RADOSLAV MILOJIČIĆ

Demokratska stranka

Rođen 1984. godine. Živi u Smederevskoj Palanci.

Po zanimanju je ekonomista.

U Demokratsku stranku ušao je jos sa 16. godina. Predsednik Opštinskog odbora DS Smederevska Palanka, a potom i predsednik opštine Smederevska Palanka. Bio je na čelu izbornog štaba DS za lokalne i vojvođanske izbore.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 110
  • 4
  • 450
  • 5
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 19.04.2017.

Hvala.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvažena predsedavajuća, da li je moguće da već godinu dana ne prihvata vladajuća većina ni jednu izmenu i dopunu zakona od DS. Zbog toga što postupate samo kako vam neko naredi, zbog toga imamo ovo što nam se dešava danas na ulici.

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbi člana 97. tačka 3) Ustava Republike Srbije i DS izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi predlaže baš zato što je život svih građana, bez obzira gde živeli, na prvom mestu.

Vi ste od 2012. do 2017. godine kao SNS uveli to da su opštine i gradovi u fazi propadanja. Oduzeli ste im pet milijardi dinara jednom, a do sada ste im za pet godina oduzeli 50 milijardi dinara. Zbog toga imate situaciju da u Kraljevu gradonačelnik iz redova SNS otvara semafor, da predsednik opštine Voždovac otvara pešački prelaz, a gradonačelnik Novog Sada otvara parkiralište za bicikle. Zato DS konkretno predlaže da se lokalnim samoupravama vrati pet milijardi dinara, tj. građanima i građankama Republike Srbije, koje im je SNS oduzela.

Pošto se vi deklarativno više ne zalažete za granice Karlobag, Karlovac, Ogulin, Virovitica, već, kako kažete, zalažete se za evropske vrednosti, nama iz DS trebalo je 25 godina da vas naučimo šta su evropske vrednosti, da je to dobro i za vas i za građane Srbije, da vidimo kako je to u evropskim zemljama.

Evropska povelja koju je Srbija ratifikovala 2007. godine, protiv koje ste vi tada obučeni u šinjel radikala bili, kaže da svaka opština mora imati političku, administrativnu i finansijsku nezavisnost. Ni jedna lokalna samouprava u Srbiji nema ni finansijsku, ni političku nezavisnost i protiv toga, ako želimo dobro lokalnim samoupravama, ako želimo decentralizaciju Srbije, moramo se svi zajedno boriti.

U EU polovina budžetskih prihoda ide opštinama i gradovima, dok je u Republici Srbiji situacija znatno lošija. Samo 10,2% ukupnih budžetskih prihoda pripada opštinama, gradovima i AP Vojvodini. Sav ostali prihod ide Vladi Republike Srbije. Od 2012. godine ste oduzeli 50 milijardi dinara opštinama i gradovima i zato predlažem ove izmene i dopune zakona kako ne biste vi delili sinu Tomislava Nikolića ili Rasimu LJajiću ni po babu ni po stričevima, već da sve lokalne samouprave imaju ravnomeran regionalni razvoj. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 19.04.2017.

Hvala.

Dugo nismo radili, pa i sistem ne može da se navikne.

Dame i gospodo narodni poslanici, ustavni osnov za donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti sadržan je u odredbi člana 97. tačka 8) Ustava Republike Srbije. Demokratska stranka predlaže konkretno rešenje. Demokratska stranka predlaže da se svim učenicima čiji roditelji ne rade obezbedi besplatan prevoz od kuće do škole, da im se obezbedi besplatna užina i da im se obezbede besplatni udžbenici. Nažalost, imamo podatak je 50.000 dece koja su obuhvaćena osnovnim i srednjim obrazovanjem u Srbiji svakog dana gladno, jer roditelji ne mogu da im obezbede ni užinu u toku dana.

Sa druge strane, imamo da kriminalci poput Zvonka Veselinovića zgrću milionske ugovore u saradnji sa Vladom koju predvodi Srpska napredna stranka. To nije dopustivo u Srbiji 2017. godine. To nije Srbija kakvu želi, za kakvu se bori Demokratska stranka.

Nažalost, imali smo primer dečaka iz Mola, koji je sebi oduzeo život zato što nije mogao da obezbedi sebi prevoz od kuće do škole i napustio je treći razred srednje škole u Bečeju zato što nije mogao da kupi kartu za prevoz od kuće do škole. Nažalost, te stvari se dešavaju dok ministar koji je zadužen za ovaj resor, Aleksandar Vulin, se kupa u najskupljem hotelu u Srbiji, u Beogradu, u Hajatu. To ne smemo dopustiti u 2017. godini.

U 2015. godini je udeo dece u ukupnoj populaciji Srbije samo 17,3%, što nas svrstava u izuzetno stare zemlje. Zato Demokratska stranka predlaže još jedan konkretan predlog. Demokratska stranka predlaže da se svim mladim bračnim parovima koji ne mogu ostvariti potomstvo obezbedi besplatna vantelesna oplodnja o trošku države.

Srbija jeste lider u regionu, kako kažete vi naprednjaci, ali Srbija je, nažalost, lider u regionu po riziku od siromaštva. Tu smo prvi i neprikosnoveni u Evropi. Možemo graditi mostove, možemo graditi puteve, ali ne smemo dozvoliti da nam u 2017. godini naša deca budu gladna. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja, 19.04.2017.

Gospođo predsedavajuća i uvaženi poslanici, posle dugo godina, nažalost, imamo i policiju i vojsku na ulici, i policiju i vojsku na ulici, zato što protestuju jer im je dnevnica 150 dinara. Ustavni osnov za donošenje ovog Zakona o policiji sadržan je u odredbi člana 97. tačka 4) Ustava Republike Srbije i DS predložene izmene i dopune Zakona o policiji predlaže zbog izuzetnog stanja u kojem se nalaze pripadnici MUP.

Stanje je toliko loše da je SNS pripadnicima MUP prvo smanjila plate, pa je onda SNS pripadnicima MUP smanjila dnevnice. Dnevnica za one koji rizikujući svoj život obezbeđujući nas i našu granicu i našu državu iznosi 150 dinara. Jedan pripadnik policije koji je sinoć morao da se tuče, obezbeđujući život Beograđana i svih stanovnika Srbije na derbiju, može za dnevnicu od 150 dinara da kupi kiflu, i to praznu kiflu i čašu jogurta.

Dve su ključne tačke izmena i dopuna Zakona o policiji. Prva je da Ministarstvo mora da odredi potrebe sistema u koje će upošljavati mlade, školovane i obrazovane studente koji završe Policijsku akademiju.

Danas, nažalost, svi ti učenici koji završe Policijsku akademiju nemaju zagarantovan posao u sistemu MUP. Moramo imati kompatibilnost između onog broja koji se prima na Policijsku akademiju i onog broja koji je potreban za rad u MUP, kako bi deca koja završe Policijsku akademiju imala zagarantovan posao.

Druga tačka je da su odredbom člana 172. tačka 2. zakona o policiji ruši prezumpcija nevinosti, te predlažem njeno brisanje. To znači da protiv bilo kojeg pripadnika MUP bilo koji građanin može da podnese krivičnu prijavu i on automatski biva udaljen sa posla do okončanja postupka.

Znamo, nažalost, u kakvom stanju su nam sudovi, koliko traju postupci, tako da predlažemo brisanje člana 172. tačka 2. Hvala.

Imovinska karta

(Smederevska Palanka, 04.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Predsednik opštine Opština Smederevska Palanka Republika Mesečno 85000.00 RSD 25.05.2012 - 27.05.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68000.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 15:52