BOJAN TORBICA

Pokret socijalista

Rođen 1974. godine. Živi u Temerinu.

Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Bio je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada. Član predsedništva Pokreta socijalista.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 10
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.05.2017.

Poštovani predsedavajući, cenjeni ministri i predstavnici Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Tokom rasprave koja se juče odvijala u ovom zdanju imali smo priliku da od ovlašćenih predstavnika opozicionih poslaničkih grupa čujemo primedbe kako se u Srbiji ne poštuje parlamentarizam, kao i da čujemo zahteve za poštovanje dostojanstva institucije Skupštine. Sve bi to bilo lepo da ne dolazi iz usta onih koji su pre 17 godina bili deo nacionalnog puča, prilikom kog je ovo zdanje opljačkano i zapaljeno i ne samo ovo zdanje. Sve bi to bilo lepo da ne dolazi iz usta onih koji su više od jedne decenije gazili sve principe demokratije i parlamentarizma u ovom domu, misleći da će vladati zauvek. Ti isti, naknadnom pameću, obogaćeni, besramno su juče spominjali i reformu pravosuđa i vladavinu prava i nezavisno pravosuđe kao da nikada nisu bili deo skupštinske većine koja je pre nešto više od sedam godina sprovela najstrašniju čistku …

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.05.2017.

Odlukom jedne partije srpsko pravosuđe je ostalo bez više od 1.000 ljudi u čije znanje i iskustvo je ulagano decenijama, više od hiljade čestitih sudija i tužilaca su javno osramoćeni i žigosani kao nestručni, nesposobni, korumpirani i nedostojni vršenja sudske ili tužilačke funkcije, samo iz jednog razloga, jer nisu pristali da budu slepi poslušnici tadašnje vlasti.
Niko od onih koji su juče pričali nije se tada pobunio i niko nije spomenuo ni vladavinu prava ni nezavisno sudstvo, ni dostojanstvo tih ljudi, pošto im je bio bitan samo lični interes. Niko se nije pobunio videvši da blate i ponižavaju čestite ljude.
Nikome od njih nije palo na pamet da kaže bar jednu reč i da pokuša da zaustavi to ludilo i taj besramni linč i progon. Ne samo da je tada izvršena sramna i nezakonita čistka u pravosuđu, već je napravljena mreža sudova koja je bila potpuno nefunkcionalna i koja nije imala nikakve veze sa realnošću. Rezultat svega toga jeste da je danas srpsko pravosuđe preopterećeno predmetima koji su nasleđe upravo njihove gluposti i osionosti da su to isto pravosuđe unazadili za narednih 50 godina, a da su državi Srbiji i njenim građanima pričinili štetu od preko 30 miliona evra.
Toliko će ovu državu koštati njihova bahatost i oholost. Ne znam da li je potrebno da preračunam koliko se vrtića i škola moglo izgraditi za taj novac, koliko je dečijih dodataka, koliko stipendija za đake, studente i mlade naučnike, moglo biti isplaćeno, koliko je dece moglo da se leči i izleči za taj novac.
Kada smo već kod novca, nikako ne mogu da shvatim svoje kolege poslanike i pripadnike bivše vlasti o kakvom zaduživanju države su juče govorili. O kakvom zaduživanju su govorili oni koji su zadužili Srbiju, koji su, ne samo zadužili Srbiju, već su je bez ikakvog stida doveli do ivice dužničkog ropstava? O kakvom zaduživanju su govorili oni koji su tokom svoje vladavine uzimali kredite po sramno nepovoljnim uslovima sa jednim jedinim ciljem, podići zarade i penzije bez realnih osnova, kupiti socijalni mir i obezbediti još jedan mandat na vlasti?
Nije njima bilo bitno ni ko će ni kako će vraćati kredite koje su uzimali. Bila im je bitna samo vlast i naravno, oni na vlasti. Imali smo tako priliku da juče slušamo kako se pojedinci brinu zbog situacija u javnim preduzećima, naročito u EPS, pokušavajući da prikriju da ta preduzeća poslednjih par godina upravo sustižu problemi koji su rezultati katastrofalne politike koja je sprovođena od 2000. do 2012. godine, politike koja je zaposlene u tim preduzećima držala u stanju potčinjenosti i na taj način su sebe obezbeđivali i njihove glasove na izborima.
Eto sreće da je to njihov najveći greh, ali nije. Svi oni su bili deo režima koji je sproveo najsramniju pljačkašku privatizaciju, koja je opustošila Srbiju i uništio njenu privredu. Svi oni su bili deo režima koji je na ulice isterao blizu milion radnika šaljući jasne poruke da u ovoj državi nema posla za one koji nisu njihovi članovi i poslušnici. Opustošili su Srbiju, uništavali su njenu privredu i lično se bogatili.
Upravo zato, kako bismo što pre raskrstili sa jednom takvom nakaradnom politikom, kako bismo doprineli u unapređenju kvaliteta i efikasnosti u radu pravosuđa, poslanička grupa Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka će podržati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, pošto smatramo da je ovakvo zakonsko rešenje dobro potrebno i opravdano.
Kada govorimo o predlozima zakona o potvrđivanju finansijskog Ugovora između Republike Srbije i Evropske Investicione banke i Potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, s obzirom da prvi predstavlja projekat unapređenja, objekata pravosudnih organa i odnosi se na 22 podprojekta otpremanja rekonstrukcije izgradnje objekata pravosudnih organa, od kojih će se sredstvima iz ovog ugovora finansirati rekonstrukcija Palate pravde i izgradnja nove zgrade Tužilaštva za organizovani kriminal, a da drugi predstavljaju podršku Vlade u sprovođenju plana dugoročne finansijske konsolidacije i transformacije državnih i javnih preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja, kao i da ono što je u ovom trenutku za sve nas izuzetno važno, a to je da su oba zajma uzeta pod povoljnim uslovima i da neće uticati na povećanje javnog duga. Naša poslanička grupa ne vidi nikakvu prepreku da u danu za glasanje podrži ova dva predloga zakona.
Po pitanju predloga o izboru predsednika sudova, o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, o izboru jednog broja javnih tužilaca i tužioca za ratne zločine, člana Visokog saveta sudstva Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka, će u danu za glasanje podržati one kandidate koje svojim znanjem i iskustvom i sposobnošću mogu na najbolji način obavljati funkcije na koje su predložene.
I na kraju, posebno mi je zadovoljstvo da kao student profesora Ranka Keče, pohvalim to što su pravni fakulteti u Republici Srbiji složili upravo njega za kandidata Visokog saveta sudstva pošto se radi očigledno o izvršnom pravniku, još bolje profesoru, a nadasve sjajnom čoveku potpuno dostojnom da obavlja funkciju na koju je predložen. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 12.05.2017.

Povreda člana 107.

Želeo bih samo da kažem da je ovo sramno izgovoriti u Skupštini za jednog ministra. Za čoveka koji je upravo bio žrtva Dosovskog režima, za čoveka koji je ležao u Dosovskom kazamatu, zato što se borio protiv režima, zato što je voleo Srbiju, zato što je voleo ljude koji su čuvali ovu zemlju.

Nikada se Aleksandar Vulin nije plašio vaših zatvora, ali problem je i onda kada ste ga hapsili. Mogli ste da obustavljate postupke, mogli ste da obustavite, da ga puštate iz pritvora jer ništa niste imali, jeste znali 12 godina da vršite samo represiju i progon svojih političkih protivnika. Hvala.

Imovinska karta

(Bački Jarak, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95000.00 RSD 03.06.2016 -
Pomoćnik gradonačelnika Grad Novi Sad Grad Mesečno 96214.00 03.01.2013 - 02.06.2016.
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 09:15