BALŠA BOŽOVIĆ

Demokratska stranka

Rođen je 10. maja 1983. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Završio je III Beogradsku gimnaziju, diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Član Demokratske stranke od 2004. godine. Od 2005. godine ispred Demokratske omladine (DO) bio zadužen za DO na Kosovu i Metohiji. Od 2006. član saveta Kluba DO Stari grad. Učesnik i koordinator svih kampanja od 2003. do 2008. godine. Predsednik Demokratske omladine Beograda od 2007. do 2009. Predsednik Demokratske omladine od juna 2009. Gradski odbornik u Skupštini grada Beograda od 2008. do 2012. godine.

Na parlamentarnim izborima 6. maja 2012. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Zamenik šefa poslaničkog kluba Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Predsednik Gradskog odbora DS Beograd.

Kao volonter Narodne kancelarije predsednika Republike radio u odeljenju za imovinsko-pravne odnose. Studentski predstavnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 2005. godine. Član saveta Pravnog fakulteta od 2005. do 2006. Jedan je od osnivača “Koalicije mladih protiv nasilja” (2009), NVO “Evropa nema alternativu” (2008) i NVO “Prave stvari” (2007).

Polaznik škole “Centra modernih veština” (CMV) na temu “Političke veštine” (2005). Pohađao kurs NDI “Effective communication” (maj-septembar 2006). Učesnik seminara Centra za demokratiju na temu “NATO” (2009). Polaznik škole “Politea” (2009). Polaznik godišnjeg seminara BeFPE 2009/2010. Polaznik seminara Fridrih Ebert Fondacije — Banjaluka (2010).

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Osnovne informacije

Statistika

  • 199
  • 8
  • 574
  • 10
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 23 dana i 18 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 meseca i 25 dana i 14 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Obeštećenje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 10 dana

PITANJE ZA POSLANIČKU GRUPU DS: KADA ĆE BITI OBEŠTEĆENI OPLJAČKANI AKCIONARI AGROBANKE? NAJNOVIJE saopštenje akcionara Agrobanke povodom 4 godine od nelegalnog zatvaranja Agrobanke i pljačke njenih akcionara. B92| sreda, 25.05.2016.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 14.11.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, Demokratska stranka je predložila više desetina izmena i dopuna predloga zakona, uz isto toliko i anketnih odbora koji su potresali sve one afere koje je proizvela Vlada Republike Srbije u pet godina svoje vlasti.

Kada smo predlagali ovaj zakon, a to je Zakon o glavnom gradu, rekli smo – hajde da građani Beograda znaju koga biraju na izborima, ko je ta osoba za koju se glasa, bilo da je muškarac, bilo da je žena, građani imaju pravo da znaju kome će dati glas i kome će dati odgovornost da ih vodi u Beogradu u naredne četiri godine.

Pošto ovo nije izborna godina, kako smo imali prilike da vidimo, mi vas molimo da skupite hrabrosti i da usvojite naš predlog da se gradonačelnik neposredno bira na izborima u Gradu Beogradu. Zašto? Zato što građani žele da znaju koje njihov gradonačelnik i za koga će glasati na narednim izborima. Pošto to očigledno ne može da bude po stoti put Aleksandar Vučić, mi smo želeli da vam na ovaj način omogućimo da se ne skrivate više iza predsednika Republike Srbije i da razni Vesići, Siniše Mali itd. vode grad Beograd na uštrb popularnosti predsednika Republike. Mislim da je veoma važno da građani znaju koga biraju. Ovoga puta nećete moći da ih prevarite ukoliko samo budete pošteni i usvojite ovaj predlog za koji tvrdim da je ne samo demokratski, nego je i zaista više nego korektno da građanima omogućite da znaju kome će dati poverenje u naredne četiri godine.

Izbori će biti početkom sledeće godine. To su redovni izbori za Grad Beograd. Imamo gradonačelnika koji je smenjen, imamo gradsku upravu koja ne funkcioniše, Beograd koji je raskopan, a neko, naravno, za to mora da snosi odgovornost. Ne možemo da dozvolimo da odgovornost za raskopane ulice, za gužve u Beogradu, za siromašne građane bude neko opšte mesto u kojem svakoga dana opozicija i vlast imaju vremena da se prepiru. Građani su ti kojima moramo da rešimo probleme. Oni žele da znaju ko je taj ko je odgovoran za te probleme.

Dakle, hajde da vidimo zašto je Siniša Mali, kao smenjeni gradonačelnik i dalje gradonačelnik Beograda i da li možemo ovim zakonom da promenimo neke stvari i da napravimo Beograd efikasnijim i efikasnijom upravom, ako građani Beograda imaju prilike da znaju za koga glasaju. Skupite hrabrost, usvojite zajedno sa nama ovaj predlog, pa da vidimo da li smete da izađete na te izbore i da se zaista fer i demokratski …

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 14.11.2017.

Zakon o odbrani postoji da bi se, pre svega, usaglasili zakonski akti sa zakonima koji definišu status Vojske Republike Srbije, način na koji vojnici danas proživljavaju u svojoj profesiji i najcrnje moguće i najsramotnije stvari. To se nije događalo od kad Vojska Srbije postoji.

Ono što je danas položaj vojnika u Srbiji može se opisati sramotom. Očigledno da mnogima koji danas vode Vladu Republike Srbije, a uključujući tu i ministra, beže ne samo od odgovornosti, nego ne žele da Vojska Srbije očigledno uopšte i postoji. Ministar odbrane se zalaže za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, zato što je profesionalnu vojsku srozao do granice siromaštva. Vojnik danas u Srbiji ne samo da nema platu sa kojom može da plati svojoj porodici račune on danas nema ni najosnovniju opremu sa kojom svakodnevno čuva npr. granicu Srbije, sa kojom se apsolutno Srbija ne samo diči, već i bezbednošću sa kojom ne možemo da se pohvalimo već poslednjih nekoliko godina.

Srpski vojnik danas, umesto da predstavlja najveći ponos za nas, očigledno za vladajuću većinu predstavlja potpuno nebitnu stvar iz prostog razloga što je danas vojnik osramoćen, ponižen, njegova karijera ukaljana. Moramo da uradimo sve što je do nas, što može makar i zakonskim rešenjima da poboljša stvari i kada je u pitanju njihov materijalni status, i kada su u pitanju uslovi pod kojima vojnici danas obavljaju svoju dužnost, a to je bezbednost Srbije, zemlje i njenih građana.

Ne možemo na ovaj način, neki poslanici su nervozni, viču i misle da je sramota što predlažemo bolje uslove za Vojsku Republike Srbije, da uopšte dođemo do reči kada su u pitanju ovako važne i velike teme. Mi smatramo da je Vojska Republike Srbije na izdisaju. Ona, ukoliko se ovako nastavi, neće postojati u narednih nekoliko godina, a kamoli decenija.

Ovo je veoma važno da građani znaju iz prostog razloga što danas plata vojnika nije tolika kolika bi bila potrebna da bi potkrepila sve troškove porodica pripadnika Vojske Republike Srbije, za račune za struju, školarina i svega onoga sa čim se danas suočavaju.

Takođe, ne treba da govorimo o tome da Vojska može samo da sanja o stanovima koji su prestali da se grade od kada je Aleksandar Vučić došao na vlast.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 14.11.2017.

Evropski pokret u BiH dao je Beogradu i gradonačelniku Beograda priznanje da je grad Beograd najtolerantniji grad u regionu. To je očigledno istinito sa stanovišta da je očigledno tolerancija prevelika prema onima koji ruše Beograd, raskopavaju Beograd, ruše četvrti u centru grada, pale ambasade i prema njima je tolerantnost više nego velika.

Dakle, beogradska četvrt Savamala je bila srušena u izbornoj noći 2016. godine. Ono što je sramota za Srbiju predstavlja sramotu i za ovaj dom i za ovu instituciju da do sada nismo uspeli da se izborimo za pravdu. Ne možete nekome rušiti dom i kuću i krov nad glavom u izbornoj noći i da smatrate da zbog toga niko neće odgovarati. Ne možete nekoga da vežete i da mu oduzmete slobodu, a da pri tom govorite o tome kako su svi jednaki pred zakonom. Ne možete da dozvolite to da kada oni koji su ugroženi pozovu policiju, a da ta policija ne izađe na lice mesta i da zaštiti građane kojima je zaštita potrebna, a da onda govorite o bezbednosti u glavnom gradu. To je sramota za Srbiju.

Ovo je upamćena sramota i ovo će ostati u istoriji Srbije, kao nezabeleženo da je jedna organizovana kriminalna grupa iz vrha vlasti organizovala rušenje centra Beograda da bi to zemljište besplatno dali svojim partnerima i arapskim tzv. investitorima. Te arapske investitore mnoge zemlje na svetu jure, njihovi pravosudni organi i izdati su nalozi za hapšenje u pojedinim državama na svetu. Oni su na poternicama. Takvim vašim partnerima nudite zemljište Beograda koji rušite svakoga dana, kaljate mu ugled, kaljate mu ponos i na taj način to će ostati najveća sramota upisana u istoriji ove zemlje i ovog grada.

Uskoro će Grad Beograd imati i uspeti da odbrani svoju slobodu. Grad Beograd će uskoro imati vlast koja će zajedno sa svojim građanima istražiti rušenje Savamale. Znam da ste nervozni zato što uskoro nećete biti na vlasti, prvo u Beogradu, a onda i u Republici i vaši kiseli osmesi to i potvrđuju. Verujte mi na reč da je ovo ono što će motivisati građane da jednom zauvek one organizatore iz vaše stranke, SNS dovedu pred stub pravde zato što je ovo stvar koja mora biti rešena. Ovo je istorijska sramota koju ste napravili za Grad Beograd i Republiku Srbiju.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.10.2017.

Zahvaljujem, predsednice.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, postavljam pitanje Vladi Republike Srbije.

Kao što smo imali prilike da vidimo u prethodnih nekoliko dana, „14. oktobar“ u Kruševcu je prodat neposrednom pogodbom Vlade Republike Srbije i investitora. Pri tom, nema nikakvih informacija u medijima o kojoj se ceni zapravo i radi, iz prostog razloga što je ovaj veliki gigant u Kruševcu iz petog pokušaja, neuspelog, otišao u bescenje, po rečima onih koji predstavljaju predstavnike radnika iz te fabrike. Firma kojoj je prodat „14. oktobar“ je nesporna i ima ogromne firme u svom vlasništvu. Međutim, ćerka firma koja je nedavno počela da posluje u Srbiji ima očigledno određene ne samo veze nego i posebne odnose sa Vladom Republike Srbije, s obzirom da se spekuliše da se radi o ceni od pola miliona evra.

Ono što je moje pitanje je – po kojoj tačno ceni je pogodbom prodat „14. oktobar“? To je prvo.

Postoje indicije i informacije da je u pitanju pola miliona evra, ali kada bi se samo kovačnica „14. oktobra“ isekla u gvožđe i prodala, vredela bi dva miliona evra. Kovačnica je samo jedan deo „14. oktobra“ u Kruševcu.

Ovo je pitanje veoma važno, zato što nas zanima do koje mere se u bescenje Vlada ophodi i prodaje imovinu Republike Srbije? Kako i na koji način ima povlašćenih investitora, privatnih lica, koji su u određenim čak i rodbinskim vezama sa pojedincima iz Vlade Republike Srbije ili iz Predsedništva Srbije, koji imaju priliku da dođu do ovako velike imovine za ovako mali novac?

Takođe je pitanje u vezi sa tim – kolika je pre prodaje procenjena vrednost „14. oktobra“ u Kruševcu? Pitanje je veoma važno, da bi znali koliko se zapravo izašlo u susret potencijalnom kupcu, koliko se Vlada Republike Srbije odrekla novca, odnosno stavila privatnom investitoru u džep? Koliki je, takođe, iznos subvencija za nova radna mesta? U medijima se govori o tome da će se otvoriti i nekih novih 150 radnih mesta, ali se ne tvrdi o tome da će prethodnih 130 radnika zadržati svoj posao.

Ono što je takođe važno, postavljam pitanje zato što je čak i moguće doći do njega po dostupnosti o informacijama od javnog značaja – kolika je cena „14. Oktobra“ i zašto je „14. oktobar“ prodat za pola miliona evra?

Takođe, da li je ministru privrede i da li je Vladi Republike Srbije u ovom ili nekom prošlom mandatu bilo koja privatna firma iz Srbije ili iz inostranstva uputila pismo u kome je rekla da je bila spremna da da mnogo veći iznos za „14. oktobar“ od ovog koji je Vlada neposrednom pogodbom zaključila?

Da li je istina da je jedan od rukovodećih ljudi u toj firmi u srodničkim vezama sa gospodinom Selakovićem, koji je generalni sekretar predsedništva Republike Srbije?

Da li je moguće da svaki put pre nego što neki funkcioner iz SNS sedne na fotelju ili njegov rođak ili njegov kum, prijatelj ili brat prethodno se na ovako netransparentan način bavi biznisom? Radi se o nekom ko je najavljen da je nosilac liste u Beogradu za buduće beogradske izbore. Zanima nas da li će se na ovaj način ophoditi sutradan ili ima nameru da se ophodi i prema Beograđanima, s obzirom da smo imali prilike da se uverimo na koji način je Vlada Republike Srbije, neposrednim pogodbama izašla u susret i „Beogradu na vodi“ i novom vlasniku „Depoa“, koji je pred veoma sumnjivim okolnostima privatizovao „Depo“ i isto tako kada je u pitanju deponija, odnosno spalionica u Vinči, kojom su milijarde obezbeđene privatnom licu dok Grad Beograd će imati samo štetu i neće imati korist od toga? Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.10.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, postavljam pitanje predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Republike Srbije gospođi Ani Brnabić, pitanje oko kojeg se veoma malo vodilo diskusije među poslanicima, posebno među onima koji su samozvane patriote ili samozvani nacionalisti.

Veoma je važno za dostojanstvo jednog naroda i za ponos jedne države, a mislim da je parlament o tome propustio priliku da i razgovara i da postavlja pitanja onima koji vode ovu zemlju. Kako je moguće da nakon svega što se dogodilo Srpska lista, koju je podržala SNS na KiM, podrži Ramuša Haradinaja za predsednika kosovske vlade? Kakvo je objašnjenje što je optuženi za najteže zločine protiv čovečnosti nad Srbima, nealbancima, pa čak i Albancima koji nisu bili poslušni građani, su izvršeni najteži zločini na ovim prostorima?

Da li je moguće da je koalicioni partner Vlade Republike Srbije Ramuš Haradinaj zaslužio i zbog čega i koliko je to koštalo?

Govorimo o nekom ponosu, govorimo o tome kako se ponosimo svojom istorijom, govorimo o tome kako smo ponosni kao narod i kao nacija. Ispred Skupštine, predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade Republike Srbije moraju da odgovore porodicama nestalih čija su lica na plakatima ispred Skupštine Republike Srbije. Oni koji su nestali, između ostalog, nestajali su i u tzv. „žutoj kući“.

Šta Tužilaštvo za ratne zločine radi ako ima nepobitne dokaze i ako postoji informacija da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u posedu nepobitnih dokaza da je Ramuš Haradinaj ratni zločinac? Zbog čega Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ćuti? Da li je i to jedan deo koalicionog sporazuma između SNS i Ramuša Haradinaja?

Tokom jučerašnjeg dana predsednica Vlade Republike Srbije govori o dvostrukim aršinima međunarodnog prava kada je u pitanju Katalonija i kada je u pitanju Kosovo, a koje to međunarodno pravo vam daje za pravo da ratnog zločinca, koji je ubijao vaše sugrađane, podržavate da postane predsednik vlade na KiM? Da li zaista mislite, i kao predsednik Republike i predsednica Vlade Republike Srbije, da ima iskrenog pomirenja između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba, ukoliko Ramuš Haradinaj ostane premijer vlade republike Kosovo uz pomoć SNS?

Bio je hitan sastanak. Konsultacije koje je zakazao predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić. Da li je Ramuš Haradinaj bio na vezi? Da li je on bio deo konsultacija kada su u pitanju dvostruki međunarodni aršini.

Zašto ni predsednik Republike Srbije, ni predsednica Vlade Republike Srbije nisu ni jednu jedinu reč rekli kada je pre dva dana Ramuš Haradinaj prozvao Medveđu i Preševo istočnim Kosovom, i to je verovatno deo koalicionog sporazuma? Deo koalicionog sporazuma je da se stidimo i da sabijemo glavu. Realnost kosovska je potpuno drugo pitanje.

Naravno da oni koji su ratovali za Kosovo i koji su taj rat izgubili danas nemaju šta drugo da kažu, nego da se predstave kao veliki podržavaoci politike KiM, Ramuša Haradinaja i da potpišu sve što se tiče nezavisnosti Kosova, svaki sporazum, svaki ugovor. Govori se o UN i stolici u UN, i to je takođe druga tema, ali odgovore na ova pitanja, zbog čega građani Srbije saginju glavu, duguju i predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade Republike Srbije. Zahvaljujem.

Četvrto vanredno zasedanje , 24.08.2017.

Zahvaljujem predsednice. Dakle, osnovno pitanje koje postavljam predsednici Vlade, predsedniku Republike Srbije jeste da li će narodni poslanici biti upoznati sa ozbiljnim delovanjem protiv države Srbije od strane Republike Makedonije?

Mislim da je to veoma važno pitanje i da narodni poslanici i građani Srbije imaju pravo da znaju šta je to tako dramatično što se dogodilo, pa smo morali da na konsultacije pozovemo ambasadorku i osoblje Ambasade Srbije?

Šta je to što je izazvalo takvu reakciju, od strane ministra inostranih poslova, da li je predsednica Vlade uopšte upoznata sa tim delovanjem protiv Republike Srbije i zašto predsednik Republike Srbije, taji i određene informacije drži samo za sebe?

Nikola Gruevski, kao veliki prijatelj SNS i Aleksandra Vučića je podržao nezavisno Kosovo sa sve Demokratskom partijom Srba u svojoj koaliciji, koja nakon toga nije izašla iz te koalicije.

Isto tako su glasali i da Kosovo uđe u UNESKO. Sada me zanima zbog čega je ovakav stav Vlade Republike Srbije prema Zoranu Zaevu koji je prvo izjavio da će biti uzdržan po pitanju ulaska Kosova u UNESKO, a onda i po pitanju odnosa Makedonije prema Srbiji, kada je u pitanju, pardon, Kosovo i Metohija.

Zbog čega i na osnovu kojih informacija, iako smo tražili sednice i Odbora za bezbednost i odbranu i unutrašnje poslove, na osnovu kojih informacija predsednik Republike je uzburkao ovu javnost Srbije kada je rekao da se vrše ozbiljne neprijateljske delatnosti od strane Makedonije prema našem narodu i našoj državi? Kome na kraju služi taj diplomatski rat? Da li služi da se skrene pažnja građanima Srbije sa obećanja da će Srbija ove godine imati 4% rasta BDP? Da li su to veće plate koje su obećavane u poslednjih šest godina, od 2012. do danas smo imali nekoliko desetina puta veće plate i obećanja tih većih plata, a nikako građani da to osete na svojoj koži.

Prvog septembra najmlađi kreću u škole. Komplet udžbenika za dvoje dece košta preko 30.000 dinara, a sa pernicama i ostalim priborom je 45.000 dinara.

Da li diplomatski rat sa Makedonijom znači da treba danas javnost Srbije da se bavi svim pitanjima, samo ne onim najvažnijim životnim pitanjima? Da li je u pitanju diplomatski rat sa Makedonijom, da bi se skrenula pažnja javnosti sa koalicije koju Srpska lista na Kosovu pravi sa Haradinajem, koji je optužen za ratne zločine?

Da li se skreće pažnja diplomatskim ratom sa Makedonijom, kada su u pitanju radnici i njihova prava, radnici „Goše“, koji se danas u Srbiji smatraju robovima, a ministar za rad govori da ne može da im pomogne pošto je u pitanju privatna firma u Srbiji. Da li se skreće pažnja sa bankrota „Er Srbije“ koja postaje low-cost kompanija? Da li se skreće pažnja sa današnjeg pokušaja vladajuće većine da strancima prodaje zemlju? Da li se skreće pažnja sa korupcije i tajnim i mutnim ugovorom kada su u pitanju i stari sasvski most u Beogradu koji košta građane Srbije i građane Beograda, da li se skreće pažnja ko je tukao novinara u Srbiji i kako se danas u Srbiji živi? To je pitanje za predsednika Republike, naravno i za predsednicu Vlade, ako je upoznata sa nekim od ovih pitanja.

Nama je takođe važno da kao narodni poslanici imamo pravo da čujemo informacije ko i na osnovu čega je došao do saznanja da Makedonija vrši neprijateljske mere prema našoj državi i našem narodu, mislimo da je sve vreme u pitanju jedan izrežirani scenario, kako bi se samo građanima skrenula pažnja sa osnovnih životnih pitanja. Mislim da vam to ni danas neće poći za rukom kada je u pitanju tenis i kada su u pitanju tajkuni kojima pokušavate da prodate srpsku zemlju i jednom zauvek kako bi osiromašili srpske seljake, a kako bi vašim tajkunima obezbedili sve veći i veći kvalitet.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:59