Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marijan Rističević

Marijan Rističević

Narodna seljačka stranka

Govori

Zahvaljujem.
Samo da ovo sportsko društvo – bežanija izađe i da me ne ometaju.
Dame i gospodo narodni poslanici, smatram da amandman treba odbiti iz dva razloga. Amandman su između ostalog predložile dve ekonomske gromade, Rodni i moj kolega poljoprivrednik. Prvi je govorio o partokratiji iako je u sred ministarstva osnivao partiju, a osnivači su bili njegovi najbliži saradnici, pa kada je on govorio o partokratiji to je za mene previše dirljivo.
Drugi je rekao da je sitnica pet miliona dinara. Za njega možda jeste sitnica jer je čovek navikao da od države za jedan vinograd, sasvim mali uzme za jedno popodne 62,5 miliona dinara i to su dva ključna razloga zbog čega ovaj amandman ne treba prihvatiti. Hvala.
Vlada je u pravu. Hvala.
Rekoh – Vlada je u pravu. Hvala.
Vlada je u pravu.
Dame i gospodo narodni poslanici, od udruženja trenera ja ću svakako tražiti licencu za kondicionog trenera.
Zahvalan sam Vladi što nije prihvatila ovaj amandman, ali, moram reći dve stvari o amandmanu. Mi nemamo višak radnika, nego višak neradnika. Najveća kletva u privredi je – dabogda ti Rodni bio stečajni upravnik, a najveća kletva u javnom sektoru – dabogda ti stečajni upravnik bio ministar. Hvala.
Zahvaljujem.
Dame i gospodo, moj kolega profesor je rekao jednu neistinu, dakle, nije usvojen moj amandman nego amandman gospodina Filipovića. Moj uvaženi kolega profesor priča o partijskom zapošljavanju, a njegov lider kada je postao ministar prvo je zaposlio njega. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, profesore, nemojte biti nervozni. Vi ste prof. na Fakultetu političkih nauka. Prvo ste mi okrenuli leđa, sada gestikulirate.
Dame i gospodo, ja sam dirnut. Čuo sam da se neke komercijalne televizije bore protiv opozicije. Recimo, TV N1. Da budemo iskreni, hajde da vidimo šta je imala opozicija do 2012 godine. Zamislite da je gospodin Đukanović bio tada direktor RTS-a. Da li bi to bilo izvodljivo? Teško.
Dakle, ja slušam te žalopojke u direktnom TV prenosu kako opozicija tvrdi da ih nema na RTS-u. Znači, ukoliko ima televizijskog prenosa i ukoliko je rasprava o amandmanima, gde se opozicija najčešće javlja, kako to da ih nema u RTS-u kad su u direktnom prenosu?
Broj dva. Bio sam dirnut, takođe, kad je ovaj iz sela „Stečajevci“ otkrio da poreski obveznici pune budžet. Doduše, on ga ne puni, barem ne naš, ni američki, ali je to, taj pronalazak mene dirnuo do suza. Gotovo da je pronašao rupu u saksiji i zato savetujem opoziciji da pogledaju šta je opozicija imala do 2012 godine, a šta oni imaju sada. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, za razliku od profesora, ja njemu nisam okrenuo leđa, a on meni jeste. Pažljivo sam slušao njegovu diskusiju, a pažljivo sam ga i gledao deset godina. On se kao kobajagi, vajni analitičar, deset godina nije skidao sa centralnih televizija, a mene kao predsednika stranke nije bilo. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja ne razumem da neko kuka da političkih stranaka nema na televiziji, a još nisu ni registrovali političku stranku. Oni i nemaju političku stranku. To je jedno.
Drugo, prozivanje tamo nekog kako neko politički zloupotrebljava svoj položaj, taj neko nema majku u Agenciji za borbu protiv korupcije. Hvala.
Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi profesore, koji je ovog trenutka meni okrenuo leđa i žurno napušta salu, moram reći da ne razumem ovaj amandman, s obzirom da se predlagač žali da ga nije bilo na televizijama javnog servisa, bez obzira što se ja politikom bavim od 1990. godine, ni jednom nisam bio na RTS, i ako mi je stranka bila najmanje pet ili šest puta parlamentarna, za razliku od profesora koji nema uopšte političku stranku.
Dakle, oni su ušli u Vladu, u ministarstvo, u ministarstvu su napravili udruženje i sada preko tog udruženja želi da se povrati, i ako se 10 godina nije skidao sa RTS i ostalih centralnih televizija kao politički analitičar, a kod njih od analitičara do političara je veoma kratak period.
Takođe, ne mogu da razumem da se žali, valjda za petak, kada je njegov govor nešto malo skraćen. Radi pune istine, uvaženi profesore, trebalo je reći da moj govor koji je išao iza njega uopšte nije bio emitovan. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja imam predlog i voleo bih da je predlagač predložio da mi to gurnemo u stečaj i da RTS prebacimo privatnoj firmi stečajnog upravnika. Hvala.
Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi profesore u bekstvu, ja ću da glasam za ovaj amandman, ali uvaženom profesoru nisam kriv. Prošli put se zabunio i rekao jednu neistinu, kako se to kaže sl , ali je rekao neistinu da su za vreme prenosa preko njega išle reklame.
Od 1998. do 2000. godine, to stariji poslanici znaju, jedini poslanik koji nije imao ton sam bio ja. I to 27 puta. Ima ovde starijih poslanika koji se sećaju. Poštovani gledaoci, vi koji ste se kasnije uključili u program, obično je spiker prekrivao moj ton dok sam bio poslanik od 1998. do 2000. godine.
A i profesoru Pavloviću moram da ukažem na sledeće, da ukoliko budem glasao za njegov amandman, a on traži da se obezbedi pravilnikom predstavljanje parlamentarnih stranaka. Oni nisu stranka, njih neće biti, pa ukoliko ja budem glasao, on je profesor Fakulteta političkih nauka, uvaženi profesor, onda će biti kriv što ga nema, a on je sam predložio da to bude predstavljanje parlamentarnih političkih stranaka, a on je samo izborna lista i udruženje građana. Hvala.
Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja prvo želim da se izvinem na ponašanju i ovih koji izlaze, profesora u povlačenju. Moraću posebne vežbe da uvedem za ove koji su ovako okrenuti leđima, stajaće neke vežbe.
Izvinjavam se zbog ponašanja mog kolege poljoprivrednika. Nismo mi svi poljoprivrednici takvi. Ovi u pokušaju su takvi kakvi jesu, ali je izrečena od njegove strane jedna velika neistina.
Rečeno je da u Vladi Zorana Đinđića nije bilo TV pretplate. To nije tačno. Dakle, 2. jula 2002. godine Zakonom o radiodifuziji je vraćena TV pretplata. Predlagač je bio Žarko Korać, potpredsednik tadašnje Vlade. Uvedena je pretplata koja je iznosila 210 dinara ili 3,5 evra, što je po današnjoj vrednosti negde oko 450 dinara, što je tri puta više nego što je sada predviđena taksa.
Moj kolega poljoprivrednik je izrekao jednu grubu neistinu, posle toga napravio je incident. Morate ga razumeti, ovo je vreme pretakanja vina. Nema sunčanog vremena i zbog toga je malo nervozan. Hvala.
Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, moj uvaženi kolega profesor, koji je opet u bekstvu, je promašio, a uopšte nije govorio o ovom amandmanu. Govorio je o nekom drugom. I opet je tražio da političke stranke budu ravnopravno zastupljene, iako on nema registrovanu političku stranku, a 10 godina se nije skidao sa centralnih televizija.
Dame i gospodo narodni poslanici, reklamiram član 103, 106. i član 107.
Gospodine predsedavajući, i sad prisustvujete očiglednom ometanju slobode govora, to je član 106. stav 3.
Neprestano danas, ja sam mogao da oprostim dok sam ja bio u pitanju, ali neprestano danas kad god sam se javio za reč iz ove poslaničke grupe su ljudi skakutali, izlazili, otvarali vrata, stajali, okretali leđa. Sve su to načini na koji se ometa nečija sloboda govora. To je njima prešlo u naviku i dok je kolega iz opozicione stranke reklamirao povredu Poslovnika, kolega poslanik koji non-stop meni okreće leđa je dobacivao, pri tome je u neposrednoj blizini stajao, vrpoljio se, kršio, lomio ruke, da li vrača, da li gata, ne znam šta radi, ali je to očigledan način ugrožavanja slobode govora koji je zajemčen članom 106. Poslovnika, a i Ustavom.
Zato vas molim, ne tražim da se o ovome glasa, ali da ubuduće povedete računa i s vremena na vreme ovom nervoznom poslaniku, koji me i sad ometa, skrenete pažnju da ukoliko ne može sam da se smiri, da potraži odgovarajuću pomoć u odgovarajućoj ustanovi. Hvala.