Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marijan Rističević

Marijan Rističević

Narodna seljačka stranka

Govori

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, samo da vam objasnim zašto zastupnik stranke bivšeg režima danas toliko sumnja. Da, ovaj što sad upravo okreće leđa, on sumnja iz vlastitog iskustva. To je njegovo iskustvo na Maldivima, to je iskustvo njegovog predsednika stranke. To je razlog za sumnju. Zato što je on meni svojevremeno objasnio da njegov predsednik „zgrabi novac“ je od 2013. godine, dok ste se takmičili ko će bit predsednik gradskog odbora, davao milion evra na račun „Erste banke“. Ja sam proverio navode predstavnika stranke bivšeg režima i oni su poprilično tačni. Da, dao mi je tačnu informaciju i zato je imao razlog da sumnja da je od bivših javnih poslova, gospodin „zgrabi novac“, odvojio milion evra na račun i tu mi je informaciju dao samo zato da bi on pobedio na beogradskim izborima za predsednika te stranke. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ovde je pomenut čuveni Cvijo Babić kao pozitivan primer.

Da vidimo kakve su to bile provizije, kolike su bile itd. da se videti iz jednog podatka. Taj hvaljeni Cvijo Babić, potpredsednik ovoga ovde koji ovde toliko sumnja je 26. jula 2011. godine odlučivao o ponudama za rezervne delove „Vodovodu Beograd“.

Vidite kako neki izgledaju sa leđa dobro i pametnije izgledaju.

Odlučivao je o ponudama, odlučivao je između dve ponude – „Multipartner“ i „Vatrosprem“. „Vatrosprem“ je dao ponudu od 2,4 miliona, a „Multipartner“, to mora da je Šuletom, što je učestvovao u onih milion evra u „Erste banci“ na računu, je dao ponudu od 7,9 miliona. Sada zamislite koja je ponuda u vreme čuvenog para Cvijo Babić i ovde ovlašćeni predstavnik stranke bivšeg režima prihvaćena. Da li je ovo nagradno pitanje, od 2,4 miliona ili ovu drugu od 7,9 koju je dao „Multipartner“? Naravno da je bio „Multirpartner“. Tri puta veću cenu su prihvatili i to je način na koji su oni poslovali. Zato je gospodin Martinović u pravu kada kaže da lopov uvek sumnja da su drugi lopovi.
Dame i gospodo narodni poslanici, o računima je pričao moj kolega poljoprivrednik u pokušaju. S obzirom na vremenske prilike, ja sam mislio da se bavi prskanjem loze. Kako je to funkcionisalo u njegovo vreme? Napravi se jedno bure, naloži vatra i onda se pozovu svi građani da ne plaćaju struju i da račun bace u bure. Na takav način, pomoću nezadovoljnih građana, koje je on pozvao da on račune bacaju u bure, u vatru, on stekao mnogo bure, mnogo bure na Fruškoj gori i sada nam on drži predavanje o posvećenosti, o akademskoj čestitosti.

Treba podsetiti i na njegovu kupljenu diplomu srednje škole i na obilazak ove više uzaludne, tako da je moj savet mom kolegu poljoprivredniku da on više ne predlaže građanima neka rešenja o ne plaćanju energije, računima, jer to može opet da ih dovede do silnih dugova i da vraćaju.

Što se kamata tiče i kredita, i prigovora da je kredit skup, i da treba potrošiti keš, oni su na to navikli, ali uzeti kredit za 0,8% kamate, ukoliko je moj kolega poljoprivrednik bio poljoprivrednik i domaćin, to znači da ste ispod stope evropske inflacije koja je 2%, pa je ta cena novca negativna, pa je po meni bolje uzeti kredit sa 0,8% kamate, nego potrošiti keš, jer keš možete da stavite u budžet, pošto je država osnivač EPS-a i tim novcem od 45 miliona možete da servisirate kredit bivšeg režima koji je bio po kamatnoj stopi od 6% i da svake godine budete dobri po dva i po do tri miliona evra. Međutim, s obzirom da on nije završio taj osmi razred osnovne škole, njemu je to teško objasniti. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja se ovog trenutka slažem da se ispita moje psihofizičko stanje, ali da se ispita i njegovo. On se stalno poziva na lekarske preglede koje su vršili ministri u Vladi Zorana Đinđića, ali neće da kaže da on na tom pregledu nije bio. Kada je on nasledio pokojnog premijera, gde sam i ja glasao iz pijeteta prema pokojnom premijeru za njega, on nije išao na lekarski pregled, i to neće da nam kaže, očigledno je da se nečega bojao.

Slažem se da idemo i na poligraf da vidimo ko to laže, u lepoti neću da se takmičim sa njim, tu šanse nemam, on je najlepši, on je najpametniji, to je Pavićević tvrdio, i da se na poligrafu utvrdi da li je ovo ta osoba koja je govorila ono u Nišu – bacajte račune u bure, Otpor do pobede, Otpor do stana od 200 kvadrata na Vračaru, da vidimo kako ga je stekao. Da li je to osoba za koju „Vreme“ tvrdi, a i njegovi članovi Ištvan Kajić i Marko Matić, da li je to ta osoba koja je izbacila putnika iz voza u punoj brzini, „Vreme“ piše 13.11.2014. godine, samo zato što je govorio engleski? Dakle, slažem se da se utvrdi, u lepoti nemam šanse sa njim, da se izvrši test inteligencije, da idemo na poligraf i da se obavezno ispita psihofizičko stanje mene i mog kolege poljoprivrednika, a s obzirom da on nije služio vojsku iz poznatih meni razloga, ja mislim da on nema nikakve šanse, a ako odemo IQ test on će biti negativan.
Dame i gospodo narodni poslanici, sve smo čuli, osim odgovora na pitanje, a zanimljivo je kada se svađaju dva seljaka, uživaju ljudi, da li je tačno da je na Vračaru moj poljoprivrednik od Niš kupio stan od 200 kvadrata koji je koštao 500.000 evra? Da li je tačno da je to kupio od plate? Da li je tačno da je kupio tri garaže? Da ili ne. Da li je tačno da je sam sebi pozajmljivao novac sa 10% kamate? Da ili ne. Evo ga ugovor. Neverovatno. Da bi opravdao novac, on je sam sebi pozajmljivao novac sa 10% kamate, 21. juna 2013. godine, ugovor sam sa sobom. Da li je tačno da je dobio 525.000 evra subvencija za vinograd?

Da li je tačno da je vinariju registrovao, svojevremeno, na Devičanskim ostrvima? Da li je tačno da mu je partner bio, izvesni Pudar, koji je bio osumljičen za šećernu aferu? Da li je tačno da se to desilo na Fruškoj Gori? Da li je tačno da je unovčio taj vinograd, prodajući firmu Miloradu Kostiću? Te odgovore nismo čuli.

Takođe, da li je tačno da ta parcela, koju je on prodao zajedno sa firmom, je bila predmet restitucije, koju smo mi iz DOS-a, po ugovoru sa narodom trebali da vrtimo prethodnim vlasnicima, a on je to prodao, pa sad država, da li je tačno, sad država mora da izvrši obeštećenje za tih 52 hektara od 500 hiljada evra. Naš kolega poljoprivrednik nije koštao 500 hiljada evra, nego milion. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, moj kolega poljoprivrednik je govorio o dugovima „Sartida“. Istine radi, i građana radi, to je ova osoba, pod veoma sumnjivim okolnostima „Sartid“ je prodat 2003. godine. To kolega Krasić zna. Prodat je za vreme „Sablje“, premijer je bio, moj kolega poljoprivrednik. Pod veoma sumnjivim okolnostima o čemu je bilo i raznih postupaka u tužilaštvu.

Dug, kad on već govori o dugovima, koji je on ostavio državi prilikom prodaje tadašnjeg „Sartida“, odnosno „Železare Smederevo“, koji je pripao državi je bio preko 1,5 milijardi dolara. Znači, 1,5 milijardu dolara je ostavio dug državi, kada je zajedno sa Vlahovićem, gospodin Krasić će to malo bolje pojasniti, dajem mu pravo da koristi to kao repliku, ali najmanje 1,5 milijardi dolara je prevalio na državu, da bi za vreme „Sablje“, u vrlo nezgodnim vremenima, to privatizovao, a sami onda možete zaključiti odakle mu stan od 500 hiljada evra na Vračaru. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ove kredite koje ćemo odobriti će vraćati EPS i EMS. To je vrlo jasno. Iz podataka o dobiti prošle godine samo EPS je imao 100 miliona evra.

Vrlo je jasno dok bude vladala ova većina da će EPS i EMS moći i biti sposobni da vraćaju svoje kredite. Ukoliko ne daj bože dođe do promena i opet se vrate žuti pačići, tada nisam siguran. Zato je interes građana da oni ne bi vraćali ovaj kredit, da ova vlast ostane, da bude stabilna, samim tim da kontroliše EPS i EMS, da oni budu stabilni, da prave profit i iz toga da vraćaju kredit.

Dakle, poruka građanima je – ukoliko želite da EPS i EMS vraćaju ovaj kredit, a da ga ne vraćaju građani, da ne bude na vaš teret, na vama je da i ubuduće glasate za ovu vladajuću većinu. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja ću povući ovaj amandman. Hvala.
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, razmišljao sam da glasam za ovaj amandman, sve dok predlagač nije počeo da ga obrazlaže. Godinama sam slušao predlagača, koji se upravo zalagao na RTS-u kao analitičar, novinar, nastupao je na svim televizijama, zalagao se za elemente neoliberalne politike, nije kritikovao potpisivanje SSP-a, u kome je gotovo i sam učestvovao, a njegov koalicioni partner, preko koga je došao u Skupštinu, je dogovorio taj SSP, parafirao ga, a u njemu je predviđena prodaja nekretnina strancima.

Ne znam koje mišljenje je predlagač imao ispravno, da li ono …
O amandmanu naravno. Hteo sam da glasam za ono što je predlagač bio predložio, sve dok nije počeo da obrazlaže, a vi očigledno niste dobro slušali obrazlaganje, da bi mogli da čujete elemente patriotske ekonomije, a to je došlo od čoveka koji je preko koalicionog partnera došao ovde, a taj koalicioni partner dok je vladao je, recimo, firmu od 1,8 milijardi uzeo iz srpskih ruku i prodao strancima.
Za mene je neprihvatljivo sada da glasam za taj amandman, iako sam o tome razmišljao, jer je predlagač najpoznatiji vlaški političar me ubedio u kontra da ne vredi glasati za ono što je on predlaže, jer nema nikakvu konstantu, odnosno danas priča jedno kao analitičar, sutra priča drugo kao političar. Iz tog razloga ne mogu da glasam za ovaj amandman iako sam u prvom trenutku mislio da vredi glasati za ovo. Hvala.
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, da ne bi bilo zabune, govorio sam o tome da je koalicioni partner sa kojim je moj kolega ušao ovde u parlament, svojevremeno parafirao SSP. Očigledno da mu nije smetao da sa takvom partijom uđe u parlament, a sad mu smeta kada ga neko na to podseti. Hvala.
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, mislim da Agencija za osiguranje depozita i te kako treba da postoji, za razliku od nekih kolega, koji su stručnjaci za finansijska sredstva. Imamo mi kolege koji nikada nisu kupovali srećke, ali su redovno dobijali na Lutriji Srbije, redovno.

(Zoran Krasić: Što gledaš u mene?)

Očekujem gospodine Krasiću da vi to potvrdite. Ne mislim da ste vi, ali znate na kog kolegu mislim. Redovno je dobijao na Lutriji Srbije kao vrli kritičar neoliberalne ekonomije, Tadićev i Koštuničin. Redovno je dobio na lutriji, jedan veliki Vlaški političar, ali srećke nije kupovao. I danas bi otprilike da ukine Agenciju za osiguranje depozita.

„Agrobanka“ i „Razvojna banka Vojvodine“, nismo čuli ni reč kritike prethodnog predlagača amandmana, iako dobro zna da je ta Agencija posebno morala da reaguje tu. Da su te banke bile u buli za, ne znam, 600, 700 miliona evra, da su bile u minusu, a interesantno je, da je u to vreme, kad je on to kritikovao i dobijao na lutriji, i Lutrija bila u minusu. S toga, mislim da ne smemo više dozvoliti da dođemo u situaciju kao sa „Agrobankom“ i „Razvojnom bankom Vojvodine“ i drugim bankama sa državnim kapitalom, i da ova agencija može da oplođuje sredstva tako što će kupovati hartije od vrednosti i ono što pripada bankama da ta sredstva pripadnu Agenciji, odnosno da se ta sredstva umnože.

S toga, povući ću moj amandman, ali mi je bila želja da kažem da je Vlada u pravu, da je ovaj zakon dobar, i da osigurava depozite, a pri tome, na jedan nov način, ta se sredstva oplođuju i ono što je pripadalo nekad bankama, sada će pripasti državi. Hvala.
Dame i gospodo, narodni poslanici, ja se izvinjavam i vama gospodine predsedavajući, podigao sam Poslovnik pre kolege Markovića.

Reklamiram član 103. stav 7. i 8. U prilikama kao što je bila nešto ranije, pre gospodina Markovića, vi ste trebali da po meni izreknete ona dva minuta, odnosno da poslaničkoj grupi koja je zloupotrebila povredu Poslovnika, oduzmete ta dva minuta. Tim pre, evo i sada krše Poslovnik, tim pre, što nisam pomenuo DS. Pomenuo sam Razvojnu banku Vojvodine, nisam znao da je to isto. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja sam zabrinut posle ovog izlaganja za svoj rejting. Moraću da pređem u neke vlaške političare. Koliko sam razumeo, prevod mi nije trebao, nisam video razliku između onog vlaškog i srpskog jezika. Prevod mi nije trebao, ali sam video da je zamerka lupetanjem. Doslovce je prethodni kolega rekao da su neka obrazlaganja lupetanja. Ja to njemu neću reći. Samo ga podsećam, da li je tačno da je više puta dobio novac od Lutrije Srbije, a da nije kupovao srećke? Da li je istina ono što sam ja govorio ili nije istina? Želi li moj kolega da u ovom parlamentu zabranimo istinu? Da li je neko, recimo moj uvaženi kolega kao predstavnik nekog analitičarskog preduzeća, dobijao pare od Lutrije Srbije, da ili ne? Da li je tačno da je Lutrija Srbije zbog takvih davanja završila u minusu? To je jedinstvena lutrija u svetu koja je poslovala sa minusom, iako je tu profitna stopa odmah 50%. Znači, ta Tadićeva vlast delila je šakom i kapom i očigledno da je delila i mom kolegi koji se sam u tome prepoznao.

Nadalje, ja sam govorio da su neke firme za vreme vladavine njegovog koalicionog partnera na sadašnjim izborima otišle iz srpskih ruku strancima. Zemljište je neko za vreme vladavine te stranke pomoću koje je on došao u parlament takođe završio strancima, a on je neka patriotska politika koja je to kritikovala, a sa njima je ušao u ovaj parlament. Da li je istina to što sam ja pričao ili ne, to je glavno, a ja ne znam gde vodi to mog kolegu koji istinu proglasi lupetanjem. Hvala vam.
Replika, pomenuo me je i to vrlo uvredljivo.

Dame i gospodo narodni poslanici, radi se o replici. Moj kolega je priznao da je dobijao pare od Lutrije. Nije još priznao da je Lutrija bila u minusu, ali ću u toku sednice prikupiti i da je Lutrija Srbije u ta vremena kada su vladali Boris Tadić i Koštunica …

Evo, vidite, oni pričaju o mojoj nekulturi, vidite njihovu kulturu.

Dakle, u vreme njihove vladavine je Lutrija davala takav novac i bila u minusu. Jedno je priznao, a drugo je rekao da je podržao listu Vlaške stranke i opet slagao, tj. govorio neistinu, izvinjavam se. Doneću listi od gore i vrlo lepo ćete ustanoviti da je gospodin koji je nastupao pre mene, Đorđe Vukadinović, na listi koju ja poštujem izuzetno, na listi Vlaške stranke koja se zvala „Ni jedan od ponuđenih odgovora“ bio drugi na listi kandidat. Dakle, kandidat ne podržava listu, jedan politički analitičar to treba da zna, nego je on kandidat Vlaške stranke koja se zvala „Ni jedan od ponuđenih odgovora“. Sa mnom u dijalogu mu ne može pomoći ni vlaška magija.

Ono što je drugo rekao jeste da sam ja neki sluga nekog gospodara. Dakle, ja sam samo svoj. Moja partija je registrovana sa 10-14 hiljada potpisa, koliko se sećam, za razliku od njegovog udruženja građana koje se švercuje kao politička stranka, a nije politička stranka, a može da dobija pare iz inostranstva, ne podleže Agenciji za borbu protiv korupcije, njihovoj kontroli, što moja stranka i te kako čini.

Dakle, nema sami građani odluče da li je zabranjeno govoriti istinu ili ne, a ja tvrdim i dalje da sam govorio istinu i to ću dokazivati. Hvala.