SAŠA RADULOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 7. juna 1965. u Bihaću (BiH).

U Sarajevu je završio II Matematičku gimnaziju i srednju muzičku školu, a 1989. godine završio je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smer Automatika i elektronika. Napustio zemlju krajem 80-tih. Živeo je i radio u Nemačkoj, Kanadi i SAD.

U periodu od 1990. do 1994.godine radio je u nemačkom preduzeću Simens, u poslovima vezanim za nuklearne elektrane u Nemačkoj, Rusiji i SAD.

Od 1994. do 1996. bio je zaposlen u Antares-EDS-Amdahl-u, u Torontu, kao „rukovodilac razvojnog tima relacione baze podataka“. Od 1996. do 1998. imao je više zvaničnih funkcija u Interpra medicinskoj mreži (Interpra Medical Network), u početku kao potpredsednik za razvoj, a potom i kao jedan od članova Upravnog odbora.

Od 1997. do 2001. imao je funkciju generalnog direktora u kompaniji koja se bavila serverima za slike, TrueSpectre-u.

Zajedno sa kolegama iz kompanije, osmislio je arhitekturu i algoritme koji su obrađivali slike na serverima. Od 2002. do 2006. bio je savetnik više investicionih kompanija.

U Srbiju se vraća 2005. godine. Licencirani stečajni upravnik. Portfolio menadžer. Savetnik Asocijacije za mala i srednja preduzeća za poreski sistem. Stručni saradnik Saveta Evrope, OEBS-a, američkog Ministarstva pravde, Američke Ambasade, GIZ-a, NALED-a. Finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu.

Zajedno sa timom eksperata držao je treninge za tužioce, policijske inspektore za privredni kriminal, radne grupe i druge državne organe na temu privrednog kriminala i zloupotreba u stečaju, privatizaciji i na berzi.

Bio je konsultant bankama za probleme sa NPL-om. Radio je i kao finansijski ekspert Republičkog i Specijalnog tužilaštva u oblasti stečaja i berze. Sa timom eksperata držao je kurseve za tužioce iz oblasti privrednog kriminala.

Za novog ministra privrede postavljen je u rekonstruisanoj vladi Ivice Dačića (2. septembra 2013.godine) zamenjujući na tom mestu bivšeg ministra Mlađana Dinkića. Ostavku na mesto ministra podneo je 24. januara 2014. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine postaje narodni poslanik kao predsednik partije Dosta je bilo.

Tečno govori engleski i nemački jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

Osnovne informacije

Statistika

  • 261
  • 11
  • 419
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

93.000 Potpisa

čeka se odgovor 22 dana i 17 sati

Postovani Narodni poslanice i roditelju, buduci da je za sedam dana sprovođenja inicijative višestruko premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa i da je veliki broj građana s pravom glasa stavilo svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na usl...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 26 dana i 21 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 meseca i 28 dana i 16 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peto vanredno zasedanje , 27.09.2017.

Hvala.

Amandman je o besplatnim udžbenicima o kojima govorimo već dva dana. U odbrani protiv besplatnih udžbenika, SNS je potrošio svo svoje vreme. Imamo ova dva minuta po amandmanu da govorimo o tome.

Besplatni udžbenici treba da budu pravo svakog deteta, da besplatne udžbenike imaju sva deca naše dijaspore koja su otišla u zemlje severne Amerike, u zemlje EU, ali i u Rusiju. Pa, ako Vlada i vladajuća većina već ne voli da udžbenike dobijaju u severnoj Americi i EU, mogli bi da se povedu za Rusijom i za Putinom, da ga poslušaju i da prihvate njegov sistem koji je uveo tamo gde, deca kada se pojave u školi, kada ih roditelji dovedu dobiju komplet udžbenika, on se nasleđuje od generacije do generacije. Ako se uništi udžbenik, onda roditelji moraju da ga plate. Onda se postavlja pitanje – da li ti besplatni udžbenici za 560 hiljada đaka u osnovnim školama i za 260 hiljada đaka u srednjim školama može da se plati? Odgovor je – da. To je samo 0,23% budžeta Republike Srbije, nešto više od 20 miliona evra godišnje, što je pola subvencije od preko 40 miliona evra, koju dobija „Er Srbija“ svake godine. Neke godine su dobijali i 70 miliona evra.

To je otprilike desetina novca koji se daje stranim investitorima za otvaranje ovih radnih mesta za jeftinu radnu snagu. U međuvremenu naša deca, zajedno sa roditeljima beže iz zemlje.

Ovo je jedna jako važna mera kojom bi najbolje pomogli roditeljstvo i pomogli natalitet, jer ovde predviđamo da je i predškolsko obrazovanje plaćeno za svu decu, bez participacije roditelja. Isto tako, svi udžbenici u osnovnoj i srednjoj školi.

Znači, ovo može da se plati. Neistina je da novca u budžetu nema, troši se na stvari koje nisu potrebne građanima. U Beogradu cena udžbenika je manja od cene jarbola i fontana. Znači, dosta priče, dosta zamajavanja, vreme je za akciju, dajte besplatne udžbenike za svu decu u Srbiji.

Peto vanredno zasedanje , 27.09.2017.

Hvala.

Priča o besplatnim udžbenicima, država Srbija može da nabavi udžbenike za svu decu. Rusija nabavlja udžbenike za svu decu, pa ako ne slušate nas pogledajte kako to radi Rusija. Ovaj trošak nije veliki, on iznosi 0,23% budžeta Republike Srbije da sva deca dobiju besplatne udžbenike. To je manje od pola subvencije koju dobija „Er Srbija“. U Beogradu, taj iznos je manji od cena jarbola i cena fontane.

Prema tome, reći da novca za ovo nema, zaista ne stoji. Roditelji ovo gledaju i treba da znaju da su prosečna primanja domaćinstva 57 hiljada dinara. To nije dovoljno da se kupe udžbenici, a komplet udžbenika za dete košta između deset i 17 hiljada dinara. Ako imate drugo i treće dete, praktično vidite da je to nemoguća misija. LJudi se zadužuju, imaju kredite da bi kupili udžbenike. Srbija je jedinstvena u svetu po tome.

Ovo treba ukinuti. Ovo je moguće platiti. Očigledno vladajuća većina to ne želi da uradi. Mnogo im je važnije da daje subvencije koje otvaraju jeftina radna mesta, a da naša deca beže iz zemlje. Prema tome, pričati kako novca nema nije istina. Novca ima dovoljno da se ovo plati.

Takođe, amandmanom predviđamo da prevoz treba da bude besplatan za svu decu od kuće do škole i nazad, i u ruralnim sredinama to ne mogu opštine da nose, to bi trebala da bude obaveza budžeta Republike Srbije da vozimo decu u škole, tako da je čitav taj deo rešen za roditelje.

Ako zaista želimo da se borimo protiv pada nataliteta, ako hoćemo da podstaknemo roditeljstvo u Srbiji, najbolji način da to uradimo je da ljudima, porodicama koji žele da imaju decu, stvorimo uslove ekonomske, finansijske uslove da imaju i odgajaju decu. To se najbolje radi time što država preuzme troškove, kao što se radi u uređenom svetu. Hvala.

Peto vanredno zasedanje , 27.09.2017.

Hvala.

Amandman govori o besplatnim udžbenicima, govori o besplatnom prevozu za svu decu, govori o predškolskom obrazovanju koje je takođe pravo deteta i čiji troškovi trebaju da budu pokriveni iz budžeta.

Bilo kakvi besmisleni napadi na nas zaista nas neće sprečiti da govorimo o onome što je važno za sve roditelje. Roditelji ovo gledaju, razumeju da je država u stanju da plati ovo sve, da je trošak udžbenika 0,23% budžeta, da je to manje od pola subvencije koju dobija „Er Srbija“, da je to manje, recimo, u Beogradu od cene jarbola i cene fontane, tako da bilo kakve rasprave koje sada slušamo, gde praktično od ovog vremena o kome se govori, koje se jede u TV prenosima, najviše uzima SNS, to se jako lako vidi.

Prema tome, glavna tema su udžbenici. Oni mogu da budu besplatni, kao što su u Rusiji, na primer. Prema tome, taj sistem koji je tamo trebao bi biti primenjen ovde. Ovaj zakon jeste za to. Ovo su osnove obrazovanja. Udžbenike je moguće nabaviti za svu decu. Trošak nije toliko veliki i to je nešto preko 20 miliona evra za svu decu u svim osnovnim i srednjim školama.

Sve ovo građani što gledaju je pokušaj skretanja sa teme. Mi to nećemo dozvoliti. Ja ću govoriti i dalje o amandmanu, a amandman govori o tome da konačno obrazovanje u Srbiji postane besplatno, kao što je besplatno, zaista besplatno, uključujući i udžbenike, za svu našu deca koja su sa roditeljima pobegla u dijasporu zbog jako lošeg života u Srbiji, pobegla u Severnu Ameriku, u zemlje EU, ali i u Rusiju, zamislite i Bocvanu.

Najbolji način da se borimo protiv pada nataliteta, najbolji način da pomažemo roditeljstvo je da stvorimo ekonomske uslove da roditelji, da porodice koje žele da imaju dece mogu da imaju decu. To se radi na ovakav način. Dosta nam je ovog cirkusa. Pet godina pričate o pljački, niko nije procesuiran. Sa reči na delo, gospodo. Besplatni udžbenici za đake. Hvala.

Četvrto vanredno zasedanje , 24.08.2017.

Hvala.

Prvo pitanje ide za ministra rada Đorđevića – ko je vlasnik „Goše“? Da li je Ministarstvo rada pokrenulo inspekciju u „Goši“? Da li Zakon o radu predviđa da zaposleni primaju platu ili ta odredba zakona ne važi za radnike „Goše“?

Drugo pitanje za ministra obrazovanja Šarčevića – da li zna da su prosečna primanja domaćinstva u Srbiji 57.000 dinara, a da je za opremanje đaka potrebno između 15 i 20.000 dinara? Da li zna da ozbiljne zemlje u svetu vode računa o natalitetu i obrazovanju i da deci nabavljaju udžbenike? Recimo, moja deca su išla u školu u Kanadi, u Americi i tamo su dobili sve udžbenike. Zbog čega toga nema u Srbiji? To nije velika stavka u budžetu, a jako je važna za sve roditelje u Srbiji, posebno važna za podsticanje nataliteta i roditeljstva.

Treće pitanje ministarki saobraćaja Mihajlović – da li zna da „Er Srbija“ od 2014. do 2016. godine dobila je preko 160 miliona evra subvencija iz budžeta, poklon, da je to višestruko više nego što je JAT ikada dobijao – da li zna da nije dobila taj poklon, „Er Srbija“ bi napravila gubitke od preko 150 miliona evra, tako da fiktivno prikazuje dobit. Da li zna da je Aerodrom pored ovog novca indirektno subvencionira „Er Srbiju“ tako što i oslobađa plaćanje od taksi, oslobađa dugove itd. Kada će ovu praksu prekinuti?

Četvrto pitanje ide predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Republike Srbije, poslanička grupa DJB je podnela zahteva za hitnu sednicu Odbora za bezbednost, na koju bi bili pozvani ministar inostranih poslova Dačić i direktor BIA Gašić, gde bi se diskutovalo o bezbednosnim pretnjama koje stižu iz Makedonije o kojima čujemo samo preko medija, mesto za raspravu o ovakvim stvarima jeste Odbor za bezbednost, da čujemo odakle potiču pretnje, koliko su velike i zbog čega je Vlada povukla tako važan, ozbiljan potez kao što je povlačenje cele ambasade iz Skoplja. Moramo poštovati institucije sistema o institucijama koje treba da vrše nadzor nad radom Vlade.

Peto pitanje ide ministru odbrane, za vreme čitanja ekspozea, pročitao sam biografije ministara i pitao ministarku, tadašnju mandatarku, o kvalifikacijama ministara. Nisam dobio odgovor. Pitanje ću ponoviti, recimo za Aleksandra Vulina, bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi „Super pres“, zatim direktor marketinga u firmi „Kolor pres“, zatim odgovorni urednik nedeljnika „Pečat“ i kolumnista u više dnevnih i nedeljnih listova, završio je Pravni fakultet u Kragujevcu, tako piše u njegovoj biografiji.

Pitanje za ministra je kada je završio Pravni fakultet u Kragujevcu i šta ga po njegovom mišljenju na osnovu njegove biografije koju je sam dostavio Skupštini kvalifikuje da bude ministar odbrane?

Šesto pitanje ide ministru trgovine LJajiću – da li je istina da je vlasnik „Informera“ suvlasnik u firmi za preprodaju malina? Da li ministar zna da prekupci i nakupci ubijaju malinare i šta će uraditi da to spreči, da sav profit od rada koji malinari ulažu ide ka prekupcima i nakupcima?

Sedmo pitanje je pitanje za ministra poljoprivrede Nedimovića, poljoprivrednike u Srbiji je pogodila velika suša koja će imati nesagledive posledice po njih, mnogi su uzeli kredite, zadužili se, imaće veliki problem da nastave da posluju dalje.

Pitanje je – šta je sa velikim projektima koji su najavljivani za navodnjavanje, koji su tobože trebali da dođu od investicija, od Arapskih investitora i šta će uraditi po pitanju suše i pomoći našim poljoprivrednim gazdinstvima?

Osmo pitanje ide ministru finansija Vujoviću – koliko je dana od početka godine ministar bio u Srbiji, a koliko u inostranstvu i koliko je bio u Srbiji na svom radnom mestu?

Drugo pitanje je privredni rast u prvih šest meseci ispod 1,3% budžet je najavio tri posto, kako očekuje da do kraja godine rast bude oko pet posto i iz kojih to sektora i koje su to nove projekcije rasta budžeta Republike Srbije?

Zatim, 24 puta do sada smo postavljali pitanje predsedniku Republike, bivšem premijeru i postavili smo 16 puta pitanje predsednici Skupštine, na koje ni jednom nismo dobili odgovor. Član 287. Poslovnika kaže da se odgovori dostavljaju u pisanom obliku.

Pitanje za predsednicu Skupštine je kada će zakazati sednicu…

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Hvala.

Poštovani građani Republike Srbije, dame i gospodo, prvo pitanje ide za predsednika Republike. Ustav Republike Srbije u članu 111. kaže da predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

Predsednik Republike je zadržao funkciju predsednika SNS. To je radio i Boris Tadić 2008. godine. Nakon toga, Tomislav Nikolić je imao dovoljno sluha za poštovanje Ustava i podneo je ostavku na mesto predsednika SNS i preneo je sadašnjem predsedniku Republike.

Član 6. Ustava kaže da niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima. Ustav je ovde veoma jasan i u članu 115. kaže da predsednik ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

Takođe, predsednik Republike kada je najavljivao odnosno davao mandat mandatarki je kazao da će se mandatarka baviti ekonomski pitanjima i pitanjima digitalizacije, a da će političke teme obrađivati prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Član 125. Ustava kaže u stavu 2. da predsednik Vlade vodi i usmerava rad Vlade, stara se o ujednačenom političkom delovanju Vlade, usklađuje rad članova Vlade i predstavlja Vladu. Na osnovu kog člana Ustava je predsednik Republike izmislio funkciju dva premijera, ekonomskog i političkog?

Od juna meseca kada je napravljen ovaj saziv Skupštine prošlo je više od godinu dana. Predsedniku Vlade, sadašnjem predsedniku Republike, poslanička grupa Dosta je bilo 22 puta je postavljala pitanja sa ove skupštinske govornice. Da bi građani razumeli, kada poslanik postavi pitanje nekom republičkom funkcioneru, kao što ja to činim danas, stručna služba Vlade sastavi dopis i taj dopis ode državnom funkcioneru koji je dužan, u skladu sa članom 287. Poslovnika da da traženo objašnjenje ili obrazloženje u pisanom obliku u roku od 15 dana. Predsednik Vlade to ni jednom nije učinio.

Složićemo se svi da je poštovanje pravila i zakona jako važno. Kada građani vide da najveći i najviši državni funkcioneri ne poštuju pravila, onda se pitaju kako onda zakoni i jednaka pravila i jednaki uslovi mogu da važe za nas?

Deveta posebna sednica , 29.06.2017.

Isto pitanje ide i predsednici Skupštine, koje su poslanici Dosta je bilo do sada postavili 14 puta, različita pitanja sa ove govornice i ni jedan jedini put predsednica Skupštine na njih nije odgovorila. Recimo, jedno od pitanja je kada će biti donet godišnji program rada Narodne skupštine kako to propisuje član 28. stav 1. Poslovnika? Znači, predsednica Skupštine po hitnom postupku zakazuje sednice, kolegijumi se ne održavaju, nikakav plan rada nemamo nego se sve dešava od danas do sutra, tako da je Srbija praktično u jednom kontinuiranom hitnom postupku koji sprovodi predsednica Skupštine.

Zbog čega predsednika Skupštine ne odgovara na pitanja poslanika? Prethodni put kada sam postavio ovo pitanje, kršeći Poslovnik član 287, to možete da vidite i iz stenograma, predsednika Skupštine se tobože čudila kako ne zna za ova pitanja i naložila je tobože sekretaru Skupštine da joj hitno dostavi ta pitanja kako bi mogla da na njih odgovori. Evo, od tada prođe dosta vremena i ponovo ni jedan jedini odgovor nismo dobili.

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto predlažemo smenu, odnosno glasanje o nepoverenju i smenu, razrešenje predsednice Narodne skupštine, pa smo tu inicijativu i podneli i onda je javnost čula i od same predsednice Skupštine da će zakazati vanrednu sednicu Skupštine na kojoj će se diskutovati o predlogu za njenu smenu. Šta bi sa tim? Rekla je najkasnije za mesec dana. Prošlo je mnogo vremena. Ništa više o tome nismo čuli.

Način na koji krši pravila i način na koji krši Poslovnik mogao je lepo da se vidi juče, gde je poslanicima opozicije uskraćivala pravo na repliku. Recimo, nisam mogao da odgovorim, imam repliku na ono što je mandatarka odgovorila, odnosno nije odgovorila na moja pitanja i nisam dobio to pravo nego je odmah dato pravo dalje Marijanu Rističeviću, koji je bez ikakvog ograničenja nastavio da vređa i mene i ostale opozicione narodne poslanike, kršeći Poslovnik koji kaže da ovo nije dozvoljeno.

Imovinska karta

(Beograd, 03.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 70000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:32