MOMO ČOLAKOVIĆ

Partija ujedinjenih penzionera Srbije

Rođen 1940. godine u Ponikvici-Nikšić, a 1945. godine se sa porodicom doselio u Vrbas.

Po zanimanju je ekonomista. Radio je u fabrici nameštaja u Vrbasu. Najveći deo radnog veka proveo je u sindikatu, kao opštinski, pokrajinski, savezni sindikalni funkcioner.

Na mesto predsednika Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije izabran je 1990. godine Radni vek završio je 2004. u Vojvođanskoj banci. Član Komunističke partije i Saveza komunista Jugoslavije od 1957. do 1990. godine. Posle raspada SKJ nije pristupao nijednoj partiji do 2005. godine kada je postao član PUPS-a.

Bio je aktivni sportista i sportski radnik. Hobi mu je sport, a veliki je ljubitelj pozorišta i knjige.

Jedno vreme bio je predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine i potpredsednik FS Srbije.

U penziju odlazi 2004. godine, a potom toga stranački se aktivirao u Partiji ujedinjenih penzionera Srbije. Od 2008. je narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije. Po treći put je izabran za narodnog poslanika na izborima od 16. marta 2014. godine. Šef je delegacije Skupštine Mediterana.

Potpredsednik je PUPS-a i član Predsedništva stranke.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Oženjen je i ima dvoje dece i četvoro unučadi.

Osnovne informacije

Statistika

  • 8
  • 0
  • 3
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 6 meseci i 17 dana i 19 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 23 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 25 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 30.11.2018.

Poštovana predsednice, poštovani ministri Mali i Ružiću sa saradnicima, uvaženi narodni poslanici, uvažena predsednica poslaničke grupe i zamenik predsednika poslaničke grupe, Petrović i Kovačević, su jasno i precizno izneli stavove PUPS i njene poslaničke grupe u vezi sa Predlogom budžeta i predlogom drugih zakona koji su na dnevnom redu današnje sednice.

Meni je preostalo da istaknem tri osnovne karakteristike Predloga budžeta i u vezi sa tim da nešto kažem o PIO.

Prva je da je građanin, čovek, radnik, korisnik penzija na prvom mestu, njegov materijalni i socijalni položaj. Moram istaći da je to prvi put posle više godina da je stavljen kao prioritet broj jedan, što je za pozdraviti. Ja lično mislim da je to jako pozitivno i dobro posle reformi iz 2014. godine, kada smo drugačije razgovarali, drugačije prioritete imali.

Drugi je razvoj investicija od kojih zavisi kako ćemo i na koji način ostvariti ovaj prvi prioritet i zbog toga je veoma značajno to što je budžetom predviđeno, takav razvoj i takva ulaganja.

I treći početak, nije ni mali, ali je veoma značajan – rasterećenje privrede. I to moramo pozdraviti i u narednim godinama insistirati na povoljnijem ambijentu razvoja privrede, pre svega malih i srednjih preduzeća. Zbog toga smo istakli podršku ovakvom konceptu budžeta za 2019. godinu.

Kada su u pitanju korisnici penzija, onda moram reći i ponoviti, pre izvesnog vremena sam to rekao – najbolje reforme smo ostvarili u fiskalnoj konsolidaciji naše države.

Po meni, na drugom mestu su reforme penzijsko-invalidskog osiguranja. Poboljšanjem Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, smanjeno je učešće budžeta u isplati penzija sa, da ne ponavljam mnogo, ranijih godina, na ispod 30%, učešće penzija u BDP takođe na 11%, što nam je bio i cilj.

Zbog toga, ja lično mislim da je jako dobro što se na ovakav način uzvraća ne samo korisnicima penzija, nego u celini penzijsko-invalidskom sistemu.

Očekujem da će posebno istaći tu potrebu da se primenjuje Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju koji smo nedavno usvojili. To su naši najveći broj korisnika, oko milion i 300 hiljada već osetili u isplati oktobarskih i novembarskih penzija. Ja očekujem da će to biti i u narednoj godini najmanje dva puta.

Kada je u pitanju usklađivanje penzija, onda očekujem da ćemo u skladu sa izjavama gospodina ministra u narednoj godini naći rešenje i za taj problem, kako i na koji način pronaći formulu koja će biti u korist korisnika penzija, ali, isto tako, u skladu sa mogućnostima države.

Ja sam zahvalan gospodinu ministru što je prihvatio predlog da se u narednom periodu sastane sa predstavnicima korisnika penzija, da se pronađe jedno rešenje i ja sam ubeđen da ćemo zajednički pronaći tu formulu koja će obezbediti usklađivanje penzija za sve korisnike penzija od 1.715.284.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 30.11.2018.


Iz tih razloga, ja podržavam ovo što je predloženo u budžetu Republike Srbije.

Hvala lepo.

Deseto vanredno zasedanje , 24.09.2018.

Poštovani potpredsedniče, poštovani ministre Šarčeviću, poštovani ministre Đorđeviću, uvaženi narodni poslanici, takođe bih želeo da pozdravim direktorku Fonda PIO koja čitavo vreme provodi u Skupštini, doprinoseći tome da rasprava u vezi sa Zakon o PIO bude sadržajnija, povoljnija i koja je na čelu Fonda koji je doprineo značajno finansijskoj konsolidaciji kako države tako i Fonda PIO.

Poslanici, uvažena Petrović i gospodin Kovačević, su vrlo jasno i precizno izrazili stavove partije PUPS u vezi sa Predlogom zakona i Odlukom o rebalansu Finansijskog plana Fonda PIO.

Svoje stavove sam vrlo precizno i jasno izrekao povodom rasprave o budžetu za 2018. godinu u decembru mesecu i povodom izbora ministra finansija u martu mesecu ove godine. Pri tim stavovima ostajem i mislim da je veoma značajno da to ispoštujem i veoma je značajno što je došao na dnevni red taj predlog koji smo mi tada podneli, a to je Predlog prestanka važenja zakona o privremenom načinu usklađivanja penzija.

Ono što je veoma značajno i bitno, i to da pohvalim predsednika države koji je predložio da on stupi na snagu mesec dana ranije, nego što je to bilo pripremljeno od strane ministarstva, a nije to mala stvar. To je 2,5 milijarde dinara u kasi korisnika penzija.

Druga stvar, koja je veoma bitna, to je da su rezultati u PIO i reformi koje smo od 2014. godine uradili najbolji posao finansijske konsolidacije države. Ja sam o tome govorio i ne želim sada to da ponavljam. Najbolji su i zbog toga veoma značajno i bitno…

Imovinska karta

(Beograd, 06.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95505.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Penzioner Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republika Mesečno 70920.00 RSD 01.01.2004 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95505.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 11:09