Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marijan Rističević

Marijan Rističević

Narodna seljačka stranka

Pitanje

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, prvo pitanje za Ministarstvo pravde – Da li postoji konflikt interesa kada osoba zaposlena u Agenciji za borbu protiv korupcije kontroliše svoje dete koje narodni poslanik?

Da li je to konflikt interesa, jer pri tome ona kontroliše i njenog lidera, a verovatno je da postoje iz tog konflikta i interesa i neki drugi interes da se ćerka udomi u Narodnu skupštinu?

Pitanje za Ministarstvo pravde, pa makar ponovo doživeo ono – ma, terajte se, da li je to istina da postoje narodni poslanici koji imaju roditelje zaposlene u Agenciji za borbu protiv korupcije koji njih kontrolišu?

Drugo pitanje, vezano za to isto, a tražim od Agencije za pranje novca i od Ministarstva finansija da mi se dostave podaci da li je tačno da baš zahvaljujući toj vezi nije istražen depozit Saše Radulovića, njegovih bliskih osoba međusobno povezanih lica, supruge itd, da je preko nekih udruženja pritajeno oko 500 hiljada evra uglavnom u „Inteza banci“ i da zahvaljujući onoj vezi u Agenciji za borbu protiv korupcije to nikada do kraja nije istraženo?

Sledeće pitanje se odnosi na RTS, odnosno na ministra informisanja. Šta će preduzeti povodom cenzure moje izjave o žetvenim ostacima u trajanju od 30 sekundi, koju je Nataša Mijušković, uz pomoć Nenada LJ. Stefanovića cenzurisala, uz izreku da neće da puštaju ljude sa farme. To je uvreda za sve nas farmere, seljake. Pa, pitam ministra informisanja – šta će preduzeti povodom te nečuvene cenzure, a ona je od strane RTS nadamnom sprovođena u periodu od 1998. do 2000. godine. Ja ovo verujem da je zanavljanje.

Sledeće moje pitanje se odnosi na organe bezbednosti. Šta će organi bezbednosti preduzeti povodom navodne nevladine organizacije, u stvari špijunskog Tačijevog centra, koji se zove Omladinski odbor za obrazovanje, koji vodi izvesni Naim Leo Beširi, osoba koja je bila zaposlena kod Sonje Biserko, osoba koja je bila zaposlena takođe u Agenciji za borbu protiv korupcije i koja preko emotivne veze, koju je dok je radio u Agenciji za borbu protiv korupcije, istopolne, izvlači podatke i finansira protiv najviših državnih funkcionera i time daje izvor informacija „Kriku“ itd? U toj organizaciji su još Same Šabani, Biljinora Šalja, Nidžara Kelja i to je organizacija koja je pod Tačijevom kontrolom i svojevremeno je pozvala u posetu ni manje ni više nego Tačija, koga smo mi ovde osudili kao zločinca koji je izvršio zločin nad srpskim stanovništvom.

Zato postavljam to pitanje, jer njih korist kao neku vrstu špijunske mreže, koja zajedno sa nekim političarima, a primećeni su u društvu, recimo, Borislava Stefanovića, dok je još bio Borislav, verovatno se druži i otkad je postao Borko Stefanović, primećena je Jelena Milić u njegovom društvu, primećena je Olja Bećković, a pri tome raspolažem informacijom, izvesni Janjić, pri tome, raspolažem informacijama da pomenuta organizacija se finansira sredstvima ambasada SAD i Velike Britanije. Dakle, radi se o opasnom društvu. Zato tražim da se ispitaju ove veze. To mogu da urade samo organi bezbednosti, jer narodni poslanici nisu ovlašćeni za ovu vrstu posla.

Na kraju, želim da zahvalim Vladi na informacijama koje sam dobio o stanu Gorana Ješića u Beču, gde me izveštavaju da se zbog neprijavljivanja te imovine, dakle, ne sticanja, vodi postupak pred Osnovnim sudom u Staroj Pazovi. Toliko o onoj izreci, mislim, gospođe Gordane Čomić, kad sam ja izneo tu tvrdnju, kad je rekla ovde pred svim poslanicima da ja lažem. Želim ovim putem da zahvalim organima.

Na kraju, da postavim pitanje – šta je sa Domom vojske iz Smederevske Palanke, koji je kupljen od strane opštine za 40 miliona, a prodat privatnoj firmi za 24 miliona? Da li se vodi neka istraga i šta je pokazala? Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, moje prvo pitanje za Vladu i Ministarstvo odbrane je da li će uskoro biti kompletirana eskadrila migova 29 i time ojačana borbena moć ove zemlje, da možemo da štitimo integritet, i da li će se nabaviti raketni sistem bilo kog oblika i bilo koje marke?

S tim u vezi, dame i gospodo, postavljam pitanje Vladi i tužilaštvu – šta će Vlada i tužilaštvo preduzeti protiv Borisa Tadića, Vojislava Koštunice povodom divlje izgradnje divlje države Kosovo na teritoriji naše južne pokrajine, jer 2008. godine, februara meseca, nisu ništa preduzeli povodom usvajanja u Prištini albanske kosovske deklaracije o nezavisnosti? Takođe, s tim u vezi, njihova odgovornost je još veća zato što su u daljem izgrađivanju tražili neobavezujuće mišljenje, menjali rezoluciju u UN i ovlašćenja sa UNMIK-a prebacivali na Euleks i tako eliminisali iz procesa Rusiju i Kinu koji su nam bili jedini prijatelji.

To je dokaz da je na određeni način izvršena veleizdaja. Moje pitanje za tužilaštvo i za Vladu – šta će preduzeti povodom toga, a tu bih dodao i Vuka Jeremića, u narodu poznatijeg kao Vuka potomka, jer je i on učestvovao u divljoj izgradnji divlje države KiM.

Moje drugo pitanje se odnosi na ministarku građevine. Da li je tačno da su Balša Božović i Dragan Đilas 2014. godine izložili projekat muzičke fontane na Slaviji? Ako jesu, da nam dostave odgovor, i da pri tome osude to što pomenuta dvojica to nisu završila, ali osuđuju one koji su izgradili ono što su oni projektovali.

Sledeće moje pitanje – šta će Narodna skupština uraditi, da se jasno i glasno odredimo prema narodnim poslanicima koji veličaju neonacističke organizacije koje pozdravljaju njihove rezultate, pozdravljaju njihove pokrete, tipa bugarske Atake koja baštini bugarske vojne snage u Drugom svetskom ratu, Alternativa za Nemačku koja je veoma blizu nacističke organizacije, i šta ćemo kao Narodna skupština preduzeti povodom tog pitanja, da se jasno i glasno odredimo prema tim pojavama, odnosno prema poslanicima koji podržavaju takvu vrstu pokreta?

Nadalje, moje pitanje za tužilaštvo – šta će preduzeti povodom nestanka, odnosno prodaje za vreme vlasti bivšeg režima 21 miliona grama zlata koje, po mojim informacijama, nije urađeno na zakonit način? Šta će preduzeti, jer to je vrednost preko 700 miliona evra? Da vas podsetim, to je trogodišnja subvencija u poljoprivredi. Za tih 700 miliona evra moglo se otvoriti 100 hiljada rdnih mesta, a oni su izbrisali, odnosno pustili 400 hiljada ljudi.

Nadalje, šta će Skupština preduzeti povodom nastupa predsednika Odbora za evropske integracije koji je ovih dana otišao u Kataloniju i nedvosmisleno podržao dezintegraciju jedne od zemalja EU i time iskomplikovao, na određen način, naš položaj i naš stav o KiM, odnosno naše ne priznavanje divlje države KiM? S tim u vezi, u javnosti je osuđeno ponašanje narodnih poslanika koji su pratili aktivnosti prilikom referenduma na Krimu, i to u tehničkim detaljima su neke kolege samo pratile kako taj referendum teče, a ovde se predsednik Odbora za evropske integracije politički angažovao i podržao nezavisnost Katalonije i time iskomplikovao naš međunarodni položaj i podržao dezintegraciju jedne evropske države. S tim u vezi, pitam Narodnu skupštinu i predsednika Narodne skupštine – šta će preduzeti povodom toga?
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje prvo pitanje se odnosi na tužilaštvo: šta će ono preduzeti povodom činjenice da je bivši ministar odbrane, gospodin Šutanovac, koga u narodu zovu „zgrabinovac“, šta će tužilaštvo preduzeti povodom činjenice da je pronašao detelinu sa četiri lista na vračarskom pašnjaku? Ta detelina sa četiri lista se zove – ostatak deteline 300 hiljada evra na računu bivšeg ministra odbrane, koji nije imao tetku u Kanadi, a ima 300 hiljada evra na računu, sa platom od 800 evra, sa izgrađenih 320 kvadrata na Vračaru, na elitnoj lokaciji, a tih 320 kvadrata stambenog prostora vredi oko milion evra.

Moje pitanje tužilaštvu, odnosno sugestija, je da prilikom radnji koje treba da preduzme, zajedno sa policijom, obrati pažnju na prodaju ogromne vojne opreme, recimo, čamaca za 500 dinara, hiljadu dinara, aluminijumskih, koji su prilikom poplave u Obrenovcu i okolini i te kako nedostajali Vojsci Jugoslavije.

Takođe, a vidim da je gospodin Šutanovac ustao po telefonskoj vezi i da je živo zainteresovan za ovaj slučaj, da tužilaštvo ispita da li to ima veze sa pretopljenih 800 tenkova i da li je tih 300 hiljada evra proizvod korupcije, a s tim u vezi, mislim da tužilaštvo mora da ispita i određene ljude iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Jer, da su oni radili svoj posao, ne bi se nikada desilo da ministar odbrane ili ministar protivodbrane koji je jahao tamo na nekim nosačima američkih aviona ima 300 hiljada evra na računu, a plata mu je bila 800 evra. Ja znam da će se pojaviti tast sa estrade i reći kao za onaj penthaus koji je preneo na druga Babca, da je, eto, on to kupio od svojih estradnih primanja. Sugerišem tužilaštvu da ispita koliko je tast pomenutog ministra odbrane Šutanovca platio porez za tih godina kada je pomagao svog zeta? Gle čuda, pomagao ga je samo dok je ovaj bio vlast.

Sledeće moje pitanje je vezano za zloupotrebu u opštinama Čajetina, Smederevska Palanka i Inđija – šta će tužilaštvo i policija preduzeti povodom očiglednih, a u javnosti je to prezentirano, zloupotreba koje su izvršene u tim opštinama, hoće li to biti sankcionisano i s tim u vezi da tužilaštvo i organi gonjenja ispitaju kako je visoki funkcioner DS koju neki nazivaju opravdano depokratskom strankom, kako je funkcioner te stranke Goran Ješić kupio stan u Beču koji se procenjuje na 800 hiljada evra, kako je stekao penthaus koji se u Inđiji procenjuje na cenu od 250 hiljada evra, kako je stekao drugi stan u Inđiji koji se procenjuje na 100 hiljada evra, kako je nedavno kupio stan u Novom Sadu, gde je takođe prethodno imao stan koji je kupio u Novom Sadu, dakle ima dva stana u Novom Sadu?

O pripadnicima njegove familije gde nezaposleni ujak ima kuću sa bazenom, gde imaju kuću na Tatarskom brdu, kako su sve te nekretnine stečene sa platom od 800 evra i šta će tužilaštvo preduzeti povodom toga i da li će na odgovornost pozvati i Agenciju za borbu protiv korupcije ili kako je ja nazivam agencija za korupciju, koju je formirala DS i koja očigledno nije radila svoj posao.

Takođe, moje pitanje za tužilaštvo i policiju šta će preduzeti povodom“ Energo Zelena“, gde nas Belgijanci optužuju za 130 miliona evra, zbog očiglednog nemara i koruptivnih stvari koje je izvršila DS, odnosno njeni funkcioneri gde su Belgijancima obećali da će u Srbiji biti 250 hiljada tona klaničnog otpada i da će ta fabrika moći da radi punim kapacitetom, a desilo se da toga nema i sada nas Belgijanci tuže za 130 miliona evra, zato što, ja pretpostavljam da je neko prethodno za taj posao uzeo novac.

Ne sme država da plaća za njihove greške i moja pitanja su sva skoncentrisana na tužilaštvo, odnosno šta će preduzeti povodom ovih očiglednih slučajeva? Hvala.
Zahvaljujem.

(Saša Radulović: Povreda Poslovnika.)

Dame i gospodo narodni poslanici, samo da Saša Radulović sazna da ne može da reklamira Poslovnik za vreme postavljanja pitanja.

Postavio bih nekoliko pitanja ukoliko bivši režim i njihov pomagač koji diže ovaj Poslovnik dozvole.

Moje prvo pitanje se odnosi na gospodina Šutanovca, koga u narodu popularno zovu „Zgrabinovac“. Da li je tačno, a to je pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije, da je na računima gospodina Šutanovca pronađeno 300 hiljada evra? Tih 300 hiljada evra su pronađene posle kupovine i zidanja stana na Vračaru, koji je preko 300 kvadrata. Dakle, to je ostatak nekog novca i zato postavljam pitanje Agenciji za borbu protiv korupcije kako je neko ko je imao 1000 evra platu mogao da stekne stan ili deo zgrade od 300 i nešto kvadratnih metara i da mu na računu ostane 300 hiljada evra? S tim u vezi pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije – kako je moguće i da li je to možda vezano za šverc oružja, kako je moguće da isto lice ima i kolekciju satova koja se procenjuje na nekoliko stotina hiljada evra? Dakle, pitanje je jasno i glasno i glasi na kraju šta će Agencija za borbu protiv korupcije konačno ozbiljno preduzeti protiv gospodina Šutanovca, koga narod popularno zove „Zgrabinovac“, ne samo protiv njega već i protiv drugih lica?

S tim u vezi, postavljam i sledeće pitanje za ove časne i čestite opozicionare, da mi se odgovori, policija da odgovori da li gospodin Saša Janković, u narodu popularan kao Prangija, ima dozvolu za vožnju čamaca i jahti, da nam se ne desi da opet ta dozvola bude retroaktivna kao i pištolj iz koga je usmrćen Gojković? Pitanje je jasno i glasno, policija treba da odgovori, da li je pomenuto lice, gospodin Janković, imao dozvolu za vožnju čamcem, odnosno jahte. To je bio skoro kao neki brod, nešto malo duže od nekog običnog čamca.

Sledeće pitanje se odnosi na gospodina Radulovića, koji je u narodu poznat kao stečajni upravnik svih stečajnih upravnika. Da li je tačno da gospodin Radulović i sa njim povezana lica u bankama imaju više stotina hiljada evra? To je pitanje Agenciju za borbu protiv korupcije, da probaju, bez obzira na veze koje njegovi poslanici imaju sa određenim pripadnicima Agencije, odgovore nepristrasno da li je tačno da on ima bankarske uloge i sa njim međusobno povezana lica koja su nekoliko stotina hiljada evra dolara? Procenjuje se da je to negde oko pola miliona. Da nam odgovore šta s tim u vezi misle da preduzmu, s obzirom da gospodin Radulović u prijavi svoje imovine nema nikakvu finansijsku i drugu imovinu.

Na kraju da mi se odgovori, a postavio sam pitanje povodom zamene poljoprivrednog zemljišta koje je Miodrag Kostić, odnosno „MK komerc“ i „Agrounija“, čiji je on kupac, zamenio u Opštini Inđija, dao je ove sitne parcele da bi dobio ove državne koje su ukrupljene i velike. Da li je to protivzakonito, jer u zakonu to nije moguće iz više razloga?

I sledeće pitanje je vezano za to zemljište. S obzirom da je na delu tog zemljišta izgrađena „Energo Zelena“, koja vodi spor protiv naše države 130 miliona evra, da li je tačno da je ovo zamenjeno državno poljoprivredno zemljište prodato preko Opštine Inđija 2010. godine „Energo Zelenoj“ za novac koji je bio deset puta veći od cene poljoprivrednog zemljišta.

Zašto država nije „Energozelenoj“ direktno prodala to zemljište, i opština, zašto je morala da to zameni sa Miodragom Kostićem, pa da Miodrag Kostić to proda opštini, pa onda opština proda „Energozelenoj“? Rezultat svih tih korupcionaških afera je takav da nas danas „Energozelena“ tuži i vodi međunarodni spor od 130 miliona evra. I, s tim u vezi, da se do detalja ispitaju kriminalne aktivnosti ovog udruženog zločinačkog poduhvata koji se zove bivši režim, da nam tačno odgovore koje su to sve kriminalne aktivnosti dovele do toga da se danas protiv naše države vodi spor od 130 miliona evra? Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja ću postaviti nekoliko pitanja, iz prostog razloga što sam danas dirnut, dirnut činjenicom da o narko-dilerima pričaju oni kojima je vodeći narko-diler na Balkanu, a možda i u svetu bio najveći investitor. Pretpostavljam da su mislili da to što je uzgajano u Urugvaju i Latinskoj Americi treba da se uzgaja u Srbiji i da seljacima u kombinate unesu visokoprofitabilne kulture. Dirnut sam zbog toga i zato pitam – da li je Darko Šarić bio investitor i učestvovao u privatizaciji neposredno ili posredno u Republici Srbiji za vreme vladavine bivšeg režima i kada se to dešavalo i koji kombinati i koja preduzeća su bila u pitanju?

Takođe postavljam pitanje o Zoranu Ćopiću Ćopa, da mi se odgovori – u kom vremenu, u kojim godinama je on učestvovao u privatizaciji IKL u Zemunu i u privatizaciji šećerane u Sremskoj Mitrovici? Da vidimo čije su zasluge, koje stranke, u pitanju, jer se to non-stop prebacuje nešto nama.

S tim u vezi, vezano za optužbe da smo vezani za zemunski klan i Zvezdana Jovanovića, postavljam sledeća pitanja. Koliko je od 2000. godine unapređeno pripadnika JSO od 2000. do 2003. godine? Takođe postavljam pitanje – da li su najveći državni funkcioneri, članovi DS u to vreme, obilazili u Kuli više puta JSO, što fotografije potvrđuju? Da li je tačno da je u toj jedinici za specijalne operacije koja je bila pod kontrolom Vlade Republike Srbije bio i Zvezdan Jovanović? Takođe, da li je tačno da su visoki funkcioneri DS, zajedno sa gospodinom Bracanovićem, koji je za nešto optužen, ne ulazeći u to za šta, da li je tačno, da su opet posećivali JSO, u kojoj je bio Zvezdan Jovanović? Da li je tačno da su visoki funkcioneri DS, članovi Savezne vlade u pratnji sa članovima Republičke vlade, priređivali nekoliko meseci pred ubistvo premijera Zorana Đinđića i pravili specijalnu priredbu zajedno sa Bajagom za tu jedinicu? Ove fotografije potvrđuju da ja govorim istinu. Dakle, imamo i predstavnika Savezne vlade, ministra unutrašnjih poslova, imamo na toj priredbi i predstavnika Republičke vlade, odnosno ministra unutrašnjih poslova gospodina Mihajlovića, koji je takođe tom prilikom obišao JSO, u stroju se vidi Zvezdan Jovanović. Takođe moram da pitam – da li je tačno da je predsednik DS obilazio i Pale svojevremeno, a oni glume neku mirnodopsku grupu, i guslao zajedno sa Radovanom Karadžićem, što fotografija potvrđuje?

Dakle, hoću precizne odgovore na ova pitanja, s obzirom da se nama spočitava neka veza između nas i zemunskog klana. Zato pitam dalje, da li je neko od funkcionera DS tada i predstavnika Vlade posećivao Dušana Spasojevića i ekipu u centralnom zatvoru, povodom čega, i da li se to desilo posle hapšenja u Francuskoj i izručenja našoj zemlji i, umesto da im se sudi, neki ljudi su ga posećivali tamo. Ima indicija da su to radili visoki funkcioneri DS, tadašnji funkcioneri. S tim u vezi, nekoliko meseci iza toga su oni oslobođeni. Zato vas ja pitam, sve nas zajedno, da se to nije desilo, da nije bilo tih poseta koje su rezultirale puštanjem na slobodu, da li bi se onda desilo ubistvo premijera Đinđića od strane zemunskog klana i oficira JSO-a sa kojima je očigledno DS, njeni funkcioneri koji su tada bili ujedno i državni funkcioneri, imala i te kako veze.

Na kraju, u ovo vreme što mi je ostalo, pitanje za Tužilaštvo za ratne zločine, za novog tužioca – da li je prilikom prijema Biserke Živković u radni odnos u Tužilaštvu za ratne zločine imenovana imala položen pravosudni ispit ili ga je naknadno položila? Ukoliko je taj ispit bio neophodan pre prijema, da se preispita taj prijem. Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, ja bih da krenem redom.

Prvo pitanje je za tužilaštvo i za MUP, šta su preduzeli ili će preduzeti povodom zauzimanja opštine Pećinci, zgrade, 28. marta ove godine, kada je grupa koja sebe naziva Dveri nasilno zauzela opštinu Pećinci.

Pri tome, od portira, osobe sa invaliditetom, tražila je da se klanja pred narodnim poslanicima, a ta je grupa, praćena i odbornicima iz Čačka, kao što se da videti na fotografiji, maltretirala sekretaricu, njih 50, sekretaricu skupštine opštine koja je završila na hitnoj. Dakle, to je nasilničko ponašanje u grupi. Narušeno je spokojstvo. Zauzeta je zgrada opštine. Odbili su da napuste zgradu i posle radnog vremena u 15.30 časova i ostali tamo do 16.00 časova. Moje pitanje za tužilaštvo i za policiju je - šta su preduzeli po tom pitanju?

Drugo pitanje je zbog širenja verske netrpeljivosti, a ja bih rekao i verske mržnje. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine je u medijima i na društvenim mrežama, pred Veliki petak, objavio – srećan veliki patak svima koji slave. Dakle, nekima je smešno, ali meni nije. Nedim Sejdinović, vođa Nezavisnog društva novinara Vojvodine i po meni jedan od organizatora protesta u Novom Sadu. Radi se o grupi koja je svojevremeno Isusa Hrista prikazala kao geja. Dakle, radi se o osobama koje permanentno vređaju verska osećanja vernika i s tim u vezi postavljam pitanje – šta će se povodom izazivanja verske mržnje preduzeti povodom ovoga?

Sledeće pitanje je povodom sponzorisanog na „tviteru“ statusa, koji glasi – Vučiću, Vučićeviću, Rističeviću, Mitroviću, jeste li već izabrali bandere sa kojih želite da visite? To je 9996 puta objavljeno na „tviteru“. Šta će policija i tužilaštvo preduzeti povodom ovih nečuvenih pretnji? S tim u vezi, sa profila „Student Bg“ - bandere su spremne, kako provodite poslednje dane ološu? Dakle, direktne pretnje 1660 puta objavljeno. Takođe, s tim u vezi, šta ćete preduzeti, „Student Bg“ – Srbiji će krenuti kada Vučića udavimo Vučićevićevim cevima? Jasna pitanja, šta će policija i tužilaštvo učiniti povodom ovoga?

Sledeće moje pitanje je Administrativnom odboru, Visokom savetu sudstva i Ministarstvu pravde - šta će preduzeti povodom sudije, odnosno povodom političkog procesa koji vodi sudija Prvog osnovnog suda, Vuk Rabrenović, protiv mene, na osnovu privatne tužbe politički proces? Znači, to je ta diktatura kad manjina vodi politički proces preko svog sudije, protiv pripadnika većine zbog iznetog mišljenja na sednici Narodne skupštine. Da vas podsetim, član 103. Ustava glasi – narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu i drugu odgovornost za izneto mišljenje, pismeno ili usmeno, prilikom vršenja svoje funkcije. Sudija Prvog osnovnog suda je rekao da on misli, a imam i svedoke, drugačije od onog što piše u Ustavu i povodom toga je poveo politički proces u izbornoj kampanji protiv pripadnika većine. Toliko o diktaturi o kojoj se priča. Ja smatram da se ovde radi o diktaturi manjine nad većinom. Hvala.