MARIJA JANJUŠEVIĆ

Dveri

Rođena u Sloveniji u mestu Jesenice 19.11.1971. godine. Živi u Inđiji.

Osnovnu i srednju školu završila je u Aleksandrovcu i stekla zvanje – tehničar za biohemiju i molekularnu biologiju. Diplomirala na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 1995. godine na smeru vođarsko-vinogradarski.

Tokom radnog iskustva u trajanju od 17 godina radila je kratko kao prodavac u poljoapoteci i komercijalni referent, četri godine bila je direktor preduzeća koje se bavilo trgovinom poljoprivrednih proizvoda, a nakon toga jedanaest godina direktor kliping agencije sa 200 zaposlenih.
Poseduje sertifikate LSPR škole za odnose s javnošću, „PRAGMA PR“ , „EDGE“ PR sertifikati na temu planiranja i krizne komunikacije u odnosima s javnošću, „CMA“ akademija za društvene mreže i drugih stručnih seminara na temu konsultanstskih usluga i primene Zakona o javnim nabavkama.
U toku je rad na master studijama na matičnom fakultetu, na katedri za vinogradarstvo.
Od ostalih interesovanja: odnosi s javnošću, integrisane komunikacije, stari zanati, društvene mreže.
Članstva: Društvo Srbije za odnose s javnošću, Srpka asocijacija menadžera, Udruženje poslovnih žena (trenutno neaktivno), Udruženje e-razvoj, NVO „Moja Inđija“ (od 2008. Do 2010.)

Političko iskustvo: Od 2000. do 2010. bila je član DSS-a i kandidat za republičkog poslanika na listi DSS-a 2007. godine. A od januara 2011. godine je postala članica Srpskog pokreta Dveri, članica tadašnjeg Rukovodstva od osnivanja, a nakon registracije SP Dveri, član Predsedništva.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Govori engleski i slovenački jezik.

Udata, živi u Inđiji, majka Dimitrija i Teodore.

Osnovne informacije

  • Poslanička grupa Dveri
  • Inđija
  • Jesenice (Slovenija)
  • 19.11.1971.
  • inženjer

Statistika

  • 51
  • 1
  • 340
  • 6
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Ukazujem na povredu Poslovnika - član 27. Vi ste dužni da se starate o redu na ovoj sednici. U više navrata imali smo ukazivanje na članove koji su već bili upotrebljeni umesto replike. Mislim da nije u redu da Bošku Obradoviću kažete da je on skrivio sve ove replike. Vi ste za to odgovorni i bilo bi lepo da u ovom visokom domu napokon počnemo da preuzimamo odgovornost za svoje ponašanje. U suprotnom idemo upravo tamo gde nas vodi SNS.

Stvarno ne znam koliko mali procenat podrške, da li Dverima ili Bošku Obradoviću, treba da bude da se vi toga ne biste plašili. Kao što vidite, nikakav problem nam nije da smo u manjini, da smo u opoziciji, da nas nema mnogo, da ne možemo gromoglasno da aplaudiramo. Imamo svoj program. Tačno znamo šta treba da se uradi da građanima Srbije bude bolje, a građani Srbije, isti oni koji su bili prinuđeni da skupljaju kapilarne glasove, da za sendviče i 10 evra budu vozani po Srbiji, koji će gledati u svoj novčanik, u svoj frižider i u svoj rezervoar kada plaćaju gorivo da… (Isključen mikrofon.)

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Zahvaljujem, predsedavajući.
Povređen je član 106. stav 3. – za vreme govora narodnih poslanika ili drugih učesnika u pretresu nije dozvoljeno dobacivanje, ometanje govornika na drugi način, kao i svaki drugi postupak.
U ovom slučaju smo imali horsko dobacivanje i dodatak uz poslanika koji se prvo ovde direktno obraćao, ali tako vešto da zaradi pohvalu onog koji zapravo nadgleda, nažalost, rad čitavog ovog tela, Aleksandra Vučića. Dakle, dobićete pohvalu, zaradili ste je.
Molim vas, vama se obraćam, dakle, ne nikom direktno, da pothitno vratite red u ovde. Izvinjavam se svim građanima Srbije što ovo moraju da gledaju dok upravo razgovaramo o tome kako se njihov novac troši upravo na ovakve prenose.
Žao mi je što ne mogu da vas zamolim da češće dajete replike vladajućoj stranci, jer sve ono što poslanici ovde izgovore, pre svega, govori o njima samima, o njima lično. Sa te strane, nemojte misliti da građani nemaju oči i uši, prestanite da potcenjujete inteligenciju svih nas poslanika iz opozicije i svih građana Srbije. Hvala vam na tome.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2016.

Zahvaljujem predsedavajući.
Ja ću zbog javnosti ponoviti. Dakle, predlagač zakona, odnosno Vlada želi da uvede akcize i domaćim prerađivačima kafe, kao što tu obavezu za sada imaju uvoznici.
Šta te praktično dešava na našem tržištu? Domaći proizvođač pored toga što ima već PDV koji mora da plati bez obzira da li je naplatio svoja potraživanja ili ne, da čeka kada će „Idea“ da mu se smilluje sa tom valutom plaćanja od 60 dana koja dođe nekad i do 100 dana, da plati sve moguće poreze, ukoliko, to iz ličnog iskustva znam, ima porodilju u svojoj fabrici, u svom pogonu, mora da plati sve dažbine za nju, pa da čeka da mu država to refundira kada bude sredstava, bukvalno tako se kaže. Dakle, on sada mora da plati i akcizu.
Sa druge strane, uvoznik koji svakako plaća akcizu sada je stimulisan da ide da „damping“ cenom, da lepo za godinu dana pozatvara sve te male domaće proizvođače kojima ništa ne vredi što Vlada glumi da stimuliše mala preduzeća, porodična preduzeća itd. oni se gase. Tako da čak i porez na zarade koji takođe puni budžet naše države odlazi u države iz kojih dolaze ti veliki uvoznici.
Sa druge strane, vrlo ozbiljno pitam sve koji se usuđuju da kažu da ovim smanjuju sivu ekonomiju, da li smete da stanete pred građane Srbije i da tvrdite da velike kompanije poput Hrvatske, koja ovde prodaje kafu, ne prodaju na crnom tržištu, ne prodaju bez plaćanja PDV. Ja neću da optužujem, nemam fizički dokaz, ali kada vi meni budete tvrdili da ste iskontrolisali sasvim odgovorno da oni to ne rade, ja mogu da poverujem da ova mera ima čak i tu sivu ekonomiju u vidu.
Što se tiče svega ostalog što večeras možemo da čujemo, mi ne možemo da sprečimo poslanike da se ovde ponižavaju, ukoliko oni to žele. Ali, nemojte misliti da građani ne gledaju prenos i u ovo vreme. Ima života i van ove sale, sretaćete se sa građanima, nemojte se tako grčevito boriti za nešto u šta i sami ne verujete. Hvala.

Imovinska karta

(Inđija, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 13:14