Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Marija Janjušević

Pitanje

Zahvaljujem predsedavajući.

Prvo pitanje upućujem predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, da li će da održi obećanje dato novinarima sada u Sofiji, na samitu, da će predvoditi Paradu ponosa, odnosno gej paradu u septembru mesecu u Srbiji? Kako je moguće da se održavanje parada ne zabranjuje, a sveroditeljski protest se zabranjuje? Da li planirate da u Srbiji legalizujete gej brakove kao što se to već događa u zemljama u okruženju? I, da li planirate da im omogućite da usvajaju decu? Jer, zaista ne treba u tom slučaju da vas plaši sve veći strah roditelja od oduzimanja dece niti onolika brojnost i posećenost zabranjenog skupa?

Drugo pitanje je za Vladu Republike Srbije, kada ćete iz skupštinske procedure povući poguban zakon o nestalim bebama upućen Skupštini 8. marta? Zbog čega nikao, ali, ponavljam niko nije primio roditelje niti je izašao pred njih prošle nedelje kada su roditelji koji sumnjaju da su im bebe ukradene na rođenju protestvovali ispred Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj. Oni su više puta dolazili ovde u Dom Narodne skupštine, uvek su bili primljeni i to od više poslaničkih grupa i saslušani.

Treći pitanje je za ministre prosvete, zdravstva i rada, na koji način ćete rešiti neadekvatnu primenu represivnog zakona o obaveznoj vakcinaciji koji zabranjuje sada upis dece u obrazovni sistem ukoliko nisu vakcinisana i uvodi represivne mere prema roditeljima i novčane kazne.

Da li roditelji imaju pravo na uvid da dobiju poreklo i sastav vakcine koja se ubrizgava njihovoj deci? Da li je ministar zdravlja održao obećanje da to u ovom visokom domu, da će sačuvati Torlak i da će se vakcine za našu decu proizvoditi u Srbiji?

Sledeće pitanje je za direktora Centra za socijalni rad u Nišu. Zbog čega više od pet godina ne možete da rešite slučaj nasilnog oca koji je u međuvremenu dobio još jedno dete. Dakle, imamo dve majke i dva deteta, a jednog nasilnog oca, koji je izgleda zaštićen od radnika u Centru za socijalni rad, jer on se hvali da ima vezu i preti starateljstvom, dok radnici u Centru za socijalni rad ovim majkama prete hraniteljskom porodicom? Da li ste upoznati da su oštećene majke svoju priču iznele u javnost i sutra će biti emitovana na nacionalnoj frekvenciji u emisiji „Život priča“. Da li je to jedini način da roditelji rešavaju svoje probleme, pritiskom javnosti?

Pitanje za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. O članu političkog saveta Dveri Vladimiru Dimitrijeviću ste prosledili tužbu zbog promovisanja isključivo porodičnog modela društva, što je nazvano govorom mržnje. Da li smatrate da slobodan čovek u Srbiji ima pravo da iznese svoj stav, ako niko nikoga ne vređa?

Da li imate nameru da uvedete verbalni delikt u Srbiji i totalitarnu ideologiju homoseksualizma?

Što se tiče Srpskog pokreta Dveri i predsednika političkog saveta Vladimira Dimitrijevića, kome je tužba uručena, nama služi na čast što je on progonjen jer brani porodicu kao najveću vrednost. Uz njega su zbog svojih javno i jasno iznetih stavova došli na udar domaćih LGBT lobija, posle mitropolita Amfilohija i prof. dr Milan Brdar, sajt „Srbin info“, dr Miša Đurković, prof. dr Branislav Ristivojević, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

Dakle, Vladimiru Dimitrijeviću je preko Poverenice za zaštitu ravnopravnosti dostavljena tužba Udruženja „Da se zna“, koje tvrdi da je svojim tekstom ugrozio rodnu ravnopravnost, marginalizovao transordne osobe i propagirao porodicu kao jedinu vrednost.

Postavljamo pitanje, da li se to ponovo uvodi verbalni delikt kao krivično delo i da li se u ovoj zemlji na mala vrata uvodi zabrana slobode govora? Oštro se protivimo ovakvim tužbama i pritiscima, s obzirom da je prof. dr Vladimir Dimitrijević samo izneo svoj stav koji pri tom ne sadrži govor mržnje prema bilo kome i zaista nema nikakvog osnova da on bude pravno gonjen. Hvala.
Zahvaljujem.

Pre svega, želim kolegama narodnim poslanicima, građanima Srbije i svim Srbima širom sveta da čestitam Svetski dan porodice. Želim da u Srbiji svaki dan bude praznik porodice, a da Srbija postane prijatelj porodice.

Još jedan naš veliki današnji praznik jeste jubilej 170 godina od stvaranja Srpske Vojvodine. Na današnji dan pre 170 godina održana je Majska skupština, na kojoj su Srbi iz Ugarske proglasili Srpsku Vojvodinu. Sedamdeset godina nakon toga još jedan jubilej – 100 godina od prisajedinjenja Matici Srbiji.

Dakle, ova godina 2018. srpskom narodu i građanima Srbije donosi velike jubileje, a danas, evo, obeležavamo 170 godina stvaranja Srpske Vojvodine.

U tom smislu, ja bih pozdravila sve aktivnosti koje vlade Srbije i naše pokrajine Vojvodine preduzimaju u tom smislu, ali imam pitanje za upravo vlade Srbije i AP Vojvodine, za ministarstva državna i pokrajinska Ministarstva prosvete i Ministarstva kulture – da li i kada će u nastavni program biti uvršteno podrobnije proučavanje stvaranja Srpske Vojvodine i prisajedinjenja Matici Srbiji, jer svi smo mi svedoci da se danas u javnosti malo zna o tome.

Ne slažem se da je Majska skupština i Srpska Vojvodina samo praznik Vojvodine. To je praznik svih državljana Srbije i svi mi smo kroz naše obrazovanje veoma šturo dobijali informacije o tome. U redu je da imamo filmove, serije, da to obeležavamo prigodnim svečanostima, ali to prosto generacije moraju da proučavaju kako bismo na dostojan način pamtili svoju istoriju. Ja se slažem da to jeste prošlost, ali je veoma važna za razumevanje sadašnjosti i za odlučno reagovanje u ovom veoma osetljivom političkom trenutku.

Kada građani Srbije steknu svest o tome šta smo mi dobili pre 170 godina stvaranjem Srpske Vojvodine i pre sto godina prisajedinjenjem sa Srbijom i koliko je jedinstvo Srba tada bilo važno za očuvanje našeg nacionalnog identiteta, sigurna sam da će u ovom trenutku svi građani Srbije da shvate koliko nam je sada jedinstvo potrebno kako bismo sprečili otcepljenje naše južne pokrajine, kako bismo sprečili potpisivanje obavezujućeg pravnog sporazuma, sprečili da se krivica za eventualnu izdaju i eventualno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa kvazi državom Kosovo, a pod pritiskom EU, kako bi se krivica prebacila na narod, ne znam, nekim lažnim referendumom ili nekom drugom vrstom pritiska.

Dakle, mi znamo da u ovom trenutku jedine osobe koje mogu biti odgovorne za izdaju Kosova i Metohije jesu potpisnici Briselskog sporazuma, sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i sadašnji predsednik države Srbije, kao i premijer Srbije Ana Brnabić.

Ja ću se vratiti na današnji jubilej Majsku skupštinu i proglašavanje Srpske Vojvodine, kao i na taj kontinuitet prisajedinjenja sa Srbijom, gde je svim narodima koji nisu Srbi ili nisu Sloveni garantovano svako pravo da sačuvaju svoje nacionalno biće na način na koji oni to žele. To je tada pre 100 godina njima bilo obećanje, a danas, na današnji dan se podsećamo da je to obećanje njima u potpunosti ispunjeno.

Završiću rečima vojvode Stevana Šupljikca, koje je izgovorio na samrti, čekajući u pomoć 3.000 Srba iz drugih krajeva. „Neka vidi Evropa, neka ceo svet vidi kako brat bratu u pomoć ide“. Dakle, na taj način i mi danas treba da se ophodimo i prema Srbima u Crnoj Gori i prema Srbima u okupiranom Kosovu i Metohiji i svuda gde ih ima. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Prvo pitanje je Tužilaštvu za organizovani kriminal. Molimo vas da nam dostavite obrazloženje da li je i zbog čega donesena naredba o odustajanju od dalje istrage protiv Mlađana Dinkića, koje je pokrenuta krajem 2014. godine, zbog sumnje da je Dinkić kao guverner Narodne banke izvršio produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja, tako što je imovinsku korist od preko 730 miliona dinara pribavio bankama, a ta istraga obustavljena je 26. decembra 2016. godine. Banke kojima je pribavio korist jesu „Nacionalna štedionica“, „Delta Bank“, kasnije „Intesa“ „Komercijalna banka“, „Panonska banka“, takođe kasnije „Intesa“, „Meridijan banka“, kasnije „Credit Agricole bank“, „Agrobanka“, „Kredibanka“, „Novosadska banka“, kasnije „Erste bank“, “Vojvođanska banka“, „MB banka Niš“, „Metals banka“, odnosno kasnije „Razvojna banka Vojvodine“, „Kulska banka“, odnosno kasnije „Razvojna banka Vojvodine“, „Kulska banka“, odnosno kasnije „OTP bank“, „Prva preduzetnička banka“, zatim LHB, pa „NLB bank“.

Dalje, pitanje ministru unutrašnjih poslova – da li su u toku istražni, ili predistražni postupci protiv Mlađana Dinkića, s obzirom da je istraga pokrenuta 2014. godine zbog sumnje da je Dinkić kao guverner Narodne banke izvršio produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja je obustavljena i da i dalje nisu razrešene brojne sumnje o tome da li je Dinkić zloupotrebljavao službeni položaj dok je obavljao javne funkcije?

Sledeće pitanje je predsedniku Republike Srbije – da li je Mlađan Dinkić i dalje vaš zamenik u komitetu Vlade za saradnju sa UAE? Kolika je plata na toj funkciji i koji su dosadašnji rezultata rada u komitet? Da li i dalje smatrate da je Mlađan Dinkić počinio krivična dela zbog kojih treba da završi u zatvoru, kao što ste to govorili 2006. godine?

Dalje, pitanje Ministarstvu prosveta. U Predlogu budžeta za 2018. godinu, kod raspodele sredstava za Ministarstvo prosvete, pod razdelom 483, namenjuje se iznos od, gotovo, 195 miliona dinara za novčane kazne i penale po rešenjima sudova. S obzirom da Unija sindikata prosvetnih radnika već nekoliko godina upozorava da se na ovaj način ogroman novac iz budžeta izdvaja za plaćanje nesavesnog vođenja škola od strane rukovodilaca. Molimo vas da nam odgovorite o kakvim kaznama je reč i da li se protiv rukovodilaca škola, koji su odgovorni za to što je škola dobila kaznu, vode disciplinski ili drugi postupci?

Takođe nas zanima kada planirate da ispunite Sporazum o rešavanju spornih pitanja, koji je Vlada Srbije potpisala sa sindikatima prosvetnih radnika još 2015. godine?

Da li Ministarstvo ima u planu da radi na dodatnom povećanju plata nastavnog kadra, budući da ovim budžetom odnos zarada između prvog i sedmog stepena iznosi ispod jedan prema dva, što je u odnosu na druge struke i oblasti, gotovo neuporedivo i vrlo ponižavajuće?

Da li je Ministarstvo prosvete ispoštovalo sve ono što je predviđeno u Sporazumu o prekidu štrajka?

Sledeće pitanje je za Maju Gojković. Kada ćete prihvatiti da na poligrafu sa mnom utvrdimo da nikada niko nije dotakao vas, niti bilo koju drugu ženu i da je izjava o modrici lažna? Ja sam više puta javno pozivala da to utvrdimo na poligrafu.

Drugo pitanje za Maju Gojković kada će sazvati skupštinsku sednicu na temu Kosova i Metohije, da se na tu temu raspravlja ovde gde je mesto, a ne na nekakvom sramnom unutrašnjem dijalogu koji vodi Aleksandar Vučić, kako bi našao obrazloženje za svoju veleizdaju Kosova i Metohije?

Sledeće pitanje je za REM – kolika je mesečna nadoknada koju je „Pink“ dužan da plaća REM, da li je plaća redovno i koliki su to iznosi? Koliko trenutno „Pink“ duguje REM-u?

Sledeće pitanje je da li je u periodu od 2014. godine do 2017. godine vršen inspekcijski nadzor od strane REM-a prema „Pinku“, da li je program emitovan iz Srbije ili sa teritorije Bosne i Hercegovine i kako je „Pink“ tada bio u obavezi? Hvala.