BALŠA BOŽOVIĆ

Demokratska stranka

Rođen je 10. maja 1983. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Završio je III Beogradsku gimnaziju, diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Član Demokratske stranke od 2004. godine. Od 2005. godine ispred Demokratske omladine (DO) bio zadužen za DO na Kosovu i Metohiji. Od 2006. član saveta Kluba DO Stari grad. Učesnik i koordinator svih kampanja od 2003. do 2008. godine. Predsednik Demokratske omladine Beograda od 2007. do 2009. Predsednik Demokratske omladine od juna 2009. Gradski odbornik u Skupštini grada Beograda od 2008. do 2012. godine.

Na parlamentarnim izborima 6. maja 2012. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Zamenik šefa poslaničkog kluba Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Predsednik Gradskog odbora DS Beograd.

Kao volonter Narodne kancelarije predsednika Republike radio u odeljenju za imovinsko-pravne odnose. Studentski predstavnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 2005. godine. Član saveta Pravnog fakulteta od 2005. do 2006. Jedan je od osnivača “Koalicije mladih protiv nasilja” (2009), NVO “Evropa nema alternativu” (2008) i NVO “Prave stvari” (2007).

Polaznik škole “Centra modernih veština” (CMV) na temu “Političke veštine” (2005). Pohađao kurs NDI “Effective communication” (maj-septembar 2006). Učesnik seminara Centra za demokratiju na temu “NATO” (2009). Polaznik škole “Politea” (2009). Polaznik godišnjeg seminara BeFPE 2009/2010. Polaznik seminara Fridrih Ebert Fondacije — Banjaluka (2010).

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Osnovne informacije

Statistika

  • 265
  • 12
  • 776
  • 10
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 17 dana i 21 sat

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 27 dana i 21 sat

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 17.07.2018.

Zahvaljujem, predsednice Narodne skupštine.

Pitanje postavljam predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije.

Pre izvesnog vremena ubijen je jedan od kriminalaca, kažu da je bio jedan od najperspektivnijih u ovim tabloidnim medijima, izvesni Sale Mutavi, koji je ubijen a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je to svojevrstan napad na državu. Pre nekoliko dana imali smo oslobađajuću presudu za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije, a slavodobitno je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao da je to svojevrsna odbrana države, s obzirom da je sudstvo, koje perfektno funkcioniše, bilo u ovom postupku veoma nezavisno i da on kao predsednik Republike Srbije nema nameru da komentariše sudske presude.

Postavljam pitanje – ako smo već imali prilike da čujemo u prošlosti šta su određeni političari govorili kada je u pitanju pobuna Jedinice za specijalne operacije, koja je bila svojevrsni uvod u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Zašto Tužilaštvo za organizovani kriminal, a u presudi jasno piše – konstatuje se da Tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je pobune uopšte i bilo, nije pozvalo Vojislava Koštunicu da da izjavu, kao jedan od onih koji je politički podržao i opravdao oružanu pobunu Crvenih beretki, što je bila stvar koja se na kraju završila time da je ubijen Zoran Đinđić?

Citiram Vojislava Koštunicu iz 2001. godine: „Posao koji oni obavljaju je takav, a neko od njih je i rekao, da nemaju druge uniforme osim one koje imaju. Lekar ima svoju uniformu, neko drugi ima svoju odeću, a oni su se pojavili u onome što je njihova radna i svakodnevna odeća.“ Zbog čega Vojislav Koštunica nikada nije pozvan od strane Tužilaštva za organizovani kriminal da da izjavu pred sudom, na šta je tačno mislio, zbog čega je podržao političku pobunu Jedinice za specijalne operacije?

Ako samo bacimo pogled na proces suđenja za ubistvo Zorana Đinđića, zašto Vojislav Šešelj nikada nije odgovarao, a najavljivao je ubistvo Zorana Đinđića? Zašto Tomislav Nikolić nikada od Tužilaštva nije bio pozvan da da izjavu, s obzirom da je rekao da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom? Zbog čega predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i dan danas u Vladi Republike Srbije drži prijatelje zemunskog klana, jedan od njih je ministar Lončar, koji je bio veoma veliki prijatelj i visoko rangirani prijatelj Dušana Spasojevića, vođe zemunskog klana?

Vučić može da bude ponosan na državu što ovako besprekorno funkcioniše, na sudije, na koje svako ima uticaj, osim njih samih, osim zakona, ali, da bi sudstvo bilo nezavisno, presude ne smeju da imaju bilo kakav uticaj sa strane i one moraju da budu nezavisne.

Sudstvo se odreklo svoje nezavisnosti na ovaj način zato što je presudilo Đinđićevim ubicama da su bili u protestu, a ne u oružanoj pobuni, a građani Srbije su to imali prilike svojim očima da vide. Na ovaj način se zataškava politička pozadina ubistva Zorana Đinđića. Na ovaj način oni koji su se radovali kada je Zoran Đinđić ubijen, imaju prilike da se raduju i danas. Neki od njih sede u Vladi Republike Srbije. Aleksandar Vučić je danas odgovoran za to. Nekada je tu političku kamarilu vodio Vojislav Šešelj, zatim posle njega Tomislav Nikolić, danas je vodi Aleksandar Vučić.

Možemo da razgovaramo o podelama grana vlasti do sutra. U jednoj od njih sedi Vojislav Šešelj, u izvršnoj, drugoj, sedi Zoran Lončar, a svi oni koji su politički podržavali, poput Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića napad na Zorana Đinđića i najavljivali njegovo ubistvo, oni su danas slobodni građani i apsolutno ne snose nikakvu odgovornost.

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Ono što je smešno kada je u pitanju ova rasprava i uopšte ovaj predlog zakona jeste činjenica da svaki zakon koji predlažete u poslednjih nekoliko meseci služi da bi se bildovao taj patriotski kapacitet, koji je nestao i istopio se onog momenta kada je vaša lista SNS podržala Ramuša Haradinaja da postane predsednik kosovske vlade. Od tada do danas sve što predložite služi isključivo u marketinške svrhe.

Vi ste se malopre pozivali na to da je sa republičkog nivoa dovoljno velika briga kada je u pitanju zaštita spomenika kulture, dovoljno velika briga prema svemu onome što u Srbiji jeste na neki način i deo kulturnog nasleđa.

Evo, na primer, u Kuršumliji, ne znam da li znate, dok predlažete ovaj zakon spomen-kosturnica je puna smeća, a psi iznose kosti iz kosturnice. Dakle, to je suština i slika i prilika stanja u koje ste doveli Srbiju.

S druge strane predlažete, jer bi ste isto tako da se odužite malo herojima sa Košara, s jedne strane, pa da im napravite spomen-memorijal zato što su tragično izgubili svoje živote u tom ratu, a s druge strane, ne znate baš kako da im objasnite da su uzalud dali svoje živote u ratu, pa hoćete malo da im se na ovaj način odužite što ćete nekome da sagradite spomenik, jer je izgubio život u vašoj pogrešnoj politici.

Iz tog razloga je ova rasprava više nego smešna i patetična, sa vaše strane do kraja neiskrena, jer sve što smo čuli jeste žuto preduzeće s jedne strane, a s druge strane, sve što radite je da blatite one koje ste unesrećili devedesetih godina. Zahvaljujem.

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući, na ovoj replici.

Dakle, ono što je pogodilo, očigledno, pošto je istinito, vladajuću većinu danas u Skupštini, jeste da je pogrešnom politikom SNS dovela do toga da neko strada, da neki mlad čovek izgubi život, da je njegova porodica ostala unesrećena, a onda 10 godina nakon toga, kada se podrži isti onaj dželat koji im je oduzimao živote prvo na Košarama, onda i nakon Košara i kada ga SNS podrži da dođe na vlast, da postane predsednik kosovske vlade, kao optuženi da je civile slao u „žutu kuću“, vadio im organe, građanima nealbanske nacionalnosti na Kosovu, prevashodno Srbima, e, onda razumem što vas to toliko boli i razumem što koristite i zloupotrebljavate pravo na repliku, da se na neki način osvetite ili da uvredite, mene lično, vi ne možete, u to budite sigurni.

Ali, velika je mrlja ostala i ostaće istorijska na vama zato što sa jedne strane želite da se odužite ovim zakonom onima koji su zbog vaše pogrešne politike izgubili život, a sa druge strane, ne razumete da ste doveli do toga da se i spomen kosturnica u Kuršumliji danas tretira na način da je puna smeća, da psi raznose kosti iz nje.

To je slika i prilika vaše vlasti i vašeg poštovanja žrtava iz drugog rata, i ne samo iz drugog, nego i iz prvog rata, pa i iz svih ratova koji su nastupili u međuvremenu, a za neke ratove ste, naravno, isključivo odgovorni vi.

Neki od vas imaju pet plata, pa im ne pada tako teško da se prave i govore o tome, a ne znam kako neki imaju obraza, s obzirom da nemaju, zapravo, ništa od ove vlasti, a da brane vas i vaše stavove.

Deveto vanredno zasedanje , 17.07.2018.

Zahvaljujem, predsednice Narodne skupštine.

Pitanje postavljam predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije.

Pre izvesnog vremena ubijen je jedan od kriminalaca, kažu da je bio jedan od najperspektivnijih u ovim tabloidnim medijima, izvesni Sale Mutavi, koji je ubijen a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je to svojevrstan napad na državu. Pre nekoliko dana imali smo oslobađajuću presudu za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije, a slavodobitno je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao da je to svojevrsna odbrana države, s obzirom da je sudstvo, koje perfektno funkcioniše, bilo u ovom postupku veoma nezavisno i da on kao predsednik Republike Srbije nema nameru da komentariše sudske presude.

Postavljam pitanje – ako smo već imali prilike da čujemo u prošlosti šta su određeni političari govorili kada je u pitanju pobuna Jedinice za specijalne operacije, koja je bila svojevrsni uvod u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Zašto Tužilaštvo za organizovani kriminal, a u presudi jasno piše – konstatuje se da Tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je pobune uopšte i bilo, nije pozvalo Vojislava Koštunicu da da izjavu, kao jedan od onih koji je politički podržao i opravdao oružanu pobunu Crvenih beretki, što je bila stvar koja se na kraju završila time da je ubijen Zoran Đinđić?

Citiram Vojislava Koštunicu iz 2001. godine: „Posao koji oni obavljaju je takav, a neko od njih je i rekao, da nemaju druge uniforme osim one koje imaju. Lekar ima svoju uniformu, neko drugi ima svoju odeću, a oni su se pojavili u onome što je njihova radna i svakodnevna odeća.“ Zbog čega Vojislav Koštunica nikada nije pozvan od strane Tužilaštva za organizovani kriminal da da izjavu pred sudom, na šta je tačno mislio, zbog čega je podržao političku pobunu Jedinice za specijalne operacije?

Ako samo bacimo pogled na proces suđenja za ubistvo Zorana Đinđića, zašto Vojislav Šešelj nikada nije odgovarao, a najavljivao je ubistvo Zorana Đinđića? Zašto Tomislav Nikolić nikada od Tužilaštva nije bio pozvan da da izjavu, s obzirom da je rekao da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom? Zbog čega predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i dan danas u Vladi Republike Srbije drži prijatelje zemunskog klana, jedan od njih je ministar Lončar, koji je bio veoma veliki prijatelj i visoko rangirani prijatelj Dušana Spasojevića, vođe zemunskog klana?

Vučić može da bude ponosan na državu što ovako besprekorno funkcioniše, na sudije, na koje svako ima uticaj, osim njih samih, osim zakona, ali, da bi sudstvo bilo nezavisno, presude ne smeju da imaju bilo kakav uticaj sa strane i one moraju da budu nezavisne.

Sudstvo se odreklo svoje nezavisnosti na ovaj način zato što je presudilo Đinđićevim ubicama da su bili u protestu, a ne u oružanoj pobuni, a građani Srbije su to imali prilike svojim očima da vide. Na ovaj način se zataškava politička pozadina ubistva Zorana Đinđića. Na ovaj način oni koji su se radovali kada je Zoran Đinđić ubijen, imaju prilike da se raduju i danas. Neki od njih sede u Vladi Republike Srbije. Aleksandar Vučić je danas odgovoran za to. Nekada je tu političku kamarilu vodio Vojislav Šešelj, zatim posle njega Tomislav Nikolić, danas je vodi Aleksandar Vučić.

Možemo da razgovaramo o podelama grana vlasti do sutra. U jednoj od njih sedi Vojislav Šešelj, u izvršnoj, drugoj, sedi Zoran Lončar, a svi oni koji su politički podržavali, poput Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića napad na Zorana Đinđića i najavljivali njegovo ubistvo, oni su danas slobodni građani i apsolutno ne snose nikakvu odgovornost.

Sedmo vanredno zasedanje , 12.06.2018.

Zahvaljujem, predsednice Narodne skupštine.

Poštovani građani, dame i gospodo narodni poslanici, pitanje upućujem Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Republike Srbije gospođi Ani Brnabić. U pitanju je već pet meseci od kako je ubijen Oliver Ivanović, a građani Srbije, porodica Olivera Ivanovića apsolutno ne znaju ko ga je ubio, zašto je ubijen, a imali smo pregršt izjava predsednika Republike Srbije kako će sledeće nedelje biti otkriveno ko ga je ubio, kako ćemo u narednih nekoliko dana imati mnogo više informacija ko stoji iza ovog ubistva, kako će se mnogi iznenaditi šta se zapravo dogodilo. Zatim, insinuacije od predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je rekao da mnogima neće odgovarati kada kosovske vlasti budu rekle ko je ubio Olivera Ivanovića i zbog čega. Hodžaj, potpredsednik kosovske vlade je optužio Srbiju da opstruiše istražni proces koji se vodi od strane Specijalnog tužilaštva u Prištini.

Moje pitanje je za predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Vlade Republike Srbije – ko je i zbog čega je ubio Olivera Ivanovića i kada ćemo saznati istinu?

Skoro će šest meseci od tog ubistva, kako je Oliver Ivanović bukvalno streljan u Kosovskoj Mitrovici. Prva dva meseca je Osnovno tužilaštvo pokrenulo istragu u okviru koje su uglavnom radili pripadnici srpske nacionalnosti. Nekada su bili u sistemu države Srbije, sada su u sistemu Kosova. Mnoge informacije su curele i državni organi Republike Srbije su imali sve na tacni.

Šta se desilo u međuvremenu? Zašto Specijalno tužilaštvo u Srbiji ćuti i zašto se nisu pokrenule široke istrage o tome šta je prethodilo ubistvu? Šta je Oliver Ivanović rekao svega nekoliko nedelja pred ubistvo u BIA? Kakvu je izjavu dao? U koga je pokazao prstom kada je u pitanju paljenje automobila neposredno pred ubistvo? Kada su u pitanju i pretnje i njemu lično i njegovoj porodici bile upućivane, šta se dešavalo i šta je BIA preduzela da zaštiti Olivera Ivanovića, s obzirom na sve podatke koje je on izneo u nekoliko prilika pre nego što je bio streljan u severnoj Kosovskoj Mitrovici?

Zašto Tužilaštvo Srbije nije pokrenulo istragu protiv Marka Đurića, protiv Željka Mitrovića, protiv ljudi koji su neposredni izvršioci političkog progona Olivera Ivanovića i političke pozadine ubistva Olivera Ivanovića? Zbog čega niko nije saslušao vlasnika televizije Pink ili Marka Đurića koji je govorio na RTS u nekoliko navrata najstrašnije uvrede na račun Olivera Ivanovića, kako je izdajnik Srbije, kako je neko koga Srbija treba da se stidi, da je neko ko razbija jedinstvo Srbije na Kosovu, srpskog naroda na Kosovu, da je neko ko ne želi dobro Srbiji i Srbima koji žive na Kosovu?

Zbog čega i sada dobacuju neki ljutnju zbog čega pitamo šta se desilo sa Oliverom Ivanovićem i zašto je ubijen?

Ko je Radojčić? Potpredsednik Srpske liste na KiM, podržane od strane SNS, koja podržava Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. To su pitanja na koja građani Srbije imaju pravo i porodica Olivera Ivanovića ima pravo.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.10.2017.

Zahvaljujem, predsednice.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, postavljam pitanje Vladi Republike Srbije.

Kao što smo imali prilike da vidimo u prethodnih nekoliko dana, „14. oktobar“ u Kruševcu je prodat neposrednom pogodbom Vlade Republike Srbije i investitora. Pri tom, nema nikakvih informacija u medijima o kojoj se ceni zapravo i radi, iz prostog razloga što je ovaj veliki gigant u Kruševcu iz petog pokušaja, neuspelog, otišao u bescenje, po rečima onih koji predstavljaju predstavnike radnika iz te fabrike. Firma kojoj je prodat „14. oktobar“ je nesporna i ima ogromne firme u svom vlasništvu. Međutim, ćerka firma koja je nedavno počela da posluje u Srbiji ima očigledno određene ne samo veze nego i posebne odnose sa Vladom Republike Srbije, s obzirom da se spekuliše da se radi o ceni od pola miliona evra.

Ono što je moje pitanje je – po kojoj tačno ceni je pogodbom prodat „14. oktobar“? To je prvo.

Postoje indicije i informacije da je u pitanju pola miliona evra, ali kada bi se samo kovačnica „14. oktobra“ isekla u gvožđe i prodala, vredela bi dva miliona evra. Kovačnica je samo jedan deo „14. oktobra“ u Kruševcu.

Ovo je pitanje veoma važno, zato što nas zanima do koje mere se u bescenje Vlada ophodi i prodaje imovinu Republike Srbije? Kako i na koji način ima povlašćenih investitora, privatnih lica, koji su u određenim čak i rodbinskim vezama sa pojedincima iz Vlade Republike Srbije ili iz Predsedništva Srbije, koji imaju priliku da dođu do ovako velike imovine za ovako mali novac?

Takođe je pitanje u vezi sa tim – kolika je pre prodaje procenjena vrednost „14. oktobra“ u Kruševcu? Pitanje je veoma važno, da bi znali koliko se zapravo izašlo u susret potencijalnom kupcu, koliko se Vlada Republike Srbije odrekla novca, odnosno stavila privatnom investitoru u džep? Koliki je, takođe, iznos subvencija za nova radna mesta? U medijima se govori o tome da će se otvoriti i nekih novih 150 radnih mesta, ali se ne tvrdi o tome da će prethodnih 130 radnika zadržati svoj posao.

Ono što je takođe važno, postavljam pitanje zato što je čak i moguće doći do njega po dostupnosti o informacijama od javnog značaja – kolika je cena „14. Oktobra“ i zašto je „14. oktobar“ prodat za pola miliona evra?

Takođe, da li je ministru privrede i da li je Vladi Republike Srbije u ovom ili nekom prošlom mandatu bilo koja privatna firma iz Srbije ili iz inostranstva uputila pismo u kome je rekla da je bila spremna da da mnogo veći iznos za „14. oktobar“ od ovog koji je Vlada neposrednom pogodbom zaključila?

Da li je istina da je jedan od rukovodećih ljudi u toj firmi u srodničkim vezama sa gospodinom Selakovićem, koji je generalni sekretar predsedništva Republike Srbije?

Da li je moguće da svaki put pre nego što neki funkcioner iz SNS sedne na fotelju ili njegov rođak ili njegov kum, prijatelj ili brat prethodno se na ovako netransparentan način bavi biznisom? Radi se o nekom ko je najavljen da je nosilac liste u Beogradu za buduće beogradske izbore. Zanima nas da li će se na ovaj način ophoditi sutradan ili ima nameru da se ophodi i prema Beograđanima, s obzirom da smo imali prilike da se uverimo na koji način je Vlada Republike Srbije, neposrednim pogodbama izašla u susret i „Beogradu na vodi“ i novom vlasniku „Depoa“, koji je pred veoma sumnjivim okolnostima privatizovao „Depo“ i isto tako kada je u pitanju deponija, odnosno spalionica u Vinči, kojom su milijarde obezbeđene privatnom licu dok Grad Beograd će imati samo štetu i neće imati korist od toga? Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:59