ANA KARADŽIĆ

Pokret socijalista

Rođena je 1988. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani inženjer. Bila je članica Veća opštine Voždovac zadužena za ekologiju.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 29
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 mesec i 15 dana i 8 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 11 meseci i 22 dana i 13 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 1 mesec i 24 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, mi ovde danima raspravljamo o veoma kompleksnim pitanjima zaštite životne sredine. Međutim, to je nešto što je većinom već implementirano u zemljama zapadne Evrope.

Ja bih se na kratko vratila na probleme koje mi imamo u Srbiji, a to je da veliki broj opština u Srbiji i dalje nema vodovodnu i kanalizacionu mrežu nažalost u 21 veku. Mnogi koriste septičke jame koje nisu napravljene na pravi način, te se dešavalo da se izliju, da mogu da predstavljaju potencijalni način da se napravi jedna velika epidemija zaraze. Takođe se zemljište zagađuje.

Kao što znate, dolazim sa Voždovca i rekla bih, bila sam deo vlasti na Voždovcu kada jedna gradska opština nije imala u svom delu ni kanalizacionu ni vodovodnu mrežu do 2014. godine. Kao što se sećate sigurno, vi ste bili tada gradski sekretar, 2009. godine kada je ova koalicija došla na vlast na opštini Voždovac. Demokratska stranka je bila na vlasti u gradu Beogradu i nažalost njima je bilo značajnije da neko ko je došao tu ne može da radi posao, da ne prikupi neke poene, izgradnjom te kanalizacione mreže, već da se to na neki način stopira, kao što je i učinjeno. Dolaskom privremenog organa 2014. godine, sigurno se sećate, da je u naselju Zuce, podobalskom naselju, napravljeno postrojenje za preradu otpadnih voda i da je tada prvi put Zuce bilo u mogućnosti da se priveže na kanalizacionu mrežu.

Takođe je to urađeno i u Ripnju. Povezano su na vodovodnu mrežu itd. Podobalski deo Voždovca koji se nalazi ispod Avale, koja je inače zaštićeni park, je konačno dobio osnovne uslove za život.

Tako da se nadam da ćete se potruditi da ovaj problem rešite i u ostatku Srbije kako bismo imali zaista neke osnove uslove pre nego neke procese koji se sada dešavaju u EU. Bolje da se pozabavimo neki osnovnim trenutno. Hvala vam.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Zahvaljujem poštovani predsedavajući, poštovani ministri, sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici.

Podnela sam amandman, kako bi istekla važnost očuvanja i poboljšanja uslova zaštite životne sredine u Srbiji. Prioritet mora imati ljudsko zdravlje, moramo uticati na očuvanje vazduha, kvaliteta vode, kao i otrovne hemikalije koje se koriste. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, imamo podatak da na 20% smrtnosti u Evropi utiče životna sredina.

To je ogroman procenat i zbog toga moramo što pre preduzeti neke mere. Potrebno je da kontinuirano imamo edukaciju, kako deca od osnovne škole, odraslih, ali pre svega sistema. Najvažnije je za početak edukovati lokalne samouprave, gradove, opštine, jer od njih sve polazi. Oni su ti koji su na terenu i koji su sa građanima.

Koliko će trajati proces pridruživanja EU, to ne možemo znati, ali je poglavlje 27. značajno zato što nas tera da što ozbiljnije shvatimo ovu oblast i tera nas da što pre dođemo do nekih rešenja i da što više radimo na tome.

Kolege su govorile o deponijama, vi ste takođe pominjali zašto je zagađena Srbija, zašto su seoska domaćinstva zagađena, dali ste određena rešenja da samo jedna kanta, kubik od prilike da se odnosi frekventno, da bi to imalo nekog uticaja na poboljšanje. To je značajan podatak da je se došlo do tog rešenja i ne znam da li je to, vi ćete mi reći da li je to teško sprovodivo, zato što bi značajne rezultate doneli.

U skladu sa tim, ja sam htela i da, ne znam da li se sećate kada ste bili u toku vašeg mandata, kao gradskog sekretara, opština Voždovac je imala eko-patrolu, ja sam kao član veća bila zadužena, između ostalog za resor životne sredine i to su bila jedni mali koraci ka tome da pomognemo životnoj zajednici. Ne kažem da smo u tom trenutku bili dovoljno edukovani za to, smatramo da treba još bolje edukovati lokalne samouprave, ali je sistem eko-patrole dao neke rezultate, jer su se građani javljalo konstantno, davali su neke predloge i javljali su gde se nalazi otpad, uglavnom su to bile površine koje nisu bile pod nadležnosti JP Zelenilo Beograd i treba i tu naći neko sistemsko rešenje kako te površine održavati.

Ne znam da li se do sada došlo do nekog rešenja, ali su uglavnom to bile veoma zagađene površine, čak i neki novonastali parkovi, da kažem, divlje nastali parkovi gde su se deca igrala, su jako zagađeni.

Eko patrola je izlazila na teren svakodnevno. Mi smo imali službu koja je primala pozive i već sutradan smo imali ljude na terenu i to je značajno uticalo i na svest građana koji su se nalazili tu. Izlazile su i komšije da pomažu u sređivanju itd. To je jedan način na koji smo napravili neki mali korak, ali zaista je potrebno sistemsko rešenje. Nadam se da će uskoro biti neko i usvojeno.

Na samom kraju, pohvalila bih nameru za tih 40 miliona koji će se uložiti u pošumljavanje. To je goreća oblast kada govorimo o zaštiti životne sredine i nadam se da ćete nastaviti tim putem. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 03.10.2018.

Zahvaljujem.

Poštovana predsedavajuća, poštovani ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, pred nama se nalazi set zakona iz oblasti zaštite životne sredine i pre svega bih da kažem da će poslanička grupa Pokreta socijalista–Narodne seljačke stranke –Ujedinjene seljačke stranke u danu za glasanje podržati ove predloge.

Zaštita životne sredine je pitanje jednog modernog društva i svakako je pokazatelj uspešnosti društva. Usvajanjem ovih zakona mi stvaramo preduslove da se na neki način odgovornije ponašamo prema ovoj temi.

Republika Srbija je u obavezi da poveća investicije kada govorimo o Poglavlju 27. – životna sredina i klima. Ovde govorimo o jednom od najkompleksnijih poglavlja, obzirom da je zaista potrebno na pravi način ovo integrisati u nacionalnu politiku. To nam omogućava maksimalno korišćenje pretpristupnih fondova, obezbeđenje javnih sredstava, kako bismo mogli da finansiramo određene projekte, pogotovo što znamo kolika je važnost da sarađujemo sa civilnim sektorom i pomognemo da i oni, kada govorimo o ovoj temi, budu deo napretka.

Akcioni program za životnu sredinu usvojio je i Savet Evrope, Evropski parlament 2013. godine i odnosi se na period do 2020. godine. Takođe, ovde imamo i ciljeve Ujedinjenih nacija 2015. godine, pogotovo kada govorimo o ciljevima 20-20-20, dobro poznatim ciljevima da treba smanjiti emisiju ugljen dioksida za 20%, do 2020. godine povećati udeo obnovljivih izvora za 20% i povećati energetsku efikasnost takođe za 20%.

Mi znamo da je Srbija nažalost daleko od toga trenutno, ali borimo se, idemo krupnim koracima. Izrazila bih zadovoljstvo na svemu što Ministarstvo radi i koliki napredak je učinjen, jer ovo je zaista važna tema koja je negde do sada bila skrajnuta. Međutim, važno je da svi razumemo važnost teme. Značajno je što su građani, što se diže na neki način svest građana kroz različite projekte koji su finansirani. Smatram da će shvatanje teme na pravi način moći da utiče na pozitivni ekonomski rast kroz obnovljive izvore energije.

Ovde, pre svega, govorimo o pretvaranju otpada u resurs, sa većim akcentom još na prevenciji, pogotovo ponovnu upotrebu i reciklažu i trebali bismo negde da idemo u suprotnom smeru od odlaganja otpada na deponije, već da tražimo neki način da postoji održivost cirkularne ekonomije i efikasnije korišćenje resursa. To je negde put kojim treba da se krećemo.

Takođe, važno je da prioritet ima i ljudsko zdravlje. Tu govorimo, pre svega, o zagađenju vazduha i vode. Samo bih se na trenutak vratila, tj. istakla bih ovu temu koju je gospodin ministar Lončar danas sa nama podelio, a to je ovaj fond za, to je odluka o povećanju budžeta za decu obolelu od retkih bolesti. To je veoma značajno iz razloga što ova deca više neće čekati toliko i moći će što pre da krenu na lečenje.

Međutim, kad se vratimo na životnu sredinu, ja sam sigurna i da životna sredina ima veliki uticaj na različite bolesti koje prosto se dešavaju kod ljudi. Imamo podatak Svetske zdravstvene organizacije da oko 20% ljudi u Evropi umre pod uticajem nekih faktora životne sredine. To je zaista ogroman broj ljudi, što nam ponovo dokazuje važnost ove oblasti.

Kad smo kod zakona koji je pred nama, izmene i dopune Zakona o životnoj sredini, tu imamo izmene koje se odnose na neslaganja kada govorimo o odabiru finansiranja projekta, kada govorimo o finansiranju metodologije za selekciju i prioritizaciju infrastrukturnih projekata i kada govorimo o zelenom fondu, tu je dolazilo do nekih neslaganja kada govorimo o izboru projekata, međutim to će ovim zakonom biti rešeno.

Takođe, kada govorimo o IPARD fondovima, IPARD sredstvima, takođe će ovaj zakon omogućiti da se na bolji način vrši nadzor i kontroliše, što je takođe značajno jer znamo da svaki od poljoprivrednih gazdinstava mora ispunjavati određene propise kada govorimo o zaštiti životne sredine.

Takođe, podatak da nam je potrebno 15 milijardi, koliko sam razumela, evra u narednih 30 godina, od toga sedam za upravljanje otpadom i otpadnim vodama. To su zaista velika sredstva, ali ovi pretpristupni fondovi EU nam mnogo znače, bez obzira kada ćemo i kako ući u EU. Svi ovi fondovi i ovaj novac znače da negde naša zemlja bude na listi zemalja, nadam se uskoro, ne očekujem kao Nemačka i Austrija koju su pominjali ali bar da idemo u narednom periodu ka tome.

Kao što sam već rekla, saradnja sa civilnim društvom, saradnja sa privredom je jako značajna, jer i privrednici moraju poštovati zakon i od njih je veliki uticaj na zaštitu životne sredine. Moramo sarađivati sa lokalnim samoupravama koje takođe imaju svoja odeljenja koja se bave zaštitom životne sredine i treba ih malo podučiti i organizovati neke obuke, možda od strane ministarstva, kako bi oni na bolji način mogli da sprovode zakone koje danas usvajamo.

Srbija je ozbiljno shvatila važnost ovih promena i važnost zaštite životne sredine, što nas izuzetno raduje. Verujem da ćemo uskoro imati resursno efikasnu ekonomiju koja će zaista predvideti brži rast privrede i nova radna mesta.

Još jednom bih samo napomenula onaj novac za decu obolelu od retkih bolesti, 200 milijardi i 200 dece, i to je zaista za svaku pohvalu. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 03.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 09:11