BALŠA BOŽOVIĆ

Demokratska stranka

Rođen je 10. maja 1983. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Završio je III Beogradsku gimnaziju, diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Član Demokratske stranke od 2004. godine. Od 2005. godine ispred Demokratske omladine (DO) bio zadužen za DO na Kosovu i Metohiji. Od 2006. član saveta Kluba DO Stari grad. Učesnik i koordinator svih kampanja od 2003. do 2008. godine. Predsednik Demokratske omladine Beograda od 2007. do 2009. Predsednik Demokratske omladine od juna 2009. Gradski odbornik u Skupštini grada Beograda od 2008. do 2012. godine.

Na parlamentarnim izborima 6. maja 2012. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Zamenik šefa poslaničkog kluba Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Predsednik Gradskog odbora DS Beograd.

Kao volonter Narodne kancelarije predsednika Republike radio u odeljenju za imovinsko-pravne odnose. Studentski predstavnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 2005. godine. Član saveta Pravnog fakulteta od 2005. do 2006. Jedan je od osnivača “Koalicije mladih protiv nasilja” (2009), NVO “Evropa nema alternativu” (2008) i NVO “Prave stvari” (2007).

Polaznik škole “Centra modernih veština” (CMV) na temu “Političke veštine” (2005). Pohađao kurs NDI “Effective communication” (maj-septembar 2006). Učesnik seminara Centra za demokratiju na temu “NATO” (2009). Polaznik škole “Politea” (2009). Polaznik godišnjeg seminara BeFPE 2009/2010. Polaznik seminara Fridrih Ebert Fondacije — Banjaluka (2010).

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Osnovne informacije

Statistika

  • 261
  • 12
  • 776
  • 10
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 7 meseci i 30 dana i 1 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 10 meseci i 22 sata i 0 minuta

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Obeštećenje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 2 godine i 16 dana i 19 sati

PITANJE ZA POSLANIČKU GRUPU DS: KADA ĆE BITI OBEŠTEĆENI OPLJAČKANI AKCIONARI AGROBANKE? NAJNOVIJE saopštenje akcionara Agrobanke povodom 4 godine od nelegalnog zatvaranja Agrobanke i pljačke njenih akcionara. B92| sreda, 25.05.2016.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Sedmo vanredno zasedanje , 13.06.2018.

Zahvaljujem, predsednice Skupštine.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnicima, ministre Ružiću, pred nama su devet ciljeva vašeg ministarstva i to je ono što ste obećali i rekli ste da je ovo rešenje, kako bi građani imali efikasniju i moderniju upravu, odnosno servis za njihov svakodnevni život.

Smatram neke od ovih ciljeva, da ne kažem većinu, više nego potrebnu za ono što su izazovi danas u Srbiji i mislim da ste dobro formulisali većinu ovih ciljeva. Vi ste ovde predložili i određene mere kako da rad opština i gradova postane efikasniji, kako da bude bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje javnosti u određena pitanja koja se tiču života svakog čoveka u Srbiji. Mi ih pozdravljamo.

Ali, ono što ne ide u skladu sa vašim ciljevima i ne ide u skladu sa ostvarivanjem vaših ciljeva jeste ono što se svakodnevno dešava na terenu u Srbiji, u svakodnevnom životu u Srbiji. Vi imate danas situaciju u kojoj jedan Zoran Milojević Zelja, tokom jučerašnjeg dana, tokom prekjučerašnjeg dana, posećuje opštinu Paraćin, preti odbornicima, pokušava da namakne većinu koja nije u skladu sa voljom građana izraženom na izborima. Kako mi na taj način da razgovaramo ozbiljno o ovim temama ako znamo da jedan od najvećih batinaša SNS danima opseda opštinu Paraćin, pokušavajući da na svaki mogući način uplaši ili omogući neku drugu većinu od one koja postoji u Skupštini opštine? Ako su izbori na svake četiri godine, ako je vlast tamo stabilna, ako je gospodin Saša Paunović kao predsednik opštine Paraćin sa izvanrednim rezultatima, da li je onda jedini problem to što on dolazi iz Demokratske stranke i što je jedan od retkih, ako ne i jedini opozicioni predsednik opštine danas u Srbiji?

Mislim da je izlišno govoriti o ciljevima vašeg ministarstva, ciljevima koji su veoma precizno postavljeni, kao što se vidi, dok se na terenu u Srbiji dešavaju potpuno druge stvari. Član glavnog odbora SNS pokušava da namakne većinu koju građani nisu izabrali, kako bi se predsednik opštine Saša Paunović smenio, kako bi on doveo nekog svog batinaša ili kriminalca da vodi opštinu Paraćin, mimo onoga što su građani Srbije glasali na izborima 2016. godine.

Da li je situacija bezbedna po građane Srbije i šta vi kao ministarstvo, s obzirom da se zalažete za efikasnu, modernu upravu, šta vi možete da učinite da bi se građani osećali bezbednije?

Isto tako, pozdravljamo što ste zajedno sa svojim saradnicima došli danas u Narodnu skupštinu i što ste pokazali izvestan i politički kapacitet, s obzirom da smo pre nekoliko dana ovde imali predsednicu Vlade Republike Srbije koja je predlagala ministra finansija, nije dovela ni jednog saradnika, ni jednog ministra, između ostalog niste bili ni vi, i pokazala ono što i tvrdi u javnosti, da nije politički premijer već isključivo tehnokratski, što govori da Vlada Republike Srbije nema političkog kapaciteta da se izbori sa ovakvim problemima.

Ako vi imate politički kapacitet, pokažite ga, jer jedan Zelja ne može da vam se meša u posao ministra za lokalnu samoupravu, jer ne može jedan ministar da ima manje moći od jednog batinaša koji ide od opštine do opštine i pokušava da prekraja volju građana na izborima. Hvala.

Sedmo vanredno zasedanje , 13.06.2018.

Zahvaljujem gospodine Arsiću.

Da li je sve ovo što smo čuli u skladu sa zdravim razumom, a kamoli u skladu sa zakonom i Ustavom, to je ono prvo i osnovno pitanje. Da se smatra izdajnikom i nepatriotom neko ko je koristio iste one mehanizme koje koriste i drugi predsednici opština, širom EU kada su im ugrožena prava pred ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da neko kaže da je Saša Paunović izdajnik zato što želi red u Srbiji, da se poštuju Ustav i zakoni, da se poštuje resorno zaduženi ministar - onda je Saša Paunović izdajnik. Kako da vam kažem, to je više nego bezobrazno, a da niste na to reagovali.

Sa druge strane, političko delovanje Zorana Milojevića Zelje ne može da bude legitimno zato što je on čovek koji pretnjama, batinama, pritiscima pokušava da izmeni izbornu volju građana Paraćina i u drugim opštinama ostalih građana Srbije. Dakle, to je ono što nije po zakonu i Ustavu. Za to će kad tad odgovarati i završiti iza rešetaka i to je političko obećanje, vladavine prava iza kojih stoji DS, svako ko pritiska odbornike, građane ko ih tuče, ko ih prisiljava.

Kaže predsednica Narodne skupštine Maja Gojković da je to političko delovanje. To nije političko delovanje. To je nasilje.

Predsednik Srbije je rekao da opozicija može samo da ga smeni na izborima, a ovde se opozicija smenjuje u pojedinim opštinama, pre svega opozicioni lider Saša Paunović, mimo izbora nasiljem i pretnjama. Onda će jednog dana neki veći Zelja od Zelje i da smeni vas, što mi ne želimo. Što mi ne želimo. Ali, to je mantra koju ste vi ustanovili.

Sedmo vanredno zasedanje , 13.06.2018.

Zahvaljujem.

Član 108. reklamiram iz prostog razloga što je Aleksandar Marković izrekao niz veoma grubih kvalifikacija na račun gospodina Zorana Živkovića. Optužio ga je ne samo da je palio Skupštinu i parlament, već da je mimo Ustava i mimo zakona naredio hapšenje, odnosno akciju „Sablje“ u kojoj je uhapšeno 10 hiljada ljudi. Morali ste da ga prekinete, ali sada vidim da ni vi gospodine Arsiću ne znate do kraja… (Isključen mikrofon.)

Sedmo vanredno zasedanje , 12.06.2018.

Zahvaljujem, predsednice Narodne skupštine.

Poštovani građani, dame i gospodo narodni poslanici, pitanje upućujem Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Republike Srbije gospođi Ani Brnabić. U pitanju je već pet meseci od kako je ubijen Oliver Ivanović, a građani Srbije, porodica Olivera Ivanovića apsolutno ne znaju ko ga je ubio, zašto je ubijen, a imali smo pregršt izjava predsednika Republike Srbije kako će sledeće nedelje biti otkriveno ko ga je ubio, kako ćemo u narednih nekoliko dana imati mnogo više informacija ko stoji iza ovog ubistva, kako će se mnogi iznenaditi šta se zapravo dogodilo. Zatim, insinuacije od predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je rekao da mnogima neće odgovarati kada kosovske vlasti budu rekle ko je ubio Olivera Ivanovića i zbog čega. Hodžaj, potpredsednik kosovske vlade je optužio Srbiju da opstruiše istražni proces koji se vodi od strane Specijalnog tužilaštva u Prištini.

Moje pitanje je za predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Vlade Republike Srbije – ko je i zbog čega je ubio Olivera Ivanovića i kada ćemo saznati istinu?

Skoro će šest meseci od tog ubistva, kako je Oliver Ivanović bukvalno streljan u Kosovskoj Mitrovici. Prva dva meseca je Osnovno tužilaštvo pokrenulo istragu u okviru koje su uglavnom radili pripadnici srpske nacionalnosti. Nekada su bili u sistemu države Srbije, sada su u sistemu Kosova. Mnoge informacije su curele i državni organi Republike Srbije su imali sve na tacni.

Šta se desilo u međuvremenu? Zašto Specijalno tužilaštvo u Srbiji ćuti i zašto se nisu pokrenule široke istrage o tome šta je prethodilo ubistvu? Šta je Oliver Ivanović rekao svega nekoliko nedelja pred ubistvo u BIA? Kakvu je izjavu dao? U koga je pokazao prstom kada je u pitanju paljenje automobila neposredno pred ubistvo? Kada su u pitanju i pretnje i njemu lično i njegovoj porodici bile upućivane, šta se dešavalo i šta je BIA preduzela da zaštiti Olivera Ivanovića, s obzirom na sve podatke koje je on izneo u nekoliko prilika pre nego što je bio streljan u severnoj Kosovskoj Mitrovici?

Zašto Tužilaštvo Srbije nije pokrenulo istragu protiv Marka Đurića, protiv Željka Mitrovića, protiv ljudi koji su neposredni izvršioci političkog progona Olivera Ivanovića i političke pozadine ubistva Olivera Ivanovića? Zbog čega niko nije saslušao vlasnika televizije Pink ili Marka Đurića koji je govorio na RTS u nekoliko navrata najstrašnije uvrede na račun Olivera Ivanovića, kako je izdajnik Srbije, kako je neko koga Srbija treba da se stidi, da je neko ko razbija jedinstvo Srbije na Kosovu, srpskog naroda na Kosovu, da je neko ko ne želi dobro Srbiji i Srbima koji žive na Kosovu?

Zbog čega i sada dobacuju neki ljutnju zbog čega pitamo šta se desilo sa Oliverom Ivanovićem i zašto je ubijen?

Ko je Radojčić? Potpredsednik Srpske liste na KiM, podržane od strane SNS, koja podržava Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. To su pitanja na koja građani Srbije imaju pravo i porodica Olivera Ivanovića ima pravo.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.10.2017.

Zahvaljujem, predsednice.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, postavljam pitanje Vladi Republike Srbije.

Kao što smo imali prilike da vidimo u prethodnih nekoliko dana, „14. oktobar“ u Kruševcu je prodat neposrednom pogodbom Vlade Republike Srbije i investitora. Pri tom, nema nikakvih informacija u medijima o kojoj se ceni zapravo i radi, iz prostog razloga što je ovaj veliki gigant u Kruševcu iz petog pokušaja, neuspelog, otišao u bescenje, po rečima onih koji predstavljaju predstavnike radnika iz te fabrike. Firma kojoj je prodat „14. oktobar“ je nesporna i ima ogromne firme u svom vlasništvu. Međutim, ćerka firma koja je nedavno počela da posluje u Srbiji ima očigledno određene ne samo veze nego i posebne odnose sa Vladom Republike Srbije, s obzirom da se spekuliše da se radi o ceni od pola miliona evra.

Ono što je moje pitanje je – po kojoj tačno ceni je pogodbom prodat „14. oktobar“? To je prvo.

Postoje indicije i informacije da je u pitanju pola miliona evra, ali kada bi se samo kovačnica „14. oktobra“ isekla u gvožđe i prodala, vredela bi dva miliona evra. Kovačnica je samo jedan deo „14. oktobra“ u Kruševcu.

Ovo je pitanje veoma važno, zato što nas zanima do koje mere se u bescenje Vlada ophodi i prodaje imovinu Republike Srbije? Kako i na koji način ima povlašćenih investitora, privatnih lica, koji su u određenim čak i rodbinskim vezama sa pojedincima iz Vlade Republike Srbije ili iz Predsedništva Srbije, koji imaju priliku da dođu do ovako velike imovine za ovako mali novac?

Takođe je pitanje u vezi sa tim – kolika je pre prodaje procenjena vrednost „14. oktobra“ u Kruševcu? Pitanje je veoma važno, da bi znali koliko se zapravo izašlo u susret potencijalnom kupcu, koliko se Vlada Republike Srbije odrekla novca, odnosno stavila privatnom investitoru u džep? Koliki je, takođe, iznos subvencija za nova radna mesta? U medijima se govori o tome da će se otvoriti i nekih novih 150 radnih mesta, ali se ne tvrdi o tome da će prethodnih 130 radnika zadržati svoj posao.

Ono što je takođe važno, postavljam pitanje zato što je čak i moguće doći do njega po dostupnosti o informacijama od javnog značaja – kolika je cena „14. Oktobra“ i zašto je „14. oktobar“ prodat za pola miliona evra?

Takođe, da li je ministru privrede i da li je Vladi Republike Srbije u ovom ili nekom prošlom mandatu bilo koja privatna firma iz Srbije ili iz inostranstva uputila pismo u kome je rekla da je bila spremna da da mnogo veći iznos za „14. oktobar“ od ovog koji je Vlada neposrednom pogodbom zaključila?

Da li je istina da je jedan od rukovodećih ljudi u toj firmi u srodničkim vezama sa gospodinom Selakovićem, koji je generalni sekretar predsedništva Republike Srbije?

Da li je moguće da svaki put pre nego što neki funkcioner iz SNS sedne na fotelju ili njegov rođak ili njegov kum, prijatelj ili brat prethodno se na ovako netransparentan način bavi biznisom? Radi se o nekom ko je najavljen da je nosilac liste u Beogradu za buduće beogradske izbore. Zanima nas da li će se na ovaj način ophoditi sutradan ili ima nameru da se ophodi i prema Beograđanima, s obzirom da smo imali prilike da se uverimo na koji način je Vlada Republike Srbije, neposrednim pogodbama izašla u susret i „Beogradu na vodi“ i novom vlasniku „Depoa“, koji je pred veoma sumnjivim okolnostima privatizovao „Depo“ i isto tako kada je u pitanju deponija, odnosno spalionica u Vinči, kojom su milijarde obezbeđene privatnom licu dok Grad Beograd će imati samo štetu i neće imati korist od toga? Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.10.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, postavljam pitanje predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Republike Srbije gospođi Ani Brnabić, pitanje oko kojeg se veoma malo vodilo diskusije među poslanicima, posebno među onima koji su samozvane patriote ili samozvani nacionalisti.

Veoma je važno za dostojanstvo jednog naroda i za ponos jedne države, a mislim da je parlament o tome propustio priliku da i razgovara i da postavlja pitanja onima koji vode ovu zemlju. Kako je moguće da nakon svega što se dogodilo Srpska lista, koju je podržala SNS na KiM, podrži Ramuša Haradinaja za predsednika kosovske vlade? Kakvo je objašnjenje što je optuženi za najteže zločine protiv čovečnosti nad Srbima, nealbancima, pa čak i Albancima koji nisu bili poslušni građani, su izvršeni najteži zločini na ovim prostorima?

Da li je moguće da je koalicioni partner Vlade Republike Srbije Ramuš Haradinaj zaslužio i zbog čega i koliko je to koštalo?

Govorimo o nekom ponosu, govorimo o tome kako se ponosimo svojom istorijom, govorimo o tome kako smo ponosni kao narod i kao nacija. Ispred Skupštine, predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade Republike Srbije moraju da odgovore porodicama nestalih čija su lica na plakatima ispred Skupštine Republike Srbije. Oni koji su nestali, između ostalog, nestajali su i u tzv. „žutoj kući“.

Šta Tužilaštvo za ratne zločine radi ako ima nepobitne dokaze i ako postoji informacija da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u posedu nepobitnih dokaza da je Ramuš Haradinaj ratni zločinac? Zbog čega Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ćuti? Da li je i to jedan deo koalicionog sporazuma između SNS i Ramuša Haradinaja?

Tokom jučerašnjeg dana predsednica Vlade Republike Srbije govori o dvostrukim aršinima međunarodnog prava kada je u pitanju Katalonija i kada je u pitanju Kosovo, a koje to međunarodno pravo vam daje za pravo da ratnog zločinca, koji je ubijao vaše sugrađane, podržavate da postane predsednik vlade na KiM? Da li zaista mislite, i kao predsednik Republike i predsednica Vlade Republike Srbije, da ima iskrenog pomirenja između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba, ukoliko Ramuš Haradinaj ostane premijer vlade republike Kosovo uz pomoć SNS?

Bio je hitan sastanak. Konsultacije koje je zakazao predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić. Da li je Ramuš Haradinaj bio na vezi? Da li je on bio deo konsultacija kada su u pitanju dvostruki međunarodni aršini.

Zašto ni predsednik Republike Srbije, ni predsednica Vlade Republike Srbije nisu ni jednu jedinu reč rekli kada je pre dva dana Ramuš Haradinaj prozvao Medveđu i Preševo istočnim Kosovom, i to je verovatno deo koalicionog sporazuma? Deo koalicionog sporazuma je da se stidimo i da sabijemo glavu. Realnost kosovska je potpuno drugo pitanje.

Naravno da oni koji su ratovali za Kosovo i koji su taj rat izgubili danas nemaju šta drugo da kažu, nego da se predstave kao veliki podržavaoci politike KiM, Ramuša Haradinaja i da potpišu sve što se tiče nezavisnosti Kosova, svaki sporazum, svaki ugovor. Govori se o UN i stolici u UN, i to je takođe druga tema, ali odgovore na ova pitanja, zbog čega građani Srbije saginju glavu, duguju i predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade Republike Srbije. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:59