MARIJAN RISTIČEVIĆ

Narodna seljačka stranka

Rođen 1. marta 1958. u Novim Karlovcima.

Završio je Višu školu organizacije rada.

Od 1979. do 1985. radio je u Industriji motora i traktora (IMT), a od 1986. se bavi zamljoradnjom na svom imanju.

Predsednik je NŠ od 1999. Stranka je osnovana 1990. i njen prvi predsednik je bio Dragan Veselinov. Rističević je bio sekretar koalicije “Vojvodina” od njenog osnivanja do raspada 1999. godine. Bio je poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije od septembra 2000. i predsednik poslaničkog kluba KV – Srpski pokret otpora sa Kosova.

Tokom 2000. godine privođen je dva puta kao aktivista “Otpora”.

Od 2002. godine predsednik je Narodne seljačke stranke. U septembru 2004. godine izabran je za predsednika Skupštine Opštine Inđija, a 5. oktobra 2007. godine je smenjen sa ove funkcije, pošto je optužen da je povredio Poslovnik.

Dva puta je učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji. Prvi put na neuspelim izborima u novembru 2003. kada je zauzeo četvrto mesto sa 72.105 ili 2,86 odsto glasova birača, zatim na predsedničkim izborima u junu 2004. kada je osvojio 10.198 ili 0,33 odsto glasova birača.

Nakon izbora 2012. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika, a na tom mestu je ostao i nakon izbora 2014 i 2016. godine.

Oženjen je i sa suprugom Svetlanom živi u Novim Karlovcima kod Inđije.

Osnovne informacije

Statistika

  • 239
  • 0
  • 4
  • 3
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Problem penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika

čeka se odgovor 5 meseci i 5 dana i 7 sati

Poštovani, Pre više od godinu dana dostavili smo Odboru predlog vezan za problem penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika, ali do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Kao podnosioce, interesuje nas da li je nešto od strane Odbora preduzeto povodom ovog problema.

Poljoprivreda

odgovoreno za 2 meseca i 22 dana i 3 sata

Poštovani, Imam plan kako da zaposlimo Srbiju. Slao sam predlog Vučiću, ali nikada mi nije odgovorio. Bar da mi napiše, da to ne može tako i da obrazloži, bilo bi mi mnogo lakše. Ovako, ne znam, da li je to što sam zamislio u redu ili nije u redu.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja, 25.04.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovana predsedavajuća, nosio sam se mišlju da razmislim da prihvatim amandman gospodina Bačevca, ali sam shvatio da na svaku sumnju inspektori dolaze i proveravaju šta se dešava. Mislio sam to da prihvatim, ali posle ovako darovitog i slikovitog objašnjenja rešio sam da odustanem. Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja, 25.04.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, ne mogu da prihvatim ovaj amandman, a moj kolega malopre zamalo jezik da slomi. Očigledno da nije dobro ni pročitao amandman, ako ga je uopšte pisao on.

Ovo okretanje leđa je još jedan dodatni razlog, nevaspitani razlog zašto ne treba prihvatiti ovaj amandman, a glavni je što je ovo sadržano u članu 38. koliko sam ja pročitao u obrazloženju Vlade.

Ja se slažem sa Vladom da ovo ne treba prihvatiti, a ovo je prilika da ovi fino vaspitani, pristojni, pokažu to na delu koliko su stvarno vaspitani i pristojni. Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja, 25.04.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja predlažem da se amandman ne prihvati iz razloga što ovo propagiranje je vrlo problematično. Znate, ako se radi o nekoj retkoj krvnoj grupi koja nedostaje, ako lekar apeluje da ta grupa nedostaje, da li se to smatra propagiranjem ili ne, dakle, ako bi usvojili ovaj amandman to bi izazvalo i te kako neke probleme zbog kojih bi život nekih pacijenata bio ugrožen, pa recimo ako neko izbaci putnika iz voza samo zato što nije znao engleski, pa ako mu treba nužno ukazati medicinsku pomoć i ako je to retka krvna grupa, onda je doktor prinuđen da takvu krvnu grupu potraži ukoliko je nema na raspolaganju. Hvala.

(Zoran Živković: Replika.)

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja bih da krenem redom.

Prvo pitanje je za tužilaštvo i za MUP, šta su preduzeli ili će preduzeti povodom zauzimanja opštine Pećinci, zgrade, 28. marta ove godine, kada je grupa koja sebe naziva Dveri nasilno zauzela opštinu Pećinci.

Pri tome, od portira, osobe sa invaliditetom, tražila je da se klanja pred narodnim poslanicima, a ta je grupa, praćena i odbornicima iz Čačka, kao što se da videti na fotografiji, maltretirala sekretaricu, njih 50, sekretaricu skupštine opštine koja je završila na hitnoj. Dakle, to je nasilničko ponašanje u grupi. Narušeno je spokojstvo. Zauzeta je zgrada opštine. Odbili su da napuste zgradu i posle radnog vremena u 15.30 časova i ostali tamo do 16.00 časova. Moje pitanje za tužilaštvo i za policiju je - šta su preduzeli po tom pitanju?

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Drugo pitanje je zbog širenja verske netrpeljivosti, a ja bih rekao i verske mržnje. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine je u medijima i na društvenim mrežama, pred Veliki petak, objavio – srećan veliki patak svima koji slave. Dakle, nekima je smešno, ali meni nije. Nedim Sejdinović, vođa Nezavisnog društva novinara Vojvodine i po meni jedan od organizatora protesta u Novom Sadu. Radi se o grupi koja je svojevremeno Isusa Hrista prikazala kao geja. Dakle, radi se o osobama koje permanentno vređaju verska osećanja vernika i s tim u vezi postavljam pitanje – šta će se povodom izazivanja verske mržnje preduzeti povodom ovoga?

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Sledeće pitanje je povodom sponzorisanog na „tviteru“ statusa, koji glasi – Vučiću, Vučićeviću, Rističeviću, Mitroviću, jeste li već izabrali bandere sa kojih želite da visite? To je 9996 puta objavljeno na „tviteru“. Šta će policija i tužilaštvo preduzeti povodom ovih nečuvenih pretnji? S tim u vezi, sa profila „Student Bg“ - bandere su spremne, kako provodite poslednje dane ološu? Dakle, direktne pretnje 1660 puta objavljeno. Takođe, s tim u vezi, šta ćete preduzeti, „Student Bg“ – Srbiji će krenuti kada Vučića udavimo Vučićevićevim cevima? Jasna pitanja, šta će policija i tužilaštvo učiniti povodom ovoga?

Imovinska karta

(Novi Karlovici, 27.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 103000.00 RSD 03.06.2016 -
Član odbora Republički fond za zdravstveno osiguranje Republika Mesečno 40500.00 RSD 12.01.2015 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 09:31