ZORAN ŽIVKOVIĆ

Nova stranka

Zoran Živković je rođen 22. decembra 1960. godine.

Završio je Gimnaziju “Bora Stanković” u Nišu, a 1983. godine diplomirao je na Višoj ekonomskoj školi u Beogradu, na odseku za komercijalno poslovanje.

Godine 1988. osnovao je ugovorno preduzeće Supertim, koje se kasnije spojilo s firmom Tehnomeding. Živković je bio direktor i vlasnik većinskog kapitala. Međutim, firma je zatvorena. Ipak, nije potpuno napustio biznis, jedan je od osnivača i član Upravnog odbora Udruženja privatnih poslodavaca u Nišu.

1992. postaje član Demokratske stranke. Vrlo brzo je napredovao i u periodu od 1993. do 1995. godine bio je predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu. Nakon što je SPS bio prinuđen da prizna prave rezultate izbora, Živković je postao gradonačelnik Niša. Gradonačelnik Niša bio je u dva mandata, 1997. i 2000. godine. Dve godine, od 1997. do 1999, predsedavao je i Stalnom konferencijom opština i gradova Jugoslavije i Savezom slobodnih gradova.

Od 1993. do 1997. godine bio je narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, član Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za stambeno-komunalnu delatnost i urbanizam te zamenik predsednika Komisije za sprovođenje Zakona o posebnim uslovima prometa nekretninama. Četiri puta (1994, 1997, 1998. i 2000) biran je za potpredsednika Demokratske stranke.

Savezni ministar unutrašnjih poslova bio je od novembra 2000. do marta 2003, u vladama Zorana Žižića i Dragiše Pešića.

Dobitnik nagrade Foruma Cran Montana za zasluge u svrgavanju autokratskog režima i demokratizaciju Srbije.

Novu stranku, na čijem je čelu, osnovao je 2012. godine. Na izborima 2014. godine ponovo postaje narodni poslanik, na kojem mestu ostaje i nakon izbora 24.aprila 2016.godine.

Oženjen je suprugom Biserkom, sa kojom ima dvoje dece.

Osnovne informacije

Statistika

  • 190
  • 9
  • 358
  • 28
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Obeštećenje akcionara Agrobanke

čeka se odgovor 1 godina i 20 dana i 4 sata

PITANJE ZA POSLANIČKU GRUPU DS: KADA ĆE BITI OBEŠTEĆENI OPLJAČKANI AKCIONARI AGROBANKE? NAJNOVIJE saopštenje akcionara Agrobanke povodom 4 godine od nelegalnog zatvaranja Agrobanke i pljačke njenih akcionara. B92| sreda, 25.05.2016.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga vanredna sednica, 26.06.2017.

Član 4. da se briše, da se brišu ove izmene, zato što su one enklatantan dokaz da je ovaj zakon o izmeni Zakona o ministarstvima samo posledica dogovaranja iliti pogađanja iliti pravljenja nekog koalicionog sporazuma koji za posledicu ne da ima bolji život u državi Srbiji za građane Srbije, nego ima to da se neke fotelje malo zagreju, da se neke malo ohlade, da neki koji nisu do sada dobili da dobiju, a koji su dobili mnogo, po nečijoj proceni, da malo izgube. I to je posledica.

Ovde se traži da se iz Ministarstva privrede prebaci SPS-u, da se SPS bavi gasom i strujom, a da to ne ostane kod Kneževića, koji je ministar iz SNS-a. To je jasno kao dan. I to je jedna dosetka koja nema nikakve veze ni sa zaštitom životne sredine, ni sa novom Vladom, ni sa bržim korakom prema EU, nego to je čisto deljenje tala, to se zove pogađanje, šibicarenje, imate puno takvih izraza za koje mnogi od vas znaju zato što su se i bavili takvim poslovima.

Da je ceo ovaj zakon zbrda-zdola, smišljen ko zna gde i ko zna kad, govori i amandman koji ima veze s amandmanom koji sam ja dao, a to je amandman Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji smo dobili jutros, gde se u članu 5. nešto menja, pa se iz nekog ministarstva vadi radioaktivni otpad, pa se to stavlja u neko drugo ministarstvo, a to je sve u skladu sa genijalnim događajem u Novom Sadu, gde ste postavili čuvare za otpad. U Srbiji je stanje standarda građana takvo da otpad mora da ima svoje čuvare. To je ono što je donela Vlada Aleksandra Vučića.

Druga vanredna sednica, 26.06.2017.

Ovom izmenom zakona se u članu 6. menja nekoliko reči i to deluje dosta naivno. Naravno, nije naivno. Bogami, član ima skoro dve i po stranice. Brišu se reči: „koncesija i javno-privatno partnerstvo“, ali to nije usaglašavanje jezičko, kao što je rekao kolega koji sada ne sluša, nego je to suštinska stvar.

Tu se iz Ministarstva telekomunikacija, trgovine i ovo treće „t“, turizma, vadi jedna oblast iz nadležnosti, a to su koncesije i javno partnerstvo, i prebacuje u Ministarstvo privrede. Zašto?

Da li je to nešto aktuelni ministar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zgrešio, pa mu se sad skida jedna nadležnost? Ili je ministar privrede nešto zaslužio posebno, pa dobija jednu nadležnost? Ona deluje vrlo naivno – koncesije i javno-privatno partnerstvo. Ali, ta oblast definiše najveće divlje gradilište u Evropi u ovom trenutku, koje se zove „Beograd na vodi“. I pošto vrhovnom vođi vaše koalicije ne odgovara da se LJajić bavi time, onda je on to prebacio bliže sebi, kod ministra privrede, ne sećam se kako se zvaše. Knežević. Ovo je ne samo najveće divlje gradilište u Evropi, nego je tu i najveće pranje para, trenutno, na ovom kontinentu. I zato je vrlo jasno zašto je došlo do ove izmene. Ova izmena je guranje Srbije u organizovani kriminal.

Druga vanredna sednica , 24.06.2017.

Izgleda da je sistem otišao na pogrešnu stranu.

Član 108. koji se tiče reda na sednici, molim vas predsedavajući da počnete da radite svoj posao, a to je da zavedete red, pre svega, zbog vas samog. Vi ste trpeli, svašta su vam rekli neki poslanici iz vaše poslaničke grupe, iz neke druge leve grupe, mislim ideološki leve, poslanici ove najveće grupe, o kojima znamo koja je ta grupa, morate da vodite računa, ne može svako da pritisne dugme da vam kaže šta god hoće, što nema nikakve veze sa dnevnim redom. To se dešava ceo dan i kad je predsedavala predsednica, i kad je vaš kolega predsedavao i kad vi predsedavate. Jel je ovo subota za neki praznik, jel su ovo neki slobodni sastavi danas ili imamo zakon o ministarstvima?

Ako imamo zakon o ministarstvima, onda lepo uzmite i dajte da se o tome priča. Dijaspore, mostari, ne znam šta sve nismo, Bugari, bugarski parlament, citiram. Znam da se juče popilo malo više, u šest sati tamo preko puta, ali imali ste celu noć da se istreznite, hajde sad polako malo. Konačno, morate da sprečite da neki poslanici koji za sebe kažu da se samo gladi plaše, ne vređaju jedan važan datum i ljude koji su učestvovali u jednom važnom velikom događaju, a to je 5. oktobar. Ponosan na to što postoji 5. oktobar u srpskoj istoriji, ponosan na to što sam učestvovao u tome. Da vas obavestim, čitajte malo, DOS je prestao da postoji novembra 2003. godine. Ja sam predsedavao sednicom kada je ugašen.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 27.02.2017, 14:18