Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marijan Rističević

Marijan Rističević

Narodna seljačka stranka

Govori

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, prvo pitanje za Ministarstvo pravde – Da li postoji konflikt interesa kada osoba zaposlena u Agenciji za borbu protiv korupcije kontroliše svoje dete koje narodni poslanik?

Da li je to konflikt interesa, jer pri tome ona kontroliše i njenog lidera, a verovatno je da postoje iz tog konflikta i interesa i neki drugi interes da se ćerka udomi u Narodnu skupštinu?

Pitanje za Ministarstvo pravde, pa makar ponovo doživeo ono – ma, terajte se, da li je to istina da postoje narodni poslanici koji imaju roditelje zaposlene u Agenciji za borbu protiv korupcije koji njih kontrolišu?

Drugo pitanje, vezano za to isto, a tražim od Agencije za pranje novca i od Ministarstva finansija da mi se dostave podaci da li je tačno da baš zahvaljujući toj vezi nije istražen depozit Saše Radulovića, njegovih bliskih osoba međusobno povezanih lica, supruge itd, da je preko nekih udruženja pritajeno oko 500 hiljada evra uglavnom u „Inteza banci“ i da zahvaljujući onoj vezi u Agenciji za borbu protiv korupcije to nikada do kraja nije istraženo?

Sledeće pitanje se odnosi na RTS, odnosno na ministra informisanja. Šta će preduzeti povodom cenzure moje izjave o žetvenim ostacima u trajanju od 30 sekundi, koju je Nataša Mijušković, uz pomoć Nenada LJ. Stefanovića cenzurisala, uz izreku da neće da puštaju ljude sa farme. To je uvreda za sve nas farmere, seljake. Pa, pitam ministra informisanja – šta će preduzeti povodom te nečuvene cenzure, a ona je od strane RTS nadamnom sprovođena u periodu od 1998. do 2000. godine. Ja ovo verujem da je zanavljanje.

Sledeće moje pitanje se odnosi na organe bezbednosti. Šta će organi bezbednosti preduzeti povodom navodne nevladine organizacije, u stvari špijunskog Tačijevog centra, koji se zove Omladinski odbor za obrazovanje, koji vodi izvesni Naim Leo Beširi, osoba koja je bila zaposlena kod Sonje Biserko, osoba koja je bila zaposlena takođe u Agenciji za borbu protiv korupcije i koja preko emotivne veze, koju je dok je radio u Agenciji za borbu protiv korupcije, istopolne, izvlači podatke i finansira protiv najviših državnih funkcionera i time daje izvor informacija „Kriku“ itd? U toj organizaciji su još Same Šabani, Biljinora Šalja, Nidžara Kelja i to je organizacija koja je pod Tačijevom kontrolom i svojevremeno je pozvala u posetu ni manje ni više nego Tačija, koga smo mi ovde osudili kao zločinca koji je izvršio zločin nad srpskim stanovništvom.

Zato postavljam to pitanje, jer njih korist kao neku vrstu špijunske mreže, koja zajedno sa nekim političarima, a primećeni su u društvu, recimo, Borislava Stefanovića, dok je još bio Borislav, verovatno se druži i otkad je postao Borko Stefanović, primećena je Jelena Milić u njegovom društvu, primećena je Olja Bećković, a pri tome raspolažem informacijom, izvesni Janjić, pri tome, raspolažem informacijama da pomenuta organizacija se finansira sredstvima ambasada SAD i Velike Britanije. Dakle, radi se o opasnom društvu. Zato tražim da se ispitaju ove veze. To mogu da urade samo organi bezbednosti, jer narodni poslanici nisu ovlašćeni za ovu vrstu posla.

Na kraju, želim da zahvalim Vladi na informacijama koje sam dobio o stanu Gorana Ješića u Beču, gde me izveštavaju da se zbog neprijavljivanja te imovine, dakle, ne sticanja, vodi postupak pred Osnovnim sudom u Staroj Pazovi. Toliko o onoj izreci, mislim, gospođe Gordane Čomić, kad sam ja izneo tu tvrdnju, kad je rekla ovde pred svim poslanicima da ja lažem. Želim ovim putem da zahvalim organima.

Na kraju, da postavim pitanje – šta je sa Domom vojske iz Smederevske Palanke, koji je kupljen od strane opštine za 40 miliona, a prodat privatnoj firmi za 24 miliona? Da li se vodi neka istraga i šta je pokazala? Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, državni službenici su ogledalo države i mislim da Vlada treba da čini sve da uredi ovu oblast i da se po tome prepoznaje država. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, član 13. govori o mentorima, a mentori služe za neposredne prenos znanja. I kod javnih službenika, ja ću vam navesti primer, imali ste u Novom Sadu javnog službenika, pokrajinskog službenika, državnog službenika, nazovite kako hoćete, koji milionima dinara finansira neke fore i banatske šale. Mentor je bio Nenad Čanak, sa kojim ja nisam ni u kakvim odnosima, a od tog mentora je nešto taj službenik mogao naučiti. Makar o federalizaciji i konfederalizaciji, autonomijama, itd. Onda dođe do, kako to zovu, preletačenja. Promeni se mentor i Vlada mora da spreči da se mentori tako ne menjaju. Onda odjednom mentor postane vinodelac, vinogradar. Šta on može neposredno da prenese od znanja? Ona verna stranci svojoj promenila javnu službu, došla kod vinodelca, vinodelje mog kolege, tu može da se nauči prskanje vinograda, orezivanje, itd, ekstrasoul sredstva, itd. Mada, ne zna on ni to. Tu može da se nauči kako da se prevari država za 525.000 evra, i brzo je naučila.
Drugi mentor… Po amandmanu je mentor.
Drugi mentor – Saša Janković. I službenik brzo uči, gospodine Krasiću. Brzo uči službenik. Gle čuda, to ona verna stranci svojoj, preletačenje službenika košta, odjednom se kupi stan iza pokrajinskog izvršnog veća od 100 kvadrata, koji vredi od 150.000 – 200. 000 evra.
Mora se sprečiti da naši javni službenici tako olako menjaju mentore i da to bude toliko skupo da to na kraju, ipak, moraju da plate građani Srbije. Hvala.
Dame i gospodo član 4. govori o osposobljavanju, o stručnoj podršci itd. Uz svu stručnu podršku, uz mešanje baba i žaba, bolje mešati možda babe i žabe, nego stranke i mentore, ja nisam razumeo šta znači reč „zdudali“? Dud je drvo koje rađa dudinje, a od dudinja se peče rakija koja se zove „dudara“, koja izgleda njenog šefa udara. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja se nadam da svi shvatamo, moj amandman je sličan rešenju Vlade, ozbiljnost koliko javni službenici treba da budu efikasni, jer preko države i javnih službenika, mi možemo da povučemo privredu prema napred, da realizujemo sve ove investicije i planove koje ima Vlada, da uposli sve ono što su raniji i prethodni režimi otpustili.
Dame i gospodo, u smislu ovog zakona će se trebati doneti podzakonska akta, koja treba u roku od šest meseci da stupe na snagu i ja verujem da će to biti urađeno i brže, da bi zakon što pre bio sprovodljiv i da bi ova država išla napred. Hvala.
Dame i gospodo, postoji izreka – nigde se ljudi ne osećaju manjim nego ispred šaltera i većim iza šaltera. Smisao svih ovih zakona i ovog člana je da se jednom takvom ponašanju stane na put. Hvala.
Dame i gospodo, član 8. kaže: „Propisi doneti od dana…primenjivaće se“ itd…“ako nisu u suprotnosti sa odredbama ovog zakona“. Ja mislim da je to u redu. Hvala.
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, znam da je ova Vlada dosta uradila na državnim službenicima, na javnim službama i mislim da ceo ovaj zakon imati tu intenciju da se ta služba maksimalno uozbilji. Mi smo ti koji smo zabranili stranačko zapošljavanje i to nikako neki narodni poslanici da shvate. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja sam naprosto dirnut prethodnom diskusijom.

Ovde se radi o selekciji itd, spomenuti su i kouči i treneri itd. Ja bih vrlo rado podržao i ono prethodno, ali mislim da je ovaj moj amandman i član koji je propisala Vlada daleko, daleko bolji.

Naime, o čemu se radi? Osobe koje prigovaraju su došle na listi lajf kouča, trenera za mape uma. Nosilac liste je bio električar koji je sebe predstavljao kao ekonomistu, poznatiji kao stečajni upravnik, a ovde nastupao sa horom „nikad im dosta nije bilo“…
Pa, ja govorim o selekciji.
Dakle, oni sami nisu napravili tu selekciju trenera, pa su za trenera imali onu osobu ili one osobe u jednoj osobi, koje sam već nabrojao. Hvala.
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, ono što svi treba da shvate jeste da ovaj zakon, prateći zakoni pokušavaju da pomognu da se kroz javne službe, da se kroz državne službenike konačno uredi država Srbija i da naši građani ne doživljavaju nasilje države nad građanima. S tim u vezi treba podržati sve one koji, za razliku od drugih koji su samo vladali državom, ova Vlada pokušava da uređuje državu i naravno da mi narodni poslanici do podržavamo. Hvala.
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja ću takođe pokušati da budem kratak. U ovom smislu podržavam i ovaj član svojim amandmanom, član koji je predložila Vlada ovog zakona. Mislim da je nacionalna akademija potrebna. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ovo amandman koji sam predložio u želji da osnažim predlog koji je tim članom predložila Vlada. Meni je gotovo svejedno da li će proći moj amandman ili član, kako je navela Vlada.