DUBRAVKA FILIPOVSKI

Srpska napredna stranka

Rođena je 1967. godine u Novom Pazaru. Živi u Beogradu.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1991. godine.

U periodu od 1992–1994. godine radila na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao asistentkinja u grupi za andragogiju na predmetu Istorija pedagogije. U periodu od 1994–2001. godine radila kao vlasnica i direktorka u preduzeću „Dionis“, Beograd. Od 2000. do 2004. godine radila je kao savetnica direktorka u preduzeću „Fil trade“, Beograd.

Članica Nove Srbije postaje 2004.godine, nakon čega je imenovana za portparolku stranke. U novembru 2005, na Skupštini stranke, izabrana za potpredsednicu Nove Srbije. Članica je Predsedništva stranke. Obavljala je funkciju pomoćnice predsednika opštine Voždovac.

Nakon izbora 2012. godine, izabrana je za narodnu poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2014. i 2016. godine.
Novu Srbiju napušta januara 2017. godine, pri čemu postaje samostalna poslanica.

Govori ruski i engleski jezik.

Udata, majka dvoje dece.

Osnovne informacije

Statistika

  • 29
  • 0
  • 9
  • 2
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 mesec i 17 dana i 3 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 3 meseca i 18 dana i 23 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Obeštećenje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 1 godina i 6 meseci i 4 dana

PITANJE ZA POSLANIKE NOVE SRBIJE: KADA ĆE BITI OBEŠTEĆENI OPLJAČKANI AKCIONARI AGROBANKE? NAJNOVIJE saopštenje akcionara Agrobanke povodom 4 godine od nelegalnog zatvaranja Agrobanke i pljačke njenih akcionara. B92| sreda, 25.05.2016.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2017.

Zahvaljujem, predsednice.

Uvažena premijerko Brnabić, uvaženi ministri, teško je govoriti posle ovakvog nasilja u parlamentu.

Zaista, gospodine Vujoviću, ovo je odlično planiran budžet za sledeću godinu. Kao što ste više puta do sada čuli, SNS će u Danu za glasanje podržati ovaj budžet. A, reći da, samo 15 minuta pre mog izlaganja, da premijerka Ana Brnabić nije zainteresovana da dođe ovde u ovaj visoki dom, a samo da se setimo premijera Mirka Cvetkovića od 2008. do 2012. godine, koga ni na koji način niste mogli da naterate da uđe u ovaj visoki dom i posle pojašnjenja ministra Vujovića da je bila sednica Vlade, govori zaista o političkoj nekorektnosti.

Takođe, reći da premijerka Ana Brnabić izmišlja kada govori o rezultatima „Er Srbije“ je nekorektno i neutemeljeno, jer ja postavljam samo jedno pitanje – šta, jesmo li trebali da ostavimo JAT, da grcamo u dugovima? „Er Srbija“ se bori, ima svoje rezultate i sve je transparentno i sve se lako može proveriti. A, korišćenje ove govornice za izmišljotine i laži je van svakog komentara.

Upoređujući ovaj budžet sa budžetima iz prethodnih godina zaista se vidi razvojna komponenta, više nego ikada do sada za poslednjih četiri, pet godina. Imamo više planiranog novca za infrastrukturne projekte, za obrazovanje, za policiju, za vojsku, za sektor za vanredne situacije, za zaštitu životne sredine, za poljoprivredu, znači, za sve resore.

Posle trogodišnjih mera fiskalne i monetarne konsolidacije, štednje, teških reformi, bolnih rezova kroz koje smo prošli, veoma je važno da u narednom periodu budemo disciplinovani i odgovorni. Da bismo ostvarili sve što je planirano iz ovog budžeta za narednu godinu, veoma je važna politička i ekonomska stabilnost. Za mene je takođe veoma važno što građani Srbije razumeju kada ja ili bilo ko od nas kažemo šta znači politička i ekonomska stabilnost.

Dve najvažnije novine ovog budžeta za mene su povećanje plata i penzija i oslobađanje poreza na zarade za osnivanje privrednih subjekata do devet zaposlenih radnika u trajanju od dve godine. Kad kažem – povećanje plata i penzija, veoma je važno što je ovo povećanje plata i penzija iz realnih izvora. I opet ću citirati premijerku Anu Brnabić, koja je ovde, odgovarajući na pitanja narodnih poslanika, navela primer povećanja penzija iz 2008. godine, kada smo imali četiri puta potpuno neosnovana povećanja, a posle tri meseca smo bili pred bankrotom.

Svako od nas je svestan da Srbija više nikada ne sme da dozvoli sebi da dođe u takvu situaciju. Penzije se sada isplaćuju sa oko 40% budžeta, a samo pre dve godine, da ne bude da citiram samo negde 2008, 2009. godinu, smo isplaćivali penzije sa 58% budžeta.

Razvoj malih i srednjih preduzeća su motor našeg razvoja. Imam podatke od Ministarstva privrede da je 30.000 novih radnih mesta otvoreno u sektoru malih i srednjih preduzeća u prošloj godini, a da je po stupanju novog Zakona o ulaganju uloženo negde oko 400 miliona evra, otvoreno 24.000 novih radnih mesta. Naravno da je kraj godine i planiranje budžeta za sledeću godinu prilika da se sumiraju određeni rezultati. Dakle, inflacija je 1%, nezaposlenost 11%, direktne strane investicije su 13% više u odnosu na prošlu godinu kada je bilo dve milijarde, javni dug pada. Dakle, svi ekonomski parametri pokazuju da u narednom periodu treba da imamo jedan održiv razvoj. Preostaje nam u sledećoj godini podizanje kreditne aktivnosti, podizanje drugih nivoa rasta uz kapitalne investicije, privatno javno ulaganje i očekujemo održivi rast u dužem vremenskom periodu na osnovu predloga budžeta za 2018. godinu.

Ovaj budžet pokazuje da će i u narednoj godini biti u našoj zemlji prioritet tri stuba reformi. Prvi je zdrava ekonomija, drugi je dinamična, efikasna i transparenta samouprava i javna uprava i, naravno, vladavina prava.

Na kraju, ja bih imala nekoliko pitanja za ministre koji su ovde došli. Prvo za ministra poljoprivrede Nedimovića, a vezano je za navodnjavanje, koliko će biti pokriveno obradivih površina u 2018. godini, možete da kažete i za 2019. godinu, da li sve ide po planu, s obzirom da 30 godina nije ulagano u tu oblast?

Naravno, pitanje za ministra Vujovića, prvo moram da ga pohvalim za primenu rodno odgovornog budžetiranja. Mi parlamentarke pratimo implementaciju tog zakona koji u punoj implementaciji treba da bude primenjen 2020. godine, i to je zaista za svaku pohvalu. Međutim, u obrazloženju budžeta je rekao da postoje rizici od implementacije projekata. Na to može da odgovori neko od drugih ministara kako da te rizike smanjimo.

Ne mogu da ne spomenem obrazovanje, ministra Šarčevića. Tri strateška cilja za 2017. godinu su bili dualno obrazovanje, koje smo usvojili, IT sektor i uvođenje preduzetništva i, treći je, uvođenje nauke u funkciju razvoja. Prva dva se implementiraju i to je za svaku pohvalu, a za ovaj treći nam je otprilike neophodna reforma naučnih instituta i promena načina finansiranja naučno-istraživačkih delatnosti. Da li biste tu mogli da nam date određena pojašnjenja kako određene stvari stoje u toj oblasti? Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 15.11.2017.

Zahvaljujem predsednice, uvaženi ministre sa saradnicima, kolege i koleginice narodni poslanici, pa jedino u čemu bi se složila sa prethodnim govornikom, sa kolegom je činjenica da treba da iznesemo stanje na terenu, ali objektivno i realno sa činjenicama i rezultatima, a ne sa improvizacijom i sa neistinama.

Sledeće su činjenice, do 2012. godine srpsko zdravstvo nije ispunjavalo ni kriterijume za ocenjivanje u sklopu Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, a kada je ispunio kriterijume bilo je ubedljivo najgore ocenjeno. Dovoljan je pokazatelj u kakvom je stanju bilo zdravstvo i kako smo ga zatekli.

Srpsko zdravstvo je prethodne dve godine napredovalo 12 mesta po tom istom indeksu i više nije najgore u Evropi. Srbija sada zauzima 24 poziciju, nalazi se ispred osam država EU i ponela je titulu države sa najvećim napretkom u 2016. godini. Više puta je ovde rečeno, ali nije zgoreg, zbog građana Srbije ponoviti da su u rad puštena četiri akceleratora, da su smanjene liste čekanja za 50%, a negde i potpuno ukinute, kao na primer u Kragujevcu, a uskoro će biti i u Nišu.

Za dve godine je zaposleno oko 4.000 medicinskih radnika, od toga više od 2.000 lekara. Ovo je veoma važan podatak, uz odobrenje 4.000 specijalizacija, da time i poboljšavamo situaciju u zdravstvenom sistemu Srbije, ali i smanjujemo odliv lekara u strane zemlje. Integracioni zdravstveni sistem funkcioniše od marta ove godine, Nacionalni kol centar samo od njegovog puštanja ima preko 2.000 registrovanih poziva i pruža mogućnost da pacijent u roku od 50 sekundi zakaže pregled. Preko 100 novih sanitetskih vozila. Budžetski fond za lečenje oboljenja poslednje tri godine izdvoji… stanja ili povreda koje ne možemo uspešno lečiti u Srbiji za poslednje tri godine izdvojio je više od 32 miliona evra.

Srbija je obnovila i svoj zahtev za članstvo u organizaciji „Eurotransplant“, za gama nož u neurohirurgiji u prvih godinu dana obavljeno je oko 800 intervencija i to su rezultati zdravstva i zdravstvenog sistema i vas kao Ministarstva, u prethodnih nekoliko godina. sigurna sam da sa ovakvim rezultatima apsolutno u narednom periodu možete da se nosite i sa najvažnijim izazovima u zdravstvu, a to su finansijska održivost, dostupnost zdravstvene zaštite, demografski trendovi i postavljanje pacijenata u centar zdravstvene zaštite.

Pošto imam još nekoliko minuta vremena, a nemamo tv prenos, iskoristiću priliku da vam postavim nekoliko pitanja ministre. Više puta ste ovde u ovom visokom domu govorili o izjednačavanju privatne i državne prakse. U jednom od vaših prethodnih dolazaka u parlament istakli ste da je za to potrebno da privatne ustanove dostave lične karte. Od njih 1300 registrovanih, koliko mi je poznato, rekli ste da ih je dostavilo 400, da li ima pomaka u ovom trenutku u tome?

Obzirom da ste i sami više puta danas spomenuli da su lokalne samouprave u nekoj vrsti decentralizacije koja je bila ranije bezuspešno sprovedena, napravile ogromne gubitke, nisu ulagale u domove zdravlja i bolnice u svojim sredinama, koliko mi je poznato, podatak je da lokalne samouprave, opštine i gradovi ulažu nekih 0,8% svojih budžeta u ovom trenutku. Da li Ministarstvo razmatra mogućnost da se za narednu budžetsku godinu taj procenat poveća? Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 01.11.2017.

Dualno obrazovanje je svakako samo jedna u nizu reformi celokupnog sistema obrazovanja koje je Srbiji itekako bilo potrebno i čija se reforma dugi niz godina odlagala.

Moram da podsetim zbog građana Srbije da smo mi dualno obrazovanje u nekom prethodnom periodu imali i da je naš problem kao države bio što nemamo kontinuitet u nekim oblastima koje postavimo.

Prethodna koleginica je spomenula da dete ne može u 15. ili 16. godini da izrazi svoje sopstveno mišljenje. Kako može dete u 15. godini da izrazi svoje sopstveno mišljenje? Ja sam pedagog po obrazovanju i smatram da upravo dualnim obrazovanjem i praksom kod dece se podstiče kreativnost i apsolutno mogućnost da izraze svoje sopstveno mišljenje kreativnost i preduzetnički duh.

Slažem se sa vašom ocenom, ministre, da ovo podmetanje teze o jeftinoj radnoj snazi je jedna floskula koja neće proći, jer je reč o stručnoj radnoj snazi i opet zbog građana Srbije želim da podsetim da smo na zadnjem sastanku koji smo imali u Strazburu, Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, da su upravo poslanici opozicije pokušali da predlože amandman da se dualno obrazovanje osudi, uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji, a da su evropski poslanici reagovali protiv toga i nisu prihvatili amandman. To je prva stvar.

Druga stvar koju sam takođe htela da kažem, vi ste sa svojim saradnicima obavili razgovore sa predstavnicima škola i imate preko 1.800 institucija i škola koje žele da podrže ovaj projekat i ja sam nedavno bila na jednom takvom sastanku u Aranđelovcu, kada je slučajno preduzetnik prišao tekstilnoj industriji i rekao koliko je to neophodno za njegovu fabriku.

Imovinska karta

(Beograd, 27.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 98000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 13:19