JELENA VUJIĆ-OBRADOVIĆ

Jedinstvena Srbija

Rođena je 1979. godine. Živi u Aleksandrovcu.

Po struci je diplomirani pravnik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 13
  • 0
  • 8
  • 5
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 meseci i 15 dana i 16 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 3 meseca i 23 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 25 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.11.2018.

Poštovani predsedavajući, poslanici JS smatraju da će se usvajanjem predloženih zakonskih rešenja dati doprinos uspostavljanju zaštite građana Srbije, bezbednosti i pravdi.

S tim u vezi, poštovani predsedavajući, poštovani predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, uvaženi građani Srbije, pred nama su 18 vrlo važnih zakona koje je podnelo Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i kadrovska rešenja koja su podneli Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva.

Poslanička grupa JS daće punu podršku svim predloženim zakonskim predlozima, kao i kadrovskim rešenjima koje je podnelo Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva, uvažavajući pre svega struku.

Ja ću govoriti o zakonima iz oblasti pravosuđa, ali iskoristiću, s obzirom da mi je malo vremena ostalo, samo par rečenica da kažem o MUP-u i radu i dostignućima koje su do sada postigli. Tako da sve pohvale, uvaženi ministre Stefanoviću, kao i vama gospodine Mariću, na svemu što doprinosite u situacijama, tj. vanrednim situacijama Republike Srbije.

Što se tiče Zakona o pravosuđu, gospođo Kuburović, uvažena ministarka, ovo je samo još jedan, da kažem, put reformi pravosudnog sistema u kome puno ulažete, tako da pred nama imamo izmenu i dopunu Zakona o parničnom postupku, Zakon o uređenju sudova i besplatnoj pravnoj pomoći.

Svakako da će poslanička grupa JS podržati sve predloge, a što se tiče Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, s obzirom da ovaj zakon već deset godina čeka, svaka vam čast, ja sam ranije bila i uključena u tim, kada je u pitanju Ombudsman tj. Zaštitnik prava građana i besplatna pravna pomoć, tako da je ovo vrlo važna stvar za građane Srbije, gde sada brinete o svim kategorijama stanovništva.

U mom kraju se obično kaže – nema novca ni za advokata. Nadam se da će ova rečenica otići u istoriju, jer ko ima novca on će platiti advokata, a sada će i sve kategorije, naročito, ne samo ugrožene kategorije, nego postoje prosto situacije kada građani Srbije nisu u mogućnosti možda da obezbede advokata, da će im ova pravna pomoć biti omogućena.

Srbija je postala jaka i stabilna država zahvaljujući sadašnjoj vlasti, zahvaljujući dobro vođenom, da kažem, reformama i politici ministarstva, pre svega Ministarstva pravosuđa, jer je ono na čelu i donošenje promene Ustava. Naravno, na čelu sa Aleksandrom Vučićem…

(Predsedavajući: Privodite kraju.)

Samo da završim, to je jedan sekund.

Ovim zakonom pokazujemo da Srbija misli na sve socijalne kategorije stanovništva. Ja ću vas samo zamoliti, s obzirom da dolazim iz opštine Aleksandrovac, znam koliko ste radili na mreži sudova, ali postoje opštine koje su izgubile ovaj sud i svele se pod sudsku jedinicu. Tako da, tu ima velikih problema, naročito kada je u pitanju parnični postupak i overa, recimo, ugovora i sličnih stvari da o tome u narednom periodu odlučujemo.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.10.2018.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poslaničko pitanje upućujem Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo za rad i zapošljavanje upoznato je sa problemom u koje je zapalo Udruženje za pomoć dece sa intelektualnim poteškoćama u razvoju u opštini Aleksandrovac, s obzirom na veliki broj molbi i zahteva, koje je podnelo kako udruženje, tako i roditelji. Ovo udruženje je od jula meseca tekuće godine u totalnom prekidu rada.

Dakle, radi se o Udruženju koje je licencirano od strane Ministarstva za pružanje usluga socijalne zaštite, pre svega usluga dnevnog boravka i edukativnih usluga i ovo udruženje ne bi opstalo i uopšte ne bi uspostavilo ovaj vid socijalne zaštite da nije do sada imalo podršku Ministarstva i sufinansiranja iz budžeta Ministarstva.

Dakle, obrazložiću, problem nastaje u julu mesecu tako što u tekućoj 2018. godini Ministarstvo apsolutno obustavlja namenska transferna sredstva opštini Aleksandrovac posle utvrđenog revizora ili revizorske komisije, tako da je Udruženje svedeno bilo samo na sredstva budžeta opštine Aleksandrovac, koja je po prvi put u tekućoj godini predvidela ova sredstva, ali ne dovoljno za uspostavljanje ove usluge.

Dakle, nastaje jako veliki problem, jer Udruženje postoji već 15 godina, Udruženje je u totalnom prekidu rada. Korisnicima ovih usluga je ovo jedini način korišćenja usluga i, na kraju krajeva, 15 godina jedini način života gde su oni uspeli na ovaj način da uđu u socio-društvene tokove, ali isto tako, kako ima i mladih lica sa poteškoćama u razvoju dece, i u školske tokove.

Tako da molim ministarstvo, s obzirom na sve napred navedeno i s obzirom na ozbiljnost problema, s obzirom da su upoznati i da i državni sekretarijat i ministarstvo ulaže napore da ovaj problem reši, ali evo već četiri meseca bez bilo kakvog rešenja ovog problema, da zajedno sa lokalnom samoupravom Opštine Aleksandrovac ovaj problem i reši. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.10.2018.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, poštovani ministre, ima li šta značajnije od života i zdravlja ljudi, dece, očuvanja životne sredine i očuvanja prirodnih resursa. Uzimajući u obzir važnost ovih zakona svakako da ćete imati maksimalnu podršku poslaničke grupe JS kako na predlog zakona koji je dala Ministarstvo zdravlja, tako i na predlog zakona koji je dalo Ministarstvo životne sredine.

Uvažavajući vaše prisustvo, uzeću samo par minuta vremena da par reči kažem o dopuni zakona iz oblasti Ministarstva zdravlja. Dakle, radi se o predlogu Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana RFZO. Na dnevnom redu dobili smo ovu vrlo važnu dopunu zakona, možda i najvažniju odluku Ministarstva zdravlja koja se tiče života dece i ljudi obolelih od retkih bolesti.

Dakle, na spisku Fonda RFZO za sada po statistici ima oko 200 dece obolelih od retkih bolesti. Puna podrška hitnom donošenju ovog zakona, povećanju sredstava Fonda za oko dve milijarde dinara, kratkom roku donošenja odluke od strane lekarske komisije što je možda najvažnije i zato što su ovim zakonom obuhvaćene retke bolesti koje do sada nisu bile na spisku Fonda RFZO.

Jako je bitno takođe da roditelji dece obolelih od retkih bolesti budu blagovremeno ispravno informisane o načinu kako da podnesu zahteve komisiji, što je ministar Lončar obrazložio u svom uvodnom izlaganju i to je jako bitno. Takođe, na spisku Fonda biće proširena lista retkih bolesti koje se do sada nisu nalazile na spisku Fonda. Ne želim zaista da kao prioritet ističem nijedno bolesno dete ili bolesnog čoveka i vrstu bolesti, smatram da je svačiji život podjednako važan i vredan, ali lično sam bila upoznata kao poslanica koja dolazi iz grada Aleksandrovca o bolesti deteta čija se dijagnoza bolesti nije nalazila do sada na spisku RFZO.

Zaista iskazujem posebnu nadu i zahvalnost da će i ovo dete i sva ostala dečica, a ja im želim zaista da ih ima što manje u narednom i budućem periodu se uopšte i koriste sredstva ovog Fonda, ali je zaista vest jako pozitivna, da je sada izdvojena ovolika sredstva, oko dve milijarde dinara i da isto tako Ministarstvo ukazuje da će ta sredstva biti i uvećana. Tako da će ovaj predlog zakona Ministarstva zdravlja imati punu podršku poslanika JS.

Što se tiče vašeg zakona, uvaženi ministre, takođe imate punu podršku poslanika JS, dakle, Zakona o zaštiti životne sredine, Predloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica i vodenih staništa, zatim sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske i predloženog protokola.

Dakle, vaše ministarstvo i Srbija shvatila je ozbiljno važnost zaštite životne sredine. Shvatila je ozbiljno Poglavlje 27 koje se tiče očuvanja životne sredine, očuvanja naših voda, klime, vazduha, zemljišta, što je važno za život i zdravlje svih ljudi.

Korisnici ili lica, a jako sam pažljivo slušala vaše izlaganje, koje je bilo i jasno i koncizno, da aplikatori za sredstva koja će jednim delom izdvojiti i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ali isto tako i sredstva pretpristupnih fondova EU IPARD programa, da će korisnici ovih sredstava biti kako pravna, tako i fizička lica i korisnici poljoprivrednih gazdinstava, što je jako bitno. Dakle, stvaraju se pravni uslovi kako bi i pravna i fizička lica mogla da apliciraju za ova sredstva.

Vi ste, ministre, pomenuli kao primer dobre prakse i Austriju i Mađarsku. Poslanička grupa Jedinstvene Srbije, na čelu sa šefom naše poslaničke grupe, uvaženim Draganom Markovićem Palmom, imala je u prethodnom periodu jednu veoma uspešnu posetu Austriji, Beču, gde smo mogli i lično da se uverimo o stepenu i naporima koje ova zemlja ulaže u zaštitu životne sredine, a isto tako imali smo i radni sastanak iz oblasti ekologije u Kompaniji „Por“, koja se bavi zaštitom životne sredine, prisutna je i u Srbiji. Mi smo tom prilikom izložili sve probleme, naročito kada su u pitanju regionalne deponije, a složićete se i vi kada ste došli na čelo ministarstva i sagledali problem, da Srbija apsolutno ima problema sa regionalnim deponijama.

Ja dolazim iz Rasinskog okruga. Postoji problem. Raški okrug ima problem i da ne pominjem druge okruge. Dakle, veliki je problem i vaši napori moraju biti usmereni u rešavanju pitanja regionalnih deponija.

Verujem da ćete se složiti da pitanje broj jedan ne samo evropskom putu, već i na nacionalnom putu mora biti pitanje rešavanja regionalnih deponija i svakako i svih ostalih segmenata u oblasti zaštite životne sredine.

Međutim, problem ekologije kako rešavate vi u ministarstvu, mi kada donosimo zakone u Narodnoj skupštini, smatram da i lokalne samouprave, jedinice lokalnih samouprava, pored građana koji treba da podižu svest o zaštiti životne sredine, i nevladinom sektoru svakako puna podrška u ovoj oblasti zaštite životne sredine, smatram da i jedinice lokalne samouprave takođe moraju da aktivnije učestvuju u izradi svih dokumenata koji su potrebni kako u pripremi projekata, podnošenje projekata, tako i rešavanju ekoloških pitanja na lokalu.

Zakonom o zaštiti životne sredine propisano je da sredstva Zelenog fonda sada u većoj meri mogu da koriste jedinice lokalne samouprave i upravo ovo nije neka velika sistemska, da kažem, izmena zakona, ali je prilagođavanje svih ovih propisa koje do sada u zakonu nisu bili prisutni, programima EU.

Svakako da na tom put prioriteta…

(Predsedavajući: Koleginice, privodite kraju.)

Hvala vam. Sumiraću na kraju da će poslanička grupa Jedinstvene Srbije zakonu iz oblasti zaštite životne sredine i vašem ministarstvo, takođe, dati punu podršku. Hvala vam.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.10.2018.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poslaničko pitanje upućujem Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo za rad i zapošljavanje upoznato je sa problemom u koje je zapalo Udruženje za pomoć dece sa intelektualnim poteškoćama u razvoju u opštini Aleksandrovac, s obzirom na veliki broj molbi i zahteva, koje je podnelo kako udruženje, tako i roditelji. Ovo udruženje je od jula meseca tekuće godine u totalnom prekidu rada.

Dakle, radi se o Udruženju koje je licencirano od strane Ministarstva za pružanje usluga socijalne zaštite, pre svega usluga dnevnog boravka i edukativnih usluga i ovo udruženje ne bi opstalo i uopšte ne bi uspostavilo ovaj vid socijalne zaštite da nije do sada imalo podršku Ministarstva i sufinansiranja iz budžeta Ministarstva.

Dakle, obrazložiću, problem nastaje u julu mesecu tako što u tekućoj 2018. godini Ministarstvo apsolutno obustavlja namenska transferna sredstva opštini Aleksandrovac posle utvrđenog revizora ili revizorske komisije, tako da je Udruženje svedeno bilo samo na sredstva budžeta opštine Aleksandrovac, koja je po prvi put u tekućoj godini predvidela ova sredstva, ali ne dovoljno za uspostavljanje ove usluge.

Dakle, nastaje jako veliki problem, jer Udruženje postoji već 15 godina, Udruženje je u totalnom prekidu rada. Korisnicima ovih usluga je ovo jedini način korišćenja usluga i, na kraju krajeva, 15 godina jedini način života gde su oni uspeli na ovaj način da uđu u socio-društvene tokove, ali isto tako, kako ima i mladih lica sa poteškoćama u razvoju dece, i u školske tokove.

Tako da molim ministarstvo, s obzirom na sve napred navedeno i s obzirom na ozbiljnost problema, s obzirom da su upoznati i da i državni sekretarijat i ministarstvo ulaže napore da ovaj problem reši, ali evo već četiri meseca bez bilo kakvog rešenja ovog problema, da zajedno sa lokalnom samoupravom Opštine Aleksandrovac ovaj problem i reši. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.04.2018.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, koristeći svoje poslaničko pravo, prvo pitanje upućujem Ministarstvu poljoprivrede – da li država može da pomogne poljoprivrednom proizvođaču i da mu garantuje otkupnu cenu poljoprivrednog proizvoda?

Da li ćemo konačno dobiti sistemska rešenja za vremenske neprilike i sistema za navodnjavanje? Kada je u pitanju protivgradna zaštita, dokle se stiglo sa digitalizacijom protivgradne zaštite?

Četvrto pitanje iz oblasti Ministarstva poljoprivrede jeste – subvencije za male poljoprivredne proizvođače.

Evo, zašto postavljam pitanja ovoj Vladi. Potpuno smo svesni problema sa kojima se Vlada suočava i da kao odgovorno Ministarstvo mora postojati strategija i set mera.

Moja stranka je domaćinska stranka. Moja stranka podržava rad ove Vlade i podržali smo sve zakone koje ovo resorno ministarstvo dolazi, ali imam prema srpskom seljaku obavezu. Kada kažem seljak, mislim na poljoprivrednog proizvođača. S obzirom da dolazim iz opštine za koju poljoprivreda predstavlja žilu kucavicu, da postavim pitanje, kada će država jasno i glasno da izađe sa strategijom od minimum pet ili tri godine zagarantovane cene otkupa poljoprivrednih proizvoda, maline, kupine, grožđe, šljive, ali i ratarskih proizvoda?

Poljoprivrednik u tom periodu treba da se odluči šta će da proizvede i da li mu je isplativo, ali isto tako da li može da pokrije troškove poljoprivrednih proizvoda.

Pružiti sigurnost poljoprivrednom proizvođaču, a evo, reći ću vam primer iz mog kraja, od prvog roda, recimo maline, do kasnog roda maline, postoji deset otkupnih cena. Tome, složićete se, moramo stati na put. Ove godine uzdrmala je vest srpskog seljaka o veoma niskoj, enormno niskoj ceni maline. Cena poljoprivrednog proizvoda mora biti zagarantovana.

Recimo, da dam jedan primer, uvozimo luk iz Kine, a u mom podkopaoničkom kraju postoji proizvodnja luka i krompira, gde poljoprivredni proizvođač nema gde da ga plasira. Ta količina koju poljoprivredni proizvođač proizvede može da pokrije potrebe gotovo trećine Srbije.

Treća stvar koja je jako bitna, jesu subvencije za male poljoprivrednike. Subvencije na ovim konkursima, naročito kada je u pitanju nabavka mehanizacije, su veoma striktne i striktna su pravila, tako da mali broj poljoprivrednih proizvođača, naročito kada je u pitanju kraj iz koga ja dolazim, nema mogućnosti da dobije ove subvencije.

Drugo pitanje upućujem Ministarstvu kulture i informisanja. Da li će Ministarstvo kulture i informisanja podržati inicijativu zaštite poljana, jedinstvenu kulturnu baštinu u Srbiji. Poljane će samo tako postati novi reperi na turističkoj karti ne samo Župe, nego i Srbije, sa ciljem da zaštiti, obnovi, prezentuje pokretnu i nepokretnu kulturnu baštinu, da baštinu stavi u aktivnu upotrebu u skladu sa prvobitnom namenom, da bude uključen aktivno u turističku ponudu i da prezentuje poljoprivrednu proizvodnju u specifičnim uslovima Župske poljane. Župske poljane su blago koje nestaje.

Inicijativu zavičajnog muzeja Župe, na preporuku oba ministarstva, i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva kulture i informisanja, ali i Zavoda za zaštitu spomenika, podržala je i lokalna samouprava, podržavaju i sve nevladine organizacije, ali bez podrške resornih ministarstva neće moći da se sačuva ova kulturna baština. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 30.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 06.10.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 06.10.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 10:26