 2007. godine, izabrana je za poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i nakon izbora 2008. godine. Poslanica u Skupštini bila je i u sazivu 2012. godine, ali je 11. januara 2013. podnela ostavku na poslaničku funkciju. U januaru 2013. godine podnela je i ostavku na sve funkcije u Ligi socijademokrata Vojvodine i pristupila Demokratskoj stranci. Nakon izbora 2014. godine ispred Demokratske stranke izabrana je za narodnu poslanicu i u Desetom sazivu Narodne skupštine Srbije, a bila je predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Govori engleski, francuski, ruski i poljski jezik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 111
  • 0
  • 482
  • 7
  • 9 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovana

čeka se odgovor 6 meseci i 11 dana i 5 sati

Obraćamo Vam se u vezi reupisa,koji se vrši na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Generacije prve Bolonje,2006.(koja je, protivno svojoj volji, 2006.godine,odlukom fakulteta, prebačena , sa starog programa na program "Bolonje"),kao i generacije 2007 i 2008,trenutno se reupisuju,uz...

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

čeka se odgovor 7 meseci i 26 dana i 6 sati

Poštovana g-đice Jerkov, Obraćam Vam se povodom Nacrta izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju , a obzirom na činjenicu da su gorepomenutim Nacrtom izuzeti studenti magistarskih i doktorskih studija po "starom". Naime, magistrirala sam 2010.

Apel

čeka se odgovor 7 meseci i 26 dana i 7 sati

Apel za podršku postdiplomcima po starom planu i programu Obraćamo Vam se kao postdiplomci upisani po starom planu i programu, sa molbom da medijski propratite izmenjenu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja se odnosi na produžetak roka za završetak studija po predb...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2017.

Zahvaljujem, gospodine Milićeviću.

Javila sam se za reč odmah nakon što se prethodnom govorniku dali reč.

Da vas samo pitam, gde u Poslovniku piše i kako je u skladu sa članom 112, na osnovu koga ste vi odredili pauzu, da nakon pauze, koja traje proizvoljno, prema vašoj proceni, nikad ne traje onoliko koliko kažete, da nakon pauze se briše sve što se desilo pre pauze? Recite mi, u kom članu Poslovnika piše da nakon pauze nastaje stanje u kom se nije desilo ono što se desilo pre pauze?

Ne znam da li se sećate, gospodine Milićeviću, pre pauze Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, eksplicitno rekao da DS i poslanička grupa DJB koriste svaku smrt u Srbiji za političku promociju, prikupljanje političkih poena. Recite mi, na osnovu kog člana Poslovnika ste vi izabrali da zanemarite te monstruozne optužbe šefa poslaničke grupe SNS i koji član Poslovnika vam dozvoljava da dopuštate šefu poslaničke grupe SNS da se na takav način obraća bilo kome ovoj Narodnoj skupštini i da se na takav način razračunava sa političkim neistomišljenicima?

Nekoliko članova Poslovnika bih mogla da reklamiram. Pretpostavljam da su se i druge kolege našle pogođene ovim vašim neosnovanim, u Poslovniku, vođenjem sednice, pa mi samo recite u kom članu Poslovnika piše da se nakon pauze briše sve što se desilo pre pauze i na osnovu čega se pretvarate da Aleksandar Martinović to nije rekao?

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2017.

Znate šta, ako biste vi prestali da kršite Poslovnik, mi bismo prestali da vam ukazujemo na to da kršite Poslovnik.

Htela bih da vas podsetim na član 27. koji vas obavezuje da sednicu vodite u skladu sa Poslovnikom, a ne onako kako vama padne na pamet, a onda da vas podsetim na događaj koji se desio pre nego što ste kolegi Baueru dali reč, kada se nekoliko narodnih poslanika prijavilo da vam ukaže na povrede u postupanju pri vođenju sednice i na vašu obavezu da u skladu sa članom 103. tim poslanicima koji žele da vam ukažu na to da ste načinili povredu prilikom vođenja sednice, odmah date reč, a ne da sami odlučite, ne znam na osnovu kog prava koje u Poslovniku nemate, da nećete nikom da dozvolite da govori o povredi Poslovnika, uz obrazloženje da za to nemate vremena.

Ako nemate vremena, gospođo Gojković, da vodite sednicu, vi podnesite ostavku, svakako ste obećali da ćete zakazati sednicu na kojoj ćemo imati prilike o tome da razgovaramo. Ako nemate vremena da slušate narodne poslanike kako vam ukazuju na to da kršite Poslovnik dok vodite sednicu, vi nemojte više kršiti Poslovnik, ali nemojte sebi davati prava koja vam Poslovnik ne daje.

Gospođo Gojković, vi u skladu sa članom 103. nemate ni jedno moguće pravo da odlučite da ne date reč narodnom poslaniku koji želi da vam ukaže na povredu u postupanju pri vođenju sednice, a posebno nemate pravo da se na takav način odnosite prema narodnim poslanicima koji ovde pokušavaju da vode dijalog tokom kog ih vladajuća većina vređa, zloupotrebljava svaku stavku Poslovnika i…

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 19.05.2017.

Rekla sam nekoliko, niste me slušali.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Zahvaljujem.

Nisam mislila da ću prva dobiti reč.

Uvažena predsednice, koleginice i kolege, moje pitanja upućena su nekoliko institucija organa itd, kako budem koje pitanje postavljala govoriću za koga je sva se naravno tiču izbora koji su održani 2. aprila i onoga što se zapravo nakon izbora dešavalo što u RIK, a delom je onoga što smo imali da vidimo u medijima, posebno oni građani koji su pratili čudnovate događaje koji su se dešavali na sednicama RIK-a i na čudnovat način na koji je RIK postupao sa prigovorima koji su dolazili iz izbornih štabova raznih kandidata, ne samo kandidata koga je podržavala DS.

Naime, izborni štab Saše Jankovića, koga je podržala i DS, je osim toga što je tokom samog dana izbora uočio mnoge nepravilnosti u vidu pritisaka na građane, uznemiravanja, pozivanja, pretnji, ucena itd, osim toga što smo već pre izbora predočili da ljudi koji su zaposleni u državnoj upravi ili javnim preduzećima imaju problema i strahuju za očuvanje svojih radnih mesta, s obzirom na to da su pod stalnim pretnjama da će izgubiti posao ukoliko ne budu podržali Aleksandra Vučića, mi smo i na sam dan izbora uočili veliki broj nepravilnosti, naravno radi se o kupovini glasova. Predali smo prigovore, podneli krivične prijave.

Međutim, kao da nismo bili spremni na ono što će se dešavati nakon zatvaranja radnih mesta i tu ste, moram priznati, iznova uspeli da nas iznenadite, iako ste već na prethodnim izborima pokazali da ste spremni na sve. Očigledno je Aleksandru Vučiću jedini cilj bio da ne sme biti drugog kruga, tako da je nakon izbora, nakon predaje biračkog materijala u RIK došlo do jedne, meni se čini, do sada neviđene krađe glasova, pa ja sa tim u vezi imam nekoliko pitanja.

Naime, nekoliko dana nakon izbora je izborni štab Saše Jankovića u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima tražio uvid u birački materijal. Prilikom tog uvida nasumičnim otvaranjem svega 25 vreća sa izbornim materijalom naši kontrolori su ustanovili da se na zapisnicima koji su priloženi uz te vreće nalazi čak 926 glasova više za Aleksandra Vučića nego što se fizički nalazilo u tim vrećama, odnosno da je neko u međuvremenu menjao zapisnike i Aleksandru Vučiću dodavao veći broj glasova nego što je on zaista i osvojio.

Nakon što smo to izneli u javnost Aleksandar Vučić se, pretpostavljam, iz medija informisao o tome i nakon dva dana je on kao odlazeći premijer, dolazeći predsednik, sada u funkciji predsednika RIK-a zakazao sednicu RIK-a, naredio da se tamo mimo svih običaja prebrojavaju glasovi iz samo dve vreće koje su dva dana bile nezaštićene, kada se videlo da je ukradeno samo četiri glasa.

Ono što su građani tada imali prilike da vide je nešto veoma čudno, na šta se odnosi i moje pitanje, a možete i vi predsednice da odgovorite – biračka kutija ima ulaz koji je veličine recimo 10 centimetara. Pretpostavljam da je list veličine A4 formata i da ne može da se ubaci nesavijen u tu kutiju, pa su se pak nekako pojavili nesavijeni listići na kojima je zaokružen broj šest, glas za Aleksandra Vučića, pa molim predsednicu da mi objasni – kako se listić A4 može ubaciti u otvor veličine 10 centimetara, a da se pri tom nepresavije?

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Drugo pitanje je za samog premijera, predsednika, predsednika RIK-a, ne znam na kojoj se funkciji nalazi, s obzirom na to da je rekao da bi pre umro nego ukrao jedan glas i da je njegova pobeda čista kao suza, šta ćemo sa tim što su evo sada po njegovim tvrdnjama četiri glasa ukradena i da li je to samo četiri glasa kraduckanje, kako su neki vaši koalicioni partneri govorili, ili se ipak ne radi o pobedi čistoj kao suza?

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 26.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:54