ANA STEVANOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođena je 1984. godine. Živi u Beogradu.

Diplomirala je 2008. godine menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti, u Beogradu. Doktorirala je na temi psihologije menadžmenta i liderstva, organizacionih inovacija ustanova kulture i psihologije kreativnosti na istom fakultetu.

Od 2004. godine učestvuje u organizaciji istaknutih kulturnih događaja, a ponajviše se bavila komunikacionim strategijama i odnosima s javnošću sarađujući sa najvećim filmskim festivalima u zemlji. Objavila je oko petnaest naučnih radova na temama medijske cenzure i etike medija, psihologije liderstva i komunikacionih strategija. Radila je u oblasti kulture i umetnosti na poziciji menadžer za komunikacije

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 29
  • 0
  • 40
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 30 dana i 7 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Set medijskih zakona

čeka se odgovor 11 meseci i 24 dana i 7 sati

1. Da li smatrate da je dobro da Srbija ima jedan regionalni javni servis? 2. Da li je normalno da građani Južne i Istočne Srbije plaćaju javni servis koji nema nikakvu obavezu prema njima i koji nije ni vidljiv u tom regionu? 3. Da li je to diskriminacija? 4.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Zahvaljujem se.

Uvažena gospođo Brnabić, dame i gospodo ministarke i ministri, kolege narodni poslanici, pažljivo sam slušala vaša izlaganje, još pažljivije pročitala predloženi program rada Republike Srbije, pokušavajući da pronađem samo jednu sintagmu, a to su slobodni mediji. Nažalost, tu sintagmu nisam uspela da pronađem i iskreno se nadam da odsustvo ove sintagme ne znači da sloboda medija neće biti među prioritetima Vlade na čijem ćete čelu vi biti. Podsećam da nijedna Vlada nije započela svoja mandat u ovakvoj atmosferi strahovitog kršenja medijskih zakona i medijskih sloboda.

U svom ekspozeu govorite o nastavku puta ka EU, ističući da je EU uzor demokratije. Podsećam da je preduslov uređenog, pravednog i demokratskog društva vladavina prava, a pre svega slobodni mediji. Oni su najstroži kritičari vlasti i kontrolori vlasti. Takođe, to je njihova dužnost i smisao njihovog postojanja, a svako od nas bi trebalo da zna da ne postoje slobodna društva bez slobodnih medija.

Danas mediji u Srbiji su sve samo ne slobodni, a Srbija uporno nazaduje na svakoj listi slobode medija. Brojne nevladine organizacije i brojna novinarska nezavisna udruženja o tome neprestano govore. Međutim, to što oni govore retko nalazi na bilo kakav odjek od strane državnih funkcionera, a i od strane same Vlade.

Nezavisni novinari i mediji su na meti svakodnevnih napada od strane onih medija koji služe isključivo za obračun sa političkim neistomišljenicima i kritičarima vlasti.

Podsetila bih, ako u jednom društvu sloboda medija nije obezbeđena, onda ni jedna druga sloboda ne može biti zagarantovana.

U ekspozeu ste istakli značaj razvoja kritičkog mišljenja kod mladih, a ne postoje osnovi za to bez medija koji slobodno i bez straha kritikuju sve postupke aktuelne vlasti.

U svom govoru istakli ste jednu lepu misao. Naime, rekli ste da samo pobednička društva idu u susret promena, a ne zaziru od njih. Stoga, na koji način ćete doprineti smanjenju cenzure i sprečavanju nedozvoljenog političkog uticaja na medije? Šta ćete učiniti da se jednom zauvek prekine sa nedozvoljenim političkim uticajem na medije, što je samo prvi korak ka ostvarivanju medijskih sloboda koje su potpuno zgažene u našoj zemlji i koje nas dele stotinama godina od uređenog društva? Nestrpljivo iščekujem vaš odgovor. Hvala vam unapred.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Zahvaljujem se, predsednice.
Ovde smo videli i čuli nekoliko diskusija o tome da li nam treba javni servis ili ne. Apsolutno se slažem da nam treba i saglasno kolegi Pavloviću kažem da nam ovakav servis, kakav jeste, ne treba.
Gospodin ministar je naglasio da nam treba neko telo koje će procenjivati suštinu i sadržinu u medijima. Mi imamo, kao što svi znate, REM, imali smo i raspravu o članovima, odnosno kandidatima za članove Saveta REM. Kako mi možemo da očekujemo da će javni servis vršiti svoju funkciju i biti objektivan, biti pravovremen, biti istinit, ako mi u tom telu imamo ljude koji čak ne znaju da nabroje medijske zakone?
Na Odboru za kulturu smo imali razgovor sa kandidatom koji je kandidat za člana saveta REM, koji je čak tvrdio, išao je dotle da je tvrdio da REM kao regulatorno telo nema tu obavezu da vrši nadzor nad radom emitera, iako se to navodi i u Zakonu o elektronskim medijima, već je taj izveštaj poistovetio sa izveštajem o oglašavanju. Kako možemo da očekujemo da će javni servis biti objektivan, kako će pravovremeno da informiše građane, ako neko ko je u tom telu tvrdi da ovo telo nema tu obavezu da kontroliše sadržaj? Mi upravo govorimo o sadržaju.
U svom amandmanu, koji sam podnela, koji je vrlo kontroverzan, možda ste i pogledali njegovu sadržinu, podnela sam ga upravo zato da bih insistirala da se pronađe adekvatan primer iz savremenog medijskog menadžmenta koji će biti primenjiv za javni servis. Ceo život sam u medijima. Ceo život učim u medijima i bila sam uvek fascinirana kada su mi neki od najvećih stručnjaka medija rekli, vezano za finansiranje medija, jednu srpsku izreku koja kaže – veži konja gde ti gazda kaže. Šta to znači? Onaj ko daje novac, ko finansira medije, on se i te kako pita, na žalost se pita o uređivačkoj politici, a to ne sme da bude tako kada je u pitanju javni radio difuzni servis, jer tada dolazimo do manipulacije medijima, dolazimo do manipulacije građanima i na taj način onemogućavamo građanima da budu pravovremeno informisani i da donese inteligentne političke odluke. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Zahvaljujem se, predsednice.
Mi smo prvenstveno za to, to stoji u Zakonu o javnim medijskim servisima, da država treba apsolutno da izađe iz medija. Postoji bezbroj razloga zbog čega to tako treba da bude. Dakle, gde god imate, na bilo koji način upliv države, apsolutno možete računati da će doći do manipulacije, da će doći do političkih i finansijskih zloupotreba medija.
Ono što sam ja svojim amandmanom predložila jeste da se primene apsolutno savremeni principi medijskog menadžmenta, da možemo da učimo i od zemalja EU, od angloamerike, od koga god hoćete. Na primer, u Švedskoj, daću samo jedan primer, njihovi građani imaju ogroman stepen poverenja u javni servis. Zbog čega je to tako? Zato što znaju da je javni servis nezavisan. Oni se apsolutno informišu na osnovu javnog servisa. Da li se bilo ko od nas informiše isključivo na osnovu javnog servisa? Naravno da ne.
Ne znam da li ste čitali izveštaj Instituta društvenih nauka. Objavljen je pre nekih desetak dana gde se kaže da javni servis ne ispunjava ulogu u informisanju građana. Oni imaju nekoliko vrlo korisnih, vrlo dobrih argumenata. Kažu da je način izveštavanja javnog servisa vrlo udvornički i sličan devedesetim, da postoji apsolutna pristrasnost kad god se izveštava o aktivnostima premijera ili pripadnika vladajuće stranke.
Takođe, Institut društvenih nauka je rekao da se maksimalno zloupotrebljavaju aktuelne političke funkcije tokom predizborne kampanje i tokom izveštavanja. Moliću da se svi njihovi argumenti uvaže i argumente koje bih ja upotrebila kada ću braniti svoj amandman, kao i kad branim apsolutno pravo na slobodne medije, jer bez slobodnih medija nema slobodnog društva, a to je ono što nam svima apsolutno treba.
Znamo svi da nam se približavaju izbori koji će biti sledeće godine i ne želim da se pitam na šta će ličiti javni servis i izveštavanje i, takođe, prisustvo drugih stranaka i njihovih predstavnika u situacijama kada imamo apsolutno korišćenje i zloupotrebu javnog servisa u političke svrhe. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 12.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 98651.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 13:46