MUAMER ZUKORLIĆ

Stranka pravde i pomirenja

Rođen 15. februara 1970. godine u selu Orlje kod Tutina.

Osnovnu školu je završio u selu Ribariće kod Tutina, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, a post-diplomske studije u Libanu.

Čim je osnovan Mešihat Islamske zajednice Sandžaka 1993. godine Muamer je izabran za muftiju, a reizabran na izborima 1998. i 2003. godine. Izabran je za predsednika i glavnog muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. godine. Na ovu funkciju je ponovo izabran na izborima u julu 2008. godine. Član je Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Bio je osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik Glasa islama koje se smatra zvaničnim glasilom Islamske zajednice u Srbiji. Muamer je jedan od inicijatora osnivanja Izdavačke kuće El Kelimeh i mekteba za predškolski i školski uzrast. Osnivač je i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i prvi dekan Fakulteta za Islamske studije.

Na prvim direktnim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka koji su održani 6. juna 2010. godine pojedinačno najveći broj glasova (45—50%) je osvojila Bošnjačka kulturna zajednica na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić. Državni organi su doneli odluku o nepriznavanju prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira Nacionalni savet jer nije osvojila ukupnu većinu glasova. Uprkos ovoj odluci Bošnjačka kulturna zajednica je izvršila konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Živi sa dve supruge. Ima sedmoro dece.

Osnovne informacije

Statistika

  • 47
  • 1
  • 4
  • 0
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Doktoranti

čeka se odgovor 2 godine i 5 meseci i 19 dana

Poštovani gospodine Zukorliću , Ovim putem pokušavamo da Vam se obratimo sa jednom molbom koju očigledno ovog momenta možete samo Vi kao članovi odbora da odlčite, uradite. Mi doktoranti po starom programu nalzimo se u jednom veoma diskriminišućem položaju, koji nismo zaslužili.

Molba bolonjci

čeka se odgovor 2 godine i 5 meseci i 4 dana

Poštovani, obraćam Vam se kao student bolonje generacija 2007/2008 Univerziteta u Nišu. Trenutno se veliki broj bolonjaca upisanih u prvu godinu studija 2006/ 2007 , 2007/2008 nalazi u veoma lošem položaju.

Pravda za Bolonjce

čeka se odgovor 2 godine i 5 meseci i 19 dana

Postovani poslaniče i predsedniče skupštinskog Odbora za obrazovanje, gospodine Muamere Zukorliću, Obraćam Vam se povodom VELIKE NEPRAVDE i odluke ministra, a vezano za vest da NE PRODUŽI rok za studente upisane 20006/7/8 god za završetak studija, odnosno da tim prvim bolonjcima ne dozvoli...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Dame i gospodo, što se budžeta tiče dobro je što imamo ozbiljna izdvajanja za infrastrukturu na prostoru Sandžaka, posebno sredstva za izgradnju puta Novi Pazar – Tutin, na čemu smo se protekle dve godine jako mnogo angažovali.

Takođe, jako je dobro što imamo sredstva i za nastavak izgradnje gasovoda preko Kopaonika do Tutina, što je od strateške važnosti za sve razvojne projekte na tom prostoru, kao što je dobro što imamo uvećana sredstva za socijalna pomaganja. Dakle, to je nešto što je jako važno za prostore u kojima imamo dosta lošu ekonomsku i socijalnu situaciju, s tim što vezano za socijalna izdvajanja i konkretno za centre za socijalni rad na prostoru Tutina i Novog Pazara želim skrenuti pažnju da su zapravo ta dva centra stecište organizovanog kriminala i zloupotrebe i sredstava za socijalna davanja, ali isto tako i svih drugih aktivnosti vezanih za brakorazvodne postupke, nadležnost nad odgojem dece, itd. Zato pozivam nadležne organe, pre svega nadležno ministarstvo da pošalje inspekcije i ispita stanje i zloupotrebe koje su zaista prešle svaku meru.

Dakle, ono što je moja rezerva jeste pitanje izbora tužioca. Dakle, u Novom Pazaru posebno dosadašnja praksa je pokazala da imamo zaista situaciju gde su većina izabranih tužioca i njihovih zamenika pod uticajem izvesnih političkih, ali još najgore kriminalno organizovanih grupa. To je nešto što, mislim, zadire u strateške temelje opstanka građana i naroda na tom prostoru. Zato bih skrenuo pažnju kada je u pitanju izbor tužioca da se pojača kontrola i provera tih ljudi kako ne bismo dobili tužioce i sudije saradnike organizovanog kriminala i kriminala uopšte.

Što se tiče zakona o igrama na sreću, dakle, jeste ozbiljan pomak što ćemo sada imati inspekcijsku adresu za ovu temu. Konačno u ministarstvu ćemo dobiti tu upravu i mogućnost da se kontroliše primena zakona. Nažalost, sada smo u haosu, posebno na područnu Novog Pazara. Apsolutno se ne poštuje zakon. Kockarnice su na nekoliko metara od škola, verskih objekata. Više puta smo govorili da se to mora hitno ispravljati. Naravno, mi ćemo biti zadovoljni tek kada se bude donosio zakon kojim će se potpuno ukinuti igre na sreću.

Što se tiče Bošnjačkog nacionalnog veća, aktuelne teme koja je nezaobilazna, ta tema je završena. Imamo situaciju gde je Sulejman Ugljanin jasno predstavio svoj program pod naslovom „Samoopredeljenje“ sa antrofileom da je Srbija fašistička tvorevina. Dobio je većinu u tom veću uz podršku potpredsednika Vlade ove zemlje. Ako je to stav Vlade, ako je to stav ovog parlamenta, zašto bi to za mene bio problem? Mi ćemo jednostavno prepustiti njima da svoju politiku sprovedu i to je nešto što je realno stanje.

S druge strane, ono što smo čuli danas, pogotovo od kolege Imamovića, ja moram priznati da sam ja sportista, prihvatam izazove, takmičim se na raznim poljima, ali postoji jedna disciplina na kojoj ja ne mogu da se takmičim sa njima, disciplina ko će dalje pljunuti i ko će više blatiti. Ja odustajem, ja zaista u tome ne mogu biti kao oni i neću.

Što se tiče njihovog poštenja neću ja ništa kazati. Zamoliću njihove sadašnje saveznike u stranci Rasima LJajića, koji su nakon dolaska na vlast u Novom Pazaru napravili izveštaj o milionima ćevapa koje su Ugljaninovi pojeli službeno, o parceli za izgradnju Ugljaninove kuće, o sredstvima za izgradnju Ugljaninove kuće, o svim prodatim parcelama koje su oni tada imali. Taj izveštaj postoji. Prema tome, oni su sada zaćutali nakon što su se usavezili, kao što su Ugljaninovi zaćutali o optužbama o atentatu, poznatom atentatu od strane sadašnjeg partnera. To ću jednostavno ostaviti među njima, a ti su izveštaji dostupni, pa ih možemo dobiti.Zahvaljujem se i spreman sam na dalju saradnju. Podržaćemo većinu zakona, osim rezerve o igrama na sreću. Iz duhovnog etičkih razloga ne možemo glasati za taj zakon. Hvala.

Osmo vanredno zasedanje , 22.06.2018.

Dame i gospodo, ponuđeni zakoni svakako predstavljaju značajan iskorak i jasno je primetan trud unapređenja tematike kojom se bave, zato će narodni poslanici stranke Pravde i pomirenja u danu za glasanje uglavnom podržati ponuđena zakonska rešenja, s tim što imamo izvesne sugestije.

Pre svega vezano za zakon o finansijskog podršci porodicama sa decom, pošto je u pitanju tema o kojoj sam više puta i ovde govorio i zalagao se, upravo za ovaj iskorak koji je ovde napravljen, gde je ponuđena podrška onim majkama koje hoće da rađaju, kako bi im se olakšalo podizanje dece i porodice.

Međutim, ono što mi upada u oči jeste da nije možda bilo dovoljno senzibiliteta za samu ciljnu grupu, majki, baš onih koje žele da rađaju, jer podvlačenje crte od stupanja na snagu ovog zakona, odnosno od 1. jula i izostavljanje svih onih majki koje su rodile do četvoro ili više dece do sada, koje su imale svest i volju za rađanjem, bez ove motivacije i podsticaja, oni ostaju mimo mogućnosti da dobiju podsticaj, odnosno nadoknadu po broju dece koju su rodile, što je i sa etičkog aspekta, ali uopšte sa aspekta podrške baš onima koji žele da rađaju prilično diskutabilno.

Takođe, ograničavanje motivacije, odnosno podsticaja do četvrtog deteta je takođe problematično iz razloga što izostavljamo one majke, šampione koje rađaju petoro, šestoro, sedmoro i osmoro dece i koje su to činile i verovatno će to činiti bez podsticaja. Tako da možemo tu primetiti da ćemo ponovno forsirati one majke koje možda neće da rađaju, a izostaviti značajan broj onih koje hoće da rađaju. Tako da ovo treba ponovno razmotriti i u nekoj narednoj prilici ispravljati nedostatke.

Takođe, kada pratimo izvesne uslove za dobijanje podrške majkama, pitanje recimo državljanstva za majku je takođe diskutabilno, jer ukoliko imate oca državljanina Srbije imate dete koje se rodilo, državljanin Srbije i majku koja je došla, bilo iz Albanije ili odakle god, koja će rađati decu, državljane ove zemlje, one će biti lišene ove podrške. Tako da tu imamo jedan veoma značajan broj i to uglavnom onih majki koje zapravo dolaze u te krajeve gde imamo najznačajniju dekadencu u pogledu demografije.

Pitanje obrazovanja predškolskog i opšte školskog imamo formulaciju da pohađa obrazovanje u sistemu Republike Srbije. Dakle, ostaje samo nejasno šta je, iako možda implicitno sistem crkava i verskih zajednica, obrazovni sistem crkva, verskih zajednica, jeste implicitno u sistemu države Srbije. Samo da ne ostane nedorečeno, da sutra neko kaže – e, čekajte radi se o državnim školama, o državnim vrtićima, a pitanje ovih škola ili možda i privatnih škola i vrtića itd, dakle, tu fali izvesno pojašnjenje.

I, svakako mislim, bez obzira na značaj vakcinacije dece da imamo etnički problem, pa možda i ustavni problem povezivanja, uslovljavanja vakcinacije dece ovom podrškom majkama, bez obzira što vakcinacija jeste važna, ali na ovaj način uslovljavati, mislim da je to diskutabilno i sa etničkog i sa ustavnog aspekta.

Eto, zbog javnosti moram kazati da sam i ovaj put morao odložiti svoju molitvu petkom, koja je u jedan sat, moraću ići u dva sata na tzv. arapsku molitvu, odnosno molitvu na arapskom jeziku i zato ponovo obaveštavam javnost i rukovodstvo Narodne skupštine da je potrebno da se reši pitanje molitvenog prostora za pripadnike islama, islamske zajednice, narodne poslanike ovde u Skupštini. Hvala vam.

Osmo vanredno zasedanje , 22.06.2018.

Hteo bih samo dopunu.

Zahvaljujem na pojašnjenju koje ste dali, ali imamo recimo, kao što sam kazao, oca državljana Srbije, dete prijavljeno u zemlji, ovde živi majka strani državljanin. Šta je sa podrškom toj porodici, tom detetu?

Pitanje, šta znači državni sistem? Vidite, ukoliko dete pohađa vrtić pri crkvi ili islamskoj zajednici, s tim što su ti vrtići priznati od strane države, dakle da li je to isto tako sistem? Dakle, to mi je bitno prosto da znam, jer ću biti pitam i već sam upitan zbog toga. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.04.2018.

Poštovani članovi Vlade, poštovani narodni poslanici, dame i gospodo, moje pitanje se tiče stanja na prostoru Sandžaka, vezanog za polje organizovanog kriminala.

Pre nekoliko dana, na površinu je isplivala još jedna u nizu afera koja se tiče prikupljanja novca od strane građana za izgradnju puteva. Ranije smo mislili da je to normalna pojava, međutim, nije lako zaključiti da se radi o nezakonitoj radnji, jer je novac prikupljan na spiskovima bez ikakvih potrebnih priznanica.

Mi iz Stranke pravde i pomirenja smo došli do podataka koji nam još pristižu da je recimo iz 37 sela na području opštine Tutin, kao jedne od najsiromašnijih na području zemlje prikupljeno 1.574.000 evra za izgradnju seoskih puteva. Nešto od toga je rađeno, nešto nije rađeno. U opštini kažu da oni ne znaju za prikupljanje tih sredstava. Dakle, radi se o opsežno nezakonitoj radnji.

Na području Sjenice je ova pojava još drastičnija u pogledu prikupljanja novca i za puteve čiji radovi se uopšte nisu desili. Dakle, prikupljanje sredstava su organizovale opštinske uprave preko svojih aktivista.

Moje pitanje je usmereno predsednici Vlade i nadležnim ministrima - kada će se krenuti sa opsežnom istragom, jer se radi o ogromnom organizovanom kriminalu, kako bi dakle se konačno jednom stalo na kraj, kako bi građani dobili odgovore šta se dešavalo s tim sredstvima i ko je uopšte mogao da vodi ovakvu akciju?

Još jedno pitanje, tiče se graničnih prelaza Miratovac-Lojane i Cer-Supot na području Preševa. Naime, u više navrata su nam se obraćali građani sa područja Preševa da bi bilo jako važno da se ovi granični prelazi otvore, jer građani koji žive sa obe strane granice, posebno u vreme turističke sezone imaju velike probleme i po nekoliko sati čekaju na poznatim postojećim graničnim prelazima. Bilo bi veoma značajno da se pristupi otvaranju ovih graničnih prelaza, kako bi se olakšala komunikacija.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.04.2018.

Zahvaljujem i razumem vas.

Pretpostavljam da do sada ovu informaciju sigurno zvanično vi lično niste imali, iako su nedavno mediji o tome pisali. Situacija je potpuno alarmantna, istina, znam, čak i mnoge moje kolege ovde kada sam neformalno razgovarao, kažu prosto da ne veruju da neko prikuplja sredstva u evrima na nekim divljim spiskovima za izgradnju puteva.

Verujte, i ja sam mislio dok nisam došao u ovu Skupštinu da se to radi svugde, da je to neka normalna pojava da građani participiraju, ali nije bilo čudno što se to radi bez nekakve legalne procedure i kroz neku normalnu dokumentaciju.

Međutim, verujte ovo što se dešava sa zloupotrebom novca građana, moram kazati sirotinje, jer da bilo ko prošeta tim selima, to su najsiromašnija mesta u ovoj zemlji i zamislite da se usude da od te sirotinje ovoliko novca neko ukrade na način zloupotrebe vlasti i to je nešto što je na ivici neverovatnosti. Razumem zašto sada niste u prilici da mi dajete odgovore, ali ono što je bitno jeste da ova pojava koja se tiče zloupotreba novca građana za navodnu izradnju puteva, je samo deo opšteg stanja organizovanog kriminala na području Sandžaka, posebno u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Dakle, ja bih takođe očekivao odgovor, ako ne danas, jer ne vidim ovde ministra unutrašnjih poslova, kada će krenuti jedna opsežna akcija obračuna sa organizovanim kriminalom na području Sandžaka. Svakodnevno imamo u štampi informacije o narko dilerima da postoje narko dileri u svim delovima zemlje, da postoji kriminal na možda svakoj tački ove zemlje. Kriminal nije problem dok je incidentan izuzetak, ali mi u Sandžaku imamo kriminal na površini. Danas na nekim pozicijama lokalne vlasti lakše ćete da ostvarite nekakve rezultate da rešite neki problem preko narko dilera u Novom Pazaru ili nekom drugom mestu, nego preko zvaničnih predstavnika izabranih u vlasti.

U tom kontekstu nije slučajno da su borbe oko toga čiji će da bude upravnik zatvora u Novom Pazaru, jer je to jedno od najvažnijih kadrovskih pitanja, itd. Dakle, za taj prostor s obzirom na činjenicu da imamo i prelaz ka Kosovu i granicu ka Crnoj Gori, tačka je neuralgična i zahteva zaista jednu opsežnu vanrednu akciju koja se očekuje od strane Vlade i nadležnih ministarstava.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 29.03.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani članovi Vlade, na čelu sa predsednicom, moje pitanje je upućeno predsednici Vlade i resornoj ministarki Mihajlović.

Prvo pitanje se odnosi na stanje nacije u pogledu migracione i mortalitetske erozije. Do sada smo imali priliku da slušamo i da imamo delovanje kroz nadležna tela vezano za adekvatne mere po ovom pitanju.

Međutim, mislim da se slažete da te mere do sada nisu dale prave rezultate, s obzirom da podaci ukazuju na izrazito loše stanje, pogotovo po pitanju demografske migracione erozije.

Šta su vam dalji planovi kako bismo uspeli da sačuvamo elementarni demografski potencijal, a ako se slažete da bi bila potreba da zapravo segment obrazovanja, odnosno sve kapacitete obrazovanja, odgoja i obrazovanja, zapravo upotrebimo u pogledu svojevrsne mentalne obnove nacije, s obzirom da imamo 40 godina vladavine komunizma, gde smo doživeli svojevrsan moralni, celokupno kulturno civilizacijski pad, a potom sve ono što se dešavalo destruktivno 90-ih godina? Mislim da moramo imati hrabrosti da se suočimo sa činjenicom da nam je potrebno priznati izvesne anomalije i upotrebiti, pre svega, obrazovani sistem tu obnovu.

Pitanje koje se tiče infrastrukture, nadam se lakši deo pitanja, ono što su jutros mediji javili da je potpisan sporazum sa Kinezima za izgradnju auto-puta Požega-Boljare. Želim da nam se to potvrdi, ako možemo i znati neke pojedinosti, kao i pitanje dokle smo sa projektom autoputa Beograd-Sarajevo, jer smo imali medijske informacije da će se raditi dva kraka? Mene posebno zanima onaj, da tako kažem, naš krak, koji bi prolazio prolazio preko Požege, Višegrada, i dalje prema Sarajevu. Hvala vam.

Imovinska karta

(Novi Pazar, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 16.07.2016 -
- Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 74645.00 RSD 24.06.2016 -
Odbornik Grad Novi Pazar Grad Mesečno 18000.00 RSD 18.05.2016 -
Poslednji put ažurirano: 27.02.2017, 13:37